Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już pokazujemy wkładki...

Mój Ortofon.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>>paul_67

Nie wiem, dlaczego nie mylić - to są dokładnie identyczne wkładki, a to B oznacza ni mniej, ni więcej tylko 'bulk', czyli bez opakowania :-).

Każdy ma i lepsze i gorsze chwile w życiu.Nie należy i nie mam zamiaru na nikogo się obrażać.

Leszku,jak masz jakieś kłopoty,to jestem z tobą i trzymam kciuki.

Nie uciekaj z forum,a na pewno humor ci się poprawi.Powodzenia.

Wiem że to każdego sprawa i że nikt nikogo nie zmusza, tylko nie dajmy się zwariować! Marzenia, marzeniami ale 3tyś też byś dał? Chyba że jesteś super nadziany...

Natrix wiedzę i zaplecze, części ma, ale trochę leje wodę. Anodowanie i sitodruk nie kosztuje aż taki majątek (wiem z doświadczenia) i niech nie wypisuje że na tym nie zarabia tylko robi to dla satysfakcji itp, itd. W to nie wierzę, nie lubię zakłamania... Pozdrawiam

markam, 9 Lip 2010, 21:59

>To zdjęcie pokazywałem już kiedyś w innym wątku. Odrestaurowałem ten sprzęt własnoręcznie ze stanu

>opłakanego, zakupiłem nową wkładkę UK 4 m, taką jak były kiedyś w Bambino i słucham na nim bardzo

>starych płyt.

Robi wrażenie ta Donatinka, jakby wyjęta z kartonu fabrycznego.

Marian.1981.02, 10 Lip 2010, 21:55

No jasne, że zarabia. To nic złego jeśli robi to rzetelnie i fachowo. Natomiast wmawianie klientom, że to altruizm to gruba przesada.

Tu całkowicie się z Tobą zgadzam.

Serdecznie pozdrawiam Vlado.

To jest czysty marketing - zwróć uwagę, że na stronie Ortofona wersja OMB wcale nie występuje. A to dlatego, że są to serie przeznaczone do montażu docelowo w fabrycznych gramofonach, z zakazem producenta sprzedaży ich osobno... No ale jak widać nie przejmują się tym ;-).

k.mik, 10 Lip 2010, 22:41

>Robi wrażenie ta Donatinka, jakby wyjęta z kartonu fabrycznego.

Dziękuję za uznanie. Starałem się jak mogłem. Brak mi jeszcze do niej tylnej ścianki, ale mam nadzieję gdzieś, kiedyś taką znaleźć.

Przemogłem się dzisiaj i wymieniam kondensatory w zasilaczy w TC-765, połowę już wymieniłem, chciałem sprawdzić, czy wymienić lampki w przyciskach, włożyłem kabel sieciowy, nacisnąłem power i.... nic..., nawet nei zaskoczył, totalna cisza - mieliście podobny problem?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, 11 Lip 2010, 13:21

Zacznij od sprawdzenia bezpieczników, a potem sprawdź wszystko, czego dotykałeś lutownicą, zwłaszcza te kondensatory. Może zdążyłeś jakiś wylutować, a nie wlutowałeś na jego miejsce nowego?

Tak to jest, że lepsze okazuje się być wrogiem dobrego...

Forecast, wszystko fajnie, ale to zdążyłem sprawdzić za nim napisałem poprzedni post, okazuje się, że gdzieś napięcie nie dochodzi, ponieważ silnik od wałków działa.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jeśli wszystko nowowlutowane jest na swoim miejscu i kontaktuje, to przychodzi mi jeszcze do głowy taki pomysł: jakiś inny, starszy element przestał działać w wyniku Twoich działań - albo nowy kondensator ma znacząco inną wartość od wylutowanego i spowodował uszkodzenie innego elementu układu, albo w wyniku lutowania, podgrzewania płytki, ruszania, coś przestało kontaktować (np. ujawnił się zimny lut). Miernik do ręki i jedziesz po kolei, mierząc napięcia od transformatora.

Czy na pewno niczego nie odłączałeś, żeby nie przeszkadzało?

Wszystko zostało ponownie podłączone, tak sobie też pomyślałem, że chyba wymienię resztę i wtedy zobaczę, dzięki!

Co się dzieje,taka cisza.Ja dostałem już gramofonik do kompletu dla dwóch z moich philipsów,ale musze nad nim nieco popracowac zanim pokaże całość na zdjęciach.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

a co mają powiedzieć rycerze, którzy jutro będą walczyć pod Grunwaldem, mam nadzieję na wielkie widowisko, będę jutro na miejscu ze swoim nierozłącznym aparatem fotograficznym.

Najgorsze jest to, że sprzęt się grzeje i godzinę słucham, dwie stygnie, koszmar :-(

Panowie co sądzicie o taśmach Grundiga do szpulowców?

Ktoś napisał że to taśmy pomiędzy stilonem a Basfem co do jakości?

Mam okazję parę kupić.

musiko, 16 Lip 2010, 21:45

>Panowie co sądzicie o taśmach Grundiga do szpulowców?

Nie jestem pewny, czy Grundig sam robił taśmy - raczej kupował je od dużego, pewnie niemieckiego producenta i sprzedawał pod własną marką, podobnie, jak robił to Revox, tylko w znacznie mniejszej skali, bo trudno znaleźć jakieś informacje o ich jakości (ale narzekań też nie ma).

Mam kilka szpul Grundiga z podobno oryginalną taśmą, która do złudzenia przypomina BASF DPR26, łącznie z kolorem rozbiegówki, tylko oznaczenia na niej nie ma.

Na pewno Grundig oferował firmowe szpule, zarówno plastikowe, jak aluminiowe, w tym te bardzo charakterystyczne o mało typowej średnicy 22 cm. Jeśli cena atrakcyjna, można zaryzykować. Jaka średnica szpuli?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem TC- 765 rok temu i działał bez zarzutu. Po włączeniu od razu można było uruchomić wszystko. Potem wywaliła dioda w mostku któregoś z zasilaczy automatyki. Był jeden wylany kondensator. Wymieniłem wszyskie kondensatory z tej grupy i wszystkie diody z tego mostka. Zgodnie ze schematem. Teraz dzaiała, ale przycisk trzeba potrzymać ok 1 sek. Jakieś "szybsze" kondensatory?

Chcesz schemat TC-765?

A dzisiaj przyjechał z Kanady TC-880-2 !!!

Ale jest 110V niestety.

krull, 16 Lip 2010, 23:30

>A dzisiaj przyjechał z Kanady TC-880-2 !!!

>Ale jest 110V niestety.

Gratulacje, to bardzo zacny magnetofon, zbudowany i wyposażony bez kompromisów.

A 110 V to nie problem, na allegro jest wiele ofert transformatorów 220/110 V o dowolnych mocach, na pewno coś znajdziesz. Ewentualnie można spróbować dobrać jakiś transformator sieciowy, jeśli odciągów po stronie wtórnej nie ma zbyt wiele.

Witam.Życze wszystkim nieco ochłody.U mnie teraz popadało i nareszcie jest czym oddychać.

Moje magnetofony jakoś tą temperaturę znoszą,a w domu miałem 28 stopni..Gorzej z gramofonem.Przegrzewa się mikroprocesor i po około dwóch płytach non stop ,sam się wyłącza.Jak ostygnie,to wszystko wraca do normy.Nawet jak wyjmuje z niego płyty,to sa gorące he he.

Jacek,pamietam jak u ciebie w pokoju było gorąco,a wtedy nie było takiego upału.Mam nadzieje,że siedzisz nad wodą,a nie nad konsoletą.Miłego i chłodnego wieczoru.Oj jak dobrze,że nie mam lampowego wzmacniacza.

>>Krull

Narazie jestem na urlopie, wracam w czwartek, TC-765 stoi rozebrany, kondensatorow nie skonczylem wymieniac, pewnie zimny lut, musze posprawdzac, mam do niego instrukcje serwisowa, ale dziekuje! Dam znac!

Gratuluje zakupu TC-880-2, tez o nim snie!

Forecast88 - szpulki plastikowe, małe + max.18 - ale już po ptakach - ktoś przyszedł i wykupił wszystkie...Dobrze ze wcześniej wziąłem basfy i aluminiową złocistą szpulkę basfa :-)

Podobno facet z jakiegoś zrzeszenia starych sprzętów czy coś podobnego - jest coś takiego znanego?

• Pokaż nowe odpowiedzi