Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Mielinski, chcesz powiedzieć, że mamy wątek Vintage??!! Uwaga, może ktoś zacznie sprzedawać na allegro, Marku, słuszną prowizję musisz im zaśpiewać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Witam,

Mam jedno pytanie: jaką dynamikę może osiągnąć studyjny szpulowiec, pracujący z szeroką taśmą (1-2 cale), na prędkości 38 cm/sek, z włączonym Dolby-A? Ile dB może mieć podane w metryczce?

Pozdro,

Yul

Yul, 19 Maj 2010, 20:44

>Witam,

>Mam jedno pytanie: jaką dynamikę może osiągnąć studyjny szpulowiec, pracujący z szeroką taśmą (1-2

>cale), na prędkości 38 cm/sek, z włączonym Dolby-A? Ile dB może mieć podane w metryczce?

>Pozdro,

>Yul

Odpowiedź nie jest taka prosta. To zależy od szerokości ścieżki, nie taśmy, od poziomu wysterowania, od przyjętej metody pomiarowej i paru innych rzeczy. W metryczkach profesjonalnego sprzętu podaje się raczej odstęp sygnału od szumu, nie dynamikę, i to bez żadnych reduktorów szumów, które zazwyczaj były osobnymi modułami. Dla przykładu - fragment prospektu AEG Telefunken M20, dla różnych prędkości (z Dolby A pewnie można dodać spokojnie 20 dB):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>Neomammut

Nie, raczej ten nasz wątek jest taki trochę rodzinny, to miałem na myśli :-). Można spodziewać się pomocy, ktoś wyjmie zazwyczaj pomocną dłoń, więc nie tylko w kwestii magnetofonów szpulowych zdarza nam się pisać ;-).

>>Yul

Dane dla mojego idola, Studera A820:

Signal-to-Noise NAB (1/4-inch two-track 2.0 mm track, RMS, A-weighted)

* 30 ips - 75 dB

* 15 ips - 72 dB

* 7.5 ips - 73 dB

* 3.75 ips - 64 dB

Signal-to-Noise NAB (1/2-inch, two-track, 5.0 mm track width, RMS A-weighted)

* 30 ips - 77 dB

* 15 ips - 75 dB

* 7.5 ips - 76 dB

>>dulon184

Wiesz dobrze, że mierzyć to ja sobie jak na razie mogę, skoro nawet na głowice wymierzyć nie jestem w stanie ;-)... Ale może kiedyś, kiedyś... Włażą na niego szpule 14" i jest... No po prostu zajebisty, inaczej sie chyba tego powiedzieć nie da ;-).

Bitte shön, technische Daten für die Studer A807 :-D:

Varispeed (bei 38 cm/s = 15 ips)

± 7 Halbtöne

Tonhöhenschwankungen nach DIN 45507 bei 38 cm/s:

max. 0,05 %

Startzeit bei 38 cm/s:

ca. 0,8 Sek.

Umspulzeit für 1000 m Band:

120 Sek.

Bremszeit aus vollem Umspulen:

ca. 3 Sek.

Frequenzgang bei 38 cm/s:

30 Hz ... 20 kHz ± 2 db

50 Hz ... 18 kHz ± 1 db

Entzerrung, schaltbar:

CCIR / NAB Störspannungsabstand bei 38 cm/s, Spurbreite 2,75 mm

510 nWb/m, unbewertet nach CCIR 468-II: 62 db

510 nWb/m, bewertet nach CCIR 468-II: 53 db

Leistungsaufnahme:

max. 300 VA

Gewicht (ohne Konsole!):

ca. 30 Kg

Yul, 19 Maj 2010, 22:14

>Dzięki za tabelkę z danymi. Widzę z niej, że dynamika jest GALANTA, a jak dodać profesjonalną

>redukcję szumów, to już ho-ho!

Tak pod warunkiem ze będą tylko dwie ścieżki przy 24 lub 32 śladzie dynamika leci na pysk.

Dalej np. topowe stoły mikserskie mają dynamikę na poziomie 96dB ale przy 24 torach! przy 72 torach leci to na pysk na 76dB i nic na to nie poradzisz!

Dolby B wynaleziono w 1965 roku i nie od razu dotarła pod strzechy a DBX w 1972 i było z nim to samo.

I na takich urządzeniach przygotowywano materiał dla vinyla (to w odpowiedzi na inny watek przez ciebie dziś poruszany). Następnie to przegrywano na dwuślad i tracono kolejne minimum 3dB z takiej taśmy, dopiero głowica ryjąca vinyl dostawała sygnał. Ponieważ te 30 lat temu głowica kosztowała majątek i można było ją spalić przy zbyt dużej dynamice (ok 350$ i za uszkodzenie płacił inżynier dźwięku z własnej kieszeni) dla tego płyty były ryte z mniejszą dynamiką (włączony dupo-chron)

Dziś dalej zrobić dobra płytę matkę to duża sztuka co z resztą słychać na gotowych wyrobach.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>>[email protected]

A dlaczego przy tylu ścieżkach dynamika leciała aż tyle oczek w dół? Od czego to w takim wielośladzie zależy?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Czyli im węższe ścieżki tym dynamika idzie w dół, tak?

Swoją drogą nie wiedziałem, ze aż tak w dół...., za to o igłach gramofonowych i niższym wysterowaniu coś słyszałem, ale nie wiedziałem, że jest to związane z dynamiką....

Dokładnie tak :-). No i wysterowanie ma bezpośredni związek z dynamiką. Im gorzej wysterujemy taśmę, tym bardziej zmniejszamy odstęp od szumów, a im bardziej ją przesterujemy - zwiększmy dynamikę kosztem zniekształceń.

Dzięki za wyjaśnienie panowie, teraz sobie to poukładałem w głowie :)

A jak już przy cząstkach - szukam starego lub dwóch starych takich samych potencjometrów mono "małe" czyli ok.12mm średnicy 100Kohm A, posiada może ktoś sztukę lub dwie?

musiko,

niestety nie wiem, nigdy sie nie spotkalem z takim oznaczeniem ale jesli nic innego nie jest napisane to moze symbol firmy ale nie pamietam takowej. Wypytam kolegow, jesli ktorys slyszal to dam znac.

pozdrawiam,

Magnetyzm dużych szpulek ;-)...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A teraz inna, specyficzna fotka - kto pozna utwór, ten ma piwo :-D...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mielinski, 20 Maj 2010, 12:50

Nie myślałem do tej pory, że czarny "koncert" może być tak atrakcyjny. Gratuluję posiadaczowi...

Co do utworu, o który Ci chodzi, lewy czy prawy?

Pozdrawiam.

Właśnie doszły części do 2405S pora brać się za przeszczepy i zmartwychwstanie.

mielinski

Gratuluję , wspaniałe zdjęcie:) znależć drugą połowę którą także fascynuje świat analogu nie jest łatwo ale sam mam to szczęście pozdrawiam

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi