Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Noże to zwykłe skalpele .. Maja opcje przesówania ich w trakcie cięcia .Na komplecie ciachnąłem 2 szpule 300 mm i zadnych sladów stępienia . Bez przesówania ich ..

Mogę również zmieniać kąt natarcia noża na ostrze

.

Kurka . Noza na taśmę .

Kiedys było o tym jak nawija się taśma .

Oto moje dzieło z przewijania .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-31787100-1365889082_thumb.jpg

post-19835-0-32977000-1365889092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dulon, ogromny szacunek i kolejka za twój upór i osiągnięte efekty. Jestem pełen podziwu. Jak odgrzebię 1 calowe taśmy magnetowidowe - mam 10 szt. na szpulkach chyba 18 cm - to zgłoszę się po pomoc w pocięciu. Jeszcze tylko muszę gdzieś skombinować trochę pustych szpulek. Myślę, że taka taśma powinna spodobać się mojemu Teac'owi X-3.

Pozdrawiam

W.

Wojtek

Dulon, ogromny szacunek i kolejka za twój upór i osiągnięte efekty. Jestem pełen podziwu. Jak odgrzebię 1 calowe taśmy magnetowidowe - mam 10 szt. na szpulkach chyba 18 cm - to zgłoszę się po pomoc w pocięciu. Jeszcze tylko muszę gdzieś skombinować trochę pustych szpulek. Myślę, że taka taśma powinna spodobać się mojemu Teac'owi X-3.

Pozdrawiam

W.

.

Witam .

Dzieki za miłe słowa .

Odgrzebuj ,pociachamy .

Jak widac na fotkach ta taśma jest cięta i nawnięta na kółeczka z motylkami . Wystarczy talerz i gra sie nimi na Normalnym magnetofonie ...

Pozdrawiam .

I zmajstrowałem Takie CUŚ.Tym sposobem mogę ciachcać całą dużą szpule 300 mm

Działa ,ale ciężkie . Blacha to 2 ,3 mm...

Filwoj .

Na jakich szpulach masz tą taśmę . Pytam o mocowanie w środku . ..

Pozdrowienia .

Ukryta Zawartość

post-19835-0-54385300-1365955734_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Filwoj .

Na jakich szpulach masz tą taśmę . Pytam o mocowanie w środku . ..

To są taśmy MEMOREX Chromium Dioxide 1/2 cala na szpulkach 15 cm., 15 szt. Mocowanie typowe, magnetofonowe, otwór d=8mm ze skrzydełkami. Na razie nie mam pustych szpulek na przewinięcie.

W.

Edytowane przez Filwoj

Wojtek

Z innej beczki: czy Nagra IV-D nagrywa monofonicznie na pełnej szerokości taśmy ? Ze zdjęć które znalazłem w necie - głowica i głowice z tasmą - wygląda, że tak. Proszę o potwierdzenie jeżeli ktoś wie na pewno. Mam taśme nagraną na tym magnetofonie z różnymi sygnałami i chcę ją wykorzystać jako wzór do ustawiania głowic.

W.

Ukryta Zawartość

post-22482-0-26072900-1365973445.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

Witam,

Nagra IV-D nagrywa monofonicznie na calej szerokosci tasmy. Wiem na pewno bo posiadam Nagre IV-D.

Z modelu Nagra IV stereofonicznie nagrywa tylko Nagra IV-S i Nagra IV-SJ.

Andy.

Witam,

Nagra IV-D nagrywa monofonicznie na calej szerokosci tasmy. Wiem na pewno bo posiadam Nagre IV-D.

Z modelu Nagra IV stereofonicznie nagrywa tylko Nagra IV-S i Nagra IV-SJ.

Andy.

Wielkie dzięki ! Z tego wynika, że mając dobrze ustawioną głowicę w takim magnetofonie można nagrać całkiem niezłą taśmę testową.

W.

Wojtek

Jako ciekawostke dodaje zdjecie Nagra IV-S

Ukryta Zawartość

post-26629-0-63925800-1366041695_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dulon>>>Podziwiam pracę jaką wkładasz w systemy cięcia taśm i efekty jakie uzyskujesz. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Trymerami oznaczonymi C44 oraz C49 :)

Ukryta Zawartość

Powinny znajdować się w okolicy lamp ECL80. (Na schemacie V8 i V7)

Jak zwiekszyc prad podkladu w Revoxie E 36..?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Tylko nie popsuj.

hahahahah. Powodzenia .

Dulon>>>Podziwiam pracę jaką wkładasz w systemy cięcia taśm i efekty jakie uzyskujesz. Serdecznie pozdrawiam - Jacek

.

To trochę taka zabawa ,a że wychodza z tego efekty to tym lepiej ..

Pozdrowionka .

>>Dulon

Powiedz mi, jak reaguje na to Twoja żona? :) Gratuluję wysiłku i nabytego doświadczenia! Powiedz mi w końcu jaki to magnetofon przerobiłeś?

>>lech59

Jak będę wieczorem w domu, to przewertuje moje linki z serwisówkami i dam Ci znać. Jak nie będzie, to jeszcze mam angielską stronę, na której podają maila. Wysyłasz im zapytanie o serwisówkę i jak mają, to skanują na kolorowo, i odsyłają :)

Z moich ostatnich doświadczeń. Jak wiecie męczę się z Sony TC-765. Wszystko już zaczynało się układać. Niestety, wczoraj pojawił się nowy problem. Nie działa, patrząc od frontu, prawy silnik. Tzn., po naciśnięciu PLAY, widać, że próbuję się ruszyć, ale nie startuje. Jak by był uszkodzony kondensator rozruchowy. Mam na wymianę, spróbuję odlutować stary i wlutować nowy. Może to tylko kondensator - mam nadzieje, że nie silnik.... Pechowy ten model.... :( A z Tascam`em 32 nie mam za to żadnych problemów.

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

>>Dulon

Powiedz mi, jak reaguje na to Twoja żona? :) Gratuluję wysiłku i nabytego doświadczenia! Powiedz mi w końcu jaki to magnetofon przerobiłeś?

>>lech59

Jak będę wieczorem w domu, to przewertuje moje linki z serwisówkami i dam Ci znać. Jak nie będzie, to jeszcze mam angielską stronę, na której podają maila. Wysyłasz im zapytanie o serwisówkę i jak mają, to skanują na kolorowo, i odsyłają :)

Z moich ostatnich doświadczeń. Jak wiecie męczę się z Sony TC-765. Wszystko już zaczynało się układać. Niestety, wczoraj pojawił się nowy problem. Nie działa, patrząc od frontu, prawy silnik. Tzn., po naciśnięciu PLAY, widać, że próbuję się ruszyć, ale nie startuje. Jak by był uszkodzony kondensator rozruchowy. Mam na wymianę, spróbuję odlutować stary i wlutować nowy. Może to tylko kondensator - mam nadzieje, że nie silnik.... Pechowy ten model.... :( A z Tascam`em 32 nie mam za to żadnych problemów.

.

Moja sister mówi żem najmądrzejszy w rodzinie .

BO kawaler

A maszyneria to Mechlabor stm 210B

"poszły" obydwa Koncerty, wystawione wiadomo gdzie, w stanie "lekko zdemolowanym"; dwóch najlepszych licytujących podzieliło się nimi; może odzyskają pełną sprawność i nie skończą jako dawcy

Ja jestem ciekawy, Dulon, jak Ty przeregulowałeś Koncerta, żeby Ci kasował i nagrywał VHSy? Czyżby te magnetofony miały tak dobry prąd kasowania? Arie jak pamiętam miały z tym trochę kłopotu :) Ale nagrywanie było całkiem przyzwoite, względnie głośne, dość precyzyjne. NIestety, kasowałem wtedy jeszcze taśmę magnesem ręcznie. Nie mówię o prędkości 4,76, bo to inna bajka zupełnie.

A propos - ustawiłem wreszcie porządniej (bo kalibracją bym tego nie nazwał w żadnym razie) swojego AKAI GX-220D. Przestał mnie kłamać co do dźwięków (poziomy), poza tym w 19 cm/s naprawdę ładnie już nagrywa (9,5 nie ma tragedii). Ustawiałem go pod maxella UD, ale sprawdzałem jeszcze na BASF, które lubi - i na kilku innych. Jest nieźle. On ma chyba tę elektronikę trochę rozgraconą już, bo jednak dysproporcje między kanałami przy nagrywaniu w korekcji 9,5 a 19 są widoczne: gdy ustawić magnetofon, żeby nagrywał równo w prędkości i korekcji 9,5, to odpowiednio w 19 jednak lewy jest nagrywany trochę głośniej. Gdy przeregulować, żeby równo nagrywał w 19, to w 9,5 lewy kanał jest nieco za słaby. Albo, albo.... Wystarczy w sumie skorygować sygnał gałą przy nagrywaniu. Ale wszelkie przeróbki, lutowanie i wymiana czegokolwiek samodzielnie to dla mnie niestety zadanie niewykonalne :)

Aha - punktem odniesienia był magnetofon TEAC, który ma wszystko zalakierowane; poza tym sprawdzałem jeszcze na kilku taśmach nagrywanych gdzie indziej. Bynajmniej nie na Ariach.

Pozdrawiam

Edytowane przez krzysiekg1981

Zaden mój szpulak nie był kalibrowany pod taśmy Video .

.

To napewno nie kalibracja ale Kolega Mieliński kiedys łopatologicznie rozpisal mi co i gdzie mam przekręcić aby zdjąć wysokie tony z prędkości 4,76..

Poza tym oprócz wybiegu taśmy -który sobie sam zwiększyłem -nic nie było regulowane .Zaraz jadę do znajomego do łodzi który ma Revoxa Pr 99 ,Chyba drugi model .

Posłucham jak to gra . Nawet wezme taśmy nagrane na Studerze .i na Koncercie .Oczywiście video taśmy .

Zobaczymy jak to pójdzie ..

hahahah Jak nic mam. przydepnięte ucho ..

Aha . Odnośnie kasowania taśm .

Zadnej nigdy nie kasowałem i maszyny same to robiły podczas nagrywania ..Jakoś nie słyszę w przerwach nic podejrzanego .

Edytowane przez dulon184

Pytanko do specjalistów .

Do tej pory byłem przekonany że cały czas ciacham tasmy Video ..

Dzia będac u Kolegi dowiedzialem śię ze taśmy Video Zawsze sa czarne ,po obu stronach . Jak spojrze na moja działalnność w tej dziedzinie to faktyczie . Przciąłem kilometry taśm Video i zawsze były czarne .

Czy ma ktos taśme Chromowa do szpulaków i czy jest obustronnie czarna ?/.

Ostatnio cięte 1 całowki sa czarne od dupy strony a normalny brązowy kolor na stronie czynnej . Zauwazyłem rownież że tasma nagrywa sporo cieplej i nie ma za dużo wysokich tonów ..

To wszystko sklania mnie do podejrzen ze owe 1 calówki to tasmy Audio ,a nie video ..

Ma ktos szerszą wiedze w tym temacie ?

I Panowie??

Nie spać na tym forum .

Ostatnio cięte 1 całowki sa czarne od dupy strony a normalny brązowy kolor na stronie czynnej . Zauwazyłem rownież że tasma nagrywa sporo cieplej i nie ma za dużo wysokich tonów ..

Mam jedną taśmę - żelazówkę - czarną na zewnątrz, zaś jasnobrązową od strony czynnej; nie wiem jakiego producenta, bo kupiona bardzo dawno; posiadam Maxelle EE i są czarne obustronnie, ale Maxell UD/XL też jest w zasadzie czarny.

Edytowane przez geelo07

Jest jakis prosty sposób aby sprawdzić jaka to taśma??

najprościej w warunkach domowych to znaleźć jej punkt pracy - jak masz możliwość zmiany wartości prądu podkładu na którymś z magnetofonów; przez porównanie z inną znaną taśmą orientacyjnie czegoś się dowiesz

• Pokaż nowe odpowiedzi