Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem wrogiem eksperymentu.Jak zniszczysz starą zużytą głowicę, czy płytę, to nic się nie stanie.Gorzej, gdy stracisz trudno dostępny mikroprocesor, czy scalak.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Jeszcze się za to nie wziąłem . Troszki mi sie o tym zapomniało.

jak nic to przetestuję , muszę tylko M 2405 S z kąta wyciągnąc

Po co na M 2405 S ? Zrób eksperyment na Studerze albo Akai. Koncert też by się nadawał do tego doświadczenia. Im lepsze głowice tym efekt będzie widoczny

w niektorych postach jakas zawiść widoczna ,widze ze co niektorzy wylewają swoje mądrości ,czego bronicie facetowi -Jego magnetofony, Jego kable, Jego głowice i Jego life ....................moim skromnym zdaniem zanim ktos cos wynalazł to kombinował i tyle .

Edytowane przez tomaszinkaso
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

w niektorych postach jakas zawiść widoczna ,widze ze co niektorzy wylewają swoje mądrości ,czego bronicie facetowi -Jego magnetofony, Jego kable, Jego głowice i Jego life ....................moim skromnym zdaniem zanim ktos cos wynalazł to kombinował i tyle .

Ale powiedz czego zazdrościć ? Głupich nie sieją, sami się rodzą. Jak by napisał że wykonał jakiś projekt który ma jakieś mądre uzasadnienie techniczne. Ja rozumiem że ktoś nie ma pojęcia o sprawach technicznych, fizyki, etc ale nie mogę zrozumieć dorosłego człowieka o umyśle dziecka dwu letniego, które właśnie w ramach badania świata wkłada wszystko wszędzie. To nie ma się czym chwalić. Raczej jest to tragiczne albo w ramach rozśmieszenia publiczności nadaje się do kabaretu

Ta dyskusja idzie w złym kierunku, dlatego proponuję ją zakończyć cytując klasyka:

A ja im mówię”

Jedźcie do tego Mirka i wymieńcie mu te kable.

Mirku zdobyta wiedza w wyniku eksperymentów, doświadczeń zapada najgłębiej w pamięć, nawet gdyby to była kosztowna nauka to warto próbować. Serdecznie pozdrawiam. Henryk Konstanty.

O Ile dobrze rozumiem to ten 2 latek ,to moja nieskromna osoba .

Na początek zapytam.

Ile dzisiaj wychlałeś?

Gdybys czytał dokładnie całośc to wyrażnie widac że odpowidam na przeróżne mylne opinie .

Taśmy video . 1 khx , wtyki do miksera.

.

Nigdzie nie pisałem o żadnym planie . Nie mam żadnego planu.

Skoro ktos pitoli że xlr z magnetofonem nie zagraja - to odpisałem że u mnie od kilku lat graja .

Skoro niektórzy twierdzą że taśma video to i tamto - to na podstawie kiluletniego grania takimi taśmami podpowiadam że pitoli.

Gdzie tutaj widac umysł 2 ;latka?.Ten tekst jest do Artura.

Do henryka .

Toż tonie jest żadna dyskusja .

Niekiedy zastanawiam się czy w młodości co niektórym nie posunąłem ich dziewczyn ..

Takie czy inne eksperymenty będa mimo- jak napisał; Henryk - kosztów -takjich czy innych .

Odwzajemniam pozdrowienia .

Edytowane przez dulon184

Witam chciałem się pochwalić dokończonymi projektami swoich szpulaków

od jakiegoś czasu mam nową wersje M 2405 S wygląda na eksportową

ze ślicznym miedzianym wykończeniem inną głowica ,nakładkami potencjometrów i zatrzaskami na szpule

Ale niespotykane jest to że ma też miedzią pokrytą obudowę pod szpule z odprowadzonym uziemieniem

oraz głowice metalową -brzmi bardzo ładnie w stosunku do poprzedniego o którym pisałem jak się rejestrowałem

ma ktoś podobną wersje-LUB WIE CO TO ZA PODTYP

jutro podrzucę linki z fotkami na razie tylko foto poglądowe w opisie

Link do fotek szpulowca w opisywanej wersji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

przy okazji dowiedziałem się że tylna obudowa też była uziemiana bo przy demontażu obudowy musiałem zdjąć kabelek uziemiający -a w poprzednim zastanawiałem się co on ma uziemiać bo oberwane było przyłącze z tylnej ścianki

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

M2405S w odmiennej wersji od tradycyjnych z uziemioną do masy miedzianą wkładką pod szpulami !!!!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705

Ukryta Zawartość

M2405S w odmiennej wersji od tradycyjnych z uziemioną do masy miedzianą wkładką pod szpulami !!!!!

Pokaż tą miedzianą wkładkę. Talerzyki z zatrzaskami to nic nowego. Były w niektórych Damach Pik i Ariach więc i tu może montowali lub ktoś sobie zmienił dla wygody.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Ukryta Zawartość

front jak widać na całości wklejona jest cieńka powłoka miedziana w kolorze zgniłej zieleni

5367867b9b90ad05m.jpg

tył z wyprowadzoną blaszką do uziemienia podczas przykręcania osłony głowicy

w poprzednim modelu M2405S nie miałem takiej wkładki i zdarzało się że po jakimś czasie pojawiało się buczenie w głośnikach przy dotykaniu samej obudowy -TUTAJ NIE MA TEGO EFEKTU

wygląda na to że się sprawdza w praktyce

A tu fotki z głowicą

wszędzie oryginalne lakowania -nic nie ruszałem odbiera idealnie nawet za bardzo bo muszę suwak głosu ustawiać czasami na 0,5 jednostki

czy jest może gdzieś regulacja na wyjście głośności żeby zbić poziom sygnału-jakaś perka ??

3c0d9802e1b24560m.jpg

zestaw głowicowy

8d2ca81f0b47549em.jpg

9a811e1b83a00d4am.jpg

czoło i profil głowicy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez filon705

a tu dokładny szczegół tej wkładki miedzianej w okolicy maskownicy głowic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu dokładny szczegół tej wkładki miedzianej w okolicy maskownicy głowic

Ukryta Zawartość

To nie jest miedź. To jest aluminium. On był po prostu kiedyś czarny. Anodowane aluminium inaczej eloksalowane tak reaguje z czasem na UV. Stare czarne Radmory również ładnie zbrązowiały na starość ;)

Ukryta Zawartość

To nie jest miedź. To jest aluminium.

sk-victor -myślisz że dołączyli uziemiający pasek miedzi do czołowej płyty aluminiowej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 5367867b9b90ad05m.jpg

co do Radmora masz racje na takim sprzęcie mam odsłuch SONEGO TC-377

13b469aba1016dcem.jpg5b6b96ba33562b9cm.jpgb4107ea9f9febabfm.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sk-victor -myślisz że dołączyli uziemiający pasek miedzi do czołowej płyty aluminiowej

No a co aluminium to nie metal ?? Jak masz zdjęty front panel to zajrzyj od tyłu do tej "miedzi", będą pewnie jakieś miejsca gdzie da się to zauważyć.

No a co aluminium to nie metal ??

Oczywiście że metal ale ogólnie miedź z aluminium słabo się lubią bo miedź się utlenia

w elektryce takie połączenie zaraz się zaczyna upalać

na razie namierzyłem przy szpuli zbliżenie -jak będę go znów rozbierał to spojrzę jak to wygląda od spodu

ddda17a914909550.jpg

wygląda to na 3 warstwy

1 z aluminium anodowanego tak jak pisałeś w wojskowym kolorze zieleni

2 z cieńkiego arkusza miedzianego tak jak ten pasek na tyle obudowy

3 to plastik obudowy

Edytowane przez filon705

Ale może zamień miejscami tego Philipsa z tym Sony. Ten Sony ze dwa razy cięższy od plastiko-Philipsa ;)

Edytowane przez sk-victor

Sony lepiej tam pasuje ale to już nieaktualne zdjęcie to mój 1- szy w końcu się dorobiłem kompletnego z oryginalną obudowa o jakiej marzyłem

Ukryta Zawartość

25f39382707a3ac6m.jpg

Philipsa wystawiam jak zony nie ma w domu i mogę posłuchać bo i tak już by mnie wyrzuciła z domu za te moje starocie???????

a jak zauważyłeś N- 4420 lżejszy i szybciej się chowa-WŁASNIE DOKOŃCZYŁEM JEGO ODBUDOWE

brak tylko znów maskownicy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak czytałem opis na aukcji, to właśnie byłem pewien, że jest tak jak napisałeś, ale jednak ten wskaźnik jest uszkodzony mechanicznie. Nawet po wyłączeniu zasilania wskazówka nie opada do zera. Wszystkie przełączniki listwowe wyczyściłem. Na razie obejrzałem go z zewnątrz, i wygląda na cholernie mało rozbieralny. Jutro go wylutuję, i pomęczę za pomocą baterii- może się rozrusza? Nie mam lepszego pomysłu na tą chwilę.

Witam

szukając informacji na temat Philipsa 7150 natrafiłem na filmik na którym gość uruchomił wskaźniki UV akurat w jakimś innym sprzęcie przez podgrzewanie cyny na centralnym lutowaniu

jak wskaźniki stały dęba tak w miarę rozgrzewania zaczęły samoczynnie opadać

wieczorem poszukam i wkleję linka

pozdrawiam

JEST STRONKA

filmik na dole strony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki kwiatek w opisie aukcji:

"Magnetofon został przezemnie z zewnątrz wyczyszczony i niestety po założeniu odkręconych elementów rolka nie dociska całkiem do taśmy.

Przewijanie w obie strony bez problemu,niestety play taśmy się nie kręcą przy pomocy lekkiego docisku wszstko wtedy znowu cacy//zainteresowanym mogę wstawić filmik na You Tube.

Jest to problem dokładnego ustawienia,gdzie jednak powiniem zrobic to ktoś kto ma do tego zdolności."

Nie byłoby w tym pewnie nic nadzwyczajnego, gdyby nie cena - drobne 6000zł :D

A to tylko Technics RS-715US

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Nie byłoby w tym pewnie nic nadzwyczajnego, gdyby nie cena - drobne 6000zł :D

Ja bym wycenił na 24 k złotych za efekty poznawcze podczas doprowadzania tego bardzo dobrze działającego hm .

Nauka kosztuje nawet nie wiecie jak dużo , ale czy przyniesie zamierzony efekt

Cytat z kwiatka aukcyjnego

"Magnetofon został przezemnie z zewnątrz wyczyszczony i niestety po założeniu odkręconych elementów rolka nie dociska całkiem do taśmy.

Przewijanie w obie strony bez problemu,niestety play taśmy się nie kręcą przy pomocy lekkiego docisku wszstko wtedy znowu cacy//zainteresowanym mogę wstawić filmik na You Tube.

Jest to problem dokładnego ustawienia,gdzie jednak powiniem zrobic to ktoś kto ma do tego zdolności." Sic !

Oczywiście cena 24 k złotych dlatego że ten magnetofon wystawiany być powinien jako pomoc naukowa w temacie "nauka naprawy i konserwacji starych szpulaków" sprzedawany nie jako mocno używany tylko pomoc naukowa stan "fabrycznie nowy"

Edytowane przez Piwo Jasne
Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Lepszy cwaniak. Kupuje w niemczech i sąsiednich krajach z wystawek za grosze a zbija majątek. Trochę nie uczciwie bo za tą cenę powinien być po pełnym przeglądzie. Lepszy niż sklep nomos który też sprzedaje sprzęt vintage. Jeszcze w tym kraju nabierają się ludzie niestety. Za 6000 zł to sorry ale można kupić bardzo dobry rejestrator z DSD

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Za 6000 zł to sorry ale można kupić bardzo dobry rejestrator z DSD

Posiadam takowy od przeszło sześciu lat , jestem za niż kupować trupa , dlatego nie rozumiem co poniektórych że dają się takim robić w durnia. Ale cóż jak ktoś lubi hadrcore pod tytułem "kupiłem grata za 10 tysięcy , no ale coś w nim wybuchnęło i proszę kolegów o pomoc" wolno mu i nie mi jego oceniać czy zrobił dobrze czy źle.

Jest takie powiedzenie. Nie moja gęba , nie moje buraczki i nie ja je będę jadł.

Edytowane przez Piwo Jasne

Ukryta Zawartość

Studjnie nagrane taśmy . Może kogos zainteresuje .

Ukryta Zawartość

A tu N-4420 po skończonej odbudowie

musiałem wymienić lewy napinacz bo miał złamaną ośkę-źle rozwiązali muszę przyznać montaż obudowy w okolicy tych napinaczy -KTOŚ PEWNIE URWAŁ PRZY DEMONTAŻU

POWER -na razie na krótko spięty(wada tych modeli)

no i suwaki ktoś zaiwanił ale udało mi się dostać

paski standardowo wymieniłem -na szczęście obyło się bez czyszczenia bo w 9197 została tylko smoła z pasków(też wada gumy stosowanej przez PHILIPSA)

widzę że sporo się pisze o serii N-4xxx

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 569b49f37d9ef3d9m.jpg

d3e874e67a94ac09m.jpg0bf7601cbe6c186dm.jpg

Na ostatniej fotce jak go kupowałem

osobiście też mi się podobają pomimo że są plastikowe

jeszcze tylko maskownice zamykającą dorwać!!!!!!!!!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podziwiam Was moi drodzy za zapal i pasje jaka macie do tych starzejacych sie magnetofonow. Mam cztery magnetofony (akai gx-215R, gx-77, teac x-1000r i pioneer rt-909). Ten ostani rozgrzebany bo zaczalem go modyfikowac gdy jeszcze troche pasji mialem, gorzej bo jeszcze dluzej lezy rozgrzebany CT-95 w ktorym ustawilem prawidlowo glowice po wizycie w serwisie pioniera gdzie wyminili mu ogumienie (niedostepne poza serwisem) a popsuli ustawienie glowic. Pewnie chcieli jeszcze pare stow zarobic. No i starczylo mi energii na rozebranie i ustawienie glowic ale braklo na zlozenie kasciaka do kupy. I co tu zrobic? Jak pasje odzyskac?

pozdrawiam,

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

http://www.ebay.com/bhp/master-tape.

Studjnie nagrane taśmy . Może kogos zainteresuje .

This page does not exist. Please continue to shop on the eBay.com home page

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Podziwiam Was moi drodzy za zapal i pasje jaka macie do tych starzejacych sie magnetofonow. Mam cztery magnetofony (akai gx-215R, gx-77, teac x-1000r i pioneer rt-909). Ten ostani rozgrzebany bo zaczalem go modyfikowac gdy jeszcze troche pasji mialem, gorzej bo jeszcze dluzej lezy rozgrzebany CT-95 w ktorym ustawilem prawidlowo glowice po wizycie w serwisie pioniera gdzie wyminili mu ogumienie (niedostepne poza serwisem) a popsuli ustawienie glowic. Pewnie chcieli jeszcze pare stow zarobic. No i starczylo mi energii na rozebranie i ustawienie glowic ale braklo na zlozenie kasciaka do kupy. I co tu zrobic? Jak pasje odzyskac?

pozdrawiam,

Proponuję odstawić na jakiś czas te zabawki. Może za kilka dni,tygodni bądź miesięcy chęci powrócą. Ja przy budowie swojego lampowego magnetofonu szpulowego dawkuje swoje działania. Pół roku temu miałem tylko pomysł, a teraz jest już działający/grający. Oczywiście sporo pracy jeszcze muszę w niego włożyć ale juz satysfakcja jest gdyż po uruchomieniu odtwarza (narazie tylko ta funkcja jest) fenomenalnie. Przez długi czas myślałem jaki układ, na jakim preampie się oprzeć i wszystko przeważyło za Ampexem 351 a to za sprawą kolegi Henryka (Konstanty S) który naprawia te sprzęty i jest wielkim pasjonatem ampexów. Także wracając do twojej przypadłości nie załamywać się, odstawić, poczekać, pasja powróci. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi