Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

....

ok. pół roku temu był podobny w licytacji i cena doszła do ok. 15-16 tys zł (nie pamiętam dokładnie)

Ukryta Zawartość

Czy któryś z Kolegów rozpoznaje ten magnetofon? Kojarzy mi się z Ampeksem, ale jest na szpule 7 cali / 18 cm. Kadr pochodzi z amerykańskiego filmu "Queen of blood" z 1966 roku, którego akcja rozgrywa się w roku 1990 ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Krótkie pytanie, czy taśmy ORWO są lepsze od Stilonówek, pewnie od dobrych taśm to lata świetlne, proszę o opinie. Dziękuję.

Według moich doświadczeń,a miałem oba typy nowe.

Stilonki są lepsze od orwo,choc róznica nie jest porażająca.Z moich starych taśm,wszystkie stilony dalej są w dobrej kondycji,a z orwo nie została ani jedna.

W chwili obecnej mam kilka prawie nie używanych orwo i kilka takich samych stilonek.Jak złapie chwile czasu,to zrobie próbne nagrania ,jak to wyglada dzisiaj.

chodziło mi o takie zwykłe ORWO, pytanie następne, czy to prawda co powiedział mi kolega, iż taśmy po jakimś czasie się utleniają i są bezużyteczne? tlenki żelaza bodajże... jeśli tak, to które są na to podatne? Powoli się uczę, ponieważ jako nastolat w latach 80ch używałem Arii, którą kupił tata.

chodziło mi o takie zwykłe ORWO, pytanie następne, czy to prawda co powiedział mi kolega, iż taśmy po jakimś czasie się utleniają i są bezużyteczne? tlenki żelaza bodajże... jeśli tak, to które są na to podatne? Powoli się uczę, ponieważ jako nastolat w latach 80ch używałem Arii, którą kupił tata.

Nie ma czegoś takiego, jak "takie zwykłe ORWO" - każda taśma ma swój symbol i może się różnić od innych, czasem znacząco. Pytaj o konkretny typ, dostaniesz konkretną odpowiedź.

Generalnie porównywanie Stilonów i Orwo to jak pytanie, czy Maluch jest lepszy od Trabanta. Obydwóch da się używać, ale raczej z nostalgii, lub konieczności.

Kolega powiedział Ci bzdurę, taśmy się nie utleniają, a zawarty w pigmencie tlenek żelaza Fe2O3 jest całkiem stabilny. Moja najstarsza taśma, notabene produkcji Agfa-Wolfen, czyli późniejszego Orwo, pochodzi z 1957 roku i jakoś jeszcze się nie utleniła. Zachodzą za to inne procesy fizykochemiczne, przede wszystkim hydroliza lepiszcza, odpowiedzialna za sticky shed syndrome. Dotyczy to głównie taśm z warstwą back-coating. Poszukaj sobie informacji na ten temat na tym forum albo w internecie - jest ich

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Forecast88

Żle się dzieje....jedyna strona o ferrographach przestała istnieć.

To od autora tej stronki Georga Westa-byłego dżwiękowca BBC zdobywałem pierwsze info o moich magnetofonach(regularnie wymienialiśmy maile).

Taka oto wzmianka się pojawiła,przyczyny pewnie zdrowotne bo ten miły starszy pan ma już ok.dziewięćdziesiątki

Ferrograph Info

Sadly and after a number years George West has decided to retire his website. You can however purchase everything on DVD including vasts amount information not available elsewhere. Clicking the link above will take you to the ordering web page

Edytowane przez ravaglia

VSOP

Wreszcie moja Aria dotarła do mnie, miała działać bez zarzutu zdaniem sprzedawcy, ale...

Problem jest następujący: Czasami prawa szpula przy odtwarzaniu stoi w miejscu i taśma wychodzi luzem z tejże strony. Naciskam np. 10 razy START i nic. Za pół godziny wszystko nagle działa bez zarzutu... Z przewijaniem w tę samą stronę w ogóle nie ma problemu. Czy jest coś co mogę zrobić, aby temu frustrującemu zjawisku zaradzić? Niestety nie jestem specjalistą od tego typu sprzętu. Proszę o pomoc. Wizualnie magnetofon jest zadbany, jak przyjedzie za miesiąc klapa, to zamieszczę z dumą fotki. Pozdrawiam.

Edytowane przez Ariafan

Żle się dzieje....jedyna strona o ferrographach przestała istnieć.

To od autora tej stronki Georga Westa-byłego dżwiękowca BBC zdobywałem pierwsze info o moich magnetofonach(regularnie wymienialiśmy maile).

Tego sie nie uniknie miłośników formatu niestety jest coraz mniej, jedyna nasza że możemy coś w tej kwestii robić-czyli pisać ,opowiadać, naprawiać tutaj mam na myśli bardziej doświadczonych kolegów jak Henryk ,G Mark i inni .

Możemy coś zrobić byle nie milczć ...........

audiomagia.blogspot.com

Wreszcie moja Aria dotarła do mnie, miała działać bez zarzutu zdaniem sprzedawcy, ale...

Problem jest następujący: Czasami prawa szpula przy odtwarzaniu stoi w miejscu i taśma wychodzi luzem z tejże strony. Naciskam np. 10 razy START i nic. Za pół godziny wszystko nagle działa bez zarzutu... Z przewijaniem w tę samą stronę w ogóle nie ma problemu. Czy jest coś co mogę zrobić, aby temu frustrującemu zjawisku zaradzić? Niestety nie jestem specjalistą od tego typu sprzętu. Proszę o pomoc. Wizualnie magnetofon jest zadbany, jak przyjedzie za miesiąc klapa, to zamieszczę z dumą fotki. Pozdrawiam.

Czy prawy talerzyk obraca się z oporami, jeśli spróbujesz go poruszyć ręką?

Sądzę, że nie obędzie się bez zdjęcia obudowy i paru operacji:

- wymiana paska napędowego, jeśli luźny;

- czyszczenie i smarowanie osi - czasem wystarczy kropla oleju maszynowego (tylko nie WD40!);

- czyszczenie bieżni i kontrola stanu kółek pośredniczących;

- sprawdzenie działania hamulca prawego talerzyka;

- sprawdzenie paska licznika taśmy.

Czy prawy talerzyk obraca się z oporami, jeśli spróbujesz go poruszyć ręką?

Jak włączę start to bez problemu, próbowałem talerzykowi "pomóc" i chodzi luźno ale bez efektu, natomiast przy wyłączonym magnetofonie nie próbowałem. Nie wiem czy udzieliłem wyczerpującej odpowiedzi...Jeśli to nie jest wystarczające to pójdę i zrobię wg wskazówek.

: Czasami prawa szpula przy odtwarzaniu stoi w miejscu i taśma wychodzi luzem z tejże strony

zdejmij pokrywę i obserwuj jak układa się kółko przenoszące napęd z koła zamachowego na talerzyk (takie z okrągłymi otworami) - może ono zeskakuje; jeżeli tu jest dobrze to przyczyna może leżeć w układzie sprzęgła tego tależyka - za mały docisk, ew. coś jeszcze blokuje talerzyk; aby go zdjąć z trzpienia, należy "wydłubać" delikatnie sprężynę kontrującą kołek do zakładania szpuli, następnie po zdjęciu tego "kołka" widać końcówkę trzpienia, na którą założona jest kontra w postaci "podkówki zaciskowej" - też do zdjęcia, a pod nią są podkładki gumowe; zdejmujesz cały zespół talerzyka i wszystko masz na wierzchu - są w nim dwa sprzęgła - do regulacji naciągu taśmy przy odczycie (to "na wierzchu") i do przewijania ("schowane", ale widoczne przez okrągłe otwory od dołu)

Edytowane przez geelo07

zdejmij pokrywę i obserwuj jak układa się kółko przenoszące napęd z koła zamachowego na talerzyk (takie z okrągłymi otworami) - może ono zeskakuje; jeżeli tu jest dobrze to przyczyna może leżeć w układzie sprzęgła tego tależyka - za mały docisk, ew. coś jeszcze blokuje talerzyk; aby go zdjąć z trzpienia, należy "wydłubać" delikatnie sprężynę kontrującą kołek do zakładania szpuli, następnie po zdjęciu tego "kołka" widać końcówkę trzpienia, na którą założona jest kontra w postaci "podkówki zaciskowej" - też do zdjęcia, a pod nią są podkładki gumowe; zdejmujesz cały zespół talerzyka i wszystko masz na wierzchu - są w nim dwa sprzęgła - do regulacji naciągu taśmy przy odczycie (to "na wierzchu") i do przewijania ("schowane", ale widoczne przez okrągłe otwory od dołu)

Zdjąłem klapę i moim zdaniem to kółko z dziurami czasem nie dochodzi wystarczająco aby napędzać prawy talerzyk... jakieś Wasze sugestie? Dzięki.

Zdjąłem klapę i moim zdaniem to kółko z dziurami czasem nie dochodzi wystarczająco aby napędzać prawy talerzyk... jakieś Wasze sugestie? Dzięki.

może brak jakiejś sprężynki w zespole dźwigni dociągających owe "kółko z dziurami" ?

p.s. zdarzyło mi się we wcześniejszym poście "walnąć byka" - talerzyk przez rz , "a nie raz tak, a raz siak"; za pomyłkę przepraszam

Edytowane przez geelo07

Imponują mi te maszyny , nigdy nie miałem tej klasy szpulowca , a zdjęcie zamieszczam tak dla humoru .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Imponują mi te maszyny , nigdy nie miałem tej klasy szpulowca , a zdjęcie zamieszczam tak dla humoru .

Ukryta Zawartość

kto zgadnie - co to za model?

Ukryta Zawartość

Klikniesz te zdjęcie i rosyjska strona pisana cyrylicą :

Ukryta Zawartość

Nie ma dziewczyny i magnetofonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

to może być podstęp KGB albo innego GRU...

a może ona sobie tak leżała i nagrywała na taśmę podsłuchane rozmowy niedaleko jakiegoś lotniska...

nie wiadomo, co z tego może wyniknąć...

Edytowane przez geelo07

rysy twarzy raczej słowiańskie, przedłurzacz taki sam jak u nas (wtyczki te same)

i gniazdko takie same , jakieś takie znajome , jakbym gdzieś już je widział .

Krótkie pytanie, czy taśmy ORWO są lepsze od Stilonówek, pewnie od dobrych taśm to lata świetlne, proszę o opinie. Dziękuję.

jak pamiętam z dawnych czasów to ORWO były lepsze od stilonówek.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Użytkownik Ariafan dnia 14.11.2012 - 21:27 napisał

jak pamiętam z dawnych czasów to ORWO były lepsze od stilonówek.

Jeżeli ktoś chce porównać ORWO do innych taśm to proszę pisać do mnie na PW. Mam jeszcze trochę ORWO typ 123 LH 180m. Taśmy są nieużywane, w oryginalnych opakowaniach, tzw. leżaki magazynowe i chętnie wyślę aby je porównać.

Osobiście uważam, że taśmy ORWO, te ogólnie dostępne były lepsze od Stilonu i nie zgadzam się absolutnie z Markiem-41. Marku, zrób te próbne nagrania i opisz to co zauważyłeś. Mam "nowe" Stilony i też je sprawdzę.

Mam jeszcze trochę ORWO typ 123 LH 180m

też mam taką "malutką" - TYP123.LH i wypada o wiele lepiej niż TYP120; w "dłuższych rozmiarach" ciężko trafić tą 123-kę

• Pokaż nowe odpowiedzi