Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

jeśli to jest dwusladowa taśma,to w jedną stronę bedzie ci odtwarzac prawidłowo,tylko z nieco mniejszą dynamiką,a po odwrceniu szpul,będzie odtwarzac wszystko do tyłu.Obawiam się,że jest to zapis dwuśladowy mono.Jak ci odwarza,gdy ustawisz pojedyńcze scieżki mono?,Czy wtedy któraś ma dobrą jakość?

musiko, zapis 2-śladowy stereo, zawsze odtworzysz na 4-ścieżkowym stereo tylko z trochę mniejsza dynamiką. Jeżeli taśma jest nagrana na mono 1/2 track (głowica zapisuje tylko w połowie)to w czasie odczytu takiej tasmy na 4-ścieżkowym jedna ścieżka będzie poprawnie, a druga od tyłu.

Słuchanie ze strony biernej taśmy nie ma żadnego sensu - to tylko coś w rodzaju przesłuchu. I najlepiej byłoby ją przegrać z dwuślada na czteroślada.

Edytowane przez RS-TR373

Na razie odtwarzam jedna stronę - wole już nie przewijać...Napisze potem jak z druga stroną.

Po przełączeniu na ścieżki 1-4 i 3-2 po prostu znika jeden kanał (prawy i potem lewy), nagranie na tym co zostaje nie zmienia się w żadnym stopniu.

Sygnał stereo trudno zlokalizować, wygląda to jakby ktoś z monofonicznego źródła nagrał na stereo, choć niektóre utwory na pewno powinny być stereofoniczne.

Dość ciekawy fakt, że na na bardzo podobnym poziomie grał magnetofon gdy taśma była odwrotnie.Naprawdę nie ma wielkiej różnicy, i wcale głośno nie muszę nastawiać wzmacniacza.

Edytowane przez musiko

Dość ciekawy fakt, że na na bardzo podobnym poziomie grał magnetofon gdy taśma była odwrotnie.Naprawdę nie ma wielkiej różnicy, i wcale głośno nie muszę nastawiać wzmacniacza.

Przy cienkiej taśmie bez backcoatingu bez problemu da się nagrać i odtworzyć ją od strony tylnej, tej nieaktywnej. Brakuje tylko wysokich tonów, bo odległość warstwy czynnej od głowicy jest większa. Pole magnetyczne przenika przez całą taśmę. Nawet na grubszych taśmach to się da zrobić, tylko jakość jest jeszcze gorsza, a sygnał słabszy. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech po prostu spróbuje.

Przy cienkiej taśmie bez backcoatingu bez problemu da się nagrać i odtworzyć ją od strony tylnej, tej nieaktywnej. Brakuje tylko wysokich tonów, bo odległość warstwy czynnej od głowicy jest większa. Pole magnetyczne przenika przez całą taśmę. Nawet na grubszych taśmach to się da zrobić, tylko jakość jest jeszcze gorsza, a sygnał słabszy. Jeśli ktoś nie wierzy, to niech po prostu spróbuje.

<Nie potwierdzam.

Taśma video nagrana po -Lewej ,czytaj biernej stronie -nawet na odtworzeniu nie piuknie . CISZA na maksymalnym wzmocnieniu .

Natomiast Tasma video nagrana ,będąc odwrócona strona do glowicy przekazuje sygnał -oczywiście gra do tyłu .

Pozdrawiam.

<Nie potwierdzam.

Taśma video nagrana po -Lewej ,czytaj biernej stronie -nawet na odtworzeniu nie piuknie . CISZA na maksymalnym wzmocnieniu .

Natomiast Tasma video nagrana ,będąc odwrócona strona do glowicy przekazuje sygnał -oczywiście gra do tyłu .

Pozdrawiam.

Skoro gra do tyłu, to znaczy, że robisz to na czterościeżkowcu. Upewnij się, że odtwarzając po nagraniu nie odwracasz taśmy, bo wtedy słuchałbyś przecież innych ścieżek, niż nagrałeś.

U mnie na dwuśladzie słychać wyraźnie - nagranie po biernej stronie jest słabsze o dobre 20 dB, jakość marna, no i trzeba prąd podkładu podkręcić na maksa, ale nagrać się da.

Skoro gra do tyłu, to znaczy, że robisz to na czterościeżkowcu. Upewnij się, że odtwarzając po nagraniu nie odwracasz taśmy, bo wtedy słuchałbyś przecież innych ścieżek, niż nagrałeś.

U mnie na dwuśladzie słychać wyraźnie - nagranie po biernej stronie jest słabsze o dobre 20 dB, jakość marna, no i trzeba prąd podkładu podkręcić na maksa, ale nagrać się da.

.

Testowy kawałek nagrania był robiony na czystej taśmie po obu stronach Teraz nagrywam kawałek taśmy po jednej stronie .-stereo .....przewinę i w tym samym miejscu nagram również muzykę . Czyli wszystkie ślady w tym samym miejscu będą nagrane .

Zobaczymy co będzie po odwróceniu taśmy bierną stroną do głowicy .

.

Testowy kawałek nagrania był robiony na czystej taśmie po obu stronach Teraz nagrywam kawałek taśmy po jednej stronie .-stereo .....przewinę i w tym samym miejscu nagram również muzykę . Czyli wszystkie ślady w tym samym miejscu będą nagrane .

Zobaczymy co będzie po odwróceniu taśmy bierną stroną do głowicy .

A po co tak kombinować? Nagraj coś na biernej stronie i odsłuchuj to od razu - "po taśmie" - wtedy będzie pewność, że słuchasz tych samych ścieżek, które właśnie nagrywasz.

Odtwarzam drugą stronę taśmy - jest tak samo, gra w obu kanałach w dobrym kierunku czyli tak jak pisał Forecast88 - nagranie jest dokonane na czterościeżkowcu.

Dulon184 - dziękuję za propozycję przegrania.

Teraz jeszcze regulacja talerzyka i dorobionych gumek w nabach bo szpule nie siedzą centralnie po zamknięciu naba a i niektóre szpule wypadają z zamkniętego naba (poza magnetofonem),(chyba że jest prawidłowo, że nie trzymają się sztywno).

Edytowane przez musiko

A po co tak kombinować? Nagraj coś na biernej stronie i odsłuchuj to od razu - "po taśmie" - wtedy będzie pewność, że słuchasz tych samych ścieżek, które właśnie nagrywasz.

.

Z 2 śladem jest tak jak napisałeś. .Strona bierna gra i oczywiście duzo gorzej niżli czynna.

Mój eksperyment pokazał że .......

Taśma video nagrana w tym samym miejscu po obu stronach po odwróceniu taśmy stroną bierną do głowicy daje głos -że tak powiem..

Natomiast pomysł z nagraniem na stronie biernej i odsłuchu od razu po taśmie dało wynik negatywny .

czyli ..nagrana normalnie, ale odtworzona po biernej stronie daje głos . Nagrana po stronie biernej i po tejże odtworzona głosu nie daje .

Albo ja coś pokręciłem.

.

Z 2 śladem jest tak jak napisałeś. .Strona bierna gra i oczywiście duzo gorzej niżli czynna.

Mój eksperyment pokazał że .......

Taśma video nagrana w tym samym miejscu po obu stronach po odwróceniu taśmy stroną bierną do głowicy daje głos -że tak powiem..

Natomiast pomysł z nagraniem na stronie biernej i odsłuchu od razu po taśmie dało wynik negatywny .

czyli ..nagrana normalnie, ale odtworzona po biernej stronie daje głos . Nagrana po stronie biernej i po tejże odtworzona głosu nie daje .

Albo ja coś pokręciłem.

Przy nagrywaniu na odwrotnej stronie pole magnetyczne musi przedrzeć się przez podłoże taśmy, żeby dotrzeć do warstwy czynnej, która w tym wypadku jest znacznie dalej od powierzchni głowicy, niż powinna być. Oprócz tego, wspomagające działanie magnesowania prądem podkładu również ma o wiele słabszy wpływ, więc z konieczności takie nagranie jest bardzo słabe. Taśma video wymaga z natury wyższego prądu podkładu, zatem w jej przypadku ślad będzie jeszcze słabszy.

W przypadku nagrania po właściwej stronie i odtwarzania od tej drugiej sytuacja jest odmienna, bo mamy już na taśmie nagrany dobry, silny sygnał, tylko odtwarzamy go w niesprzyjających warunkach, więc osłabienie jest tylko częściowe.

Podobny efekt pojawia się przy samokopiowaniu zapisu na sąsiednie zwoje taśmy - sygnał łatwiej "przechodzi" na zwoje na zewnątrz taśmy, niż do środka, ponieważ w tym pierwszym przypadku ma bliżej do wierzchu warstwy czynnej (tylko przez podłoże), niż w drugim, gdy musi pokonać zarówno podłoże, jak i całą warstwę czynną. Z tego powodu zaleca się przechowywać taśmy dwuśladowe w pozycji Tails Out, dzięki czemu uciążliwe pre-echo jest znacznie słabsze, niż post-echo, i tak maskowane przez właściwy sygnał.

zawsze staram się zbierac jakieś info na ile to możliwe o pochodzeniu rupieci które kupuję

Jak ty żeś to znalazł?To aż nieprawdopodobne.

to w Birmingham, to w Dusseldorfie...

szperam m.in. w różnych niszowych stronkach typu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zauważyłem,że wiele ciekawych detali,rarytasów sprzedają w tego typu ogłoszeniach,często nawet lokalnych lub przez fora

jakaś niechęc u nich do ebayu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ravaglia

VSOP

Nie uwierzycie jakie ja mam "balety' z ta taśmą.:-) Po prawidłowym przewinięciu(odtworzeniu) taśmy wg. wskazówek Forecast88 i możliwym już odsłuchu utworów na obu stronach taśmy postanowiłem dla próby na czystym końcu nagrać coś z radia...:-) I okazało się...że praktycznie cisza ! :-)

Wysterowałem odpowiednio, wskaźniki chodziły, wszystko włączone jak trzeba, włączam nagrany odcinek - cisza :-)Robię dużo głośniej - słychać minimalnie to co nagrałem.Na pewno to co nagrałem.

Z tego wnioskuję, że ktoś miał źle nawiniętą taśmę i jakimś cudem nagrał te utwory na biernej stronie, ale tak mocno - że było je słychać !

Dobrze myślę ? To jaki to musiał być magnetofon i sygnał że udało się to nagrać z drugiej strony taśmy ??

A może są inne sposoby skopiowania utworów na taśmę (kopiowanie "na styk" :-)?

Jak ty żeś to znalazł?To aż nieprawdopodobne.

to w Birmingham, to w Dusseldorfie...

szperam m.in. w różnych niszowych stronkach typu

Ukryta Zawartość

zauważyłem,że wiele ciekawych detali,rarytasów sprzedają w tego typu ogłoszeniach,często nawet lokalnych lub przez fora

jakaś niechęc u nich do ebayu

Szkoda,że u nas nie ma takiego wyboru.

Ukryta Zawartość

Musiko, też miałem taką taśmę podobno BASF SM468, chociaż nie jestem tego pewny.Nagrano na niej utwory z winyla na czterośladzie,tak więc nie mogłem ich do końca poprawnie odtworzyć na Tascamie czy Fostexie.Postanowiłem nagrać na niej coś nowego i...nic!Coś tam było bardzo, bardzo cicho słychać, ale to nie nadawało się do słuchania.

Panowie ! Kto z Was ma blisko do dobrego sklepu elektronicznego ? Potrzebuję tranzystor BC828 lub zamiennik. W internetowych sklepach są, ale koszt pakowania i wysyłki jest kilkaset razy większy od wartości tranzystora (20gr.) Może ktoś znajdzie taki w domku ?

Za dziecka bawiłem się w coś takiego nawet w kasetach, wiem, że tak się da, ale nie da się tego słuchać bo słyszysz sam bas, brzmi jak przesłuch.

Z tego wynika teraz, że mam jednak odwrotnie taśmę nawiniętą choć gra w dobrym kierunku muzyka :-)

Chcę przegrać marnej bo bardzo marnej jakości utwory przez korektor Akai EA-G40 i nagrać na kasetę, czy takie "odwrotne" puszczanie taśmy nie szkodzi samej taśmie ani magnetofonowi?Dwa przebiegi w tej pozycji by musiały być jeszcze..

Kasjel - tak się składa , że nie zdążyłem dziś dotrzeć do sklepu (czasem dobrze nie zdążyć jak się okazuje;-)), jutro sprawdzę.

Pozdrawiam

Jarek

Z tego wynika teraz, że mam jednak odwrotnie taśmę nawiniętą choć gra w dobrym kierunku muzyka :-)

Chcę przegrać marnej bo bardzo marnej jakości utwory przez korektor Akai EA-G40 i nagrać na kasetę, czy takie "odwrotne" puszczanie taśmy nie szkodzi samej taśmie ani magnetofonowi?Dwa przebiegi w tej pozycji by musiały być jeszcze..

Kasjel - tak się składa , że nie zdążyłem dziś dotrzeć do sklepu (czasem dobrze nie zdążyć jak się okazuje;-)), jutro sprawdzę.

