Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Filwoj, 16 Cze 2010, 21:02

Na pewno będziesz zadowolony - Teac to solidna maszyna. Nie jest specjalnie przyjazna pod względem serwisowym - plątanina kabli i płytek, ale nie wymaga zbyt częstego zaglądania, oczywiście z wyjątkiem pasków, ale jak już się to wymieni, to spokój na długo. A pasek najłatwiej dobrać z gramofonowych, bo musi być płaski. W najgorszym razie Teac wciąż sprzedaje oryginały...

A tymczasem ja przez ściany słyszę koncert Metalliki, chociaż do lotniska na Bemowie jest jakieś pięć kilometrów w linii prostej! Owszem, lubię głośne granie, na koncercie nie może być cicho, ale to jest jednak przesada. Ci ludzie, którzy tam stoją, stracą resztki słuchu! I nie mam na myśli gustu muzycznego, tylko zwykłą fizjologię.

Witam, poszukuję paska do napędu capstana. Według moich pomiarów ma 410 mm długości czyli 130 mm średnicy. W sklepach paski są opisywane np tak: Pasek do Daniela, wymiary 118x1x5mm. Mam Daniela i tam pasek jest dłuższy o około 10 mm, więc jak to jest ? Czy te 118 to średnica ?

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Mieliński, to daje 115 mm średnicy, jeżeli jest elastyczny...

Na razie zamówiłem kilka płaskich pasków o zbliżonej średnicy, a jutro odwiedzę jedyny sklepik z takimi szpargałami w moim mieście, może będzie coś zbliżonego. Wyciagam z wnętrza magnetofonu kawałki plastikowej pokrywy do sklejenia i myję co się da.

W.

Wojtek

Poszukuję jeszcze oprócz paska rolki która znajduje się na napinaczu, mój egzemplarz niestety nie ma jednej.

W.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-22482-100000090 1276806522_thumb.jpg

post-22482-100000091 1276806522_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Witam :-)

chcę się podzielić z Wami moja radością - dotarł do mnie wyczekiwany N4520 :-)

Ledwo go dodźwigałem do domu :-) - albo on taki ciężki, albo moja kondycja słaba;-))

Na pierwszy rzut oka jest nie ruszany (nie naprawiany), głowice, wałek, rolka - w dobrym stanie,

ale ocenicie to mam nadzieję swoim profesjonalnym okiem jak wstawię zdjęcia.

Jedynie klapa ma trochę uszkodzeń - ale dobrze że w ogóle jest.

Ze wstępnych serwisowych spraw - potencjometry (kontakt p), czyszczenie toru.

Jedynie rolka od prawego napinacza była założona odwrotnie - mam nadzieje że tam wszystko ok.

Lewa dźwignia napinacza nie pracuje bezgłośnie jak prawa, brakuje chyba też filcu na dociskaczu taśmy,magnetofon posiada trzy głowice i nie widzę tam miejsca na 4 :-)

Jest jedynie gruby wałek co sie nie kręci - ale taśma po nim sunie - jakie jest jego przeznaczenie?

Zdjęcia wstawię jutro - dziś nie dam rady.

ALE MACHINA !! :-)))))

Dodam tylko jeszcze, że ze względu na moja obecną sytuację finansową - nie dałem za niego ani grosza:-)Poszedł w zamianę z moim cd Luxmanem D103U.

Nie żałuję w ogóle :-)))

ON jest przepiękny ! :-)))

musiko, 18 Cze 2010, 11:29

Gratuluję i również się cieszę, że dotarł w całości.

Trzeszczenie potencjometrów jest normalne, ale przechodzi po smarowaniu, w końcu to Alps.

Rolki z napinaczy trzeba zdjąć, wyczyścić, puścić kroplę oleju maszynowego na oś i ma się kręcić bez oporów i dźwięków.

To czarne przed głowicą to nie dociskacz taśmy, tylko ekran magnetyczny. Filcu tam nie ma, bo on nie dotyka taśmy, przynajmniej nie powinien.

Gruba tuleja za wałkiem ma za zadanie stabilizację taśmy, podobnie jak obie rolki bezwładnościowe. Dogrzebałem się w dokumentacji serwisowej, że czwarta głowica była częścią zestawu do sterowania rzutnikiem przezroczy, który kupowało się osobno. Montowano ją w serwisie zamiast tulei i podłączano do gniazda Remote, więc do niczego innego się nie nadawała, sterował nią bezpośrednio zestaw, który wysyłał i odbierał piski, zmieniające przezrocza, takie kiedyś były prezentacje multimedialne...

Jakbyś miał wątpliwości, możemy porównywać fotki poszczególnych elementów. A za chwilę wkleję kilka zdjęć z mojej sesji :-)

Poniżej okręt flagowy Philipsa - N4522.

Czarne szpule z dużymi otworami podobają mi się w ruchu - wyglądają, jakby kręciły się tylko ramiona wiatraka, a taśma w środku pozostawała nieruchoma.

Na drugim zdjęciu - mam jedną oryginalną szpulę Philipsa, poszukuję takiej drugiej.

Na trzecim zdjęciu - panel sterowania. Plastiku niewiele, króluje aluminium.

Ukryta Zawartość

post-25554-100000028 1276871346_thumb.jpg

post-25554-100000029 1276871346_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Udało mi się też zdobyć oryginalny adapter NAB Philipsa - na razie tylko jeden, bo para to rzadkość i osiąga wysokie ceny.

Podobnie jak w systemie Revoksa, ten NAB ma dodatkowe wypustki, wysuwające się po zakręceniu i centrujące szpulę. Działa to o wiele lepiej, niż w nabach Teac TZ-612, na których szpule układają się nie zawsze centrycznie.

Ukryta Zawartość

post-25554-100000026 1276872109_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A, wrzucę jeszcze parę zdjęć z nietypowej perspektywy...

Na drugim głowice Woelke, w których można się przeglądać.

Ukryta Zawartość

post-25554-100000022 1276873425_thumb.jpg

post-25554-100000023 1276873425_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam, Teac X-3 już po czyszczeniu, klejeniu i wymianie paska. Odtwarza bardzo ładnie, z niskim i silnym basem, ale reszty też nie brakuje. Nagrywa poprawnie, dokładne próby jeszcze przede mną. Jedyny istotny brak to rolka na jednym napinaczu. Oryginalnej chyba nie dostanę, coś trzeba będzie dorobić.

Jest nieduży i to mi odpowiada...

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Gratuluję obu nabytków.Jak dostałem w 1978 roku ,nowy katalog na rok 1979 i zobaczyłem tego philipsa,to oniemiałem.To według mnie jeden z najpiekniejszych szpulaków w historii.Na pewno łapie się w pierwszej dziesiątce.Miałem okazje też posłuchac takiego ,fabrycznie nowego.

Bedziesz zadowolony.A co do tascama,to rolke na pewno da się zdobyć.Nie takie rzeczy się robiło.

A to zdjecie z tego katalogu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.Fakt:obie maszyny piękne,ale Filipek rzuca na kolana.Chylę czoła!Uff chyba poświęcę mu toast moim niepasteryzowanym!A z innej beczki:padł mi licznik w Revoksie a 77.Da się coś zrobic czy trzeba na e-b.szukac nowego?Po prostu nie kreci.Pasek ok.

rommel, 19 Cze 2010, 18:22

A próbowałeś już nasmarować ten licznik, np. olejem maszynowym? Czy kółka się kręcą bez oporów?

W moim Grundigu licznik nie chciał się zerować i przeskakiwał przy zmianie trzeciej cyfry - obfite psiknięcie olejem w sprayu załatwiło sprawę, tylko potem trzeba go było trochę wytrzeć...

Witam,

dziękuję :-)

Wstawiam fotki, na razie bardziej techniczne niż estetyczne.

Oczywiście cały jest do solidnego czyszczenia/pucowania.

Pytania mam :-) :

1.Czy śruby od przedniego panelu to torxy ?

2.Czy rolka jest symetryczna i można ja założyć w obie strony

3.Czy oś koła zamachowego powinienem nasmarować?

4.Lewa szpulka minimalnie bije :-( - czy da się z tym coś zrobić

5.Nie zawsze przy włączeniu przewijania wskakują bolce odciągające taśmę od głowic (bolec oczywiście był przekręcony, ale chyba od nie dawna na szczęście)

6.Jeden z kanałów nagrywa trochę stłumiony, odczyt nagranej na N4506 taśmy idealny !!! przy 9,5, aż się boję jak włączę 19 i... 38 ...:-))))

7.Potencjometr przy regulacji przy wyjściu - jeden uszkodzony :-( - nawet po potraktowaniu contactem

do użycia jest tylko ostatnie parę milimetrów obrotu przy najgłośniejszym nastawieniu - później brak sygnału

To na razie tyle co zauważyłem, proszę o pomoc,

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

post-19017-100000038 1276970013_thumb.jpg

post-19017-100000039 1276970013_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi