Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

a jak sprawdzić czy te silniki działają prawidłowo, z odpowiednią siłą jeśli nie mam wzorca do porownania?

wzorować się na jakimś filmie z youtuba może?

Najprościej to zobaczyć :-), silniki przewijania jak dają rade przewinąć szpule od końca do końca to jest ok. Oczywiście wymagają przesmarowania , paski trzeba dac nowe, wszystko wyczyścić itd. U mnie mocno już zwalniają pod koniec nie mając siły uciągnąć pełnej szpuli z prawidłową prędkością, podobnie jak przy końcu przewijania zatrzymamy i próbujemy od nowa to ledwo startują. Taki już ich urok.

Co do capstana to u mnie pływal dźwięk, po szczegółowych testach pod obciążeniem, okazało się, że silniczek ledwo dycha. Oryginału nie znalazłem na wymianę , stąd taka kombinacja, jedyny minus, to to, że nie jest już ten magnetofon idealnie oryginalny, ale przynajmniej działa.

Pzdr

Mieli wystawic w poniedzialek. Nice.

Tym razem, po testach, zakupilem wiecej.

Ciekawe ile oni tam tego mają?

Ale z cenami za kasety to chyba przesada. Metale Sony nowki sztuki kupowalem taniej.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale z cenami za kasety to chyba przesada. Metale Sony nowki sztuki kupowalem taniej.

Co jak co, ale miałem rzeczywiście lepsze zdanie o poczuciu kontaktu z rzeczywistością i intelektu ludzi w Polskim Radiu. 30 zł za jedną sztukę??? Jak w hurtowni można kupić za 10x mniej?

Co jak co, ale miałem rzeczywiście lepsze zdanie o poczuciu kontaktu z rzeczywistością i intelektu ludzi w Polskim Radiu. 30 zł za jedną sztukę??? Jak w hurtowni można kupić za 10x mniej?

Moze to jest cena za paczke 10 szt?

Nie psiocz, cena za Basfa jest OK.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Moze to jest cena za paczke 10 szt?

No właśnie z opisu wynika, że za sztukę. Trzy dychy i to za zwykłe żelaziwo?! Może się komuś pochrzaniło, bo jeżeli nie, to faktycznie rzucają się w skrajności.

Najciekawszą dla nas ofertą PR jest teraz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - warto kupić, bo w tej cenie to prawdziwa okazja, a zastąpić nie bardzo jest czym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fakt, niedawno nabyłem malutką szpulkę tej taśmy od jakiegoś Angola za ładnych parę funtów... :-]

A cena za te "żelazówki" jest z kosmosu, to prawda.

To się w tygodniu i wczoraj nanagrywałem to sobie dzisiaj właśnie siedzę i słucham. Delikatne czerwone winko z kalifornijskiej szkoły wysublimowanych smaków dodatkowo.

Źródło to placki winylowe. Nagrywane na Q632 na 19,05 cm/s. Podjąłem decyzję, nagrywam wszystko w dbx I. Jest dobrze. Niestety moj Otari nie jest skalibrowany do tej tasmy i to slychać. Jest za duzo gory, srednica jest lekko cofnieta. Wokale potrafia zasyczec. Przy braku wokali gdy gra sama orkiestra dzwiek przesuniety w strone jasności i detaliczności. Perkusja i blachy potrafią się przypodobać, przykuć uwagę. Jest inaczej ńiz z prosto z winyla. Budowanie sceny 3D i tzw. stereofonia perfekcyjna. Instrumenty znakomicie odseparowane. umiejscowione. Moze przez to lekki wyeksponowanie gory pasma niektore wydają sie troche wieksze (wokla, blachy perkusji). Na dole pasma znakomicie. Kontrabas i stopa perkusji są OK.

Tasmy BASFa na moim Otari brzmią lepiej, właśnie dokonałem dużego zakupu.

Nagrywanie jest pracochlonne i meczace. Odsłuch jest czystą przyjemnością.

Czego wszystkim życzę.

Pozdro

Witam, wszystkich szpulowców

Moje mała kolekcja magnetofonów wzbogaciła się ostatnimi czasami o klika szpulowców , nie sa to jakies wyrafinowane modele.

Zakupiłem m.in , magnetofon Philips N4504, paski wymieniłem, przewija gra, ale mam problem z nagrywaniem.

poszukuję instrukcji user manual tudzież wskazówek co do uzycia gniazd w tym magnetofonie.

Mam różne wzmacaniacze -także w wyjsciem DIN (np Telefunken ta-350) ale poziom sygnału wejśicowego do magnetofonu jest nieodpowiedni - co dziwne za niski -musze poziom nagrywanie sygnału ustawić w magnetofonie na 3/4 ale to powoduje przydziwięk pojawiający sie na wyjściu. Z góry dziekuję

Dodaje jeszcze opis gniazd w magnetofonie Philips N4504 (gniazda DIN)

1. LINE IN/OUT PHONO

2. MONITOR.

3. REMOTE

jak juz sie doczytałem z róznych forum połaczenie line out- DIn nie bedzie odpowiednie - za mocny sygnał ,ale dlaczego DIN (telefunken TA-350) - philips N4504 daje za słaby i z przydżwiękiem (wyraźnie słychać pracę silnika magnetofonu)

Witam, wszystkich szpulowców

Moje mała kolekcja magnetofonów wzbogaciła się ostatnimi czasami o klika szpulowców , nie sa to jakies wyrafinowane modele.

Zakupiłem m.in , magnetofon Philips N4504, paski wymieniłem, przewija gra, ale mam problem z nagrywaniem.

poszukuję instrukcji user manual tudzież wskazówek co do uzycia gniazd w tym magnetofonie.

Mam różne wzmacaniacze -także w wyjsciem DIN (np Telefunken ta-350) ale poziom sygnału wejśicowego do magnetofonu jest nieodpowiedni - co dziwne za niski -musze poziom nagrywanie sygnału ustawić w magnetofonie na 3/4 ale to powoduje przydziwięk pojawiający sie na wyjściu. Z góry dziekuję

Dodaje jeszcze opis gniazd w magnetofonie Philips N4504 (gniazda DIN)

1. LINE IN/OUT PHONO

2. MONITOR.

3. REMOTE

jak juz sie doczytałem z róznych forum połaczenie line out- DIn nie bedzie odpowiednie - za mocny sygnał ,ale dlaczego DIN (telefunken TA-350) - philips N4504 daje za słaby i z przydżwiękiem (wyraźnie słychać pracę silnika magnetofonu)

Coś jest nie tak.Przydzwięku nie powinno być w ogóle słychać,nawet jak by wzmocnienie było na maxa.

Nie słychać pracy silnika,bo są to silniki na prąd stały,bezkomutatorowe.

Serwisówkę i instrukcję obsługi,jak i sporo porad znajdziesz sobie na tej stronie.

Ukryta Zawartość

instrukcje sa tutaj do sciągniecia na dole strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

Skoro już toczy się temat instrukcji, czy może ktoś ma i mógłby podesłać dobre scany:

-instrukcji obsługi (chce po prostu poczytać)

-serwisówki (niby mam ale kiepski scan)

do koncerta ?

Oraz czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się ustawia nagrywanie pod konkretną szpulę ?

Chodzi mi o te taśmy basf z polskiego radia, kupie se trochę szkoda tylko że stażowe nie pozwala poszaleć :(

Przyjechały do mnie takie NABy Otari:

Ukryta Zawartość

W instrukcji mojego Otari na rysunku są inne, raczej tego rodzaju jak Tascam/Teac których używam teraz.

Za cholerę nie potrafię ich założyć. Ktoś umie, ktoś pomoże? Da się? Na zdjęciach w necie widać założone na model 5050:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Ukryta Zawartość

W instrukcji mojego Otari na rysunku są inne, raczej tego rodzaju jak Tascam/Teac których używam teraz.

Za cholerę nie potrafię ich założyć. Ktoś umie, ktoś pomoże? Da się? Na zdjęciach w necie widać założone na model 5050:

Ukryta Zawartość

Pozdro

.

Nie mialem takich ale z wyglądu wnioskuję że .

Wkladasz Naba do szpuli .

Przekręcasz Drugą od dołu część obrotową . Pazurki przesuną się poza wcięcia w szpulach i zakręcasz .

Przed tym Musisz odkręciś górną część -Tą która schowa motylki magnetofonu . Tak zakladasz na szpule i dokręcasz . Górna część dodatkowo blokuje motylki .

Tak mi podpowiada wyobrażnia .

Wygląda na to że chyba zaklada sie je najpierw na magnetofon a póżniej szpule i dokręca .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Próbowałem założyc je na motylki ale się nie trzymają i spadają. Żeby ja nałozyć na motylek muszę odkręcić jego górną ruchomą cześć. NAB nachodzi ale dokręcenie powoduje, że zamiast się zablokować i trzymac motylka po prostu się z niego zsuwa.

Jak działa trzymanie szpuli to już wiem bo to przecwiczyłem na sucho w ręku.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Próbowałem założyc je na motylki ale się nie trzymają i spadają. Żeby ja nałozyć na motylek muszę odkręcić jego górną ruchomą cześć. NAB nachodzi ale dokręcenie powoduje, że zamiast się zablokować i trzymac motylka po prostu się z niego zsuwa.

Jak działa trzymanie szpuli to już wiem bo to przecwiczyłem na sucho w ręku.

Pozdro

.

Cyknij kilka fotek z różnych stron .

Rozwalimy to .

Jutro. Porobię zdjęcia po ich rozmontowaniu.

Cholera, tutaj jak wół są zamocowane:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Może są inne talerzyki?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Znalazłen strone gdzie widac jak sa zamocowane .

Nie chce mi skopiowac . Znaczy 0kopiuje ,ale klikaja wklej nie ma takiego napisu .

Co sie dzieje ?

przepisze adres i ci podesle .

WWW.ebay.de?itm?OTARI..

Załóż Naba na maszyne i zakręć górną część .Ma złapac i trzymać motylki . Na to wkladaj szule i zakręcaj dolna część ..

Na E bAy DE znalazłem 2 aukcje ze zdjęciami Nab .

Wpisz szukanie .-cały świat .

Edytowane przez dulon184

Oraz czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak się ustawia nagrywanie pod konkretną szpulę ?

Chodzi mi o te taśmy basf z polskiego radia, kupie se trochę szkoda tylko że stażowe nie pozwala poszaleć :(

każdy magnetofon jest fabrycznie ustawiony pod taśmę wzorcową; niestety taśmy (nawet tych samych producentów) mają różne parametry pracy, głównie decydująca jest wartość prądu podkładu - każda taśma ma swój "punkt pracy", w którym można uzyskać najmniejsze zniekształcenia przy najwyższym poziomie zapisu i najniższych szumach; w magnetofonie z regulacją "bias adj" (czyli regulacją pp z poziomu płyty czołowej; jest to potencjometr wpięty szeregowo lub równolegle w tor wyjściowy sygnału między wzm. zapisu a głowicę rec) podczas nagrywania mamy możliwość zmiany wartości pp od punktu "0"(owej wartości dla wzorca) o +/- ileś tam %, a tym samym więc znalezienie właściwego punktu pracy dla konkretnej taśmy; w Koncercie fabrycznie nie ma tej regulacji - pp jest ustawiony na stałe, więc przy zastosowaniu różnych taśm mogą wystąpić różne poziomy zapisu; Koncert jest ustawiony pod wzorzec Basfa, więc w przypadku tych radiówek nie powinny wystąpić większe różnice; też mam w planach kupno tych taśm i będę miał porównanie z innymi

Koncert bardzo lubi Maxelle UD lub XLI

Znalazłen strone gdzie widac jak sa zamocowane .

Nie chce mi skopiowac . Znaczy 0kopiuje ,ale klikaja wklej nie ma takiego napisu .

Co sie dzieje ?

przepisze adres i ci podesle .

WWW.ebay.de?itm?OTARI..

Załóż Naba na maszyne i zakręć górną część .Ma złapac i trzymać motylki . Na to wkladaj szule i zakręcaj dolna część ..

Na E bAy DE znalazłem 2 aukcje ze zdjęciami Nab .

Wpisz szukanie .-cały świat .

To podeslij prosze na priva ten link.

Pozdro

Mam takie naby. Używam je do Ampexów. Zrób zdjęcie talerzyka z motylkami w Twoim magnetofonie do, którego te naby mają być, a powiem Ci czy one się nadają do Twego magnetofonu. Zamieściłem zdjęcie talerzyka jednego z moich ampexsów. Zwróć uwagę na wałek silnika jest długi motylki są metalowe i nieruchome. Ten nab posiada tuleję zaciskową, która zaciska się na wałku. Trzeba użyć dużej siły. Stosowanie tego rodzaju nabów do magnetofonów z końcówką wałka wykonaną z tworzywa sztucznego grozi uszkodzeniem motylków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-02669900-1363776640_thumb.jpgpost-23520-0-38903000-1363776661_thumb.jpg

Mam takie naby. Używam je do Ampexów. Zrób zdjęcie talerzyka z motylkami w Twoim magnetofonie do, którego te naby mają być, a powiem Ci czy one się nadają do Twego magnetofonu. Zamieściłem zdjęcie talerzyka jednego z moich ampexsów. Zwróć uwagę na wałek silnika jest długi motylki są metalowe i nieruchome. Ten nab posiada tuleję zaciskową, która zaciska się na wałku. Trzeba użyć dużej siły. Stosowanie tego rodzaju nabów do magnetofonów z końcówką wałka wykonaną z tworzywa sztucznego grozi uszkodzeniem motylków.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-02669900-1363776640_thumb.jpgpost-23520-0-38903000-1363776661_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdro

Kolego te naby są do montażu na tak zwanych kołkach KWØHO thru hole collet chuck type tak jak ma to miejsce w magnetofonach Ampex niestety te naby nie będą pasowały wręcz w instrukcji MX-50 nie są ujęte są natomiast podane są takie KWØHV i takie mam i takich używam obecnie .

post-4738-0-62931400-1363776962_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

Panowie, dzieki za zainteresowanie i pomoc. Oto moje talerzyki, wyglądają na takie same jak w Otari 5050 na które te NABy są załozone. Natomisat w instrukcji do mojej 50-ki pokazane są takie NABy jakich zdjęcie zamieścił MAG.

Ukryta Zawartość

dscn5780.jpg

Nie chcę się za bardzo z nimi siłować żeby nie uszkodzić motylków.

Pozdro

Widzę, że jesli te NABy by nie pasowały na moje motylki to musiałbym zmienić w talerzykach same motylki na te taki długie proste Ampexowe. Szukałem na eBayu, nie znalazłem. Może ktoś ma z jakiegoś dawcy części? Raczej powinny pasować bo rozstaw tych trzech śrubek mocujących wygląda na identyczny.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, dzieki za zainteresowanie i pomoc. Oto moje talerzyki, wyglądają na takie same jak w Otari 5050 na które te NABy są załozone. Natomisat w instrukcji do mojej 50-ki pokazane są takie NABy jakich zdjęcie zamieścił MAG.

Ukryta Zawartość

dscn5780.jpg

Nie chcę się za bardzo z nimi siłować żeby nie uszkodzić motylków.

Pozdro

Widzę, że jesli te NABy by nie pasowały na moje motylki to musiałbym zmienić w talerzykach same motylki na te taki długie proste Ampexowe. Szukałem na eBayu, nie znalazłem. Może ktoś ma z jakiegoś dawcy części? Raczej powinny pasować bo rozstaw tych trzech śrubek mocujących wygląda na identyczny.

Pozdro

.

Raczej zmienic całe talerzyki , niz same motylki .

O ile sie nie myle ..

Albo jeśli całkowita długość ośki wychodzącej z talerzyka jest dobra . na Stałe zmocować górmy motylek z dolnym ..

Nie dopatrzyłem . Wymienne sa same motylki .

Pomysłowe i praktyczne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomysł z wymianą talerzyków jest dobry, pod warunkiem perfekcyjnego wykonania połączenia talerzyka z silnikiem. Do tego potrzebna jest wiertarka koordynacyjna, na której można wywiercić otwory (rozstaw)z dużą dokładnością. Robiłem takie talerzyki do A 700. Przy niewielkim przesunięciu z osi co jest nie do uniknięcia przy ręcznym trasowaniu otworów drgania (bicie) szpuli są nie do zaakceptowania. Dodam że w ampexsie wałek(nie ośka) wystający z nad talerzyka jest wałkiem silnika, przez co unika się wspomnianych problemów.

Cisza na forum i jako że już były dzis fotki to wstawię kolejne z testowego cięcia 1 cała na połówki .

.

HHmm . Wygląda to nieżle ,tnie szybko i rowno ..

Niebawem kombinacje z potrójnymi nozykami , aby ćwiartki wychodziły ..

Pozdrowienia .

Ukryta Zawartość

post-19835-0-85935500-1363814045_thumb.jpg

post-19835-0-23939500-1363814061_thumb.jpg

post-19835-0-70571200-1363814071_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trzymają się Was bardzo dziwne pomysły. Przerabiać albo wymieniać talerzyki w tak oryginalnym magnetofonie, jak Otari? Nie prościej kupić inne NABy, które będą pasować? Przecież jest tyle modeli do wyboru - Revoksy, Philipsy, dokręcane Akai i Uhery.

Nic nie trzeba kupować, mam 4 szt NABów Tascam/Teac które pasują znakomicie. Chciałem tylko spróbować dopasować te od Otari żeby mieć wszystko Otari a tu taki zonk.

Spróbuję w niedzielę przy okazji dnia nawijania tasmy na szpule zobaczyć jak toto pasuje na talerzyk Revox/Studer. Zawsze mogę nagwintować taki pręt i wkręcić w spodnią część motylka żeby było tak jak w Ampeksie. Albo sprzedać te NABy. Ktoś chętny? Zapłaciłem ok. 62 EUR z przesyłką do Polski. To dobra cena.

Pozdro

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

• Pokaż nowe odpowiedzi