Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Względem RMGi mogę spokojnie polecić sklep spot4 z Niemiec:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Całe 4 dni od zapłaty szło, ale wybierałem tylko to, co mieli...

A z tego co widzę mają niewiele na stanie, ale dobrze, że ktoś jeszcze je produkuje i sprzedaje. Z tego co mnie polecano jest cieniutko. Jestem skazany na niektóre z taśm, bo ja ciemna masa, jeśli chodzi o elektronikę, więc nie mogę regulował Revoxa pod konkretne rodzaje. PER528 z Polskiego Radia już nagrywałem. Jest nieźle, ale brakuje trochę góry. Chłopaki pisali, że trochę za bardzo ścierne. Wróć :) Głowice Revoxa za miękkie, ale żal mi się ich pozbywać bo są w świetnym stanie. Postaram się używać ich jak najrzadziej.

Ukryta Zawartość

Modele z serii X mają trochę nowocześniejszy wygląd - szare elementy zamiast srebrnych, kwestia gustu. 224X ma wskaźnik poziomu przed i po działaniu kompandera, ale to tylko mrugający bajer, nie ma żadnego znaczenia dla dźwięku. dbx nie wymaga kalibracji do taśmy, ani magnetofonu, natomiast jak każde urządzenie "pełnoletnie", może wymagać regulacji - w środku jest kilka potencjometrów, których lepiej nie ruszać bez serwisówki i przyrządów. Modele 224 mają cztery dekodery, więc mogą pracować "po taśmie", natomiast seria 222 ma tylko dwa - trzeba przełączać między Play a Record i nie da się odsłuchać w czasie nagrywania. Kwestia wygody, ale też niezawodności - im co prostsze, tym mniej się może zepsuć. U mnie oba urządzenia - 222 i 224X - pracują bardzo dobrze i są ze sobą wzajemnie kompatybilne, a o to mi chodziło. Z tego, co widzę na aukcjach, nowsze modele z X mają zwykle przełącznik napięć, te starsze z USA i Kanady często mają tylko jedną wersję zasilania na 110V, warto zwrócić na to uwagę (pobór prądu jest bardzo mały, nieduży transformator wystarczy).

Nagrywałem na magnetofonie Teac X-1000M z użyciem wbudowanego dbx type I, a potem 224X z type II. Oba spełniały zadanie i nie byłem w stanie określić, który jest lepszy. Według informacji w sieci type I jest bardziej wymagający i dlatego nadaje się do celów profesjonalnych, type II więcej wybacza, zwłaszcza na niskich prędkościach. Skoro nagrywasz na dość szumiącej Q632, to chyba type II byłby lepszy, ale różnica pewnie będzie minimalna.

Nakamichi High Com II jest bardzo interesującym systemem NR, mam wersję oryginalną High Com Telefunkena (CN 750). Redukuje szumy bardzo miękko, ale skutecznie, brzmi ładniej od Dolby C. Ma jednak dwie wady - wymaga dokładnej kalibracji poziomów (jest na to wrażliwy, jak Dolby C), po drugie jest bardzo rzadki, zwłaszcza High Com II. Jak się zepsuje, zostaniesz z taśmami, których nie odtworzysz niczym innym. dbx jest znacznie popularniejszy i ryzyko dużo mniejsze.

No to własnie stałem sie posiadaczem klocuszka do redukcji szumów Tascam DX-4D z dbx I na pokładzie. Niecałe 100 EUR z transportem do Polski, wersja europejska.

Niestety ten klocek ma 0 dB przy 0,316V czyli zapewne przy -10dB. Zakładam, że Tascam i Otari maja identyczne poziomy napięc na wejściach i wyjściach. W instrukcji przeczytałem, że aby uniknąć zniekształceń spowodowanych stosowaniem dbx ze złymi poziomami sygnałów nie powinienem przekraczać przy nagrywaniu poziomu więcej niż -7 do -5dB. Zapewne w obu 0db to 2V i tak mnie uczono. Nie wiem po kiego czorta w tym klocku (dbx) przesunięto ten poziom do dołu.

Jakie są Wasze doświadczenia w stosowaniu dbx przy nagrywaniu? Będę wdzięczny za pomoc. Jak na razie przeczytałem instrukcję do Tascama 34B gdzie używanie redukcji dbx jest w miarę jasno wytłumaczone.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nagrywam z dbx o około 3-4 dB niżej, niż ustawiłbym bez dbx, czyli w przypadku Quantegy 632 - bias -1.5 dB, poziom nagrania peak +3 dB bez NR, max do 0 dB z dbx. Plusem zewnętrznego dekodera jest znacznie lepsza kontrola rzeczywistego poziomu nagrania, bo wskaźniki pokazują to, co naprawdę jest na taśmie, a słuchawki pozwalają to usłyszeć. W magnetofonach z wewnętrznym systemem NR wskaźniki pokazują poziom "normalny", czyli albo przed kompresją, albo już po ekspansji - ani jedno, ani drugie nie odzwierciedla tego, co zapisane na taśmie.

Do tego dochodzi kontrola słuchowa - przełączam ze źródła na taśmę i odwrotnie - jeśli nie słychać różnicy w brzmieniu, szczególnie w wysokim paśmie, to znaczy, że będzie OK. Pompowania żadnego nie ma.

Zaletą dbx, chętnie podkreślaną przez producenta, jest niewrażliwość na niezgodność poziomów przed i po nagraniu (słaby punkt Dolby). Trzeba tylko generalnie nieco obniżyć poziom, żeby zostawić więcej miejsca na podniesione wysokie tony - z drugiej strony, przy 38 cm/s tego miejsca jest bardzo dużo. Poeksperymentuj, ponagrywaj i posłuchaj. Q632 ma SOL 10 kHz dość nisko, za to z SM911 mógłbyś pojechać do końca skali.

Dzięki.

Co ciekawe majac kiedys kasetowego Technicsa z dbx walilo sie poziom na plus cos tam. Zapewne dlatego potem przy odsluchach dziwne rzeczy

sie dzialy.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

A z tego co widzę mają niewiele na stanie, ale dobrze, że ktoś jeszcze je produkuje i sprzedaje. Z tego co mnie polecano jest cieniutko. Jestem skazany na niektóre z taśm, bo ja ciemna masa, jeśli chodzi o elektronikę, więc nie mogę regulował Revoxa pod konkretne rodzaje. PER528 z Polskiego Radia już nagrywałem. Jest nieźle, ale brakuje trochę góry. Chłopaki pisali, że trochę za bardzo ścierne. Wróć :) Głowice Revoxa za miękkie, ale żal mi się ich pozbywać bo są w świetnym stanie. Postaram się używać ich jak najrzadziej.

Są ścierne, prawda (jak to radiówki), ale jednak Revox to nie Unitra - gdzie jak sam powiedziałeś, głowice były wprost z plasteliny :) Pamiętam, jak pierwszą swoją PER528 nagrywałem jeszcze na ARII (jakaś składanka Jarre'a z vinyla). Wyszło zupełnie przyzwoicie, taśmę do tej pory mam w kolekcji. Ścieralnością głowic w Revoxie, podobnie jak w Teacu, nie przejmowałbym się przesadnie. Wszystko zależy, kto się z czego przesiada. Jak się to porównuje do AKAI GX, to wiadomo, że zupełnie inna twardość.

A propos - czy ktokolwiek próbował zakładać głowice typu GX do magnetofonów innych, niż AKAI? :)

...Ścieralnością głowic w Revoxie, podobnie jak w Teacu, nie przejmowałbym się przesadnie.

W panikę nie wpadam, ale szkoda, że p. Studer nie pomyślał o czymś twardszym. Zdrugiej strony ufam szwajcarsko/niemieckiej myśli technicznej i pogodziłem się z tym. Widać tak miało być. W wolnych chwilach tak se rozmyślam i kombinuję. Jak się budżet rozluźni to może sprawię sobie komplet na dwa ślady? Będzie zapas, a jak przyjdzie pora, zrobię się bardziej profesjonalny? :)

O ile się nie mylę Revox to dział Amatorski studera . Więc i cudów raczej nie należy sie spodziewać .

Święta prawda. Dlatego jest u mnie siła spokoju. Mam jeszcze Akaia, kaseciaka. Jak się doda do niego te z Revoxa i podzieli na dwa to wychodzi średniotwardo :)

Witam Wszystkich,

Jestem nowym zarażonym pasją obracających sie kółek. Od pewnego czasu czytam ten wątek i widzę, że jeśli mam uderzyć po poradę to tylko tutaj. Chciałbym nabyć magnetofon i zacząć przygodę z taśmami na rolkach, jednak przeglądając nasz serwis aukcyjny odnoszę wrażenie, że kotłują się tam w kółko te same egzemplarze, a ludzie po kupieniu i zapoznaniu się z ich faktycznym stanem sprzedają je dalej. Zakup z ebay też wiąże się z ryzykiem, choć nie tak dużym, to różne paczki które przyjeżdżają do mnie z DE wyglądają strasznie i boję się zamawiać tak delikatny sprzęt kurierem. Wśród moich obiektów westchnień leżą Revox B77 lub któryś z Akai GX-... na rolki 10" dlatego gdyby ktoś z Was miał coś na zbyciu, lub znał dobrego sprzedawcę, to będę wdzieczny za informacje. Zawsze to lepiej kupić urządzenie od ludzi świadomych niż przypadkowych.

Witajcie, to ja, ten nowy który od poniedziałku walczy z Revoxem A77.

Wczorajsze posiedzenie (już nie do 3 rano, skończyłem o 23:00) przyniosło sukces. Odsłuch aktywny tylko na "play", przydźwięk zniknął. Magnetofon jest sprawny, teraz będę mógł zabrać się za strojenie.

Zrobiłem doraźnie coś co pewnie grozi wykluczeniem z forum ;), wystroiłem go na ucho odsłuchując sygnał w tym samym czasie nagrywany z płyty, którą dobrze znam. W tym momencie już bije on już polskie szpulaki które kiedyś wpadały mi w ręce, ale po weekendzie zabiorę się za analizowanie i odpowiedź na pytanie: czy sam jestem w stanie go przyzwoicie zestroić, czy będę prosił Was o pomoc.

Do nowego kolegi "go-michał" : na zachętę i dodanie skrzydeł dodam Tobie, że mój A77 który dotarł do mnie w poniedziałek, kosztował mnie 250 zł. Był z Niemiec właśnie, potwornie zaniedbany, ale na szczęście nigdy nie naprawiany i kompletny.

Może, jeśli budżet jest niewielki, zrobić podobny ruch: uzbroić się w czas i serwisówkę, i kupić poważny "project", byle nie gzrebany.

Wysyp nowych :) Witam, witam.

Ja mam pytanie. Co powiecie o tych taśmach? Nadadzą się do Revoxa (nie grzebanego)?

Jak wypadają na tle np SM9xx?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez de_monter

Ja mam pytanie. Co powiecie o tych taśmach? Nadadzą się do Revoxa (nie grzebanego)?

Ukryta Zawartość

Brać.

Mam 15km i teraz zakupiłem kolejne 15km. Taśma jest nowa, niepofałdowana, wygląda na zachowaną w idealnym stanie.

Z dwóch naleśników wychodzą ci trzy szpule 26,5cm, każda po ok. 43/86 min grania (na 38/19 cm/s) i jeszcze trochę zostaje.

Jedna uwaga: te nalesniki mają wiekszą średnicę, cos ok. 30 cm.

Co do 911-ki bedę miał niedługo mozliwość porównania.

Pozdrawiam

gdyby ktoś z Was miał coś na zbyciu, lub znał dobrego sprzedawcę, to będę wdzieczny za informacje. Zawsze to lepiej kupić urządzenie od ludzi świadomych niż przypadkowych.

W Warszawie jest do kupienia Tascam 32 za ok. 3 tys. Stan perfekcyjny. Od forumowicza.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ukryta Zawartość

Nadadzą się. Szumią trochę głośniej, niż SM911, ale są tanie, nowe i bez sticky sheda. Poszukaj w wyszukiwarce na tym forum frazy "quantegy 632" - pisaliśmy o tej taśmie często, o jej przewijaniu na szpule też.

Szkoda tylko, że podrożały - jeszcze dwa miesiące temu po 45 PLN nikt ich nie chciał, teraz są po 60... W pakietach po 10 jest taniej.

Witam Wszystkich,

Jestem nowym zarażonym pasją obracających sie kółek. Od pewnego czasu czytam ten wątek i widzę, że jeśli mam uderzyć po poradę to tylko tutaj. Chciałbym nabyć magnetofon i zacząć przygodę z taśmami na rolkach, jednak przeglądając nasz serwis aukcyjny odnoszę wrażenie, że kotłują się tam w kółko te same egzemplarze, a ludzie po kupieniu i zapoznaniu się z ich faktycznym stanem sprzedają je dalej. Zakup z ebay też wiąże się z ryzykiem, choć nie tak dużym, to różne paczki które przyjeżdżają do mnie z DE wyglądają strasznie i boję się zamawiać tak delikatny sprzęt kurierem. Wśród moich obiektów westchnień leżą Revox B77 lub któryś z Akai GX-... na rolki 10" dlatego gdyby ktoś z Was miał coś na zbyciu, lub znał dobrego sprzedawcę, to będę wdzieczny za informacje. Zawsze to lepiej kupić urządzenie od ludzi świadomych niż przypadkowych.

Po pierwsze - SZPULE, nie rolki!

Kupiłem na ebay.de kilka magnetofonów, wszystkie powyżej 20 kg - przyszły nienaruszone. Kluczem jest odpowiednie opakowanie. Zdarzały mi się paczki z Niemiec z luźno wrzuconymi szpulami lub kasetami, ale magnetofony i inny ciężki sprzęt na szczęście pakują porządnie. Zawsze warto upewnić się, że sprzedający wie, jak zapakować, i poprosić o ubezpieczenie paczki - w DHL to standard. Odradzam korzystanie z Hermesa - miałem z nimi przejścia.

W Niemczech można wciąż znaleźć sprzęt w dobrej cenie i w dobrym stanie. Na allegro - jeśli coś jest tanie, to raczej tylko na części; jeśli jest drogie, to też nie wiadomo, na co się trafi...

Ukryta Zawartość

Witam Wszystkich,

.

Jeśli coś z E Bay .to masz tutaj duży wybór .

Ukryta Zawartość

Jeśli masz kaśe to szarpnij się na to .!!

Zadne Revoxy ,czy Tascamy ..

http://www.ebay.de/itm/Studer-A807-Bandmaschine-mit-VU-/170992574080?pt=Bandmaschinen&hash=item27cff39e80

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Dziękuję nowym kolegom za odzew i pomoc. Licytuję dwa magnetofony na niemieckim ebayu, 630 - tki. Sprzedawcy potwierdzili już wysyłkę do PL i porządne zapaokowanie. Na pierwszy rzut oka widać, że wyprzedają strtychy po dziadkach i nie wiedzą, jak sprawdzić poprawne działanie szpulaków, ani docenić inwestycji swoich przodków. Niestety tak, jak pisałem, jestem tak rozdarty między Akai i Revoxem, także niestety kupię obydwa, bo nie potrafię zrezygnować z któregokolwiek. Jeśli się przejadę na kontrahentach, to opiszę to ku przestrodze wszystkich ze szczegółami. Nie posiadam w tej chwili porządnej taśmy z nagraniem, kupiłem na początek trochę oryginalnych wydań z amerykańskiego ebaya, ale to są taśmy z 70-tych lat, więc trudno się spodziewać cudów (kilka COLUMBIA, jakiś MONITOR i WB).

Ten Tascam 32 to chwilowo poza moim budżetem, chcę się mieścić w około 2k5 i nie stracić apetytu na doskonałym egzemplarzu:) Czytałem, że ten model Tascama wali na kolana, a ja zaczne skromnie i będę gonił króliczka.

Pozdrawiam wszystkich, kórym nieobce jest poczucie estetyki i sentyment do wspaniałych osiagów techniki audio.

michał

Witam następnego miłosnika szpulek.Mam nadzieje,że te magnetofony dotrą bez przygód i że są w swietnej kondycji.Co do jakości fabrycznie nagranych taśm z stanów ,to raczej należy być spokojnym.Mam taśmę demonstracyjną z roku 1964 i jakość nagrań wprowadza w zdumienie każdego słuchacza.Nie mogą uwierzyć,że już wtedy była możliwa tak wierna rejestracja dzwieku.Jak wspominają,to co mogli usłyszeć w czasch PRL nie miało zupełnie startu.

Ja szukam właśnie takich taśm,choć bardziej preferuję dwuślady.

Co do zywotności głowic,to też nie należy się zbytnio przejmować.Wystarczy ,aby ich stan w nowo zakupionym sprzęcie był dobry,a wystarczą nam do końca życia.Przecież nie uzywamy naszych zabawek tak intensywnie jak to robiłem za czasów swojej młodośći a dodatkowo nie posiadam jednego magnetofonu używanego po kilka godzin dziennie.Głowice nawet w Teacu,czy revoxie wytrzymuja tysiące godzin pracy.A są i lepsze,np;w moich philisach ich żywotność producent określał na 17 tysięcy godzin.

Oczywiście przeszukałem temat, ale ścisłe powiązanie z Revoxem jest chyba w jednym poście. Wolałem się upewnić bo ja przecież też świeży jestem. Czytam, czytam. Gały wyłażą z orbit, mózg się lasuje od natłoku informacji, ale powoli, powoli ogarniam temat. Może za dużo powiedziane, ale z pewnością wiem sporo więcej. Dzięki za wyrozumiałość.

Jeżeli chodzi o nawijanie na szpulę to już przeszedłem chrzest bojowy :) Nawinąłem z bobiny już dwie szpule. Był mały hardcore, ale udało się. Oczywiście posłużyłem się gramofonem. Ba. Drugą nawinąłem na przewijaniu :)

Edytowane przez de_monter

Jeżeli chodzi o nawijanie na szpulę to już przeszedłem chrzest bojowy :) Nawinąłem z bobiny już dwie szpule. Był mały hardcore, ale udało się. Oczywiście posłużyłem się gramofonem. Ba. Drugą nawinąłem na przewijaniu :)

Znam temat, widziałem zdjęcia, gratuluję :)

Do Michała: moim zdaniem AKAI GX, jeśli zależy Ci na głowicach super-twardych, ale nie wszyscy lubią brzmienie AKAI. GX 635 rzeczywiście jest bardzo wysoko oceniany. Czteroślady. Jeśli zależy Ci na magnetofonach na duże szpulki obsługujących chromy (EE), to AKAI GX-747 lub np. Teac X-1000. Jeśli lubisz dwuślady - mam osobiste przekonanie do firmy TASCAM, widziałem jak się sprzęt tej firmy zachowuje w radiu. O Revoxach wiele nie potrafię powiedzieć; to co widziałem i słyszałem na B-77 De_montera, naprawdę mi się spodobało :)

Co do zywotności głowic,to też nie należy się zbytnio przejmować.Wystarczy ,aby ich stan w nowo zakupionym sprzęcie był dobry,a wystarczą nam do końca życia.Przecież nie uzywamy naszych zabawek tak intensywnie jak to robiłem za czasów swojej młodośći a dodatkowo nie posiadam jednego magnetofonu używanego po kilka godzin dziennie.Głowice nawet w Teacu,czy revoxie wytrzymuja tysiące godzin pracy.A są i lepsze,np;w moich philisach ich żywotność producent określał na 17 tysięcy godzin.

Jestem dokładnie tego samego zdania :) Poza tym, w przeciwieństwie do polskiej radosnej twórczości ludowej (poniżej Koncerta oczywiście) taśma nie jest dociskana do głowicy żadną dziwną konstrukcją i nie kitłasi się pod jakimś filcem, co też powoduje, że głowice w naszych Teacach czy Revoxach są w wydatny sposób oszczędzane. W Arii wymieniałem z jednej na drugą badziewie średnio co rok-dwa :)

taśma nie jest dociskana do głowicy żadną dziwną konstrukcją i nie kitłasi się pod jakimś filcem

ten mechanizm wraz z głowicami i rolką dociskową najprawdopodobniej powstał wg wzoru Grundiga - nie wiem, jak w pierwowzorze rozwiązano problem docisku taśmy do głowicy uniwersalnej; ów filc, o którym wspominasz, był przyklejony do cieniutkiego paseczka folii, której naciąg regulowała "mini-sprężynka"; tak więc nie dramatyzowałbym za bardzo z powodu tego filcu

Kolejny Koncert u mnie "na stanie" - nr fabryczny 0749, gdzieś z początku lat 80-tych chyba; wersja czterościeżkowa, stan ogólny dobry, pr-ki na płytkach jeszcze się dobrze trzymają, ale wymiana nie zaszkodzi

głowice nawet ok. i tu mała ciekawostka:

jak w moim poprzednim egzemplarzu zamienione miejscami głowice rec/play, czyli pierwsza jest odczytująca(zielona kropka) a za nią nagrywająca (czerwona kropka)

mam prośbę do posiadadzy Koncertów - czy możecie zerknąć u siebie

wystarczy zdjąć pokrywę mostka i latarką poświecić na mostek - w dolnej szczelinie (ok. 1,5 mm) między głowicą a jej ekranem można dojrzeć ową kropkę

nie wiem, czemu ta zamiana miała służyć - czy to celowe działanie fabryki

Taka zamiana likwiduje możliwość podsłuchu po taśmie, więc raczej błąd serwisanta lub montażysty.

Wcale nie, jeśli głowice są podłączone do właściwych kabelków, a tak zapewne jest. Niezgodne jest tylko przeznaczenie głowic.

To rzeczywiście ciekawe, czy w innych Koncertach jest tak samo. Geelo07, może na razie zostaw głowice tam, gdzie są, zrób pozostałe naprawy i regulacje, i dopiero wtedy porównaj ze swoim pierwszym Koncertem.

Witam!Do kolegi geelo07. Mam koncerta dwuślada i u mnie zielona kropka jest w głowicy nagrywającej (lewa), a czerwona kropka w głowicy odtwarzającej (prawa). Pozdrawiam wszystkich zakręconych na punkcie magnetofonów szpulowych!

czyli to nie pojedynczy przypadek - czerwona powinna być z lewej strony patrząc od czoła głowic

pytanie za 1000 punktów

W JAKIM CELU ZAMIENIONO MIEJSCAMI GŁOWICE ???

czyli żeby była jasność dla tych, "co nie łapią"

dlaczego odtwarzająca pracuje w zapisie, a nagrywająca w odczycie?

przecież "na logikę":

kolor czerwony to zapis

kolor zielony to odczyt

chyba, że zaznacza się odwrotnie

czyli to nie pojedynczy przypadek - czerwona powinna być z lewej strony patrząc od czoła głowic

pytanie za 1000 punktów

W JAKIM CELU ZAMIENIONO MIEJSCAMI GŁOWICE ???

czyli żeby była jasność dla tych, "co nie łapią"

dlaczego odtwarzająca pracuje w zapisie, a nagrywająca w odczycie?

przecież "na logikę":

kolor czerwony to zapis

kolor zielony to odczyt

chyba, że zaznacza się odwrotnie

.

A jak wynika ze schematu?/

Według tej strony to głowica z czerwoną kropką jest odtwarzająca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kubuch

go-michał>Witaj - użytkuję na codzień Akai GX 635 i Revoxy B77 i PR99 - magnetofony opisałem na samym początku wątku. Natomiast mógłbym dopisać, że Revoxy są nie do zajechania.Moja wersja B-77 jest dwuśladowa z prędkościami 38 i 19 produkowany w 1979 roku - czyli ma 34 lata i specjalnie nic z nim się nie dzieje. O głowice nie ma się co martwić - potwierdzam to co pisał Marek-41 - starczą do końca życia. Ważniejsza chyba jest mechanika, która w Revoxach nie jest skomplikowana i to ich największy atut. Natomiat Akai GX635 jest ceniony za wykonanie. To naprawdę bardzo solidnie zrobiona maszyna, ale ma jedną dużą płytę główna z elektroniką i nie jest zbudowany modułowo tak jak revoxy. Jak coś walnie w elektronice - to trzeba dobrego majstra z głową. Do codziennego grania brał bym Revoxa B-77 lub PR99, a dla estetyki brał bym Akai. Ja swojego oszczędzam i robotę muzyczną robią revoxy.

Jestem bardzo podbudowany faktem, że dołączają do wątku nowe osoby.Już się martwiłem, że jak moje pokolenie się zestarzeje tak, że nie będzie miało siły nacisnąć PLAY - to szpulowce odejdą razem z nami , ale tak nie będzie. Pozytywnie zazdroszczę też wszystkim obecnym nastolatkom i dwudziestolatkom wchodzącym w świat szpuli - macie nieprawdopodobny wspaniały czas.Możliwość zakupu na całym świecie najlepszego sprzętu jaki kiedykolwiek istniał - korzystajcie z tego - to wspaniała przygoda i warto na tego zajoba wydawać kasę. Tak przynajmniej ja myślę. Serdecznie pozdrawiam wszystkich starych, a szczególnie nowych przyjaciół z tego wątku - Jacek

I jeszcze dwa dowody na to że głowice w koncercie są następujące: czerwona to odtwarzająca, a zielona to nagrywająca

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kody na głowicach są najlepszym sprawdzianem - 022 nagrywająca, 027 odtwarzająca - tylko niestety są ukryte pod ekranem.

Geelo07, chyba będziesz musiał z powrotem umieścić głowice na swoich miejscach i kalibrować Koncerta od początku...

• Pokaż nowe odpowiedzi