Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście zachowaj wszystkie.Dokładnie wyczyść. Porządnie -co potrafisz- posprawdzaj.Mocna lampka i ogladanie . Może jakis bezpiecznik , może jakiś kabelek urwany ..

Jakby co masz niezłą lokatę kapitału .

Jedno jest pewne .

Maszyny nie stanieją .., a są zacne

Taśmy wywiń na podłogę ,niech ewentualnie odparują .Kilka godzin , zwijaj przez szmatkę bawełnianą . . Przewijaj na maszynie - omiń mostek-kilka razu -przez szmatkę ..

Uwielbiam takie zabawy .

Dulon,to nie zmienia faktu ewidentnego spadku uczciwości na aukcjach.Tobie się udało i fajnie,ale mi się nie mieści w głowie ,aby świadomie kłamać i beż żenady oszukiwać potencjalnych nabywców.A takie praktyki zaczynają być codziennością.Wiadomo,że towaru nie przybywa i ceny muszą rosnąć,ale to nie jest powód do prymitywnego oszustwa.A propo.Jak tam Twój N-4450?

.

Mój eksperyment z 4450 częściowo i narazie nie wypalił.

Maszyna chodziła na szpulach 300mm.

Brakowało konkretnej kontroli zmiany sterowania silnikami.

Krótko pisząc.

Maszyna przywrócona do stanu fabrycznego . Jako że ostatni spec sie nie sprawdzil czeka na kolejnego majstra który naprawi napęd silników.

Elektronika działa tylko naped silników nie .

Jak na razie sluchalem tylko A3340s - pieknie to gra.

Nie chcę się wtrącać,ale w mojej opinii zrobiłeś dobry interes.Chociaż obawy Dulona mogą się sprawdzić i jeśli np głowice będą wytarte to masz święta wraz z nowym rokiem na potężnym kacu.Więc może zacznij od nich,gdyż na ogół reszta da się dorobić lub kupić.Znając życie najgorzej może być z Teacem,zwłaszcza po dużym przebiegu,ale jeśli ładnie gra to znaczy,że masz szczęście.Mój znajomy (ze skype) sprzedał X10 na części po tym gdy na eBayu zaśpiewano mu cenę za I komplet.A on miał wersję R czyli podwójną. Najbardziej wartościowym zakupem wydaje się być Tandberg, zarówno ze wzgl na brzmienie jak i trwałość.Z drugiej strony, same naby powinny Ci częściowo zrekompensować ew wpadkę.

I oczywiscie tasmy to juz duży zysk.

Kilka lat temu kilka moich tasm leżało u koleżanki przez zimę .na nie ogrzewanym strychu.

.

I Jak do tej pory normalnie grają i nic sie zlego nie dzieje ..

Kolejna ciekawostka która mówi o wytrzymalości taśm .

Na DW Radio kupowałem 1 calówki w plastikowych - mocnych pudełkach..

Jedna taśma była dosłownie w wodzie w tymże pudełku..

Wysuszona i pocięta gra do tej pory Specjalnie ją oznaczyłem aby pamiętać ktora to sztuka ..

Dziwią mnie wiec co niektóre opowiesci o taśmach.

Bylem, obejrzałem, zakupiłem. Teac A3340s, Teac X-10, Tandberg TD-20A, dekoder dbx model 224, demagnetyzer Teac E-3, preamp AGI 511 kilkadziesiąt taśm niestety sporo zawilgoconych ale moze da sie cos uratowac. Wszystko w cenie 300€. Zaden z magnetofonow nie jest w pełni sprawny A3340s nie nagrywa (a może ja coś pitole), X-10 paski do wymiany, TD 20A w ogóle nie odpala. Oprócz tego wszyskie sa niemozliwie uciorane ;). Bedzie co robi przez weekend.

Musze sie przyznac ze jesli chodzi o szpulowce to jest to mój debiut. Mialem w młodości jakieś zetki 120t, 140t, 240 ale zawsze marzył mi się magnetofon z prawdziwego zdarzenia.

Poradzcie ktory z nich zachowac? Jak na razie sluchalem tylko A3340s - pieknie to gra.

Och - nieprzyzwoicie zazdroszczę !!!

Lubię kiedy gra muzyka...

Dzieki za szybki odzew.

Jeśli chodzi o Tandberga już znalazłem przyczynę - to tylko uszkodzony włącznik sieciowy. Właśnie na nim nagrywam w tej chwili to naprawdę fajny magnetofon jakość dźwięku o klasę wyższa (jak na razie nie biorę pod uwagę stanu głowic) niż TEAC 33410. Dzisiaj przetestuje jeszcze prace z DBX-em. Poza tym wydaje mi się w najlepszym stanie technicznym i wizualnym a Teac 3340 wygląda na najbardziej wyeksploatowany niestety (tak na marginesie to po niego pojechałem).

Teac X-10 to paski zamieniły się w smole wiec wymiana pewna - trzeba zainwestować. Ciekaw jestem tego magnetofonu - bardzo profesjonalnie wygląda, dwuśladowy może tez pięknie zagrać .

Cały sprzęt był pozostawiony po śmierci właściciela w nieogrzewanym domu przez kilka lat to tez zrobiło swoje; zardzewiałe śrubki, wykwity tlenków na odlewach na szczęście tylko na zewnątrz, w środku elektronika i silniki wydaja się być w dobrym stanie.

Dobra koniec gadania - trzeba się brać do pracy :).

Jeszcze raz dzięki za porady.

Zapraszam do obejrzenia mojego ostatniego filmu, przyjemnego słuchania i oglądania.

W roli głównej no właśnie co to za magnetofon?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Mam 2 filusie z seri 44==.

Zrób jakies fotki. Otworzę swojego i obaczymy czy jest tak samo..

Moje nie piszczą i nie podskakują.

Właściwie to mam 3 . bo 4418 też mam ,-rozwalonego.To dawca di innych filonków

Edytowane przez dulon184

Dopiero dzisiaj mogę odpowiedzieć.

Mag.Wspaniały dzwięk na Twoich filmach.Słucham poprzez wzmacniacz na kolumnach.

Muchozol.Masz najlepszą wersję TD20A.Bez żadnych redukcji szumu ,posiada dynamikę 78 db.DBX nie będzie potrzebny.Posiadam serwisówkę w bardzo dobrej rozdzielczości,bo w necie jest z tym słabo.Do wszystkich wersji TD20A,więc jak chcesz,to Ci wyślę.

Pomysł Dulona z z filmowaniem pracy Philipsa bez pokrywy jest bardzo dobry.W moim też coś kiedyś postukiwało,ale zanim doszedłem w czym rzecz,to mu przeszło.Chętnie pomogę.

Muchozol.Masz najlepszą wersję TD20A.Bez żadnych redukcji szumu ,posiada dynamikę 78 db.DBX nie będzie potrzebny.Posiadam serwisówkę w bardzo dobrej rozdzielczości,bo w necie jest z tym słabo.Do wszystkich wersji TD20A,więc jak chcesz,to Ci wyślę.

Oczywiście ze bym chciał. Napisalem na priv.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dobre , dobre..

Nie napisalem że chcę dać.

Ha, ha, ha... To kiedy będą na A?

Przepraszam, nie mogłem się pochamować.

Edytowane przez G.Mark

Dopiero dzisiaj mogę odpowiedzieć.

Mag.Wspaniały dzwięk na Twoich filmach.Słucham poprzez wzmacniacz na kolumnach.

Marek-41 Dziękuję aby uzyskać taki dźwięk trzeba się nabiegać przy wszystkich kablach, ostatnio nagrywałem około godzinę i wszystko poszło do kosza nagrał się jeden kanał, dlatego już po takim doświadczeniu monitoruję wszystko na słuchawkach, całe życie się człowiek uczy :)

Nie będę dublował wpisów, wszystkich zainteresowanych zapraszam do tematu w niżej podanym linku, zamieściłem kolejne filmy tym razem w roli głównej Ampex 351-2.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Przekrzywione talerzyki czy mocowanie tychze.?Talerzyki są plastikowe.

Tulejki które sa zamocowane do konstrukcji - blacha-można lekko zmienić .W owe tulejki wkłada się talerzyki i od spodu mocuje 2 śrubkami w kolejnej tulejce blokującej ośkę talerzyka .

Witam!!! Jestem szczęśliwym posiadaczem magnetofonu revox b77. Po kilku słuchaniach zaczyna mi coś piszczeć w okolicy chyba głowic lub tego gumowego wałka. Co to może być????? jeśli macie jakieś doświadczenia w tej sprawie proszę o odpowiedź!!! Bardzo dziękuję. Gorąco pozdrawiam. Borsuk.

Panowie mam pytanie. Znalazłem na strychu stare taśmy magnetofonowe do magnetofonu szpulowego. Kupiłem magnetofon ZK140. Po założeniu taśmy nic słychać w głośniku. Czy możliwe jest żeby po latach nic nie zostało na taśmie? Czy raczej wina samograja?

Magnetofon powinien nawet bez tasmy szumieć .

Witam!!! Jestem szczęśliwym posiadaczem magnetofonu revox b77. Po kilku słuchaniach zaczyna mi coś piszczeć w okolicy chyba głowic lub tego gumowego wałka. Co to może być????? jeśli macie jakieś doświadczenia w tej sprawie proszę o odpowiedź!!! Bardzo dziękuję. Gorąco pozdrawiam. Borsuk.

. Na wszystkich taśmach piszczy?. Może taśma piszczy na kołkach prowadzacych taśmę .Wyczyścić cały tor prowadzenia taśmy

Niektóre taśmy, nawet nieużywane, po wielu latach od wyprodukowania tracą warstwę poślizgową, co objawia się właśnie takim piskiem w torze przesuwu. Jeśli to wina taśmy, nic z tym nie zrobisz. Wszelkie domowe sposoby przywracania takim taśmom sprawności przerabiałem i żadna nie dała pozytywnego rezultatu.

Od lat kręcę szpulakami i u mnie takie piski się nie zdarzaly. U kolegi piszczały.

Zaleciłem wywinąć taśmę na podłogę -kilka godzin poleżały .Zwinięte przez szmatke piszczeć przestaly...

Możliwe ze taśmy potrzebują - że tak napiszę -powietrza .

Edytowane przez dulon184

Zaleciłem wywinąć taśmę na podłogę -kilka godzin poleżały .Zwinięte przez szmatke piszczeć przestaly...

I to przywróciło im warstwę poślizgową? Kiedyś Korwin pisał tu o specyfiku o nazwie Olista nakładanym poprzez przewijanie przez szmatkę. Nie pomaga. Nie pomógł też talk, wosk itp. na moje nowe, w sensie nigdy nie używane, fabrycznie zapieczętowane taśmy renomowanego producenta.

Nie wiem co taśmom przywróciło użyteczność Wiwinięcie i zwinięcie widocznie pomogło . ALBO TO PRZYPADEK Przestały popiskiwac Może byly lekko zawilgocone .

• Pokaż nowe odpowiedzi