Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma filmiku, z kolegą Ostrowskim zrobiliśmy tylko nagranie audio... Sfotografowałem 747, bo nie miałem pomysłu na zdjęcie :) Ale nagranie nagrałem sobie na taśmę, malutką, 7,5 cm. Dzięki za miłe słowa :)

Edytowane przez krzysiekg1981

Odbieram Tandberga! :) Wszystko zostało naprawione: sterowanie, fotokomórka, nic się nie grzeje, wszystko działa prawidłowo. Jak już odbiorę i się pobawię, to pod wieczór chętnie się pochwalę.

I oto się chwalę: jest, odtwarza, nagrywa, sprawuje się jak na razie świetnie. Odebrałem sobie przy okazji kości, które były pierwotnie w środku, w tym kość PROM. Trudno się dziwić, że to nie działało: nóżki wręcz zielone od korozji, niektóre się wręcz rozsypały... Inne kości też nie wyglądały za rewelacyjnie. Nagrałem kawałek, poprzewijałem, teraz słucham sobie czegoś. Notabene, nagranego na A77, który wędruje w poniedziałek także do Pana Janusza. Taśma brzmi zaskakująco dobrze :) Radość pełna!!

Musiał twój egzemplarz przebywać w jakiejś wrednej piwnicy.Na szczęście obydwa moje , nie wykazują śladów korozji.Za to gorzej ze mną.Od kilku dni mam dość wysoką gorączkę bez żadnych innych objawów.

Dużo zdrowia, Marku. I prośba: nie lekceważ tej gorączki i się przebadaj... dużo tego świństwa w powietrzu ciągle...

PS. Dodam jeszcze, że również fotokomórka została wymieniona - a właściwie odbiornik. Magnetofon zachowuje się jak nowy!

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dużo zdrowia, Marku. I prośba: nie lekceważ tej gorączki i się przebadaj... dużo tego świństwa w powietrzu ciągle...

Prawda , nie lekceważ , zdrowiej prędko .

Pozdrówko .

Koncert, elektronika tuningowana wg rozwiązań zaczerpniętych z Revoxów i Studerów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

No, wreszcie moje szpulątko na swoim miejscu :) Nagrywa i odtwarza rewelacyjnie, sprawuje się bez zarzutu, jak nowo narodzone. Po kilku godzinach piłowania jestem nim wprost zachwycony! Czeka mnie długa noc... Najpierw słuchanie, potem nagrywanie: I. symfonia Beethovena w wykonaniu Barenboima, a teraz State Azure. Jest świetnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Koncert, elektronika tuningowana wg rozwiązań zaczerpniętych z Revoxów i Studerów

Prawdę mówiąc wersja czarna prezentuje się o wiele lepiej niż srebrna.

Pamiętacie talerzyki mojego A77 ? Otóż kolego paul_67 "się wziął" i zrobił mi takie coś. Pierwsze zdjęcie to oryginalne talerzyki bez zabezpieczeń. Potem stan obecny. Mistrzostwo świata !!!

Wielkie podziękowania - chciałbym umieć wyczarować takie cudeńka.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-26184700-1459604887_thumb.jpg

post-1944-0-42735400-1459604889_thumb.jpg

post-1944-0-70309300-1459604891_thumb.jpg

post-1944-0-82786200-1459604894_thumb.jpg

post-1944-0-96647200-1459605208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość rydz

(Konto usunięte)

Pięknie !

Szkoda że najwięksi miłośnicy analogu opuścili to forum , ale były ku temu powody i większość je zapewne zna .

Zaglądam do nich i czytam , niech się Wam wiedzie chłopaki !!

Pozdrawiam .

Pamiętacie talerzyki mojego A77 ? Otóż kolego paul_67 "się wziął" i zrobił mi takie coś. Pierwsze zdjęcie to oryginalne talerzyki bez zabezpieczeń. Potem stan obecny. Mistrzostwo świata !!!

Wielkie podziękowania - chciałbym umieć wyczarować takie cudeńka.

na allegro sa oryginalne ktos wystawił , ale Twoje tez super

Szkoda że najwięksi miłośnicy analogu opuścili to forum , ale były ku temu powody i większość je zapewne zna .

Zaglądam do nich i czytam , niech się Wam wiedzie chłopaki !!

wybacz ciekawosc ale inne forum ?

na allegro sa oryginalne ktos wystawił , ale Twoje tez super

Oryginalne też kupiłem - ale używać będę tych. W razie sprzedaży sprzedam z oryginalnymi. Te zostaną ;)

Kapitalny sposób na rozwiązanie problemu.Gratulacje Paul.

Zobaczcie , jaki ciekawy patent znalazłem na wątku magnetofon.

Jak ktoś będzie miał trudności z dużymi szpulami, niech pomyśli o czymś takim.

Edytowane przez Marek-41

Zobaczcie , jaki ciekawy patent znalazłem na wątku magnetofon.

Jak ktoś będzie miał trudności z dużymi szpulami, niech pomyśli o czymś takim.

tylko cierpliwym trzeba być

Zupełnie nie rozumiem idei tej konstrukcji.Nie ma żadnych zalet kaset, a tym bardziej szpul, za to wszystkie ich wady.jedyną zaletą jest oryginalność.

"Ten numer nie przejdzie" :-) ludzie są zbyt leniwi ,poprzestaną na "ruchomym obrazku" kręcących się szpulek

na wyświetlaczu telefonu albo innego streamera.

Łezka mi się w oku kręci . Miałem to w latach 80 tych . Piękny stan oby więcej pasjonatów . Tylko dlaczego na wolniejszych obrotach ?

Luxman PD 444 Nakamichi Dragon ,Lector CDP 707 , Linnart Prephono Dual Tube Power Supply   Technics 30A , Technics 40A EV FR 300 

Łezka mi się w oku kręci . Miałem to w latach 80 tych . Piękny stan oby więcej pasjonatów . Tylko dlaczego na wolniejszych obrotach ?

bo taśma EE zapewne po to została wprowadzona, żeby "wolniej się kręciła"; odtworzenie to nie jest większy problem - na czym zostało to nagrane?

bo taśma EE zapewne po to została wprowadzona, żeby "wolniej się kręciła"; odtworzenie to nie jest większy problem - na czym zostało to nagrane?

I w ten sposób nadrabia deficyt wysokich tonów ;)

Pokaż nam jak nagrywa w 9,5cm na zwykłej taśmie ;) Nie będzie już wtedy czym się chwalić.

Edytowane przez sk-victor

Pokaż nam jak nagrywa w 9,5cm na zwykłej taśmie ;) Nie będzie już wtedy czym się chwalić.

Pokazywał, są na tym kanale prezentacje. Jak na M2405S jest naprawdę nieźle, ktoś musiał nad tym magnetofonem popracować...

A ja piłuję Tandberga. Chodzi sprzęt po 10 godzin dziennie albo i lepiej. Nagrywam mnóstwo taśm. Nic się niepokojącego nie dzieje, taśmy grają i nagrywają rewelacyjnie. Magnetofon śmiga jak nowo narodzony :)

Nagrane zostało na TEAC X-3 MKII.

Taśma STILON

Ukryta Zawartość

Taśma MAXELL UDXL

Ukryta Zawartość

Na moim kanale

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest jeszcze więcej filmów, więc zapraszam.

Panowie pamiętajcie, że się nie chwalę i nie wywyższam - ja po prostu dzielę się z wami swoją radością. Powinno nas być jak najwięcej. Chciałem pokazać, że nawet nasze polskie sprzęty potrafią odtwarzać taśmy EE. Wiem, że większość z was ma magnetofony warte kilka tysięcy. Mnie na razie na takie nie stać. M2405S kupiłem z sentymentu, bo w dzieciństwie miałem taki sam - było to 20 lat temu. Ostatnio zakupiłem TEAC, bo mi się spodobał i obsługuje taśmy EE.

No EE wymaga innej korekcji przy odczycie a M2405 takowej nie ma więc wali wysokimi.

Na tym filmie na chwilę wyłączyłem korekcję EE podczas nagrywania na TEAC'u. Jest to pokazane od 2:25 do 2:39, wtedy to jest dopiero nadmiar wysokich.

Chciałem pokazać, że na tych obrotach wypada bardzo przyzwoicie.

Pozdrawiam wszystkich szpulomaniaków!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez MATIN121288
  • Pokaż nowe odpowiedzi