Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Co to wszyscy jaja ucieraja na swieta.

A może ktoś ma ochotę na koncerta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Ciekawa propozycja, ale nie znam czeskiego i nie wiem jaki jest jego stan. Ale jak na razie cena kusi.

Pozdrawiam świątecznie w wolnej chwili między pisankami.

Wojtek

Wojtek

Mam dzięki Markowi rewelacyjną zabawkę,ale wolałem pójść na tak zwane posiady do dziewczyny i porozmawiać z nią jak polak z polakiem.Wierzę w przeznaczenie i wiem, że zapisano mi tam na górze i jedno i drugie i że żywy człowiek jest ważniejszy nie będzie Jej kilka dni i wtedy będę szalał z Tandbergiem TD-20A mam wreszcie Muzę o idealnie słowiańskiej urodzie bez blondesesu i bez skandynawii i będę Ją nagrywał na AMPEX-ie V= 38cm/s parka Tesla AMD-410 bo naprawdę warta jest tego.

Pozdrawiam Was

Zbyszek

Rad bym usłyszeć takie nagranie, narobił pan smaku, panie Zbyszku.

Co do tego Koncerta, to jest tam niestety napisane, że wystawiający nie zgadza się na wysłanie za granicę.

Witajcie - ja słucham muzyki i oderwać się nie mogę od swojej nowej zabawki.Niestety przestałem lubić tranzystory odkąd gra u mnie ta lampa. Wiele testów zrobiłem - po prostu wrócił czar muzyki, grają płyty CD - czy możecie sobie to wyobrazić - bo ja analogowiec nadal w to nie mogę uwierzyć, ale to prawda.Życzę wszystkim wspaniałych świąt - pełnych zdrowia i radości ze wszystkiego dookoła i serdecznie wszystkich pozdrawiam - Jacek

PS - Korwin - zazdroszczę Ci tych nagrań i trzymam kciuki

"Rafał996"- Polska to nie za granica dla czecha :-)) Skoro nasze konta na "Allegro" są aktywne również na czeskim "Aukro", to znaczy że nie trzeba pytać się o zgodę na wysyłkę do Polski.

Zresztą jak czech licytował mojego Sony STR 6800SD i wygrał aukcję, to nawet jednym słowem się nie zapytał czy się zgadzam...

Ale nie wiem czy to nie jest tak, że jeśli on nie zaznaczy, że zgadza się na wysyłkę za granicę, to nasze konta jednak nie będą aktywne. Jak wystawiam aukcje to Czesi do mnie zawsze piszą prośbę o zaznaczenie tej opcji i dopiero licytują jak to zrobię - wywnioskowałem, że inaczej się nie da. Ale może trzeba po prostu sprawdzić :)

Ja kupowałem od słowaka szpule, to problemów nie było. Ale miał zaznaczone, że się zgadza.

Jednak gdy ja sprzedawałem ampli. Sony to nie zaznaczałem, że się zgadzam. A jednak czech licytował, wygrał i musiałem mu wysłać.

Mam nadzieję że ta dziewczyna będzie nadzieją Polskiej Piosenki jak jest nadzieją dla mnie. Dla Kogoś takiego warto żyć nawet gdyby to życie miało trwać tylko jeden dzień czyli wieczność dla motyla lub łątki jednodniówki. Przysięgam, że w wersji niekomercyjnej Jej pierwszą płytę rozprowadzę na forum i będą to piosenki z Teatrzyku Piosenki UJ program Hefajstos program Słowo o Przyjacielu i Teatrzyku Piosenki Hefajstos programy Studnia Salomona Bal Maskowy i być może jedna z programu A gdy po latach.

Cieszę się,że po latach przerwy na tandetę rośnie nowe pokolenie które mnie zastąpi i pójdzie dalej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Prośba zacznijcie nagrywać z mikrofonem w łapie lub na statywie PeterJan już to zrobił

Oj, przydałoby się trochę prawdziwej muzyki w tym zalewie tandety...

