Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Może przyda się komuś trochę części do Revoxa .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O z mojej wioski !!!

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Robiłem testy z nagrywaniem na Akai 635D z mocno przesterowanymi wskażnikami - +4DB. I co ciekawe. Gra to ładniej niżli na standardowym ustawieniu.

J akie macie doświadczenia w tym temacie?

Na moim Teacu A-3440 do +4dB w szczycie na nowym Stilonie AN nie ma przesteru jeszcze. Ale przesłuchy między śladami są znaczne niestety.

przesterowanie wg wskaznikow to bardzo wzgledna sprawa.

Jesliby regulowac magnetofon pod wybrany model tasmy to super byloby miec miernik znieksztalcen i ustawic wzmacniacz nagrywania zeby po tasmie bylo np 3 procent znieksztalcen lub tyle ile nasze uchonie slyszy roznic.

Wiec jesli magnetofon jest ustawiony do tasmy o niskiej wysterowalnosci a zaczniemy nagrywac na tasmie o wysokiej wystrowalnosci to wskazniki moga latac caly czas na czerwonym polu bo akurat dla tej tasmy bedac na czerwonym polu mamy jescze zapas zanim zaczna sie znieksztalcenia

przesterowanie wg wskaznikow to bardzo wzgledna sprawa.

Jesliby regulowac magnetofon pod wybrany model tasmy to super byloby miec miernik znieksztalcen i ustawic wzmacniacz nagrywania zeby po tasmie bylo np 3 procent znieksztalcen lub tyle ile nasze uchonie slyszy roznic.

Wiec jesli magnetofon jest ustawiony do tasmy o niskiej wysterowalnosci a zaczniemy nagrywac na tasmie o wysokiej wystrowalnosci to wskazniki moga latac caly czas na czerwonym polu bo akurat dla tej tasmy bedac na czerwonym polu mamy jescze zapas zanim zaczna sie znieksztalcenia

Dokładnie tak. Szkoda że nie ma szpulowców z dokładną kalibracją toru zapisu dostępną dla użytkownika z zewnątrz ;) Swoją drogą taśmy szpulowe bardziej "trzymały" standard niż te w kasetowcach - ale tam był wyścig o jakość którą szpulowe magnetofony od dawna już oferowały.

Dla jasności .

ńie sa to przyciski tylko trymerki pod lewym aluminiowym panelikiem, który ową regulację zakrywa.. Panelik ten jest nad wyświetlaczem..

Chyba że ja czegos nie wiem .

Pozdrawiam

Dla jasności .

ńie sa to przyciski tylko trymerki pod lewym aluminiowym panelikiem, który ową regulację zakrywa.. Panelik ten jest nad wyświetlaczem..

Chyba że ja czegos nie wiem .

Pozdrawiam

Nie.

Te trymery służą do ustawiania przewijania, trybu shuttle itd. Kalibracji dokonuje się przyciskami obok wyświetlacza. Najpierw trzeba wcisnąć przycisk adjust.

Cudowny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jesliby regulowac magnetofon pod wybrany model tasmy to super byloby miec miernik znieksztalcen

Bez niego niema nawet poco brać się za ustawianie poziomów zapisu w magnetofonie. Na całe szczęście jest ich "od metra" w dzisiejszych czasach. Odradzam krajowe ZOPANY wszelkiej maści od PMZ9 do 12 (Lampowy PZM8 jest nieznisczalny ;) ) Te późne mierniki przed użyciem zawsze wymagają serwisu a często nawet doboru nowych fotorezystorów (Parametry starych płyyyyną z czasem) bez których nie da się zrównoważyć mostka na maksymalne tłumienie składowej podstawowej a co za tym idzie uzyskać wiarygodnego wskazania.

Lepiej dołożyć kilka stówek do Hamega i mieć spokój na długi czas.

Ukryta Zawartość

Ale nie korzystałem z ich usług . Może ktoś z forumowiczów ich zna.

A co się dzieję z Akajcem ?

Przesłuchy na prawym kanale i do tego z niewiadomych przyczyn pod sprzęgłem pojawiają sie opiłki.

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

O jakie sprzęgło chodzi w 630D? Pewnie sie mylę, ale w tym magnetofonie nie ma żadnych sprzęgieł.

A sypią się nie opiłki, ale nośnik taśmy, zdzierany z podłoża przez elementy toru przesuwu.

GM

Rozmawiałem z Panem Januszem. Z Tandbergiem sytuacja jest wyjątkowo marna - zdecydował się na wymianę wszystkich elementów LTT (nie przekręcam nazwy??) stabilizujących zasilanie układu sterowania. Napięcie wariuje, coś ten układ poważnie obciąża. W tej chwili magnetofon jest już całkowicie zablokowany.

Problem polega na tym, że walnięty może być też główny procesor odpowiedzialny za logikę, ale nie jesteśmy jeszcze tego pewni. Podobno można ten procesor zastąpić jakimś nowym zamiennikiem, ale nie wiadomo, czy ten procesor miał wgrany jakiś odrębny program sterujący. Czy wiecie, jak to wygląda w TD 20A? Czy ten procesor faktycznie można zastąpić? A jeśli nie, to gdzie można by zdobyć oryginalny? Jak tak dalej pójdzie to będzie mnie czekała sprzedaż tego magnetofonu jako złom na części :(((((

Edytowane przez krzysiekg1981

Rozmawiałem z Panem Januszem. Z Tandbergiem sytuacja jest wyjątkowo marna - zdecydował się na wymianę wszystkich elementów LTT (nie przekręcam nazwy??) stabilizujących zasilanie układu sterowania. Napięcie wariuje, coś ten układ poważnie obciąża. W tej chwili magnetofon jest już całkowicie zablokowany.

Problem polega na tym, że walnięty może być też główny procesor odpowiedzialny za logikę, ale nie jesteśmy jeszcze tego pewni. Podobno można ten procesor zastąpić jakimś nowym zamiennikiem, ale nie wiadomo, czy ten procesor miał wgrany jakiś odrębny program sterujący. Czy wiecie, jak to wygląda w TD 20A? Czy ten procesor faktycznie można zastąpić? A jeśli nie, to gdzie można by zdobyć oryginalny? Jak tak dalej pójdzie to będzie mnie czekała sprzedaż tego magnetofonu jako złom na części :(((((

Badzmy dobrej mysli. Dobra wiadomosc ze Tandberg bedzie do uratowania.

Najpierw wsadz tam dobry/pewny procesor. Jesli dziala komputer to prawdobodobnie nie trzeba grzebac dalej.

Dobra dusza, ktos z Norwegi, skopiowal program zawiadujacy przelacznikami, Sa tylko dwie wersje tego programu tak wiec nie bedzie klopotu z dobraniem. Potrzebny bedzie programator procesora i sam swiezy chip. Jest odpowiednik tandberowskiego, mozna kupic. Gdzies mam na komputerze ten orginalny program.

Sciagnalem go dosyc dawno temu jak mi sie marzyl Tandberg TD20A, zreszta do tej pory mi sie marzy. Do niedawna jesli ten procesor padl to tylko magnetofon na czesci ale widze mocne swiatlo w tunelu.

pozdrawiam

update znalazlem oba programiki latwo je odroznic jeden na wersje 15ips a drugi na wolniejsza.

potrzebny chip do programowania to:

PROM TBP28L22N albo 74S471 (256 x 8 bi-polar PROM)

Edytowane przez helloradio

Przesłuchy na prawym kanale i do tego z niewiadomych przyczyn pod sprzęgłem pojawiają sie opiłki.

Czyli pewnie potrzebna jest kalibracja . Opiłki to prawdopodobnie taśma tak jak napisał Marek . Miałem dwa Akai 630 i 650 . 630 faktycznie jak dostawała używaną taśmę nie każdą oczywiście to sypało się z niej bardzo . Spróbuj przeczyścić cały tor zawsze to coś pomagało .

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Widziałem to na YT . Gośc chyba pojęcia nie ma co robic .

Znajomy ma takie cudeńko.

Może kogoś zainteresuje

Lepiej oglądać to z wyłączoną fonią ;/

Kocham takie mechanizmy - podziwiam tych którzy je tworzyli. Co prawda najczęściej takie maszynerie składają się z większości części stworzonych na zasadzie "tu dorobimy dźwigienkę a tu krzywkę i jakoś razem to zadziała" ale w sumie razem tworzy to mechanizm wspaniały i niesamowity.

Edytowane przez sk-victor

Lepiej oglądać to z wyłączoną fonią ;/

Kocham takie mechanizmy - podziwiam tych którzy je tworzyli. Co prawda najczęściej takie maszynerie składają się z większości części stworzonych na zasadzie "tu dorobimy dźwigienkę a tu krzywkę i jakoś razem to zadziała" ale w sumie razem tworzy to mechanizm wspaniały i niesamowity.

fajne video jak masz czas to wejdz na skype

Rozmawiałem znowu z p. Kowalczykiem, który naprawia Tandberga. Niestety mamy pewność, że to jest awaria procesora sterującego. Technik wymienił elementy stabilizujące zasilanie, kondensatory. Napięcie systematycznie spadało, popaliły się bezpieczniki, a procesor się przegrzewa i nie pracuje. Czeka mnie więc wymiana procesora...

Kowalczyk mówi, że sam procesor - właściwie współczesny zamiennik o tym samym symbolu - da się na 100% ściągnąć i nawet nie byłby drogi. Problem niestety w oprogramowaniu, którym nie dysponujemy. Co robić w tej sytuacji? Bo chyba samo wstawienie nowego procesora w niczym nie pomoże.

Czy mógłbym Was prosić o pomoc w zdobyciu takiego procesora zaprogramowanego - lub choćby programu? I czy do tego jest potrzebny jakiś specjalny programator?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Czeka mnie więc wymiana procesora...

Kowalczyk mówi, że sam procesor - właściwie współczesny zamiennik o tym samym symbolu - da się na 100% ściągnąć i nawet nie byłby drogi. Problem niestety w oprogramowaniu, którym nie dysponujemy. Co robić w tej sytuacji? Bo chyba samo wstawienie nowego procesora w niczym nie pomoże.

Czy mógłbym Was prosić o pomoc w zdobyciu takiego procesora zaprogramowanego - lub choćby programu? I czy do tego jest potrzebny jakiś specjalny programator?

Jakie oznaczenie ma ten procesor?

Przejrzałem schemat układu sterowania i nie znalazłem na nim elementu, który jest mikrokontrolerem lub procesorem.

Są dwa dekodery/enkodery SN74148/SN74LS138, układy zawierające bramki TTL i przerzutniki. Jedynym układem programowalnym jest pamięć PROM 74S471 do której, jak wcześniej napisano, program jest dostępny w sieci.

Informacje o programowaniu takich pamięci są również dostepne "programator PROM".

GM

Edytowane przez G.Mark
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

W kwestii dostępności wspomnianych wcześniej układów...

Wszystkie są osiągalne w polskich sklepach internetowych oferujących elementy elektroniczne. Najdroższa jest pamięć PROM, bo kosztuje złotówkę w sklepie "Gembara".

Litery przed oznaczeniem cyforwym układu, nie mają znaczenia dla jego funkcjonalności. Są jedynie sygnaturą właściwą dla producenta układu. 74148 i 74LS138 były również produkowane przez CEMI pod oznaczeniem UCY74148/UCY74LS138.

GM

• Pokaż nowe odpowiedzi