Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

nie przewruci sie ma za silne nogi moze uczymac 250kg

post-25101-0-32304100-1379297232_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie przewruci sie ma za silne nogi moze uczymac 250kg

nie chodziło mi o nogi, tylko o kąt odchylenia (na oko tak ze 30 stopni) - jak się patrzy na tą fotkę, to można odnieść wrażenie, że tylko dotknąć i "poleci na plecy"; Koncert przy takim ustawieniu raczej by "fiknął" (max. odchyła ok 10 stopni); maszyna naprawdę piękna, nóżki też - te tulejki wprasowane w otwory dodają elegancji

(wszystko zależy od położenia środka ciężkości - w Koncercie trafo jest tuż pod górną pokrywą)

Ukryta Zawartość

Witam

Od razu na wstępie zaznaczam, że będzie długo i nudno :)

Wersja dla leniwych: od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Akai GX-620

Wersja full: Zaczęło się wiele lat temu jak pierwszy raz oglądałem Pulp Fiction i zobaczyłem "szpulowca" w akcji - pewnie nie jeden z Was tak miał.

Oczywiście jak większość z nas pierwsza była Unitra i Aria ale wtedy miałem lat 3 i pół więc to się nie liczy. Przez chwilę myślałem nawet o Arii ale jakoś tak po przeglądnięciu zdjęć straciłem apetyt. To nie to mimo iż sentyment jest.

tumblr_m8u67pE9iC1qj88rjo1_500.gif

Ale to było dawno i w tamtym okresie ani środków ani miejsca na półce nie było więc nawet nie starałem się szukać.

Niedawno oglądałem Pulp Fiction... znowu... i znowu się zaczęło. Tym razem jednak i środki i miejsce były więc czemu nie?

Jedyną przeszkodą była moja wspaniała żona ale i tu udało się jakość obejść system. I tak po kilku dniach poszukiwań stałem się posiadaczem Akai GX-620.

01_akaiGX620.jpg

Dlaczego ten model a nie inny? Z bardzo prozaicznego powodu - bo był i wygląda git :)

Walczyłem do upadłego na eBay'u a żona stała za moimi plecami z wałkiem do ciasta - Tylko nie szalej! -powiedziała. Ile to jest "nie szalej"? -zapytałem. Nie odpowiedziała :)

Pojechałem, zobaczyłem, zakochałem się :)

Jeszcze tej samej nocy po powrocie podłączyłem wszystko do kupy i oj... z wrażenia nie mogłem zasnąć. Nawet żona jak zobaczyła to na żywo uśmiechnęła się tylko słodko i powiedziała... masz to jutro ślicznie wyczyścić i kupić dwie nowe, takie same rolki żeby to ładnie (jeszcze ładniej) wyglądało.

03_akaiGX620.jpg

W komplecie dostałem 2x NAB Akai, 1x rolka Akai, 1x rolka TDK i taśma na niej - prawdopodobnie też TDK - z jakimś starym jazz'em jak zapewniał w potoku łez sprzedający.

Dzień wczorajszy spędziłem na rozkręcaniu i polerowaniu elementów a efekt przeszedł najśmielsze oczekiwania. Początkowo miał to być mebel / gadżet jak kto woli i w życiu nie myślałem, że to TAK może grać. Oczywiście pierwszy kawałek jaki nagrałem to "Girl You'll Be a Woman Soon".

04_akaiGX620.jpg

Sprzęt nagrywa i odtwarza zaj*&**** dobrze do tego stopnia, że stało się podstawowym źródłem dźwięków w naszym domu - no może poza moją 3 letnią córką i 5 letnim synkiem.

W środku okazało się, że jeden kondensator 35V 2200uF ma już dość - zamówiony i już leży nówka u mnie na stole. Do tego pasek od licznika obrotów jest trochę wyciągnięty i czasami licznik nie załapuje. Brakuje także wykończenia na obudowie głowic - zauważyłem dopiero jak porównywałem zdjęcia z netu. Z estetycznych minusów jest jeszcze rysa koło włącznika przewijania ale mało widoczna. Reszta wygląda świetnie.

05_akaiGX620.jpg

Nagrałem jedną stronę na wolnych obrotach (więcej można upchać) i nie mogę wyjść z podziwu. Mam wrażenie (choć to pewnie tylko wrażenie), że dźwięk jest cieplejszy mimo iż nagrywany z cyfrowego nośnika.

I tu muszę się przyznać, że cholernie podoba mi się połączenie vintage z nowoczesnością. Z jednej strony mamy starocia z klimatem a z drugiej jakość porównywalną do cyfry.

No i to chyba tyle z "chwalenia się" i mojego przeżywania :)

06_akaiGX620.jpg

Chciałbym teraz dwa słowa o forum napisać. Troszkę smuci mnie brak osobnego działu i tematów dot. szpulowców. Przekopanie ponad 500 stron to szaleństwo. No ale to taka moja skromna opinia tylko.

Stoję teraz przed zakupem taśm - a od razu zaznaczam, że jestem kompletnym laikiem.

Liczę na Waszą pomoc w tym temacie :)

07_akaiGX620.jpg

Chcę kupić na początek 1 może 2 taśmy. Zastanawiam się czy jest sens szukać nowych a jeżeli tak to jakie polecacie do mojego AKAI?

Od razu zaznaczam, że nie chce się bawić w jakieś cięcia / cięte nośniki i najlepiej gdybym ograniczył się do minimum obsługi.

10_akaiGX620.jpg

Także czekam na Wasze podpowiedzi - najlepiej eBay UK choć przeżyję wysyłkę między planetarną jak trzeba :)

Z góry dziękuję :)

Pozdrawiam

Adrian

ps. sorry za zdjęcia ale nie mogłem się oprzeć :)

Witam i gratuluję zakupu.Zakupiłeś całkiem udany model szpulowca.ma on pewne ograniczenia,choćby z powodu,że jest to sprzęt typowo amatorski,a więc czterośladowy,ale porządnie zaprojektowany czteroślad ,tez potrafi nagrywać .

Co do specjalnego wątku o szpulowych magnetofonach,to własnie na nim jesteś.Fakt,że musiałeś przebrnąć poprzez tyle stron dowodzi,że jest nas naprawdę wielu i szpulowe magnetofony na pewno jeszcze nie idą w odstawkę.

Ostatnio przeczytałem o ponownym uruchomieniu produkcji szpulowych taśm.Na razie o szerokości 1/2 cala,ale są plany produkcji również 1/4 cala.Na e-bayu są dostępne zarówno taśmy nowe,jak i używane.Do swojego sprzetu proponuję używać taśm produkcji japońskiej.Na innych też będzie nagrywał poprawnie,ale najwyższe osiagi bedą na taśmach dedykowanych przez Akai.Poszukaj w instrukcji obsługi,co zalecają.Nie używaj taśm o mniejszej grubości,niż 35 mikrometrów,ale dotyczy to ,tylko szpul 10.5 cala.Chodzi o wytrzymałość mechaniczną.Możesz,jeśli naprawdę chcesz zadziwić się jakością zapisu magnetycznego poszukać na e-bay specjalnych taśm,które dodawano do sprzedawanych magnetofonów z pokazowym zapisem.Mam taką jedną sony z 1964 roku.Do tej pory znajomi zbierają szczękę z podłogi.

Istnieje też spory wybór fabrycznie nagranych taśm .Niestety nie bedziesz miał dostępu do taśm z najwyższą jakością zapisu,bo takie taśmy są dostepne i to bardzo drogo ,tylko w standarcie dwuśladowym i nagrywane z predkością 38cm/sek.Jednak może kiedyś uda Ci się przekonać żonę.Powodzenia.

Ostatnio przeczytałem o ponownym uruchomieniu produkcji szpulowych taśm.Na razie o szerokości 1/2 cala,ale są plany produkcji również 1/4 cala.

Nic nie wiadomo mi o tym by produkcja taśm na świecie ustała by trzeba było ją ogólnie wznawiać.

Z dawnego działu produkcji materiałów magnetycznych EMTEC`a powstało RMGi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Produkują wiele szerokości taśm w tym 1/4 cala/6,3mm.

Od niedawna mają też dystrybutora w RP, taśmy można spokojnie kupić też przez E-bay.

W USA taśmy też ciągle są w produkcji od wielu lat...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) O proszę nawet w miarę aktualną recenzję taśmy można przeczytać w dzisiejszych czasach :)

Poniższy wycinek z zamieszczonej recenzji taśmy chyba każdy posiadacz magnetofonu powinien powiesić sobie nad ukochanym szpulowcem i stosować się doń przed napisaniem opinii o maszynie i taśmie :)

post-13995-0-30920700-1379600245_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Witam i gratuluję zakupu.Zakupiłeś całkiem udany model szpulowca.ma on pewne ograniczenia,choćby z powodu,że jest to sprzęt typowo amatorski,a więc czterośladowy,ale porządnie zaprojektowany czteroślad ,tez potrafi nagrywać .

Dziękuję. Mnie jakość z jaką gra zadowala w 100%. Jeżeli dalej tak będzie grał jak gra to upgrade'u nie przewiduje :)

Co do specjalnego wątku o szpulowych magnetofonach,to własnie na nim jesteś.Fakt,że musiałeś przebrnąć poprzez tyle stron dowodzi,że jest nas naprawdę wielu i szpulowe magnetofony na pewno jeszcze nie idą w odstawkę.

Oczywiście że tak. Myślę, że będzie coraz więcej entuzjastów nie tylko w PL.

Jeżeli chodzi zaś o forum to niestety umieszczenie wszystkiego w jednym temacie nie jest szczytem wygody i funkcjonalności.

Brakuje mi pogrupowania na marki - a w nich osobno info o poszczególnym modelu - takie małe kompedium wiedzy, gdzie każdy wchodzi i ma czytelnie zaprezentowane informacje.

Brakuje mi działu o samych taśmach bo to też z tego co widzę temat rzeka od wyboru przez konserwacje do składowania, że o parametrach czy spostrzeżeniach nie wspomnę.

Do swojego sprzetu proponuję używać taśm produkcji japońskiej. Na innych też będzie nagrywał poprawnie,ale najwyższe osiagi bedą na taśmach dedykowanych przez Akai. Poszukaj w instrukcji obsługi,co zalecają.Nie używaj taśm o mniejszej grubości,niż 35 mikrometrów,ale dotyczy to ,tylko szpul 10.5 cala.Chodzi o wytrzymałość mechaniczną.

Coś ciężko mi znaleźć instrukcję użytkownika do tego Akai. Jest ale serwisowa a tam jakoś nie widzę tych danych.

Z tych aukcji co widzę ciężko jest uzyskać jakieś informacje np. szerokość a o grubości to już nie wspomnę. Obawiam się, że większość sprzedawców nie zna towaru, który sprzedaje i tyle.

Zastanawiam się czy pchać się w nowe taśmy np. Zonal 844, Zonal 830, Zonal 840, Zonal 820 - bo takie znalazlem na eBay w UK - a jeżeli tak to który model byłby najlepszy do GX-620?

Znalazłem także RMG 911 i RMG 900 - droższe od Zonal'a ale może warto?

Plus masa używanych czyli loteria.

Znalazłem także RMG 911 i RMG 900 - droższe od Zonal'a ale może warto?

Z tych aukcji co widzę ciężko jest uzyskać jakieś informacje np. szerokość a o grubości to już nie wspomnę. Obawiam się, że większość sprzedawców nie zna towaru, który sprzedaje i tyle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dane techniczne kilku taśm znajdziesz w powyższych linkach, zanim nauczysz się kalibrować swój magnetofon do konkretnej taśmy przetestuj LPR35. Większość amatorskich magnetofonów nagrywa na niej dość dobrze

Co do danych taśm zonala to poszukaj na forum "Tapeheads" - powinieneś tam coś znaleźć.

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się czy pchać się w nowe taśmy

Uważam, że zdecydowanie warto kupować taśmy nowe, których parametrów możemy być pewni lub prawie pewni. Z czasem kiedy mija zapał do nagrywania "wszystkiego jak leci" i zaczyna się selekcjonowanie odpowiedniego materiału do nagrania łatwo docenić zalety nieużywanych taśm.

Ps.

Jeśli zdarzy Ci się zakupić używane taśmy nagrane w systemie dwuśladowym możesz mieć problem ze skasowaniem ich zawartości na maszynie czterośladowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

I tu właśnie zaczyna się problem. Chciałbym uniknąć kalibrowania bo po pierwsze nie mam o tym zielonego pojęcia a po drugie nie uśmiecha mi się kalibrować za każdym razem jak zmienię taśmę. Wiem, wiem, że tak to się powinno robić ale ja się do tego nie nadaję więc muszę iść na kompromis czyli kupić no nie wiem... kilka takich samych taśm? żeby ustawić raz i mieć z głowy?

Czytanie danych technicznych jest dla mnie jak dla kasjerki rozmowa o aspektach technicznych budowy promów kosmicznych :)

Nic mi to nie mówi nie mniej jednak duży plus za chęć udzielenia pomocy :)

Kuszą mnie te Zonale 844 bo są w rozsądnej kasie.

Chyba kupię 1 na próbę a potem ew. dokupię jeszcze kilka.

Wiem, wiem, że tak to się powinno robić ale ja się do tego nie nadaję więc muszę iść na kompromis czyli kupić no nie wiem... kilka takich samych taśm? żeby ustawić raz i mieć z głowy?

Dokładnie to najlepszy sposób, wybierz sobie taśmę, która najbardziej Ci odpowiada. Znajdź kogoś kto skalibruje Ci pod nią magnetofon (Jeśli będzie taka potrzeba) i trzymaj się jej z zadowoleniem :)

A praktyk napisze ci tak .

Grałem taśmami dużo cieńszymi niż 35 mikrometrów.

Grałem takimi szpulakami jak . Akai 636 Db , Sony Tc 755 A .Tascam 34 B . Koncert , studer A 807 .Grałem ok 4 lat .

Zadna maszyna nie wykazywała absolutnie żadnych złych nawyków . Taśmy grały jak każda inna ..

Pozdrawiam

A praktyk napisze ci tak .

Grałem taśmami dużo cieńszymi niż 35 mikrometrów.

Grałem takimi szpulakami jak . Akai 636 Db , Sony Tc 755 A .Tascam 34 B . Koncert , studer A 807 .Grałem ok 4 lat .

Zadna maszyna nie wykazywała absolutnie żadnych złych nawyków . Taśmy grały jak każda inna ..

Pozdrawiam

Dodałeś mi otuchy :)

Czyli może nie taki wilk straszny jak go malują :)

Czytam i czytam i coraz mnie wiem i rozumiem :)

na pewno pasowałyby do tego modelu Maxelle UD i XLI; co do EE (czyli chromówek) pewien nie jestem, bo mimo że masz w nim przełącznik rodzaju taśmy , to nie wiem czy obsługuje ten typ taśm; Maxelle często można kupić używane w bardzo dobrym stanie, ale bywają też i nówki, np.

Ukryta Zawartość

tu akurat cena trochę wysoka jak na małą szpulkę, ale trzeba szukać

często piszą, że nie chcą wysyłać do Polski, ale czasami można się dogadać w tej kwestii (nie wiem, gdzie mieszkasz)

Ukryta Zawartość

Myślę że najlepszym testem będzie kupienie iluś tam róźnych taśm i na własnym uszku wybrać te które będą ci odpowiadały ..

Paramery parametrami . tabelki i wykresy swoje a i tak decyduje nasze ucho .Nie wiem jak inni ,ale ja sobie głowy taśmami nie zawracałem . Pasowało mi to dobrze ,nie to nie ..

Nie ma co za bardzo sie przejmowac podpowiedziami bo to i tak TY i twój słuch decydowac będą .Bez urazy dla podpowiadających

Najlepsza metoda .

Na własnym tyłku się przekonac ..

Pozdrawiam

Wymieniłem wczoraj ten padnięty kondensator 35V 2200uF - szczerze, nie mam zielonego pojęcia od czego on jest bo nie znam się na tyle a nie chciało mi się rozszyfrowywać serwisówki - ale poprawiła się znacząco jakość dźwięku :) zniknęły szumy prawie do zera! Albo zbieg okoliczności, albo mam zwidy :) albo faktycznie był odpowiedzialny za jakieś filtrowanie czy coś.

Na razie czekam na odpowiedź z eBaya - chyba wole nowe taśmy jak mam być szczery i skłaniam się ku Zonal'om

A tak z innej beczki - mam dylemat co z tego słuchać, jakiej muzy? Głupie to trochę ale z jednej strony vintage więc muza z '60 czy '70 lat jakiś jazz czy blues? tylko, że ja nie wiem czy ja lubię taką muzę. A z drugiej strony nie umiem sobie wyobrazić np dubstep'a czy chociaż metallica'e ze szpul :)

No i jeszcze żona nagle zaczęła kochać gospel / blues / jazz choć nigdy wcześniej nie słuchała :)

aramery parametrami . tabelki i wykresy swoje a i tak decyduje nasze ucho .Nie wiem jak inni ,ale ja sobie głowy taśmami nie zawracałem . Pasowało mi to dobrze ,nie to nie ..

Pozostaje mi odesłać Cię do tekstu : ->

Ukryta Zawartość

Nie tylko nasze ucho a nawet oko patrzące na działanie wskaźników wysterowanie rozróżni kiedy magnetofon jest dobrze skalibrowany pod daną taśmę a kiedy nie. Jeśli poziomy ukazywane na wskaźnikach różnią się po taśmie i przed nią to świadczy to o niedokładności kalibracji.

Łatwo wychwycić wtedy nawet na słuch różnicę w dynamice nagrania.

Przy niedokładności ustawienia prądu podkładu i korekcji możemy mieć wysuniętą lub stłumioną górę pasma względem sygnału doprowadzonego do wejść magnetofonu.

A z drugiej strony nie umiem sobie wyobrazić np dubstep'a czy chociaż metallica'e ze szpul :)

The Shortest Straw by Metallica - Nie trzeba sobie wyobrażać, można zobaczyć i coś tam usłyszeć ;)

Ukryta Zawartość

Chcę kupić na początek 1 może 2 taśmy. Zastanawiam się czy jest sens szukać nowych a jeżeli tak to jakie polecacie do mojego AKAI?

Rzeczywiście przekopanie ponad 500 stron to zajęcie czasochłonne, więc ponownie zabiorę głos: sądząc po moim mniejszym modelu akai GX-220D (możesz znaleźć jego prezentację na YT), magnetofony te zachowują się bardzo dobrze na taśmach japońskich: przede wszystkim Maxell UD, Maxell XL, Maxell LN. Można też kombinować z TDK Audua - u mnie jakość przeszła moje oczekiwania :) Magnetofon rzeczywiście ładnie nagra na taśmy EMTEC PER 528 oraz - szczególnie - SM 911 (co też sprawdzałem). Ze względu na szklano-ferrytowe głowice nie musisz się obawiać o ich ścierność.Edytuj

Bardzo przyzwoicie u mnie wypadły taśmy BASF LH, zarówno LP35 jak i DP26. Z tego, co widzę, Twój magnetofon nie jest przystosowany do chromówek, nie warto więc pakować się w zakup taśm EE (chromowych).

BTW: pytałeś, czego najlepiej słuchać. Wszelcy audiofile, w tym tacy publikujący w prasie oczywiście poza klasyką uznają rock i jego pochodne i jazz :) Oczywiście te zabrzmią znakomicie, też słyszałem, Ale że np. ja akurat tych dwóch gatunków serdecznie nie znoszę, to nagrywam na swoich maszynach poza muzyką poważną głównie ambitniejszą muzykę elektroniczną, w kilkuset jej gatunkach i odmianach, czasem bardzo nowoczesną. Elektronika, drodzy Audiofile, też niestety duuużo wymaga, żeby zabrzmieć pięknie, głęboko, innowacyjnie i przestrzennie. Pete Namlook, Steve Roach czy odmiany ambientu brzmią z taśm smakowicie :)

Nabyłem wspomnianego Tascama 302 - to już kasetowiec, więc nie rozwodzę się nad jego opisem w niewłaściwym miejscu. Napiszę tylko: Z A C H W Y T !!!!!!!!!

Pozdrawiam (już z Polski - wróciłem przedwczoraj).

Edytowane przez krzysiekg1981

Jeśli poziomy ukazywane na wskaźnikach różnią się po taśmie i przed nią to świadczy to o niedokładności kalibracji..

Albo o kiepskiej taśmie ,która kiepsko oddaje sygnał - to mój amatorski termin .

Jeśli poziomy ukazywane na wskaźnikach różnią się po taśmie i przed nią to świadczy to o niedokładności kalibracji..

Albo o kiepskiej taśmie ,która kiepsko oddaje sygnał - to mój amatorski termin .

Zwróć uwagę na to, że może też przy określonych ustawieniach zaistnieć sytuacja odwrotna: np. przy ustawionym poziomie (Dla 1khz) nagrania 0dB na wskaźnikach podczas odtwarzania wskażą one np. +3dB... i w tym samym momencie przy ustawionych przed taśmą 0dB dla 10KHz po taśmie będzie -2dB na wskaźnikach Czy wtedy taśma będzie zbyt dobrze "oddawać ten sygnał" ? ;)

[subiektywnie opisując nagranie będzie wtedy miało "wycofaną górę"]

Edytowane przez szerszy

Jako że aby załapać muszę mieć wyłożone "kawa na ławę" a najlepiej pokazane palcem zapytam wprost - co to znaczy "ustawiać magnetofon"? Czy chodzi o ustawienie taśmy względem głowic(y)? w moim modelu chyba są dwie śrubki przy głowicy nagrywającej (prowadzą one taśmę) - czy to to?

Z serwisówki wiem, że ustawia się jeszcze ustawienie szpul (nie podejmę się tego w życiu) i dwóch ramion naciągających (jakieś podkładki się dodaje/ujmuje).

Być może ja za bardzo panikuję ze względu na to, że nie wiem o czym gadam tak naprawdę :)

A tak z innej beczki - mam dylemat co z tego słuchać, jakiej muzy?

nagrywaj waść i słuchaj, co uważasz za stosowne; szukaj, kombinuj i eksperymentuj na ile tylko Ci czas pozwala; uważaj tylko, bo jak Twoja żona zasmakuje i też zacznie częściej korzystać ze szpulek, to możecie znaleźć się "na kursie kolizyjnym" i żeby wałek do ciasta nie był przekonywującym argumentem ;-)

Czy chodzi o ustawienie taśmy względem głowic(y)? w moim modelu chyba są dwie śrubki przy głowicy nagrywającej (prowadzą one taśmę) - czy to to?

kalibracja to inaczej ustawienie zgodności poziomu sygnału nagrywanego z odtwarzanym - to tak w wielkim telegraficznym skrócie; chodzi o to, aby sygnał był podany do zapisu na taśmę w "odpowiedniej wielkości", tak aby przy odczycie dał ten sam efekt, co na wejściu; każda taśma ma ciut inną czułość przy danej wartości prądu podkładu (to sygnał w.cz nakładany na sygnał użyteczny podczas zapisu; jest on niesłyszalny, ale od jego właściwego ustawienia zależy poziom zapisu i zniekształceń dla danej taśmy; w niektórych magnetofonach jest możliwość niewielkiej jego zmiany z poziomu płyty czołowej - tzw bias adj); a śrubek przy głowicach nie dotykaj najlepiej, bo możesz tylko rozregulować

nagrywaj waść i słuchaj, co uważasz za stosowne; szukaj, kombinuj i eksperymentuj na ile tylko Ci czas pozwala; uważaj tylko, bo jak Twoja żona zasmakuje i też zacznie częściej korzystać ze szpulek, to możecie znaleźć się "na kursie kolizyjnym" i żeby wałek do ciasta nie był przekonywującym argumentem ;-)

Spoko... wtedy kupi się drugi :)

kalibracja to inaczej ustawienie zgodności poziomu sygnału nagrywanego z odtwarzanym - to tak w wielkim telegraficznym skrócie; chodzi o to, aby sygnał był podany do zapisu na taśmę w "odpowiedniej wielkości", tak aby przy odczycie dał ten sam efekt, co na wejściu; każda taśma ma ciut inną czułość przy danej wartości prądu podkładu (to sygnał w.cz nakładany na sygnał użyteczny podczas zapisu; jest on niesłyszalny, ale od jego właściwego ustawienia zależy poziom zapisu i zniekształceń dla danej taśmy; w niektórych magnetofonach jest możliwość niewielkiej jego zmiany z poziomu płyty czołowej - tzw bias adj); a śrubek przy głowicach nie dotykaj najlepiej, bo możesz tylko rozregulować

No dobra załapałem nawet. Ale u mnie nie ma nic takiego na panelu : to niby jak ja mam to ustawać? Zaczynam się bać :P

Przeglądam tak informacje i coś mi mówi, że ten mój to jest wersja na US bo ma regulację Pitch Control i Timer Start której to funkcji nie mogę rozgryźć.

Edytowane przez speediee
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

....

No dobra załapałem nawet. Ale u mnie nie ma nic takiego na panelu : to niby jak ja mam to ustawać? Zaczynam się bać :P

Przeglądam tak informacje i coś mi mówi, że ten mój to jest wersja na US bo ma regulację Pitch Control i Timer Start której to funkcji nie mogę rozgryźć.

Moja rada jest taka, abyś zapomniał na jakiś czas o "kręceniu" czymkolwiek w tym magnetofonie, co nie jest dostępne bez wyjmowania mechanizmu z obudowy. Włączając w to elementy regulacyjne głowic.

Nagrywaj na tym na czym masz, chodzi o taśmy, słuchaj efektów nagrań i czytaj jak najwięcej.

Gdy już będziesz rozumiał podstawowe pojęcia i wpływ potencjalnej regulacji na zachowanie się magnetofonu, podejmiesz decyzję o wprowadzeniu zmian.

Na razie nie wiesz nic.

Timer Start:

Pokrętło przełącznika ustawione na "Play" - magnetofon po włączeniu wyłącznikiem sieciowym automatycznie włączy odtwarzanie.

Pokrętło przełącznika ustawione na "Record" - magnetofon po włączeniu wyłącznikiem sieciowym automatycznie włączy nagrywanie.

GM

Edytowane przez G.Mark

Dzięki :)

Chodzi właśnie o to, że ja nie chcę kręcić. Dlatego szukam złotego środka, taśm które będą - przynajmniej w teorii - grać najlepiej bez konieczności kręcenia.

W tym momencie mam jedną taśmę Bóg prawdopodobnie TDK Audua sądząc po rolce i słowach sprzedającego, nagrałem Tinę Turner i jak słucham w tym momencie to IMO jest to perfect i stawiam to na równi ze streamerem z którego słuchałem do tej pory.

No ale o jednej taśmie to ja nie przeżyję :)

Boję się używanych bo to loteria a czasami dość droga. Zonal'e są w rozsądnej cenie jak na nowe taśmy a ich cena jest zbliżona do używanych "zagadek".

No nic... szukam, czytam... mam już jakieś wsparcie i wskazówki od Was :) więc idę walczyć dalej.

Brakuje mi pogrupowania na marki - a w nich osobno info o poszczególnym modelu - takie małe kompedium wiedzy, gdzie każdy wchodzi i ma czytelnie zaprezentowane informacje.

Pozwolę sobie przypomnieć

Ukryta Zawartość

Od razu na wstępie zaznaczam, że będzie długo i nudno :)

GX 620 to bardzo fajny i wdzięczny (prosty - mało przełączników bo bez rewersu) szpulowiec. Miałem takiego przez 10 lat i teraz czasem trafia do mnie do konserwacji (ten mój stary GX). Polecam do niego czasem dostępne na Allegro taśmy Basf 911 (Emtec). Jakieś 5 lat temu sprawdzałem tego mojego byłego na tej taśmie i chodził rewelacyjnie (mimo wielu lat). kiedyś był ustawiony pod AN35/25 Stilonu. Basf 911 wymagał bardzo symbolicznej korekty.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przyjąłem :) i będę pamiętał podczas poszukiwań.

Strona, którą podałeś to faktycznie duża baza ale po pierwsze po niemiecku a po drugie tam są suche dane a mnie bardziej chodzi o opinie użytkowników :)

Sprawa z moim Akaiem okazała się prozaiczna - pasek napędowy przesunął się na wałku napędowym na niższą średnicę - i stąd 80 % prędkości było. Ale dziękuję za wszystkie porady :)

Speediee, śliczny Akai - gratuluję.

Taśmy są na allegro, polecam Ci nowe RMGI, kupiłem na allegro i jestem bardzo zadowolony.

Dzwoniłem nawet dziś do gościa od taśm, bo przez kilka dni nie było tych aukcji na portalu, ale powiedział, że dziś wystawia ponownie, oraz że wkrótce sprowadzi SM 900, SM 911 i SM 486.

Ja pierwsze co nagrałem na swoim Akaiu to była Enya, Carribean Blue :) A potem poszła cała gama starych kawałków z lat 80., jakoś najbardziej mi pasują do szpulowca :)

Zakochałem się wizualnie....

Ukryta Zawartość

Ino cena ...

Ukryta Zawartość

Znalazłem taką stronkę:

Ukryta Zawartość

Dla mnie nowość a Wy pewnie już ją znacie :)

Sporo ciekawych informacji dość przejrzyście podanych. Szczególnie tabela z porównaniem taśm / modeli.

Pytanie mam jeszcze - które lepsze BACKCOATED TAPES czy NON BACKCOATED TAPES i dlaczego?

Dzięki raz jeszcze bez Was nie dałbym rady :)

Ukryta Zawartość

Mam problem :|

Taśma, którą dostałem w komplecie była nagrana z jednej strony na 2 ścieżkach a na drugiej stronie na ścieżki były nagrane osobno (inna muza na każdej).

O ile tę pierwszą nagrałem i odtwarzam bez problemów o tyle tą podwójnie nagraną nie mogę nagrać tak jak chcę - 2 ścieżki jednocześnie.

Jakieś sugestie?

• Pokaż nowe odpowiedzi