Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Po dwutygodniowej przerwie odnalazłem się w nowym miejscu zamieszkania ze swoimi gratami...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

RP-2000 MK3s. Czy jako tani klon Technicsa jest on coś wart ?? Czy jakość wykonania jest przyzwoita ??

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Witam. Mam pewien kłopot w Uher Variocord 263 ze wskaźnikiem wysterowania. Na nie wygrzanym magnetofonie (problem mija z czasem) po włączeniu nagrywania wskazówka wskaźnika idzie na maksa nawet na skręconym do minimum potencjometrze poziomu nagrywania przy czym nagrywa dobrze bez żadnych zakłóceń. Czy może być to wina kondensatorów elektrolitycznych w torze wskaźnika (elementy c22 i c26)? a może któryś germanowy tranzystor t18 lub t19?. Sygnał pobierany jest z dwóch torów zapisu tuż przed elementami rlc prowadzącymi do głowicy. Narazie tego nie ruszam bo nagrywać potrafię nawet bez tego wskaźnika wysterowania i jest dobrze ale trochę jest to intrygujące. Podsyłam schemat aby uwidocznić mój opis

post-63621-0-36377200-1477159377_thumb.jpeg

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Panowie ,

Przyszła mi ochota ma szpulę .

Mam prośbę - pytanie co kupić ?

Budżet do 5000 zł , Revox B77 , Akai GX635 czy coś innego tak , aby póżniej był dostęp do części i serwisu?

Tylko nie piszczcie , żebym sobie poczytał wątek ;)) przebrąłem wczoraj przez 10 stron z 700 ...i cały spocony byłem..

Jestem całkiem świeży w tym temacie ...mam CD Nagra CDP i Transrotora LaRoccia jako źródła , chciałby coś co gra , a nie tylko wygląda .

Dzięki za pomoc :))

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam. Mam pewien kłopot w Uher Variocord 263 ze wskaźnikiem wysterowania. Na nie wygrzanym magnetofonie (problem mija z czasem) po włączeniu nagrywania wskazówka wskaźnika idzie na maksa nawet na skręconym do minimum potencjometrze poziomu nagrywania przy czym nagrywa dobrze bez żadnych zakłóceń. Czy może być to wina kondensatorów elektrolitycznych w torze wskaźnika (elementy c22 i c26)? a może któryś germanowy tranzystor t18 lub t19?. ...

Podaj wyniki pomiarów, które przeprowadziłeś.

GM

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Podaj wyniki pomiarów, które przeprowadziłeś.

GM

Witam. Jeszcze nie dokonywałem wewnątrz pomiarów tych dwóch tranzystorów (na kolektorze i emiterze) ale dziś to zrobię. Wygląda na to że się nasycają i napięcie maksymalne płynie do wskaźnika wysterowania. W torze nagrywania się nic nie dzieje bo tak jak pisałem nagrywa poprawnie. Nie mam doświadczenia z germanowymi tranzystorami. Pomierzę i dam znać

Panowie ,

Przyszła mi ochota ma szpulę .

Mam prośbę - pytanie co kupić ?

Budżet do 5000 zł , Revox B77 , Akai GX635 czy coś innego tak , aby póżniej był dostęp do części i serwisu?

Tylko nie piszczcie , żebym sobie poczytał wątek ;)) przebrąłem wczoraj przez 10 stron z 700 ...i cały spocony byłem..

Jestem całkiem świeży w tym temacie ...mam CD Nagra CDP i Transrotora LaRoccia jako źródła , chciałby coś co gra , a nie tylko wygląda .

Dzięki za pomoc :))

To szukaj Studera a807

Na EBay UK byly niedawno po 900 Euro .Do lekkiej poprawki kosmetycznej..

Sorki - funtow

Edytowane przez dulon184

witam mam pytanie odnosnie firmowania magnetofonów , były magnetofony philips i identyczne aristona , był sony np tc755 a mam identyczny tylko wega , schematy identyczne nawet w srodku na płytkach sony , o co kaman ?

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

witam mam pytanie odnosnie firmowania magnetofonów , były magnetofony philips i identyczne aristona , był sony np tc755 a mam identyczny tylko wega , schematy identyczne nawet w srodku na płytkach sony , o co kaman ?

kaman morze o to https://en.m.wikipedia.org/wiki/WEGA

witam mam pytanie odnosnie firmowania magnetofonów , były magnetofony philips i identyczne aristona , był sony np tc755 a mam identyczny tylko wega , schematy identyczne nawet w srodku na płytkach sony ,

Co prawda to samo,chociaż jednak Wega jest znacznie ładniejsza.Ale grunt,że obie grają świetnie.

Na marginesie dodam iż Telefunken posługiwał się marką Senator,zaś kilka firm, takich jak np Kasprzak używało nazwy Brandt.To są wyłącznie sprawy marketingu.

Edytowane przez KraVetz
Gość Diogenes

(Konto usunięte)

To szukaj Studera a807

Szukam , ale nic ni ma ;) albo w chorych cenach .

A ja na restauracji znam się tyle że wiem co to menu ;))

Niemniej dzięki .

Kupiłem na początek w stanie near mint Revoxa B77 mk2 ..na początek ..jak zagra cyknę sobie coś lepszego może 810 tkę ;)

Edytowane przez Diogenes

Szukam , ale nic ni ma ;) albo w chorych cenach .

A ja na restauracji znam się tyle że wiem co to menu ;))

Niemniej dzięki .

Kupiłem na początek w stanie near mint Revoxa B77 mk2 ..na początek ..jak zagra cyknę sobie coś lepszego może 810 tkę ;)

Jeżeli chodzi o aspekty dźwiękowe to podejrzewam, że spokojnie na tym mógłbyś poprzestać. Dalej to już snobizm się zaczyna ;) Mając A77 mk3 dwuścieżkowego, nie umiem powiedzieć czego więcej mógłbym oczekiwać od dźwięku z magnetofonu (co do obsługi to parę usprawnień A77 by się przydało).

Ale to tylko moje zdanie...

Edytowane przez sk-victor

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Jeżeli chodzi o aspekty dźwiękowe to podejrzewam, że spokojnie na tym mógłbyś poprzestać. Dalej to już snobizm się zaczyna ;) Mając A77 mk3 dwuścieżkowego, nie umiem powiedzieć czego więcej mógłbym oczekiwać od dźwięku z magnetofonu (co do obsługi to parę usprawnień A77 by się przydało).

Ale to tylko moje zdanie...

O jak Ja Ciebię lubię :)))

Fajnie :))

Koledzy mając Damę Pik, oraz Akai gx 625, która jest moim oczkiem, wciąż czuję pewien niedosyt i zagubienie kiedy piszecie o magnetofonach dwuścieżkowych - półprofesjonalnych i takich które mają prędkość przesuwu większą niż 19cm/s. Niektórzy piszą, że raz zakosztowawszy dźwięku z takiego sprzętu, wszystko inne przestaje mieć znaczenie - czy jest tak naprawdę? czy różnica między czterościeżkowym magnetofonem jak chociażby mój gx 625 a np. takim revoxem pr 99 mk3 jest przepaścią? czy to wyraźnie słychać? Piszę to bo na olx-ie pojawiło się ciekawe ogłoszenie sprzedaży takowego revoxa.

Ukryta Zawartość

Może to sprzęt któregoś z kolegów? Cena co prawda jest zaporowa ale z każdym dniem dorastam do decyzji o zakupie takiego cacka - nie wiem tylko jeszcze jak mam to powiedzieć żonie i nie wiem czy warto się, aż tak napalać - bo nigdy nie słyszałem jak gra taki magnetofon. Proszę o wypowiedzi tych którzy mają porównanie na codzień i mogą coś doradzić - za wszystkie wypowiedzi bardzo dziękuję i pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Przecież ten PR99 to praktycznie to samo co B77 ...

Tylko ja zapłaciłem 600 Euro w stanie idealnym ..

Za takie pieniądze to można kupić Studera 807.

PR99 na eBayu kosztuje ok.1000-1200 Euro..tutaj ktoś " jelonka " chce ustrzelić ;)

Wg mnie chcąc mieć dla samego "mienia" i od czasu posłuchać, to co się samemu nagrana z plików czy winyli to nie ma się co oszukiwać. Lepiej niż oryginał nie zagra. I taki B77 bedzie już tym co wszystkim wystarczy. Kiedyś koledzy tu rozmawiali o taśmach master. Pewnie tu pojawia się aspekt w którym taki semi pro magnetofon mógłby pokazać co potrafi. Ale z drugiej strony, kto bogatemu zabroni.

Edytowane przez sk-victor

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

Wg mnie chcąc mieć dla samego "mienia" i od czasu posłuchać, to co się samemu nagrana z plików czy winyli to nie ma się co oszukiwać. Lepiej niż oryginał nie zagra. I taki B77 bedzie już tym co wszystkim wystarczy. Kiedyś koledzy tu rozmawiali o taśmach master. Pewnie tu pojawia się aspekt w którym taki semi pro magnetofon mógłby pokazać co potrafi. Ale z drugiej strony, kto bogatemu zabroni.

Ja tylko do masterów kupuję szpulę .

Po kiego grzyba coś przegrywać ;))

Jest drogo , ale hiendowo :)))

ja nagrywam dużo muzyki z różnych źródeł, ale najczęściej z tidal-a w wersji hifi - a powodem jest to, że wolę mieć muzę na szpuli i dostępną zawsze - nawet jak operator zerwie łącze internetowe lub tidal wycofa album z obiegu - co już się zdarzało....

Piszę to bo na olx-ie pojawiło się ciekawe ogłoszenie sprzedaży takowego revoxa.

Ukryta Zawartość

Ten Revox oryginalnie nie miał głowic motylkowych....

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez mirek24

Jesli chodzi o glowice w Revox PR99 wszystkie modele MK1,MK2 i MK3 posiadaly glowice standartowe i glowice motylkowe.

Pozdrawiam Andy.

Wcześniej koledzy pisali inaczej...?

Ja tylko do masterów kupuję szpulę .

Po kiego grzyba coś przegrywać ;))

Jest drogo , ale hiendowo :)))

A gdzie można takie szpulki kupić i z jaką muzyką ??

To źle ..że teraz ma?

Na zdjęciach nie widać głowic nie wiadomo co ma.... i w jakim stanie.

pozdrawiam

Edytowane przez mirek24
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Uher royal deluxe. Czy ktoś z Was ma taki magnetofon? Jakie wady, jakie zalety? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Mam Variocorda. Ten sam mechanizm. Pod tym względem nie ma się do czego przyczepić i tak samo ma wymienny mostek z głowicami. Mając drugi mostek z głowicami dwuśladowymi mamy jeden magnetofon dla 4 i 2 śladów. Bardzo solidne wykonanie. Wiadomo niemiecka precyzja. Tanie jeszcze w zakupie i ńiedoceniane. Piękne vintagowe brzmienie bardzo do lampy zbliżone. Chyba nawet na niskiej prędkości 4,7 można pokusić się o taśmy cięte z vhs

• Pokaż nowe odpowiedzi