Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ponieważ żadnych z w/w mocnych rozpuszczalników organicznych nie posiadam, a ten syf na głowicy wyglądał nieco jak efekt rozkładu jakichś soli czy coś - w każdym razie nieorganicznie - poszedłem tropem pt "czyszczenie detali mosiężnych". Z "domowych" metod sugerowano kwasek cytrynowy. Okazało się to strzałem w 10 - zielony syf rozpuścił się i ładnie zszedł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niestety, po tym oczyszczeniu chyba widać, że rdzeń ósmej ścieżki jest uszkodzony mechanicznie, a nie zabrudzony. Chociaż tutaj to już pewnie lupy trzeba by użyć. W każdym razie charakterystyka jest bez zmian.

Ukryta Zawartość

W/g mnie (może się mylę?) głowica jest jeszcze mocno zabrudzona. Spróbuj dalej czyścić. Życzę wytrwałości !

Podjąłem dalsze próby, ale już nic one nie zmieniają. Zrobiłem jeszcze dwa obrazki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-30348-0-88723600-1429967663_thumb.jpg

Chyba jednak uszkodzenie mechaniczne. Ten sam efekt (jakby wykruszenia czy zmatowienia) widać na lewej połówce pierwszej ścieżki, i po prawej stronie czwartej, oraz na całej prawej połówce ósmej. W przypadku 1 i 4 sam obszar wokół szczeliny jest prawidłowy, i działają one dobrze, natomiast niestety w przypadku ósmej owo uszkodzenie lub zanieczyszczenie (ale niestety bardziej na uszkodzenie mi to wygląda) włazi w obszar szczeliny.

Prawdę mówiąc, zapewne jako wielośladu i tak się tego będzie dało jakoś używać, starym zwyczajem na 8 ścieżkę wrzucając tylko bas ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie, że ktoś potraktował ją jakimś agresywnym płynem, prawdopodobnie kwasem stąd silna korozja i wżery. Jeżeli tak jest to jedyna szansa szlifowanie mechaniczne.

W.

Wojtek

Dorwałem serwisówkę do MAKa, wyregulowałem głowicę tachometryczną i magnes wg serwisówki - nadal nie działa to cholerstwo. Silnik chwilę zakręci i staje. Co jest grane ? Co jeszcze może być nie tak ?

Mam wrażenie, że ktoś potraktował ją jakimś agresywnym płynem, prawdopodobnie kwasem stąd silna korozja i wżery. Jeżeli tak jest to jedyna szansa szlifowanie mechaniczne.

W.

Tak, wygląda na zalaną jakimś paskudztwem. Za szlifowanie się nie biorę, bo zepsuję jeszcze bardziej. Doczyściłem ile się da, straty 8 kanału skompensowałem na wzmacniaczu odczytu (podkręcając nieco poziom i korekcję), i póki co musi wystarczyć. Na ucho jest obecnie OK, nawet z włączonym Dolby.

Na ścieżkach 1-7 pasmo sięga do 18-19kHz przy spadku 3dB, czyli zgodnie z danymi katalogowymi. Na 8 trochę słabiej, ale 16kHz jest osiągalne. Czyli jako wieloślad powinien dać radę.

Pozostało jeszcze tylko dorobić nową płytkę wskaźników wysterowania, bo w oryginalnych zdychają sterowniki - co skutkuje różnymi dziwacznymi zachowaniami typu gasnące segmenty itp, a są nienaprawialne, gdyż są to układy beznóżkowe, zalewane na płytce. Zamierzam użyć UL1980.

Edytowane przez adamstan

Tak, przejechałem papierem 1000. Przyleganie taśmy wydaje się być w porządku - wizualnie taśma idzie równo po głowicy, nigdzie się nie odchyla, jak się poświeci latarką, to widać, że przylega równomiernie - ale najwyraźniej jednak szczelina ósmej ścieżki jest nieco uszkodzona przez korozję. Szkoda, bo widać, że magnetofon ma mały przebieg, i gdyby nie ta korozja - byłby idealny.

Profesjonalne szlifowanie, jakie robi(ła) choćby firma JRF z pewnością by pomogło, ale jego koszt kilkukrotnie przekroczyłby wartość magnetofonu.

Edytowane przez adamstan

Niestety nie, bo są 10-punktowe, a Fostex sobie wymyślił 12 - wskaźnik 10-punktowy nie zgrywałby się z podziałką na panelu, co byłoby nie mniej irytujące, niż wskaźnik niesprawny ;-)

Rozważam też opcję z użyciem mikrokontolera - w końcu zmierzyć napięcie wejściowe wbudowanym ADC i zapalić diodki to zadanie trywialne, a cena takiego ATTINY26 jest podobna do tych sterowników LEDów.

Edytowane przez adamstan

Nie przesadzajmy rzekł ogrodnik wyrywając ostatnie drzewko.Akurat byłby to mały problem gdyż można użyć na początku stale świecącej diody zaś na końcu wskaźnik przesterowania.Zrobisz jak chcesz.Dlatego proponowałem ten scalak gdyż jego rodzina ma różne charakterystyki działania.No i jest b.tani i dostępny.

Edytowane przez KraVetz

Akurat udało mi się zakupić 8 szt UL1980 w podobnej cenie (8PLN), więc najpierw spróbuję z nimi. Ale w razie czego te LM3916 i 3914 faktycznie też powinny dać radę po obcięciu zakresu. Zobaczymy, co wyjdzie. Na szczęście z sekcji wzmacniaczy wychodzi już napięcie wyprostowane itp, gotowe do podania na miernik.

Mimo zdobycia serwisówki do MAKa, nie mogę sobie poradzić z naprawą.Doszedłem tylko do tego, że coś musi być nie tak z stabilizatorem obrotów, bo silnik za każdym razem po włączeniu na chwilę startuje (działa wtedy układ rozruchowy który podaje na silnik pełne napięcie zasilania - ma to na celu wstępne rozpędzenie silnika i dopiero po tym sterowanie nim przejmuje układ stabilizacji obrotów). Załączam schematy z serwisówki, może ktoś mi podpowie co może być nie tak ?

188820.jpeg

Tak, jest coś niby omówione, ale ja jako elektryk (nie elektronik) niewiele z tego rozumiem :(

Wrzucę zdjęcie fragmentu serwisówki w którym jest to omówione.

Możesz wrzucić na forum schemat ideowy stabilizacji obrotów?

Będzie wiele bardziej pomocny w nakierowaniu Cię na wstępne czynności niźli montażowy który zamieściłeś.

Możesz wrzucić na forum schemat ideowy stabilizacji obrotów?

Będzie wiele bardziej pomocny w nakierowaniu Cię na wstępne czynności niźli montażowy który zamieściłeś.

Takowego w serwisówce niestety nie ma, szukałem uważnie i nic...

Mógł być mój, ale to jednak jest trochę kasy....

Nie wiem czy żałować, a czy cieszyć się że udało mi się powstrzymać :-))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mógł być mój, ale to jednak jest trochę kasy....

Nie wiem czy żałować, a czy cieszyć się że udało mi się powstrzymać :-))

Ukryta Zawartość

Kasjel ja mam ten magnetofon wraz z mikserem z tym że nie mam tych wskaźników do miksera ,ogólnie mówiąc magnetofon dobrze się spisuje.Cena była w miarę dobra ja za swojego dałem w 2008roku prawie 1700zł,miałem dwa ale jednego sprzedałem bo kupowałem koncerta.

Ukryta Zawartość

Ja właśnie przechodzę długi, żmudny proces przepraszania się z duplikatorem JVC BR-7000 ERA. Mam zamiar popiłować urządzenie, nagrywając kilka różnych kaset różną muzyką. Na razie efekty są całkiem przyjemne. Zaskakująco głębokie niskie tony...

Oczywiście Marku.

Narazie sprawdzam go na szpulkach 18.

Wszystko narazie gra .

jedyne co zauważyem to zwalniające przewijanie w lewą strone ..Zwalniające aż do zatrzymania.

Taśma podawana jest bardzo mocno naciagnięta.

Pamiętasz Piotrka ?

jego Maszyna wywija juz taśmę w obie strony. Czyli na Play troche kręci i zatrzymuje szpulki. Tak jest w obie strony a było tylko na rewersie.

Oczywiście Marku.

Narazie sprawdzam go na szpulkach 18.

Wszystko narazie gra .

jedyne co zauważyem to zwalniające przewijanie w lewą strone ..Zwalniające aż do zatrzymania.

Taśma podawana jest bardzo mocno naciagnięta.

Pamiętasz Piotrka ?

jego Maszyna wywija juz taśmę w obie strony. Czyli na Play troche kręci i zatrzymuje szpulki. Tak jest w obie strony a było tylko na rewersie.

Może spadła nakładka na hamulcu i blokuję.Włącz skype

Koszmarem w serwisowaniu to jest magnetofon MAK. Ciekawa a nawet bardzo ciekawa maszyna, ale dojście do niektórych elementów tragiczne i w dodatku wszystkie wiązki lutowane do płytek...

Jako zdolny facet oczywiście zrobiłem zwarcie przy guzikach sterowania .

Inteligentni innaczej z philipsa nie zabezpieczyli blaszek stykowych .

I tym sposobem niechcący zrobiłem zwarcie i maszyna świeci ,a le sterowania nie działa..

Nie mam pojęcia co co Philipsiacy myśleli , ale zapewne mocno to ich bolało.

Wystarczyła naciągnąć koszulkę na blaszke i zero awari.Wie ktoś co sie stało?.A rozmontowałem to dlatego ,ponieważ przy pstrykaniu guzikami sterowania wylatywały żaróweczki .A wystarczyło kropelke kleju i nic by nie wylatywało.

Totalna prowizorka .

Skoro zakładasz,że uszkodzenie powstało z Twojej winy to jeszcze ćwierć biedy.Ponieważ przynajmniej orientujesz się gdzie szukać.W ciągu kilkunastu lat miałem 3 przypadki (takie same) ze starszymi modelami Philipsów w których spadała prędkość przesuwu.W skrajnym przypadku z 9,5 na 8,7 cm/sec,co skutkowało już wybitnym obniżeniem nagranego tonu 1 kHz.Przy czym silnik się nie grzał a łożyska były w porządku.Konstrukcyjnie nie ma możliwości,żeby się pasek ślizgał.Skończyło się na wytoczeniu nowej rolki o większej średnicy i kilkudziesięciu próbach pomiarów.Próby zamiany silnika na egzemplarz z ZK 246 były niezbyt udane z powodu innej średnicy wału.

No i były sporo słabsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi