Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zawitał do mnie czarny Akai GX-625 :-) stan zewnętrzny idealny, tylko strasznie zakurzony, tor tasmy po prostu czarny :( , poprzedni właściciel chyba nie wiedział że wymaga czyszczenia okresowego... dzisiaj od rana czyszczenie gruntowne płyty czołowej, toru tasmy i rolek, smarowanie łożysk i regulacja mechaniki. Teraz chodzi cichutko i precyzyjnie, nagrywanie super, jak brzytwa :-) ale i tak niedługo trzeba bedzie zajrzeć do płytek i sprawdzić elektrolity.. pewnie konieczna wymiana.

Obok srebrnego Teaca x-1000R zagości wiec chyba na dłużej na półce czarny Akai :-) jutro zrobie i wrzuce fotki jak boczki dokręcę bo odświezyłem czarny lakier.....

Edytowane przez Yacenko

Jak nagrywa jak brzytwa , to nie dotykaj niczego,tylko wyczyść.No chyba ,że chcesz aby było gorzej.

Edytowane przez Marek-41
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... smarowanie łożysk i regulacja mechaniki. Teraz chodzi cichutko i precyzyjnie, nagrywanie super, jak brzytwa :-) ale i tak niedługo trzeba bedzie zajrzeć do płytek i sprawdzić elektrolity.. pewnie konieczna wymiana.

...

Które łożyska smarowałeś i jak? Co musiałeś regulować w mechanice? Jeśli magnetofon od strony elektronicznej jest sprawny, to nie ma potrzeby wymiany elementów tylko dlatego, że kondensatory mają kilkadziesiąt lat. Nowe mogą okazać się gorsze od oryginalnych.

GM

ślizgowe na rolce - wyczyszczone i nasmarowane, to samo wszystkie dźwignie i przeguby, spręzyny przy hamulcach teź były już wyciagnięte, wymienione :-) w hamulach są tekstylne paski, o dziwo w super stanie, nie sparciałe. Wystarczyło wyczyścić obejmę plastikową i jest super..... nie mówię że powymieniam kądzioły.. jutro zaglądam do płytek to zobacze..... na siłę grzebać nie bedę bo naprawde nagrywa i odtwarza świetnie, głowice skos fabryczny, nie ruszane :-)

GX630D jest dobry magnetofon wlasnie skasowalem go na czesci bo nie mam miejsca dla niego

Większość z nas na tym forum ma emocjonalny stosunek do tych starych skomplikowanych maszyn. Nie wiem jak na innych podziałała ta informacja, że ''bez zmrużenia oka rozstrzelałeś” taki magnetofon ja ją przyjąłem ze smutkiem. Masz oczywiście pełne prawo co zrobić ze swoim sprzętem i nic mi do tego. Biorąc pod uwagę to ile czasu i środków wkładają koledzy z tego forum w rewitalizację sprzęt Twoja decyzja nie licuje z duchem tego forum. Daruj chociaż życie temu soniakowi. (za kilka kilkanaście lat będzie kosztował wiele). Takich magnetofonów jak pisał Marek, już się nie będzie nigdy produkowało dlatego każdy ''przywrócony do życia'' magnetofon sprawia radość. Każdy z nas ma dużą satysfakcję ze słuchania muzyki. Można też czerpać ogromną satysfakcję z naprawy. To forum jest tego przykładem. Zamieszczam kilka zdjęć, które pokazują, że warto w poświęcić trochę czasu, aby stać się posiadaczem sprzętu, który po ponad 50 latach jest w pełnej sprawności technicznej. Zdjęcia pokazują w jakim stanie był w chwili zakupu i w jakim stanie jest obecnie. Firma AMPEX model 351. (lampowy)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-77051500-1392733001_thumb.jpgpost-23520-0-50289400-1392733047_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam pomysł.Jeśli nie ma miejsca ,to można sprzedać ,ewentualnie komuś podarować , a nie niszczyć.I bez względu na poziom techniczny tego sprzętu.

Ampexy są cenne ,ale nie wiem ilu by miało tyle samozaparcia , aby do takiego stanu doprowadzić sprzęt ze stadium prawie złomu.Wiem ,że Henryk się znowu obruszy ,ale należą Ci się słowa podziwu.

Warto uratować nawet ZK-120.Jak nie samemu ,to poszukać na niego amatora.

Ja mam na zbyciu właśnie kamerę Hi8.Powinna trafić na złom ,ale zanim to zrobię ,to szukam dla niej innego właściciela.Zupełnie za frii

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

ślizgowe na rolce - wyczyszczone i nasmarowane, to samo wszystkie dźwignie i przeguby, spręzyny przy hamulcach teź były już wyciagnięte, wymienione :-) ...

Dziękuję za informacje.

GM

obiecane fotki... ale z ajfona wiec jakość tragiczna

Ukryta Zawartość

post-52483-0-19707200-1392742680_thumb.jpg

post-52483-0-28266200-1392742685_thumb.jpg

post-52483-0-36966700-1392742692_thumb.jpg

post-52483-0-10824500-1392742698_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Yacenko

Panowie ten magnetofon GX630D nie poszedl na zlom ale dzieki uzyskanych czesci uratuje 2 magnetofony tak to bywa bo jak sami wiecie czesci do tych akai jest bardzo ciezko dostac

a tak naprawde to uratowalem zycie wielu szpulakom i z calym szacunkiem Konstaty.S nie pomysl sobie ze ide na latwizne jezeli chodzi o Sony TC850 potrzebuje nowy blok glowic

a dostac ich to jest trudno ale poczekam

Pozdrawiam

ślizgowe na rolce - wyczyszczone i nasmarowane, to samo wszystkie dźwignie i przeguby, spręzyny przy hamulcach teź były już wyciagnięte, wymienione :-) w hamulach są tekstylne paski, o dziwo w super stanie, nie sparciałe. Wystarczyło wyczyścić obejmę plastikową i jest super..... nie mówię że powymieniam kądzioły.. jutro zaglądam do płytek to zobacze..... na siłę grzebać nie bedę bo naprawde nagrywa i odtwarza świetnie, głowice skos fabryczny, nie ruszane :-)

żarło żarło ... i zgasło. Wszystko ok na szpulach do 18cm włacznie, gra, przewija wspaniale... ale po założeniu duzych niestety nie jest dobrze. Po zalożeniu taśmy na duzych szpulach ma duże problemy z ruszeniem.... jakby silnik miał za mało mocy, przesuw jest za wolny, przewijanie tez ledwo ledwo.... Jutro rozkręcam ponownie więc wszelkie sugestie i porady mile widziane co sprawdzić itd.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

żarło żarło ... i zgasło. Wszystko ok na szpulach do 18cm włacznie, gra, przewija wspaniale... ale po założeniu duzych niestety nie jest dobrze. Po zalożeniu taśmy na duzych szpulach ma duże problemy z ruszeniem.... jakby silnik miał za mało mocy, przesuw jest za wolny, przewijanie tez ledwo ledwo.... Jutro rozkręcam ponownie więc wszelkie sugestie i porady mile widziane co sprawdzić itd.

Silnik wałka przesuwu również zwolnił? Nie powinien, bo on nie ma nic wspólnego z rozmiarem szpul. Zacznij od przełącznika rozmiaru szpul i pomiarów napięć zasilających silniki napędzające szpule.

GM

Styki przełącznika wielkości szpul.Czy dobrze zrozumiałem , że na dużych szpulach jest zbyt wolny przesuw podczas odtwarzania?

dokładnie na małych wszystko OK... załozę 26,5 i jakby nie miał siły ciagnąć :( ledwo rusza i wolniutko kręci, jakby cos go hamowało.... zmiana pozycji przełącznika wielkości szpul nie daje żadnego efektu.

Silnik wałka przesuwu również zwolnił? Nie powinien, bo on nie ma nic wspólnego z rozmiarem szpul. Zacznij od przełącznika rozmiaru szpul i pomiarów napięć zasilających silniki napędzające szpule.

GM

idler też, niestety... w przeciwnym wypadku odwijalby więcej niż się na szpule potrafi nawinać..... wrazenie jest takie jakby wszystko hamowała lewa szpula :( stawia duzy opór przy próbie zwiększenia obrotów ręcznie...

A może warto sprawdzić rolkę dociskową, czy dobrze ciągnie? Duża szpulka może być po prostu za ciężka dla źle działającej rolki... Chociaż AKAI ma te rolki zrobione porządnie przecież.

A może warto sprawdzić rolkę dociskową, czy dobrze ciągnie? Duża szpulka może być po prostu za ciężka dla źle działającej rolki... Chociaż AKAI ma te rolki zrobione porządnie przecież.

rolka jest ok, docisk jak należy. jest porządnie umyta i zakonserwowana silikonem. nie ma żadnych problemów z przyczepnością i przesuwem na styku idler-rolka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-52483-0-36558900-1392756009_thumb.jpg

He he! Numero Uno-Tora Tora Tora :) ja bardzo lubie The Twins, Savaga,Kena Laszlo,Mike'a Mareena,Radiorame,Joy'a Petersa,Fancego, Michaela Bedforda,Freda Venture,Joe Yellowa,Linde Jo Rizzo,Trans-X,Digital Emotion,Laser Dance(Space Synth),Koto,Scotcha,Granta Millera,Joy'a,Silent Circle i wielu innych,którzy nagrali pojedyncze single,czy jedna płyte w tym stylu.A bylo ich wielu :D

Styki przełącznika wielkości szpul.Czy dobrze zrozumiałem , że na dużych szpulach jest zbyt wolny przesuw podczas odtwarzania?

GM

ale wieczorem wygląda qrcze efektownie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-52483-0-36558900-1392756009_thumb.jpg

He he! Numero Uno-Tora Tora Tora :) ja bardzo lubie The Twins, Savaga,Kena Laszlo,Mike'a Mareena,Radiorame,Joy'a Petersa,Fancego, Michaela Bedforda,Freda Venture,Joe Yellowa,Linde Jo Rizzo,Trans-X,Digital Emotion,Laser Dance(Space Synth),Koto,Scotcha,Granta Millera,Joy'a,Silent Circle i wielu innych,którzy nagrali pojedyncze single,czy jedna płyte w tym stylu.A bylo ich wielu :D

GM

ale wieczorem wygląda qrcze efektownie :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

...

idler też, niestety... w przeciwnym wypadku odwijalby więcej niż się na szpule potrafi nawinać..... wrazenie jest takie jakby wszystko hamowała lewa szpula :( stawia duzy opór przy próbie zwiększenia obrotów ręcznie...

To akurat da się łatwo sprawdzić. Szpule, niezależnie od pozycji przełącznika rozmiaru, muszą być całkowicie odhamowane przez elektromagnes. Przełącznik rozmiaru - zgodność położenia elementów hamulców szpul z rysunkiem poniżej - mikrowyłącznik napędzany dźwigniami mechanizmu hamulców.

post-3254-0-73219900-1392756361_thumb.jpg

post-3254-0-98360900-1392756503_thumb.jpg

GM

Ja raczej zakładam awarię mechaniczną.Miałem tak kiedyś w moim philipsie.Z lewego hamulca zsunęła się gumka i hamowała cały czas.Tu może być podobnie z tą taśmą.

dzieki za info! :-) jutro posprawdzam czy wszystko tam hula..... czyzbys miał schemat do tego Akaia ??? Uśmiechnął bym się... mam tylko instrukcję użytkowania (user manual)... serwisówki niestety nie znalazłem w necie

Ja raczej zakładam awarię mechaniczną.Miałem tak kiedyś w moim philipsie.Z lewego hamulca zsunęła się gumka i hamowała cały czas.Tu może być podobnie z tą taśmą.

hmmmm.... ale w taki wypadku przy małych szpulach tez byłby problem...?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

http://elektrotanya.com/akai_gx-625_sm.pdf/download.html

Poczekaj na pojawienie się linku Get manual.

GM

Edytowane przez G.Mark

Różnicy pomiędzy dużymi i małymi szpulami by nie było , tylko wtedy ,gdy taśmy było by tyle samo.Jak duża szpula jest pełna,to hamowanie taśmy jest większe.

zmiana pozycji przełącznika wielkości szpul nie daje żadnego efektu.

Czyszczenie (spray) tego w/w przełącznika i tego od prędkości. To na początek.

jest porządnie umyta i zakonserwowana silikonem

Tak się zastanawiam co konserwowałeś tym silikonem ? Bo jeżeli gumę to nie można. W Akajach należy uważać ze smarowaniem. One tego nie wymagają. Jeżeli już ktoś chce smarować to tylko delikatnie przetrzeć szmatką nasączoną oliwą, ale też bym tego odradzał. Tylko czyścić.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Tak się zastanawiam co konserwowałeś tym silikonem ? Bo jeżeli gumę to nie można. W Akajach należy uważać ze smarowaniem. One tego nie wymagają. Jeżeli już ktoś chce smarować to tylko delikatnie przetrzeć szmatką nasączoną oliwą, ale też bym tego odradzał. Tylko czyścić.

rolkę dociskową. to jest dobra metoda :-) lepsza niż matowienie drobnym papierem..... naparwde wystarczy porządmie umyć rolkę detergentem, pokryć silikonem do konserwacji uszczelek, zostawić ok. godziny do całkowitego wchłonięcia i jest jak nowa :-) testowałem to już wiele razy i naparwdę działa :-)

tak jak pisałem nasmarowałem grafitem przeguby ciegien i dźwigni.... a łozysko ślizgowej rolki delikatnie kropelka oliwy maszynowej (przestała popiskiwać).

Różnicy pomiędzy dużymi i małymi szpulami by nie było , tylko wtedy ,gdy taśmy było by tyle samo.Jak duża szpula jest pełna,to hamowanie taśmy jest większe.

ale problem wystapił kiedy duża pusta szpule założyłem na prawą strone, po lewej była pełna 15-ka....

Ukryta Zawartość

Poczekaj na pojawienie się linku Get manual.

GM

dzieki!!!! to się przyda :-)

Ukryta Zawartość

naparwde wystarczy porządmie umyć rolkę detergentem, pokryć silikonem do konserwacji uszczelek, zostawić ok. godziny do całkowitego wchłonięcia i jest jak nowa

Od wielu lat rolkę gumowa dociskową tylko myję spirytusem wysoko procentowym. Nic więcej. Nigdy nie miałem żadnych problemów. Konserwacja silikonem powoduje zmniejszenie tarcia pomiędzy rolką gumową a stalowym wałkiem napędowym (może zacząć się ślizgać). Zwróć uwagę że jak ta gumowa rolka dociska taśmę do wałka stalowego to powierzchnia styku gumy ze stalą drastycznie maleje. Wymyj spirytusem (bez nacierania silikonem) i napisz czy coś pomogło.

Pozdrawiam

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Można też czerpać ogromną satysfakcję z naprawy.

Wyświetl postUżytkownik Lech36 dnia 18.02.2014 - 23:22 napisał

rolkę dociskową. to jest dobra metoda :-) lepsza niż matowienie drobnym papierem..... naparwde wystarczy porządmie umyć rolkę detergentem, pokryć silikonem do konserwacji uszczelek, zostawić ok. godziny do całkowitego wchłonięcia i jest jak nowa :-) testowałem to już wiele razy i naparwdę działa :-)

tak jak pisałem nasmarowałem grafitem przeguby ciegien i dźwigni.... a łozysko ślizgowej rolki delikatnie kropelka oliwy maszynowej (przestała popiskiwać).

Z własnych i nie tylko własnych doświadczeń wiem że nie powinno się gumy czy to z rolek dociskowych czy z kół pasowych a także pasków myć spirytusem , środkami żrącymi itd

Ja myję pod letnią wodą z dodatkiem kropli szamponu dla dzieci jest przezroczysty bez dodatków chemicznych.

Po wyschnięciu rolki albo paska itp nakładam czystymi rękami bardzo cienką warstwę silikonu jest to wysokiej jakości silikon bez dodatków , o konsystencji gęstego miodu.

Po wtarciu zostawiam na jakiś czas aby się dobrze wchłonął i zatkał wszystkie mikro pory .

Po takim zabiegu wycieram rolkę aby nic na niej nie zostało , czoło rolki czyszczę ponownie po zamontowaniu w magnetofonie.

Takie postępowanie ma na celu uniknięcie erozji gumy gdyż nie od dziś wiadomo że naszym rolką i paskom szkodzi powietrze ,wilgoć zmienna temperatura itp.

Silikon pomaga pamiętajmy jednak o nie stosowaniu go przy aluminium!

Podzielam zdanie Henryka wiem że po wkładzie wielogodzinnych wysiłków jest ogromna satysfakcja i mnóstwo doświadczeń które uczą.

Widziałem te Ampex y i są jak z fabryki jak i nie lepiej zrobione przez Henryka.

Po naprawie i regulacji której dokonał Henryk mój Ferrograph S 8 gra jak należy jeszcze sporo pracy nad wyglądem zewnętrznym ale nie zamierzam się spieszyć aby nie zepsuć wszystkiego.

audiomagia.blogspot.com

Z własnych i nie tylko własnych doświadczeń wiem że nie powinno się gumy czy to z rolek dociskowych czy z kół pasowych a także pasków myć spirytusem , środkami żrącymi

Spirytus zaliczasz do środków żrących ? Czasem zdarza mi się spożywać napoje oparte o ten składnik i nic mi po nich nie dolega :-) (nie czuję się wyżarty). Silikon powoduje zmniejszenie tarcia a to na styku gumowej rolki dociskowej i stalowego wałka przesuwu chyba jest niepożądanym zjawiskiem. Od wielu lat myję spirytusem i nigdy się nic nie stało, ale oczywiście każdy ma swoją teorię.

Pozdrawiam

Mag ma rację.Nie wszystkim gumowym wałkom spirytus szkodzi , ale nie radzę np; myć spirytusem wałków w philipsach.Stwardnieją na kamień.Ja z kolei używam specjalnego płynu do konserwacji gumy.Jest zbliżony do płynu używanego do mycia gumowych wałków w drukarkach.

.Ja z kolei używam specjalnego płynu do konserwacji gumy.Jest zbliżony do płynu używanego do mycia gumowych wałków w drukarkach.

Mnie polecali w jednym z serwisów drukarkowych środek o nazwie novogum... Nie praktykowałem go jeszcze. Rolkę czyszczę ostatnio izopropylem (chyba nie rozpuszcza gumy w takim stopniu jak spirytus), albo jak się da łatwo, to ją odkręcam i pod ciepłą wodą z mydłem. A jak pamiętacie, miałem przeboje z rolkami.

Pozdrawiam

Edytowane przez krzysiekg1981
  • Pokaż nowe odpowiedzi