Pozdrawiam

Jarek

Musiko, odwróć taśmę o 180 stopni, tak abyś nagrywał na stronie czynnej, tej z nośnikiem i nic się nie bój

lech59

"Musiko, odwróć taśmę o 180 stopni, tak abyś nagrywał na stronie czynnej, tej z nośnikiem i nic się nie bój"

Chyba źle mnie zrozumiałeś :-)Aby odtworzyć (i na innym magnetofonie jednoczenie sobie nagrać) to co mam na tej taśmie nagrane od początku do końca utworów (czyli nie o tyłu utworu) muszę tak jak mam teraz odtwarzać taśmę stroną bierną zwróconą do głowic i dlatego pytam czy takie "odwrotne" ustawienie taśmy nie uszkodzi taśmy lub magnetofonu.Po zgraniu materiału odwrócę poprzez przewinięcie z powrotem taśmę i normalnie już stroną czynną skierowaną do głowic ponagrywam swoje materiały.

lech59

"Musiko, odwróć taśmę o 180 stopni, tak abyś nagrywał na stronie czynnej, tej z nośnikiem i nic się nie bój"

Chyba źle mnie zrozumiałeś :-)Aby odtworzyć (i na innym magnetofonie jednoczenie sobie nagrać) to co mam na tej taśmie nagrane od początku do końca utworów (czyli nie o tyłu utworu) muszę tak jak mam teraz odtwarzać taśmę stroną bierną zwróconą do głowic i dlatego pytam czy takie "odwrotne" ustawienie taśmy nie uszkodzi taśmy lub magnetofonu.Po zgraniu materiału odwrócę poprzez przewinięcie z powrotem taśmę i normalnie już stroną czynną skierowaną do głowic ponagrywam swoje materiały.

nic nie uszkodzi głowic, druga strona, ta, która nie ma nośnika zazwyczaj(pewnie tak jest u Ciebie) błyszczy się jak psu jaja. Ponagrywaj, odwróć, skasuj i tyle. O nic się nie martw bo już tyle napiasliśmy w tej sprawie, ze niektórzy przestali to forum czytać

pozdr

Korwin

"... poszukuję 10 sztuk akumulatorków o średnicy takiej jak AAA ale znacznie dłuższych < dłuższych niż AA..."

Pozdrawiam

Zbyszek

Sprawdziłem dziś - mieli przypadkiem kilka, ale już ich nie mają , zamówić też nie można niestety.

Ale mam pewną myśl - proponuję zakupić zwykłe aaa o jak największej pojemności (odradzam GP) i użyć odpowiednich rozmiarowo sprężynek jako swego rodzaju "przedłużaczy", samą sprężynkę można dodatkowo "usztywnić" jakąś folią, miękka rurką co by się nie wyginała na boki, a z tego co pamiętam obecne akumulatorki choć mniejsze fizycznie - mają większą pojemność od tamtych "elek".

pozdrawiam

Jarek

Dawno tego utworu nie słuchałem, w sam raz na małe co nieco na taśmę :)

- swoją drogą, dla jednych może być to zbyt tandetne, ale jak to poprawia nastrój!!!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

neomammut, proste i bezpretensjonalne, ale masz rację, wspaniale poprawia nastrój. Anita ma dużo właśnie takich piosenek i za to ją lubię.

Wojtek

Wojtek

Korwin

"... poszukuję 10 sztuk akumulatorków o średnicy takiej jak AAA ale znacznie dłuższych < dłuższych niż AA..."

Pozdrawiam

Zbyszek

Sprawdziłem dziś - mieli przypadkiem kilka, ale już ich nie mają , zamówić też nie można niestety.

Ale mam pewną myśl - proponuję zakupić zwykłe aaa o jak największej pojemności (odradzam GP) i użyć odpowiednich rozmiarowo sprężynek jako swego rodzaju "przedłużaczy", samą sprężynkę można dodatkowo "usztywnić" jakąś folią, miękka rurką co by się nie wyginała na boki, a z tego co pamiętam obecne akumulatorki choć mniejsze fizycznie - mają większą pojemność od tamtych "elek".

pozdrawiam

Jarek

Dziękuję serdecznie.

Zrobię blok akumulatorków z AAA a drugi z tak zwanych "pastylek" a tej chwili jednak odpuszczam sobie na kilka dni i robię UHER-ami REPORT będę miał jak na razie tylko czterościeżkowego i A/B mono, druga para została odłożona na wymianę za zwykłego 4200 [dwuślada].

Pozdrawiam

Zbyszek

A może to Was ruszy dokładnie takie samo jak to pojechało Doktora H.Konstantego S.na reanimację.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ten model Uhera jest naprawdę inponujący. Taki w stylu "Nagry".

• Pokaż nowe odpowiedzi