Co do tego Koncerta, to cholernie chętnie bym próbował, tyle że w opisie aukcji sprzedający pisze, że możliwy jest wyłącznie odbiór osobisty. Można niby próbować negocjować, ale jak tak pisze to wątpliwa sprawa.

Co trzeba zrobić, aby nie było możliwe zbyt duże zbliżenie mikrofonu do ust, i nie były słyszalne oddechy i dmuchnięcia. Wystarczy nałożyć gąbkę na mikrofon, czy jest jakiś lepszy sposób ?

Ja czasem stosuję nagrywanie przez... maskownicę od kolumny. W układzie mikrofon - jakieś 10 cm przerwy - maskownica i znów przerwa. Eliminuje sporo efektów takich, jak uderzenia mocno wyrzucanego powietrza o mikrofon, czego nie eliminuje gąbka.

Trzeba odżałować na RH SOUND HSMA-201 (pop filtr 59.00 + transport

Ukryta Zawartość

Podobny efekt dają damskie pończochy, rajtki, majtki te ostatnie jeśli nie są tak zwane iluzoryczne tylko mają stosunkowo gęstą tkaninę tłumią najbardziej należy tą bieliznę naciągnąć na metalowe sitko o średnicy przynajmniej 15cm do 20 kilku. Ponieważ nagranie będzie robione w domu a nie na koncercie tam polecam owiewkę z długimi włosami, mam zamiar użyć gazy chirurgicznej lub materiałów tekstylnych rzadko tkanych.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Coś dziwny ten Koncert z czeskiego Allegro, wyglada jak dwuslad, a ma oznaczenie M3401SD, czyli takie jak czteroslad, z tym, że z tego co mi wiadomo nie było srebrnych czterośladów.

Może ktoś wymienił obudowę. Dla mnie to właściwie obojętne. Strasznie mi szkoda, że pewnie pójdzie w niezłej cenie, a ja nie mam jak go kupić.

"Jan Peter" "Korwin"- czyżby Uher Royal de Luxe nie posiadał w ogóle regulacji "Bias" wewnątrz ???

I drugie pytanie......czy tą głowicę mogę zamontować jako głowicę odtwarzającą w Uherze Royal de Luxe ???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel,raczej regulacja być musi.Może instrukcja serwisowa też to tak enigmatycznie opisuje jak w tandbergu.Też już myslałem,że bias reguluje się,tylko regulatorami dostepnymi od zewnątrz,a jednak jest również regulacja wewnątrz i cała masa innych regulacji.

Co do głowicy,to jest to głowica uniwersalna,wiec jako odtwarzająca z całą pewnością spełni swoje zadanie.

Marek - no mi wałaśnie chodzi o regulację wewnętrzną "bias" !!! Na schemacie niczego nie widzę, i na płytkach również. Na płycie gł. są tylko pr-ki "VU Meter", a na mostku z głowicami są "rec.level" i "pb.level". Więcej PR-ek poprostu nie ma !!!

Ja w tandbergu,też ich nie mogłem znaleść.Dopiero jak odkryłem schemacik naklejony wewnątrz jednego z moich,to odkrłem,ze pr-ki są ukryte za innymi elementami i jedyny do nich dostęp jest poprzez otwory w płytce drukowanej i to od dołu.Przecież musieli jakoś ten bias w produkcji ustawić.To za wysoki model,aby miał to na stałych elementach zbudowane.

Gdybym zmniejszył prąd podkładu, to znacznie poprawił by się poziom wysokich tonów przy nagrywaniu.

Odtwarzanie jest już w miarę OK. Gdy odtwarzam taśmy nagrane na Sony TC 765 to jest naprawdę dobrze.

A gdybym komuś wysłał schematy, to czy zgodził by się odszukać regulację "Biasu" ???

Tam jest wszystko po niemiecku i nic z tego nie rozumiem. Ale nigdzie napewno nie ma słowa "BIAS"....

Witam co ten gość wyprawia? Kasjel udało ci się wylicytować tą szpulę

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi