Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Oj . A czyżby czteroślady nie chodziły na szpulach 265MM?

Nie wprowadzaj gościa w błąd .

2 sladowe maszyny to raczej Już trochę wyższa półka .

Graja na taśmie PO jednej stronie .. Czyli głowica nagrywa całą szerokość taśmy TYLKO 2 śladami

Czytaj - nie da sie ich odwrócić na maszynie i grac po drugiej stronie .

Troche wyższa jakość dżwięku niz 4 ślady .

Raczej napewno 2 ślada nie kupisz za 1 tysiaka .

.

2 Slady zazwyczaj mają większe prędkości przesuwu tasmy .

Skutek??

Wyższa jakość i szybciej znika taśma ze szpuli .

Dobrze pisze Pmcopm .

Paul 67 ma cos do sprzedania a chłopak jest mocno w temacie i Porządny z niego gość .

Nie doczytałeś jednego ważnego słowa: zazwyczaj.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

pmcomp, dzięki.

Czyli tylko 2 ślad. Nie mówię że mam tylko 1000 do wydania.Mam dobry sprzęt więc nie chodzi mi o dekorację ale o całkowicie sprawną maszynę do codziennego użytku dającą wspaniały dźwięk z przegranego starego winyla z wysokiej klasy gramofonu/wkładki/pre.

Dobre porównanie do samochodu.

No właśnie, wolałbym jakiegoś trupa nie kupować tylko jakąś fajną maszynę którą sami używacie i polecacie.

Czy ten Tascam i Fostex jest gdzieś wystawiony?

Pyta ktos o szpulaka za tysiąc a póżniej piszę że nie piszę że ma tylko tysiąc ..

Jakoś ciężko mi to zrozumiec ..

Wystarczyło napisać porządny klocek . .

POzdrawiam .

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

pmcomp, dzięki.

Czyli tylko 2 ślad. Nie mówię że mam tylko 1000 do wydania.Mam dobry sprzęt więc nie chodzi mi o dekorację ale o całkowicie sprawną maszynę do codziennego użytku dającą wspaniały dźwięk z przegranego starego winyla z wysokiej klasy gramofonu/wkładki/pre.

No właśnie, wolałbym jakiegoś trupa nie kupować tylko jakąś fajną maszynę którą sami używacie i polecacie.

Jeśli magnetofon ma być użytkowany codziennie, z wykorzystaniem, niekiedy, przypadkowych taśm i bez dostępu do części zamiennych, a konkretnie głowic, to moim zdaniem, należy zakupić magnetofon wyposażony w głowice ferrytowe lub ferrytowo-szklane typu GX.

Magnetofony wyposażone w głowice metalowe, przy takim sposobie użytkownika i w dzisiejszych realiach, mogą się okazać bardzo kosztowne w eksploatacji.

Magnetofon należy dokładnie obejrzeć i sprawdzić przed zakupem.

Tascam i Fostex mają głowice metalowe.

GM

Na szczęście nie jest to regułą,żeby dwuślad musiał być drogi i koniecznie z dużą prędkością.Ostatnimi czasy do sprzedania był Grundig TK 945 dwuśladowy za 99zlp.A nie jest to akurat zły sprzęt.Jak zdążyłem zauważyć jakiegoś tłumu kupujących purystów nie było.Sam kupiłem dwuścieżkowego Telefunkena za 50zlp .Może jest to sprzęt z niższej półki,ale po kilku dniach chodzi i to całkiem przyjemnie.Biorąc pod uwagę podaż taśm,a zwłaszcza ich cenę(i perspektywy w tej materii),dziwaczenie co do dylematu 2 czy 4 ścieżki jest częstą kwadraturą koła.Takie Akai produkowało od zawsze modele nawet najdroższe w 4 ścieżkach,a tylko wielbiciel złoconych kabli sieciowych może jej zarzucić ,że to był zły sprzęt.

Panowie,

Zastanawiam się nad "szpulowcem" TEAC X-3. Na znanym portalu aukcyjnym są 3 sztuki na licytacjach (na razie znacznie różniące się ceną). Czy ktoś zna realną wartość takiego magnetofonu? Proszę o pomoc ponieważ nie znam jego realnej wartości i ile można by było za niego zapłacić.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Panowie,

Zastanawiam się nad "szpulowcem" TEAC X-3. Na znanym portalu aukcyjnym są 3 sztuki na licytacjach (na razie znacznie różniące się ceną). Czy ktoś zna realną wartość takiego magnetofonu? Proszę o pomoc ponieważ nie znam jego realnej wartości i ile można by było za niego zapłacić.

Jeśli głowice w tych magnetofonach są w tak samo dobrym stanie jak w innych magnetofonach tej klasy i z tego okresu, to nie więcej niż 200zł. A ponieważ na żadnej z tych aukcji głowic nie widać, to należy od razu założyć konieczność ich wymiany. A to są już duże pieniążki obecnie.

GM

Czy możecie mi zaproponować coś z obecnie wystawionych na allegro szpulaków, jakiś fajny egzemplarz żeby sprawował się bez problemowo, miał bardzo dobrą jakość dzwięku i tzw stosunek jakość/cena? Zupełnie nie siedzę w tych maszynach.

Potrzebuję przegrać na niego kilkanaście winyli, płyt CD.

Moim zdaniem do 1000 zł da się coś ciekawego kupić i przegrać winyle i CDki z dobrym skutkiem. W pułapie do 1000 zł raczej kupisz magnetofon czterośladowy i na małe (18 cm) szpulki, co ma duże znaczenie o tyle, że same taśmy i szpulki nie są tak idiotycznie drogie, jak (zwłaszcza aluminiowe) 26,5-centymetrowe. Po dojściu do ładu z rolką w TEACu (wyobraźcie sobie, nie szwankuje!) zaczynam znowu doceniać jakość nagrań na ten magnetofon.

Jeśli zależy Ci na trwałości powierzchni głowic na wycieranie, to najlepiej AKAI z serii GX.... Czasem trafią się też tańsze Revoxy (akurat na duże szpulki), ale nie wypowiadam się co do ich jakości (B-77 mi się na przykład spodobał). Taśmy chromowe, o których wspomniał Pmcomp, pojawiają się bardzo rzadko, a jeśli już, są dość drogie. Na taką taśmę nagrasz na magnetofonie z oznaczeniem EE i - opcjonalnie - z regulowanym Biasem. Wtedy nawet prędkość 9,5 cm/s zda egzamin, bo nagrywanie na chromie z prędkością większą jest nieporozumieniem.

Standardowo i po domowemu - chyba najlepiej cztery ślady (czyli dwie strony stereo) i 19 cm/s. Maszyny o prędkościach większych, np, 38 cm/s i nagrywające dwuśladowo (pełną szerokością taśmy, w jedną stronę) są do zastosowania w warunkach studyjnych. Nie jestem stuprocentowo przekonany, czy do kopiowania winyli i CD te warunki są koniecznie potrzebne... Jakość rzeczywiście idealna, ale i koszty więcej. Dulon ma rację - taśma szybko ucieka, poza tym wtedy kłaniają się jednak taśmy GRUBE - najlepiej powyżej 50 mikronów. Te zaś uciekają szczególnie szybko i bywają niestety drogie (choć nie zawsze).

Edytowane przez krzysiekg1981

Jeśli głowice w tych magnetofonach są w tak samo dobrym stanie jak w innych magnetofonach tej klasy i z tego okresu, to nie więcej niż 200zł. A ponieważ na żadnej z tych aukcji głowic nie widać, to należy od razu założyć konieczność ich wymiany. A to są już duże pieniążki obecnie.

GM

Dziękuję za odpowiedź. Jedna licytacja już powyżej 300 więc ją odpuszczam ale druga jeszcze poniżej 200 i tego spróbuję wygrać.

Do Kolegi z poprzedniej strony zainteresowanego remontem Telefunkena 204.

Ja sprowadziłem sobie komplet nowych pasków i rolkę przesuwu taśmy z ebay.de.

Niestety z braku czasu nie będę z wstanie ich wykorzystać podczas remontu - jestem gotowy odsprzedać w cenie zakupu (muszę poszukać faktury, żeby dokładnie określić cenę - ale pamiętam, że była dość słona - ok 100/150 PLN za całość).

Do tego dodaję gratis dwa egzemplarze tego magnetofonu jako ewentualne źródła części zamiennych.

Pozwoliłem sobie na wpis w otwartym wątku, a nie na PW z następującego powodu: jeśli Kolega "brbek" nie odezwie się w przeciągu tygodnia, oferta stanie się ważna dla innych użytkowników. Oczywiście w tym wypadku będzie można ustalić jeszcze szczegóły wysyłki.

Dziękuję za uprzejmość , co prawda udało mi się -parę dni temu, kupić we Wrzeszczu eleganckie okrągłe paski za 8 pln ale z rolką docisku mam kłopot, nie mam pojęcia czym zastąpić czy zregenerować, jeśli Kolega sprawdził ile zapłacił to proszę podać na Pw swoją kwotę spawdzę czy mnie stać

pozdrawiam

Ludwik

Standardowo i po domowemu - chyba najlepiej cztery ślady (czyli dwie strony stereo) i 19 cm/s. Maszyny o prędkościach większych, np, 38 cm/s i nagrywające dwuśladowo (pełną szerokością taśmy, w jedną stronę) są do zastosowania w warunkach studyjnych. Nie jestem stuprocentowo przekonany, czy do kopiowania winyli i CD te warunki są koniecznie potrzebne... Jakość rzeczywiście idealna, ale i koszty więcej. Dulon ma rację - taśma szybko ucieka, poza tym wtedy kłaniają się jednak taśmy GRUBE - najlepiej powyżej 50 mikronów. Te zaś uciekają szczególnie szybko i bywają niestety drogie (choć nie zawsze).

2 śladowe urządzenia z 38 cm/s i korekcją IEC (DIN), śladem radiowym i na radiowej taśmie są znacząco lepsze dźwiękowo od maszyn 4 śladowych. Największą ich zaletą w moim przekonaniu jest praktycznie brak szumów, układy "poprawiające" nie są potrzebne. To tylko z ich pomocą można zrobić kopię idealną z nośnika LP czy CD. Kaseciak czy 4 ślad nawet na 19 cm/s tego nie zrobi, to już lepiej i taniej kopiować w domenie cyfrowej.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dziękuję za odpowiedź. Jedna licytacja już powyżej 300 więc ją odpuszczam ale druga jeszcze poniżej 200 i tego spróbuję wygrać.

Zwracam uwagę na to: "Magnetofon posiada skrzywioną lewą rolkę.Po włączeniu funkcje mechaniczne działają.Potrzebujesz więcej informacji lub zdjęć?Napisz.".

Nie wiadomo wprawdzie co sprzedający ma na myśli pisząc "rolkę", ale magnetofon jest...

GM

pmcomp, dzięki.

2 śladowe urządzenia z 38 cm/s i korekcją IEC (DIN), śladem radiowym i na radiowej taśmie są znacząco lepsze dźwiękowo od maszyn 4 śladowych. Największą ich zaletą w moim przekonaniu jest praktycznie brak szumów, układy "poprawiające" nie są potrzebne. To tylko z ich pomocą można zrobić kopię idealną z nośnika LP czy CD. Kaseciak czy 4 ślad nawet na 19 cm/s tego nie zrobi, to już lepiej i taniej kopiować w domenie cyfrowej.

pozdrawiam

pmcomp, dzięki.

Tu masz też Otari. Wklejam bo mam takiego i potwierdze, ze to super maszyna. A nie pojawia sie on dosc czesto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdro

pozdrawiam

Mirku, uwierz mi na slowo, zapraszam na odsluch, ze z zewnetrzną redukcą dbx I dwuslady brzmia nieziemsko. Zakup sobie redukcje tascama, na eBayu znajdziesz za kilkadziesiat EUR i sie pobaw.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

pmcomp, dzięki.

.

Jeśli juz chcesz zaszalec i miec konkretny ,magnetofon to polecam Studera .A 807...

Na forum juz o tym pisałem .

Przeżyłem już ileś tam szpulaków ,ale kiedy zakęcił Studer A 807 to uwierzyc nie mogłem ...

.

Kilku chłopaków z forum ma te maszyny po.pytaj ..

Pozdrawiam.

N-4511 to to samo co N-4418 w wersji deck.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Czy ktoś posiada instrukcję w języku polskim do Revoxa PR 99MKI. Będę wdzięczny.

Nie sadze aby taka oficjalnie kiedys powstala. Za tamtych czasow bylismy po zlej stronie kurtyny.

pozdro

Jade jutro, odebrac troche tasm na 18 cm szpulach. Przy okazji moge zabrac sobie, za jakas tam oplata Teac'a A 2300 SX. Warty grzechu..? Pytam o dzwiek.

W sumie, 4 sladow nie mam...

Czy ktoś mógłby mi doradzić w sprawie Philipsa N4504? Warto powalczyć? Magnetofon mi się spodobał, ale trochę się obawiam, że przy całej różnorodności taśm, jakie lubię używać, może sobie nie poradzić. Mam jakby co w odwodzie TEACa, który po ostatnich moich kłopotach z rolką zaczął wreszcie bardzo ładnie grać.

Czy ktoś mógłby mi doradzić w sprawie Philipsa N4504? Warto powalczyć?

Na pewno warto.mam N-7125 już od 1980 roku,a to srebrna wersja N4504 i choć teraz mam już wiele lepszych,to ten philips u mnie zostanie.

Nagrywa swietnie.Nie ma żadnych problemów z przesłuchami między scieżkami i co ważne jest przyjazny w serwisie,a zapewne zauważyłeś wystepuje często na aukcjach,wiec z częściami nie ma kłopotu.Jak byś miał jakieś z nim problemy,to pisz na priw,a chetnie pomogę.

Edytowane przez Marek-41

Na pewno warto.mam N-7125 już od 1980 roku,a to srebrna wersja N4504 i choć teraz mam już wiele lepszych,to ten philips u mnie zostanie.

Dzięki śliczne. Mam nadzieję, że uda mi się więc coś na ten temat niedługo napisać. Swoją drogą, bardzo się cieszę, że TEAC przestał póki co szwankować, nie wyobrażam sobie, ile bym zapłacił za naprawę z ew. sprowadzaniem części...

Philipsy z tej serii mają jeszcze jedną moim zdaniem zaletę - bardzo mi sie podoba ich wygląd :) Niby z tworzywa, ale są w każdym calu eleganckie.

Pawel. Nie mogles dac wczesniej ogloszenia ? Nie wzailbym Teaca'a -)

Posluchalem chwile i musze przyznac, ze gra naprawde ladnie. Nie tak jak stary lampowiec Revoxa, ale ladnie. Magnetofon byl od nowosci w jednych rekach. Glowice wygladaja bardzo dobrze. Razem z nim, kupilem 50 tasm 18 cm. W 90% to Maxell 35 - 90 , 35 - 90 B oraz UD 35 - 7. Jest tez kilka Philipsa i chyba 3 sztuki Ampex'a.

Czyli dzisiejszy wieczor z 4 sladami -)

Pozdro.

• Pokaż nowe odpowiedzi