Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjechał dzisiaj wspomniany Tandberg TD 20 A SE. Nie chcę się na razie szerzej wypowiadać, bo poza rozczarowaniem niewiele mam do powiedzenia. Czeka mnie chyba przeprawa z serwisem, który dokonywał przeglądu zerowego i konserwacji przed wysłaniem. Efekty są takie, że magnetofon chodzi podobnie głośno do Arii, których używałem przed laty, głowice rozregulowane, mechanika pozostawia do życzenia (równomierność odtwarzania, praca elementów toru prowadzenia taśmy). Siła uciągu tej taśmy dosłownie żadna, palcem zatrzymam. Chyba długo się tym nie nacieszę. Żenada!

PS. Być może wszystkie te rzeczy są do poprawienia, a ja mam zbyt gorącą głowę - niewątpliwą zaletą tego magnetofonu na przykład jest jego wysoka jakość zapisu (dynamika wprost rewelacyjna). Pewnie nie chciałbym pozbywać się go... Ale kilka rzeczy mnie niepokoi.

Przyjechał dzisiaj wspomniany Tandberg TD 20 A SE. Nie chcę się na razie szerzej wypowiadać, bo poza rozczarowaniem niewiele mam do powiedzenia. Czeka mnie chyba przeprawa z serwisem, który dokonywał przeglądu zerowego i konserwacji przed wysłaniem. Efekty są takie, że magnetofon chodzi podobnie głośno do Arii, których używałem przed laty, głowice rozregulowane, mechanika pozostawia do życzenia (równomierność odtwarzania, praca elementów toru prowadzenia taśmy). Siła uciągu tej taśmy dosłownie żadna, palcem zatrzymam. Chyba długo się tym nie nacieszę. Żenada!

PS. Być może wszystkie te rzeczy są do poprawienia, a ja mam zbyt gorącą głowę - niewątpliwą zaletą tego magnetofonu na przykład jest jego wysoka jakość zapisu (dynamika wprost rewelacyjna). Pewnie nie chciałbym pozbywać się go... Ale kilka rzeczy mnie niepokoi.

No to masz pecha że trafiło na ciebie ale jak to mówią co na drzewie nie rośnie to wszystko jest do zrobienia myślę że i ty dasz radę w naprawie tak spaniałej maszyny.Pozdrawiam

Mogę co przesłać instrukcję serwisową.Niestety w obecnych czasach baardzo trudno znaleść ludzi,którzy jeszcze wiedzą co robią.Trzeba raczej liczyć na przyjaciół i na siebie.Posiadam dwa TD20A.Jeden czterośladowy i drugi dwuślad z prędkością 39cm/sek.W obydwu musiałem to i owo wyregulować,ale teraz te magnetofony nagrywają idealnie i są moimi najlepszymi szpulowcami w kolekcji.Nawet fabrycznie nowy Revox PR-99 MkII nie ma takiej dynamiki ,jak i pasma.

Krzysztofie

Jak dokonałeś zakupu wysłałem Ci info na priv nie wiem czy masz pełną skrzynkę pocztową?

Chciałem Ci pomóc w identyfikacji i dalej to mogę zrobić wystarczy że podasz nr fabryczne i zrobisz zdjęcia.

Prawo raczej powinno obowiązywać i sprzedawca powinien przyjąć ten magnetofon gdyż sprzedawany był jako sprawny, a ww usterki nie były wymienione w opisie.

Masz prawo walczyć o swoje.

Mam obecnie dwa modele TD 20A jeden SE a drugi Studio. Dźwięk nagrywany na nich jest rewelacyjnej jakości.Potwierdzam że od dzwięku Revoxów różni go sporo jest dynamiczny i barwny w stosunku do Revoxa gdzie dźwięk jest techniczny po prostu inny.

audiomagia.blogspot.com

Panowie,

dziękuję Wam za wszystkie te uwagi - nie mam zamiaru oczywiście oddawać tego Tandberga. Nagrywa rzeczywiście znakomicie - sprawdzałem obie prędkości na różnych dość taśmach z CD i z winyli i jakość nagrań rzeczywiście jest świetna. Moje wątpliwości dotyczą pracy mechaniki, wspomnianej rolki (trzeba było umyć, bo była brudna zresztą), Trzeba przyznać, że bardzo przyzwoicie zachował sklep; w razie problemów, będą naprawiać do skutku. Najbardziej się boję pływania dźwięku i nierównomierności przesuwu, a zauważyłem coś takiego z dwa razy. Czyżby rolka? A może mechanika jest po prostu źle ustawiona, guma wygląda mi na zdrową...

MAG, pytałeś o nr seryjny... Z tyłu chyba brakuje stosownej naklejki, jedna odpadła. Ale na pewno magnetofon ma dwie prędkości, 19 i 38 cm/s, na pewno to dwuślad :) I na pewno ma w rogu tę korekcję, SE. Więc to chyba to :)

Na razie piłuję magnetofon, nagrywając co się da. Fajnie pracuje regulacja biasu (rzeczywiście na niektórych starych nawet taśmach magnetofon naprawdę daje radę). Cóż, testujemy dalej. Gdyby ktoś z Was miał - obok serwisówki - instrukcję obsługi, też będę wdzięczny.

Pozdrawiam :)

A ja teraz robię eksperymenty właśnie z rolką od Philipsa n 7300. jak sie uda to napiszę czy to działa..

Głowa do góry Krzysztof. Będzie dobrze

Nie miał chłop co robić to wymyślił .

Tylko chłopaki szoku nie dostańcie .

ta prowizorka dziala.

Pogram dłuższy czas i zobaczymy jak to się będzie sprawować .

Rolka ciagnie taśme równo . Zadnych zauważalnych nierówności przesówu nie ma . jak narazie.

A swoją droga ma kto.s doświadczenie gdzie w tym modelu jest regulacja docisku rolki?

Szukalem kilka razy i kicha .

Z góry nie ma dojścia , a od tyłu wszystko jest za silnikiem Capstana . Zero podejścia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-94710000-1434885085_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

W jednym z moich ktoś zle założył spreżynę odpowiedzialną za docisk rolki napedowej.Jest tam też regulacja osiowosci i pochylenia rolki.stąd mogą występować problemy z prawidłowym przesuwem taśmy.Niestety serwisantów,którzy mają doświadczenie w serwisie szpulowców jest bardzo mało.

Marku, gdzie w tym magnetofonie reguluje się głośność odtwarzania i nagrywania? Magnetofon ewidentnie za cicho gra lewy kanał i proporcjonalnie do tego - za głośno ten lewy kanał nagrywa. Gdzie to się w środku ustawia?

Jak juz kiedyś pisałem Philipsy to musiał robic idiota .

Nic nie ma normalnie .Nawet motylki zwyczajowo sa węższe u góry a Philipsik po swojemu . Są szersze .

Zadnego dojścia .

A gdzie ma być ta sprężynka?

Do niczego bez rozebrania połowy maszyny ,nie ma dojścia .

Oglądam to cudo po raz kolejny i jeszcze głupszy jestem ..

Moja cud rolka nadal zapitala p[rawidłowo.

PS.

Są publiczne, więc powinny się wyświetlić :) Magnetofon w sumie jest piękny.Tylko żeby mi nie klekotał i zachowywał się jak trzeba. Jestem pewien, że po prostu się nie przyłożono do tego przeglądu prawidłowo - ani nie poskładano porządnie, ani nie skalibrowano. Nie mam bladego pojęcia, czy chłopaki tam mają jakieś porządne wzorcowe taśmy...

Dulon,pisałem o sprężynce w Tandbergu,a nie w Philipsie.Krzysiek,nic nie reguluj,dopuki nie bedziesz absolutnie pewny prawidłowego ustawienia całego toru prowadzenia taśmy i stanu i czystości głowic.Masz w ogóle instrukcję serwisową?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marku, nie mam niestety :( Przydałaby się. Ale śliczne dzięki za obrazek. Mam taśmy nagrane na dwuśladowym magnetofonie skalibrowanym przez Janusza Kowalczyka, do którego mam stuprocentowe zaufanie. Według taśm tych wyregulowałem sobie wszystkie głowice. Mam też taśmy nagrane studyjnym magnetofonem w Sekcji Polskiej Radia Wolna Europa w Monachium, na amerykańskich nośnikach i przypuszczalnie europejskim lub amerykańskim sprzęcie. Dwuślad, 19 cm/s. Taśmy są oryginalne, dostałem je od mojego starszego kolegi-profesora, który w latach 80. był dziennikarzem w RWE. Taśmy grają czyściutko, ale właśnie niestety za cicho w lewym kanale... A są to bez wątpienia taśmy studyjne, w profesjonalnych warunkach nagrane (audycje zresztą ciekawe, tam jest np. głos gen. Hallera, gen. Sikorskiego, wywiad z Rydzem-Śmigłym, etc). Tor zgadza się z tymi, które nagrywał Yoshee na skalibrowanym sprzęcie przez J. Kowalczyka.

Edytowane przez krzysiekg1981

I jeszcze jedna uwaga.W Tandbergu wskazniki podczas zapisu zawsze pokazują sygnał wejściowy niezależnie od ustawienia przełącznika {tape,Source}

Sprężyna odpowiedzialna za docisk rolki powinna być założona tak jak na tym zdjęciu.

Dulon.Masz tutaj link do serwisówki N-7300,tylko nic nie połam.

Ukryta Zawartość

post-15150-0-88999000-1434891475_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

Krzysztof zwróć uwagę na stan paska napędzającego kapstan powinno się ściągnąć pasek i wyczyścić koło zamachowe nie powinno być na nim resztek gumy, powinno być wypolerowane!

Brakuje Ci oryginalnej dolnej maskownicy na mostek głowic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MAG

audiomagia.blogspot.com

MAG, zgadza się, sprzedawca uprzedzał, że nie ma oryginalnej maskownicy. Zwróciłem uwagę na koło zamachowe i na pasek - nawet jeśli coś było nie tak, to chyba zrobili, bo pasek jest w świetnym stanie, a koło się błyszczy jak psu nie powiem co.

Marku, wielkie dzięki za serwisówki i za pomoc. Natrudziłem się, ale ustawiłem zgodnie z nią wysokość głowic, skosy, docisk rolki do capstana (oczywiście, źle założona sprężyna), azymut (oczywiście krzywo jak diabli), głośność odtwarzania. Taśma idzie równiutko, porządnie, nie zjeżdża i się nie gniecie. A niemal wszystko było źle, skurczybyk nawet nie kasował. Teraz przyczepić się nie mogę. 8 Symfonia Beethovena przegrana nawet w 19 cm/s na Maxell UD1/XL z winyli Deutsche Grammophon daje pojęcie, czym ten magnetofon jest! Jestem przeszczęśliwy :)

Tak, nic nie hałasuje :) Okazuje się, że oni nie dokręcili blaszki przytrzymującej od góry wałeczek capstanu. Kolebał się szybko na boki, powodując ten hałas. Cała dźwignia z rolką dociskową była w ogóle krzywo dokręcona. Gdyby nie serwisówka i porady - głównie Marka - cieniutko bym piszczał.

Dulon - nie będę się z nimi szarpał :) Po prostu utrę im nosa, pisząc kolejną wiadomość, w której wytknę wszystkie błędy. Mogę to zrobić zresztą w formie listu otwartego. Poza tym nie wiem, co oni robili naprawdę z magnetofonem, może powymieniali coś przy elektronice, poczyścili styki, uzupełnili elektrolity, bo ja wiem... No ale złożenie sprzętu i regulacja, pożal się Boże, jak kto w Boga wierzy.

I właśnie policz im z to co sam zrobiłeś i wyregulowałeś .

Mniej więcej wiesz jak cenowo wygląda taka regulacja i stawienie szpul;aka .

Nauczka im sie przyda .

Powodzenia i gratki za fajna maszyne

Mój Tandberg ciągle czeka na porządną regulację mechaniczną i niestety także wzmacniacza zapisu. Dzisiaj na Akai GX-630DB odtwarzałem taśmę na graną już dawno na tym Tandbergu (czteroślad) z prędkością 7 1/2 i przekonałem się, że poziom nagrania i dynamika a także brzmienie skarójw pasma są rewelecyjne. Akajec chwilami nie dawał rady z odtwarzaniem, a jest dobrze wyregulowany, tak wysoki był sygnał. Muszę zabrać się za Tanberga, jak tylko wyremontuję pokój i łazienkę, zorganizuję żonie wyjazd na wakacje, odwiedzę syna, synową i wnuka (już we wrześniu), wrócę z urlopu i jeszcze kilka innych, mało istotnych spraw... Też tak macie ?

W.

Wojtek

Mamy :) U mnie to oczywiście robota związana z uczelnią, sesją - prace magisterskie do recenzji, prace studentów, egzaminy, zaliczenia, papiery, formalności, sylabusy. Masakra. Marzę o wakacjach... Ale jutro sprawdzanie prac umili mi nagrywanie na Tandbergu :) On całkiem nieźle nagrywa nawet na tak stare i straszne wynalazki jak Veb Filmfabrik Agfa Wolfen typ CH :) Te taśmy nagrywały cicho, ale Tandberg potrafi na nie nagrać czysto. Zaskoczenie jest spore.

Info dla Dulona i innych pasjonatów ciętych VHS - ten magnetofon zdecydowanie ich nie lubi. Nie dziwię się zresztą. Tutaj najlepiej się sprawdza dobre, porządnie rozpędzone żelazo.

nie będę się z nimi szarpał :) Po prostu utrę im nosa, pisząc kolejną wiadomość, w której wytknę wszystkie błędy. Mogę to zrobić zresztą w formie listu otwartego.

A możesz zdradzić co to za serwis tak serwisuje i firma co to sprzedaje (jak domniemywam nie za małe pieniądze - bo to chyba nie okazja z np. alle)?

Tak na wypadek jakby mi się w przyszłości zachciało magnetofonu szpulowego...

M.

A możesz zdradzić co to za serwis tak serwisuje i firma co to sprzedaje (jak domniemywam nie za małe pieniądze - bo to chyba nie okazja z np. alle)?

Tak na wypadek jakby mi się w przyszłości zachciało magnetofonu szpulowego...

Sklep nazywa się Nomos SPK i sprzedaje również na allegro. Nie chcę ich tak całkowicie potępiać - nie mam pojęcia, w jakim stanie był magnetofon, zanim się do niego zabrali. Może np. naprawiali coś w zakresie elektroniki lub części zamiennych, a ja o tym nie wiem (prosiłem, żeby mnie poinformowano zresztą).

Wszystkie niezbędne a opisane wyżej regulacje musiałem przeprowadzić sam, dzięki pomocy Marka i Forumowiczów. Na korzyść sklepu działa fakt, że sprzedawca - jako że pochodzi z Łodzi - przywiózł mi sprzęt osobiście, starannie zapakowany. Nie chcę więc pastwić się nad nimi. Może po prostu coś nie poszło. Nie bądźmy mściwi. Magnetofon kosztował 2900 PLN - więc uważam, że pod względem elektromechanicznym powinien do mnie jednak trafić wyregulowany idealnie, ale... bywa.

Mam możliwość zakupu części do TD 20A/SE silniki,mierniki VU,oraz inne części, piszcie do mnie może będę mógł pomóc w zdobyciu brakujących części do Waszych Tandbergów.

Ostatnio nabyłem zapasowy silnik kapstan nowy do TD 20SE!

audiomagia.blogspot.com

A ja tymczasem zgłaszam kolejny kłopot - od górnej części fotokomórki odpadł jeden kabelek. Nie sposób go przylutować, tak drobne jest to połączenie, nie mam poza tym lutownicy z tak małym grotem. Rozumiem, że to powoduje brak autostopu. Ale zauważyłem coś jeszcze: magnetofon zaczął się sam przełączać, i to tak dość nerwowo. Odtwarzanie i nagrywanie bywa zatrzymane w losowy sposób, klawiatura nie zawsze działa. Dźwignia z rolką dociskową wykonuje bardzo nerwowe, szybkie ruchy w górę i w dół. Odtwarzanie samo się włącza. Wygląda to tak, jakby magnetofon doszczętnie zgłupiał. Można coś z tym zrobić? Pal licho autostop, byle mi nie wariował.

A ja tymczasem zgłaszam kolejny kłopot - od górnej części fotokomórki odpadł jeden kabelek. Nie sposób go przylutować, tak drobne jest to połączenie, nie mam poza tym lutownicy z tak małym grotem. Rozumiem, że to powoduje brak autostopu. Ale zauważyłem coś jeszcze: magnetofon zaczął się sam przełączać, i to tak dość nerwowo. Odtwarzanie i nagrywanie bywa zatrzymane w losowy sposób, klawiatura nie zawsze działa. Dźwignia z rolką dociskową wykonuje bardzo nerwowe, szybkie ruchy w górę i w dół. Odtwarzanie samo się włącza. Wygląda to tak, jakby magnetofon doszczętnie zgłupiał. Można coś z tym zrobić? Pal licho autostop, byle mi nie wariował.

Po pierwsze nie możesz tego bagatelizować czujnik nie działa i logika głupieje trzeba to naprawić i dopiero potem napisać czy się coś poprawiło czy nie, ale najpierw trzeba wykluczyć ten problem.

audiomagia.blogspot.com

Po pierwsze nie możesz tego bagatelizować czujnik nie działa i logika głupieje trzeba to naprawić i dopiero potem napisać czy się coś poprawiło czy nie, ale najpierw trzeba wykluczyć ten problem.

Oczywiście, że nie bagatelizuję; jak się nadarzy okazja, to postaram się to naprawić albo dać komuś zręczniejszemu do naprawy. Tam właściwie nie ma żadnego styku, do którego można cokolwiek lutować; ten kabelek wystaje niejako prosto z górnej części fotokomórki... On nie był pierwotnie do niczego przylutowany. Trzeba by dorobić styk, albo nie wiem co.

Na razie odciągnąłem kabelek i zaizolowałem go. Magnetofon zatrzymuję ręcznie - ale przestał głupieć. Spokojnie nagrałem sobie trzy taśmy. Dobre i to. Jak będzie fundusz, zaniesie się do Audiotechnika, albo co.

No,no...uszkodzony klawisz CUEING. Nie da się włączyć. To naprawdę poważna wada :-))

Ukryta Zawartość

A tak poważnie, to można by się nim zainteresować. Nawet pokrywa jest cała.

Ukryta Zawartość

Co ciekawe,ten czujnik na podczerwień jest podobno,bo pewności nie mam produkcji philipsa.

O ile pamiętam,jeden z moich znajomych ratował podobny czujnik,korzystając z elementów pochodzących ze starej myszy komputerowej.Tej jeszcze z gumową kulką.Jest to o tyle pomysł sprawdzony że podawał go na jakimś forum właścicielowi Grundiga TS 945.
  • Pokaż nowe odpowiedzi