Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

... Natomiast dzwiekowo az tak wielkej roznicy miedzy nim oraz topowymi prosumer maszynami nie ma....

Co oznacza słowo "prosumer"?

A wracając do kwestii cudów zdarzających się w Kanadzie...

Czy są tam osiągalne takie proste elementy jak plastikowe nakładki na przełączniki w magnetofonach Sony?

Takie jak na tym

post-3254-0-99248900-1409584025_thumb.jpg

zdjęciu.

GM

Tak sie oznacza kategoria sprzetu miedzy konsumentska i profi klasa.

Wiki mowi:

"In a commercial environment, it describes a market segment between professional and consumer. For example, a prosumer grade digital camera is a "cross" between consumer grade and professional grade"

Sony TC-880 II, Teac A-7300RX, Revox PR-99, Tascam BR-20 czy Technics RS-1520 idealnie sie plasuja w "prosumer" segmencie

Czy są tam osiągalne takie proste elementy jak plastikowe nakładki na przełączniki w magnetofonach Sony?

Takie jak na tym

tutaj chyba pomoze tylko kanibalizacja z tanich modeli Sony tej samej serii

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak sie oznacza kategoria sprzetu miedzy konsumentska i profi klasa.

Wiki mowi:

"In a commercial environment, it describes a market segment between professional and consumer. For example, a prosumer grade digital camera is a "cross" between consumer grade and professional grade"

Dziękuję za wyjaśnienie.

tutaj chyba pomoze tylko kanibalizacja z tanich modeli Sony tej samej serii

Na to właśnie liczę.

GM

...w ramach watku rzucam nowy, sadze ciekawy subtemat.

Lampizacja szpulowca.

Probowal ktos?

To przeciez perfekcyjny, relatywnie latwo dostepny sposob jak dostac najlepszy R2R dzwiek, z lekka przesada, nawet z podprzecietnej Unitry czy Tesly (oczywiscie o ile tasma zostala odpowiednio nagrana).

W kazdym badz razie szczegolnie powszechne nie drogie magnetofony sredniej klasy klasyfikuja sie perfekcyjnie do zabiegu. Sama sie narzuca analogia z CD-kami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

diy jednak o wiele taniej, az sie dziwie ze nie ma prawie tego tematu...

eros_tape_head_preamp_zps38fc3592.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektroboy
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Lampizacja szpulowca.

Probowal ktos?

To przeciez perfekcyjny, relatywnie latwo dostepny sposob jak dostac najlepszy R2R dzwiek, z lekka przesada, nawet z podprzecietnej Unitry czy Tesly (oczywiscie o ile tasma zostala odpowiednio nagrana).

W kazdym badz razie szczegolnie powszechne nie drogie magnetofony sredniej klasy klasyfikuja sie perfekcyjnie do zabiegu. Sama sie narzuca analogia z CD-kami...

Zaciekawiłeś mnie tym tematem.

Nie tyle w kwestii opracowania od podstaw lampowego wzmacniacza odczytu, ale odtworzenie wzmacniacza np. z Revoxa G36, który jest, jak wynika z wcześniejszych wpisów, bardzo dobry.

Układ jest prosty, elementy, za wyjątkiem dwóch, dostępne i można by się pokusić w ramach rozrywkowych o jego zbudowanie na jakichś „śmieciowych” lampach typu 6N2P i połączenie go z głowicami i mechaniką np. z Akai GX-630D.

Zaciekawiłeś mnie tym tematem.

Nie tyle w kwestii opracowania od podstaw lampowego wzmacniacza odczytu, ale odtworzenie wzmacniacza np. z Revoxa G36, który jest, jak wynika z wcześniejszych wpisów, bardzo dobry.

Układ jest prosty, elementy, za wyjątkiem dwóch, dostępne i można by się pokusić w ramach rozrywkowych o jego zbudowanie na jakichś „śmieciowych” lampach typu 6N2P i połączenie go z głowicami i mechaniką np. z Akai GX-630D.

Perfekcyjne, bardzo praktyczne podejscie. Akai GX-630D jest idealny kandydat i schematy nawet serwis manuale lampowych Revox modeli sa tez powszechnie dostepne. Jakosc dzwieku bedzie swietna.

Jest jednak pare punktow na ktore trzeba zwrocic uwage.

Zalecam uzyc schemat z F36 w zamiast G36. V ogole sa identyczne, tylko ze w G36 zastosowano w torze audio kompletnie niepotrzebny filtr, tzw. bias trap z powodu poprawy katalogowych (pomiarowych) parametrow.

Ma sluzyc do odfiltrowania resztek pradu podkladu przy nagrywaniu. W starych lampowych maszynach bywal on relatywnie niski (70kHz). Nowe maszyny uzywaja czest. pradu podkladu wysoko ponad 100kHz i tutaj juz bias trap naprawde zbedny. Pierwsze egzemplarze G36, podobnie jak D36, E36 F36, tego filtru i tak nie mialy.

Taki filtr moze miec nawet delikatny wplyw na pogorszenia jakosci audio. No i wlasnie w tym filtru zastosowano niestandardowe elementy.

I po problemie :)

Kolejna rzecz ktora trzeba brac pod uwage jest pb equalizer.

Akai pracuje w standardzie NAB, Revoxy ogolnie uzywaja IEC norme. Nagrywajac na Akaiu i odtwarzajac na Revox-ie wyjsciowy przebieg nie byl by liniowy.

I tutaj istnieje latwe rozwiazanie.

Za wzor tzeba wziac schemat amerykanskej 117V/60Hz wersji G-36 (jest w serwisowce) ktora ma korekcje wedlug NAB normy. Po prostu zastosowac parametry rezystorow/kondenzatorow z tej wersji do swojego projektu w te same miejsca.

Oczywiscie korekcje musza zostac przelaczalne, inne sa dla kazdej z predkosci 9,5 / 19cms, w serwisowce jest nawet wersja 38cms!

No i ostatecznym rozwinieciem schematu powinna byc mozliwosc delikatnej regulacji/kalibracji NAB equalizeru (uzyc potencjometry w zamiast rezystorow).

Wtedy bedzie mozna zkalibrowac 1:1 freq. charakterystyke lampowego pb. toru z record torem magnetofonu zrodlowego.

Revox takiej kalibracji nie posiada bo pb. tor zostal zaprojektowany razem z rec czescia i wszystko sie zgadza "na twardo".

Kazdy inny magnetofon moze jednak miec drobne odchylenia od normy i szkoda bylo by nie dociagnac projek do perfekcji.

RevoxG36pbamp_NABversion_zps266d8454.jpg

Edytowane przez elektroboy
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tak więc spróbuję się „przymierzyć” do budowy tego układu. Według schematu G36 wersja 60Hz, bez pułapek na prąd podkładu i bez potencjometru P6 – regulacja przesłuchu międzykanałowego.

Na razie bez stosowania potencjometrów montażowych do korekty charakterystyki przenoszenia wzmacniaczy.

Truchło GX-630D tak zmodyfikuję, aby można było podłączyć lampowy tor odczytu z zewnątrz magnetofonu, a po jego odłączeniu można było korzystać z oryginalnych wzmacniaczy odczytu.

GM

Tak więc spróbuję się „przymierzyć” do budowy tego układu. Według schematu G36 wersja 60Hz, bez pułapek na prąd podkładu i bez potencjometru P6 – regulacja przesłuchu międzykanałowego.

Na razie bez stosowania potencjometrów montażowych do korekty charakterystyki przenoszenia wzmacniaczy.

Truchło GX-630D tak zmodyfikuję, aby można było podłączyć lampowy tor odczytu z zewnątrz magnetofonu, a po jego odłączeniu można było korzystać z oryginalnych wzmacniaczy odczytu.

GM

perfekt :)

perfekt :)

...trzeba tez pamietac o relatywnie wysokiej impedancji wyjsciowej G36 dopasowanej do wysokich ponad 100kOhm imped. wejsciowych owczesnych wzmacniaczy.

z tego co pamietam, zaleca sie podn. pojemnosci C44 z 0,18uF na 0,47uF.

Filtracja niskich czest. przesuwa sie wtedy pod 20Hz podlaczajac pod dziszejscy wzmacniacz z 30-47kOhm wejsciem.

Takie jak na tym

Ukryta Zawartość

zdjęciu.

GM

Tu masz nakładki na przełączniki z magnetofonu Sony. Są inne ale może będą pasowały.

Ja mam takie podobne z Kenwooda KX 2060 w liczbie 3szt. Domyślam się jednak, że zależy ci na identycznych więc pewnie nie potrzebnie to piszę....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Tu masz nakładki na przełączniki z magnetofonu Sony. Są inne ale może będą pasowały.

Ja mam takie podobne z Kenwooda KX 2060 w liczbie 3szt. Domyślam się jednak, że zależy ci na identycznych więc pewnie nie potrzebnie to piszę....

http://allegro.pl/sony-tc-u5-zestaw-pokretel-i4570857542.html

Zgadza się. Potrzebuję jednej oryginalnej, bo obecnie wygląda to tak:

post-3254-0-95010400-1409672806_thumb.jpg

...trzeba tez pamietac o relatywnie wysokiej impedancji wyjsciowej G36 dopasowanej do wysokich ponad 100kOhm imped. wejsciowych owczesnych wzmacniaczy.

z tego co pamietam, zaleca sie podn. pojemnosci C44 z 0,18uF na 0,47uF.

Filtracja niskich czest. przesuwa sie wtedy pod 20Hz podlaczajac pod dziszejscy wzmacniacz z 30-47kOhm wejsciem.

Wyjścia lampowego wzmacniacza odczytu będą podłączone do punktów 20/20' na płytce oryginalnych wzmacniaczy odczytu przez kondensatory 470nF. Chcę mieć zachowane funkcje wskaźników wysterowania, regulacji poziomu wyjściowego i wzmacniacza słuchawkowego magnetofonu.

post-3254-0-74341200-1409672995_thumb.jpg

GM

Edytowane przez G.Mark

Mogę tylko podpowiedzieć, że z wszystkich magnetofonów Sony które posiadam tylko TC 209SD ma identyczne nakładki. Tak więc ten model mógł by być dawcą. Pamiętam że kiedyś forumowicz "Fotek" kupił dwa TC 209SD z których jeden był przeznaczony na części. Problem w tym że on już nie pojawia się chyba na tym forum. Poza tym nie jestem pewny czy to na pewno on kupił te magnetofony. Ale zawsze można spróbować nawiązać kontakt poprzez PW.

Jeśli się mylę to z góry przepraszam.

W dyskusję wtrącę tylko delikatnie inny wątek: właśnie uraczono mnie prezentem w postaci 3 kartonów taśm VHS (blisko 200 sztuk). Zacząłem ciąć. Trafiłem w zestawie na taśmy SVHS - testuję właśnie sobie FUJI Super VHS Pro i podoba mi się ich brzmienie; jest lepsze, głośniejsze i bardziej dynamiczne od "zwykłych" VHS. Może to jest jakiś trop dla niektórych kolegów lubiących eksperymenty z ciętymi taśmami, np. Dulona... Pozdrawiam

Napisano wczoraj, 00:16

Lampizacja szpulowca.

Probowal ktos?

Powrót do lampowych szpulowców to temat bardzo interesujący choć nie nowy, szczególnie interesujący dla tych, którzy cenią w dźwięku wierność odtwarzania. Pod tym względem lampowe konstrukcje jak na razie nie mają konkurencji. Lampizacja szpulowca w wersji reproduce only (może ta operacja będzie kiedyś miała inną nazwę) może przebiegać trzema torami: zakup gotowego przedwzmacniacza, wykonanie samodzielne, bazujące na konstrukcji Revoxa, Ampexsa lub zakup pojawiających się na ebay profesjonalnych przedwzmacniaczy Ampexsa (polecam modele lampowców 350 i 351. Ja wybrałem rozwiązanie trzecie, mam świadomość, że na takie rozwiązanie zdecyduje się niewielu, ale satysfakcja murowana. Pisałem o tym w wątku Magnetofony Stacyjne Ampex..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-44546300-1409771571_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót do lampowych szpulowców to temat bardzo interesujący choć nie nowy, szczególnie interesujący dla tych, którzy cenią w dźwięku wierność odtwarzania. Pod tym względem lampowe konstrukcje jak na razie nie mają konkurencji. Lampizacja szpulowca w wersji reproduce only (może ta operacja będzie kiedyś miała inną nazwę) może przebiegać trzema torami: zakup gotowego przedwzmacniacza, wykonanie samodzielne, bazujące na konstrukcji Revoxa, Ampexsa lub zakup pojawiających się na ebay profesjonalnych przedwzmacniaczy Ampexsa (polecam modele lampowców 350 i 351. Ja wybrałem rozwiązanie trzecie, mam świadomość, że na takie rozwiązanie zdecyduje się niewielu, ale satysfakcja murowana. Pisałem o tym w wątku Magnetofony Stacyjne Ampex..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-23520-0-44546300-1409771571_thumb.jpg

Henryku miałem zaszczyt usłyszeć i zobaczyć te perełki znakomite wykonanie przez najwybitniejszego specjalistę .

Gratuluję i czekam na więcej , niebawem dołączę do tematu coś ode mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Lampizacja szpulowca.

Probowal ktos?

Ukryta Zawartość

diy jednak o wiele taniej, az sie dziwie ze nie ma prawie tego tematu...

eros_tape_head_preamp_zps38fc3592.jpg

Temat nie jest nowy, podnosiłem go chyba w roku 2010 lub 11. Zbudowałem układ bazujący na artykułach zamieszczonych w publikacji "Circuits for audio amplifiers" wydanej przez Mullard`a w roku 1959.

Ukryta Zawartość

Zatrzymałem się jedynie na wzmacniaczu odczytu, problemem była tak jak wspominasz wysoka impedancja wyjściowa predestynująca układ do pracy ze wzmacniaczami lampowymi. Bardzo ważne jest dobre ekranowanie i rozplanowanie masy w tych wysokoczułych układach, wymaga to budowy kilku prototypów na ćwiczebnych chassis. Elementy korekcji najlepiej poza obliczeniami dobierać praktycznie na podstawie zmierzonych charakterystyk lub obrazu z wobuloskopu.

Wzmacniacz zapisu można sobie odpuścić jeśli nie znajdziemy głowic przystosowanych do pracy z układami lampowymi (problem z dopasowaniem), Np. takich z revoxów G36 lub E,F,.

Sporo ciekawych układów przedwzmacniaczy "tape head amplifiers" można znaleźć w amerykańskich czasopismach technicznych z lat 50` np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - "Audio - Engeneering" albo "Tape Recording magazine" - Trzeba się przekopać przez tony reklam i czasem infantylnych artykułów ale widziałem kilka ciekawych układów wzmacniaczy odczytu.

Jak się okazuje w złotej erze Hi-Fi dość popularne było posiadanie mechaniki magnetofonu i oddzielnych układów wzmacniaczy mających z nią współpracować często całość bywała wbudowana w meblową konsolę.

Dziękuję za poruszenie ciekawego techniczne tematu, mam nadzieję że stworzymy dzięki niemu wszyscy wspólnie kilka ciekawych stron wątku!

Powrót do lampowych szpulowców to temat bardzo interesujący choć nie nowy, szczególnie interesujący dla tych, którzy cenią w dźwięku wierność odtwarzania. Pod tym względem lampowe konstrukcje jak na razie nie mają konkurencji. Lampizacja szpulowca w wersji reproduce only (może ta operacja będzie kiedyś miała inną nazwę) może przebiegać trzema torami: zakup gotowego przedwzmacniacza, wykonanie samodzielne, bazujące na konstrukcji Revoxa, Ampexsa lub zakup pojawiających się na ebay profesjonalnych przedwzmacniaczy Ampexsa (polecam modele lampowców 350 i 351. Ja wybrałem rozwiązanie trzecie, mam świadomość, że na takie rozwiązanie zdecyduje się niewielu, ale satysfakcja murowana. Pisałem o tym w wątku Magnetofony Stacyjne Ampex..post-23520-0-46874200-1409771543_thumb.jpgpost-23520-0-44546300-1409771571_thumb.jpg

Całkowicie zgadzam się z Panem, Henryku! Ampexy są klasą samą dla siebie jeśli chodzi o magnetofony z połowy zeszłego wieku i późniejsze!

Temat jest tym bardziej wart poniesienia, że owe przedwzmacniacze są kupowane przez wielu niie zawsze w celu współpracy z dedykowanym magnetofonem. Często na ebayu pojawia się sama mechanika magnetofonu, do którego przedwzmacniacze zostały już sprzedane - ciekawe pole dla chętnych na wykonanie własnej elektroniki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Edycja postu: 23:35.

Swoj przedwzmacniacz oparłem o schemat zaczerpnięty z tej strony:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Układ jest dość prosty jeśli odrzuci się zbędne elementy regulacji i korekcji stosowane przy pracy przedwzmacniacza z gramofonem, radiem oraz przełączniki służące do zmiany trybów pracy. Jak widać układ zawiera łatwe do zdobycia lampy EF86.

Czułość układu jest na podobnym poziomie jak ma to miejsce w przedwzmacniacz gramofonowym więc dobre ekranowa nie to podstawa.

Ps. Na ebay można zdobyć pcb lub kity przedwzmacniaczy gramofonowych, które są przejrzyście zaprojektowane i mogą posłużyć mniej zaawansowanym amatorom do eksperymentów w konstrukcji przedwzmacniacz magnetofonowych. Oczywiście będą wymagały przeliczenia na nowo elementów korekcji i tych odpowiedzialnych za dopasowanie na wejściu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Oprocz kilka egzemplarzy Revoxow (E36 f36 oraz 2x G36) ktore uzywam jak do lampowego nagrywania tak i odtwarzania, lampizuje playback jakiegokolviek szpulowca (ogolnie tranzystoroego) w bardzo prosty sposob.

Wystarczy zainwestowac w topowy stereo przedwzmacniacz z najlepszej epoki, lat 50-60tych. Naprz. Marantz Model 7c, Scott LC21, Technics SU-30A, Fisher, McIntosh....

Kazdy z nich posiadal Tape Head input, bezposrednie wejscie z magnetofonowej pb. glowicy wykorzysujac do tego przedwzmacniacz MM. Tylko ze wtedy korekcje/impedancje przelaczaja sie w zaleznosci od wybranego wejscia ew. predkosci tasmy.

$_1.JPG?set_id=880000500F

Taki preamp umozliwia zalatwic wszystko jednym zamachem.

Posiada doskonaly przedwzmacniacz line, phono MM, Tape Head (9/19cms) oraz Mikrofon (bardzo wazne wejscie bo ma wylaczone korekcje, dla czego za chwile). Limitem jest zwykle tylko jeden rodzaj eq i to najczesciej wedlug normy NAB.

Ja osobiscie posiadam ukochany Technics SU-30A bazujacy prawie 1:1 na slynnej konstrukcji Marantz Model 7c.

Technics tutaj poprawil wszystko co sie dalo.

Dodal 2 kolejne ECC83 by wzmocnic wyjscie z kazdego stopnia i jednoczesnie odseparowac kanaly (w odroznieniu od 7c, w Technics-ie kazdy kanal ma swoje ecc83 na wylacznosc). Dalej japonczycy umiescili wszyskie lampy na amortyzowanej plycie, zawieszonej na 4 amortyzatorach z gumy by wyeliminowac mikrofonie!!!

Genialne, skoda ze dzis prawie nikt takie genialne pomysly w lampowym sprzecie niestosuje! Wystarczylo by sie mlodzi technicy lepiej zapoznali z historia.

Plus Technics SU-30A ma o wiele lepsze, lampowe zasilanie (6x4), dodatkowo ze stabilizacja zarzenia.

Kalibracja equalizacji NAB (4 potencjometry) znajduje sie pod czarna plytka przedniego panelu!!!!!!!

Dzwiek z niego jest absolutny i sam preamp piekny!

zdjecie1_zps3b94c957.jpg

zdjecie2_zps56b2149c.jpg

zdjecie3_zps132494a1.jpg

No i temat wykorzystania prampu pociagnelem jeszcze dalej.

Pojechalem na calego i za pomocy Technics SU-30A oraz dwoch SUT Lundahla zlampizowalem mojego Denon DVD3910.

Wykorzystalem do tego wejscie mikrofonowe z impedancja 500kOhm, doskonale sie dogaduje z wyjsciem SUT. 2x SUT podlaczane bezposrednio do wyjsc z DACow PCM 1796.

Roznica w dzieku z Denona przez orig. opampy i SUT/lampowe mikro wejscie SU-30A jest jak roznica miedzy martwym a zywym muzykiem.

Oczywiscie tez uzywam MM wejscie, ktore jest rowniez fantastyczne. Ostatnio naprzyklad bezdyskusyjnie zdeklasowalo Lehmana Black Cube. Roznica przynajmniej 2-3 klasy.

I to wszystko mozna zrobic uzywajac jedynnego przedwzmacniacza.

Im lepiej znam stare doskonale konstrukcje, tym wiecej sie przekonuje ze wszystko najlepsze zostalo juz dawno odkryte oraz wyprodukowane.

Przynajmniej sie nie musze martwic o nowe pseudo wynalazki :)

zakup pojawiających się na ebay profesjonalnych przedwzmacniaczy Ampexsa (polecam modele lampowców 350 i 351. Ja wybrałem rozwiązanie trzecie, mam świadomość, że na takie rozwiązanie zdecyduje się niewielu, ale satysfakcja murowana.

Gratulacje, swietny wybor! Troche nawet zazdroszcze :)

Edytowane przez elektroboy

Witam,

od kilku miesięcy jestem posiadaczem Akai Gx-635.To piękna maszyna w niezłym stanie.Niestety wymaga przeglądu i regulacji a zasługuje w pełni na przywrócenie do stanu jak w latach swojej świetności.

Nie chciałbym go dać w niefachowe ręce i narazić na popsucie.Zwracam się do Was z prośbą o polecenie sprawdzonego, fachowego serwisu w okolicach Trójmiasta.

Serdecznie dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam.

Panowie! Dokonałem dziś nieprzyjemnego odkrycia otóż zaprzestano w naszym kraju produkcji części olejów serwisowych dla elektroniki. Praktycznie niedostępny jest już olej capstan-panewki, z jeździłem dziś pół warszawy i ie znalazłem nigdzie owego oleju serwisowego.

Po dziesięciu latach miałem przesmarować magnetofon szmaragd, który ma tymczasowo posłużyć mi w kompletowanym zestawie mono w stylu końca lat pięćdziesiątych XX wieku niestety skończył mi się zapas olejów.

Jakim zachodnim olejem zastępujecie olej capstan-panewki?

Panowie! Dokonałem dziś nieprzyjemnego odkrycia otóż zaprzestano w naszym kraju produkcji części olejów serwisowych dla elektroniki. Praktycznie niedostępny jest już olej capstan-panewki, z jeździłem dziś pół warszawy i ie znalazłem nigdzie owego oleju serwisowego.

Po dziesięciu latach miałem przesmarować magnetofon szmaragd, który ma tymczasowo posłużyć mi w kompletowanym zestawie mono w stylu końca lat pięćdziesiątych XX wieku niestety skończył mi się zapas olejów.

Jakim zachodnim olejem zastępujecie olej capstan-panewki?

Używa się samochodowego oleju syntetycznego 0W30

Ja używam oleju firmy ROCK OIL SVI 20 (SAE20) jest to bardzo dobry olej do amortyzatorów . I mogę bardzo polecić .

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

Dziękuję za na kierowanie na konkretne oleje. Dziś ruszam wiec na na wyprawę po sklepach motoryzacyjnych, może nowy olej wyjdzie eksploatacyjnie na plus smarowanej maszynie. Syntetyczne oleje motoryzacyjne chyba będą bardzo trwałe przy obciążeniach panujących w mechanizmach magnetofonowych.

Ja uzywam oleje z kitu serwisowego Teac. Kit podobny do tego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektroboy

Z czasów PRLu:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja uzywam oleje z kitu serwisowego Teac. Kit podobny do tego

Pomysł dobry dla osób mieszkających poza granicami RP. U nas jeszcze kilka lat temu były dostępne zestawy specjalistycznych olejów serwisowych dla elektroniki z bieżącej produkcji. Ceny tych olejów były bardzo przystępne - do 10zł za zestaw. Ostatni raz zrobiłem sobie zapas w roku 2007, kupiłem wtedy 50szt, nie przewidziałem tego, że za kilka lat nie będą już dostępne. (Udało mi się znaleźć hurtownię na południu, która ma jeszcze pewien zapas)

Używa się samochodowego oleju syntetycznego 0W30

Do Szmaragda użyłem tego oleju i sprawuje się dobrze przy takim zabytkowym sprzęcie. Magnetofon chodzi jak powinien.

Powoli kompletuję sobie zestaw monofoniczny do odsłuchu kolekcji 78`s i jazzowych monofonicznych LP z lat pięćdziesiątych. Chcę, żeby jego częścią był lampowy monofoniczny magnetofon Hi-Fi (Przed Din 45500 takie pojęcie też istniało). Naturalnym i prostym wyborem byłby Revox B lub C36 ale do tego zastosowania nie potrzebuję szpul większych niż 18cm więc muszę się rozejrzeć za czymś innym i mniej miejscochłonnym.

Macie może doświadczenie z monofonicznymi lampowymi Tandbergami albo brytyjskimi Ferrografami? (Mam możliwość zakupu Ferrographa model 5 - całkowicie lampowy i prosty elektronicznie magnetofon)

Z czasów PRLu:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Przyjemny artykuł, szkoda tylko że autor nie uwzględnił produkcji specjalnej poza Makiem, było tego więcej. W latach 60` na wyposażeniu komend wojewódzkich milicji znajdował się np. magnetofon Turkus (lampwy pełnośladowy) o którym w internecie prawie nic nie ma.

Ukryta Zawartość

A ten milicyjny nie nazywał się bodajże "Krokus"? Przewijał się czasem na alledrogo.

Tak, Tak! Masz rację, to był Krokus, dodatkowo była jeszcze wersja dla Polskiego Radia. (Podobnie Mak miał swoją wersję radiowo-telewizyjną)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - (Wiem, że nie powinno się wrzucać linków do trwających aukcji ale tu cena jest tak kosmiczna, że i tak nikt go nie kupi) Pod tym linkiem można zobaczyć wersję Maka dla radia i TV. Ciekawie wygląda, widać, że korzystano ze sprawdzonych krajowych rozwiązań.

Ukryta Zawartość

Szukałem ,szukałerm i nie znajdując popełniłem sobie cosik takiego.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi