Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Całkowicie z Dulonem zgadzam zapis na UHER-ze REPORT 4200 MONITOR przy V= 19.05cm/s przy zastosowaniu taśmy wideo był lepszy niź z NAGRY IV S przy V=38.1 cm/s. Nie wiem jak będzie zachowywał się Tandberg karmiony VHS-em ale obawiam się że przy 38.1 cm/s owinięciu mikrofonów owiewkami własnej produkcji będzie miał takie parametry jakie by miał na żelazowej przy dużej studyjnej czyli 76.2 cm/s Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 16 Kwi 2009, 01:24.

dzięki Korwinie za potwierdzenie moich spostrzeżen .

Juz sie obawialem że jestem totalnie głuchy .

Zauważyłem ,na obu moich klockach że sygnal nagrany na tasmach video jest w miare słabo oddawany przez tasme .

zakladam że gdyby podregulować prąd podkladu optymalnie ,parametry mogły by sie poprawic . Obie moje zabawki sa ustawione na zwykle tasmy .

Pozdrawiam serdecznie.

Jeśli ktoś jeszcze szuka demagnetyzer to właśnie pokazał się

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

A ja jestem już po wymianie głowicy odtwarzającej w Uherze Royal de Luxe ! Wstawiłem mu głowicę uniwersalną "Woelke", którą kupiłem w stanie idealnym. Razem z całym mostkiem do Uhera Variacorda.

W tej chwili wysokich tonów mam pod dostatkiem. Naprawdę różnica olbrzymia ! Przesłuchów z drugiej strony taśmy żadnych nie słyszę, więc chyba ustawiłem ją prawidłowo.

I tu chciałbym podziękować Rafałowi996 za przesłanie mi linku do aukcji z mostkiem.

Ale mam do Ciebie prośbę ! Czy mógłbyś zanieść mostek który ci wysłałem do V-Savage, lub jakiegoś elektronika ??? Chodzi o to, że trzeba by było jeszcze raz zmierzyć głowicę nagrywającą ! Nie jestem pewny swojej diagnozy. Odtwarzająca jest na 100% uszkodzona, ale nagrywająca....nie jestem pewny !

Chyba bedzie lepiej jak tutaj napisze: Oddam za 50zl magnetofon szpulowy Sony TC-377. Magnetofon jest uszkodzony - za wolno odtwarza i nagrywa, przy przelaczeniu na przewijanie silnik sie calkiem zatrzymuje. Zdaje sie ze nie odtwarza jednego kanalu. Sprzet nie grzebany. Stan wizualny dobry. Dokladam do niego kilka szpul. UWAGA: tylko odbior osobisty w Szczecinku Zach-pom (170 km na polnoc od Poznania). Zainteresowanych prosze o kontakt na prv - przesle tel kontaktowy. Mam nadzieje ze komus sie przyda:)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

noster, 16 Kwi 2009, 19:56.

Wygląda na to że cięcie tasmy to tajemnica .

Ja uzywalem do tego przerobonej mechaniki od Duplikatora JVC .Jesli poczekasz jak dokoncze moja nową maszyne do cięcia to mogę ci pociąc tasmy .

Pozdrawiam.

Dzięki Marek !

Wciąż mnie zadziwia fakt, że ten Uher prawie wcale nie generuje szumów własnych. Teraz powinno pojawić się więcej szumów, wraz z dużym zwiększeniem się wysokich tonów. Ale tak się wcale nie stało ! Magnetofon bez żadnych systemów redukcji zakłóceń, a nie szumi ! Nawet te czterdzieści latek mu nie zaszkodziło ! :-))

Z magnetofonami jest tak jak z płcią odmienną albo są to świetne dziewczyny i wspaniali ludzie albo mniej lub bardziej eleganckie tak zwane urodzone k**wy.Wybrałem bardzo dawno niewielką firmę z Monachium i jestem jej wierny od ponad 40 lat w dobie tranzystorów germanowych też już wymyślali cuda

UHER-y Report 4000 L S IC i inne. Cieszę Kasjel, że się cieszysz ale unikaj wszystkiego na czym jest plakietka UHER HARMAN-KARDON bo to absolutny złom.

Pozdrawiam

Zbyszek

Jak nie szumi to sie ciesz.Widocznie jest dobrze zestrojony.

Ja się wybieram na dniach do znajomego ,aby podpiąć oscyloskop do dwóch moich szpulaków,co do których mam jeszcz watpliwości,czy wszystkie parametry są idealnie zestrojone.Możliwość obserwacji sygnału wchodzącego i wychodzacego ,daje wiecej ,niż wszystkie odsłuchy.

Ciągle czekam na revoxa PR-99 z Milanówka.Kiedy się w końcu doczekam?

Przysięgam uroczyście Markowi, że ani dziewczyny ani Tandberga TD-20A nie przerobię ani nie popsuję, Dzięki Ci Panie Jezu, że są takimi jakimi są.A teraz spadam już kochane dziateczki i pozdrawiam Wszystkich

Sadźmy las zielonym do góry

Kasjel, cieszę się że Uher jest wreszcie w pełni sprawny! :) Trochę z nim miałeś przygód, ale chyba się opłacało, a i teraz pewnie przyjemność większa, jak trochę koło niego pochodziłeś.

Co do tego mierzenia głowicy, to coś wymyślę. Napiszę jak będę miał wyniki.

No do czego to dochodzi.Ja miałbym podejrzewać Korwina,że popsuje jakąś dziewczynę.W jego wieku.

Nigdy mi nic takiego nawet do głowy nie przyszło.Zbyszek ,tylko naprawia.Magnetofony i resztę też.

Wszystko można zdemolować zdeprawować , jaki kiedyś był to wspaniały kraj ale co z nim zrobili chorzy na glebofilję nawiedzeni zboczeńcy aby w porywie kazirodztwa tak sp***dolić polską Matkę Ziemię. Seks uprawiać jeszcze mogę skończenie 74 lat ne vadi ale nie byle z kim nie byle jak i nie byle gdzie, z typowo polskich męskich przyjemności wolę jednak staropolskie rytualne mordobicie prałbym do utraty tchu po mordzie wszystkich tych którzy nas doprowadzi do takiej nędzy, że będąc już pawiem i papugą Ojczyzna nawet nie będzie wiedziała kiedy czym jeszcze gorszym się stanie. Upraszczając: dziewczyny należy kochać, magnetofony należy kochać mikrofony należy kochać od zawsze aż do usranej śmierci.

Amen, Amen i jeszcze raz Amen

Zbyszek

Równy z Ciebie gość Korwinie. Masz swoją pasję życia bo coś w życiu należy kochać oprócz żony, dzieci i swoich rodziców. I my chłopy tak mamy wciąż nowe i nie odkryte przed nami.

Nie starzeje się ten, kto nie ma na to czasu.

— Benjamin Franklin

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Korwin, 17 Kwi 2009, 02:39

>Wszystko można zdemolować zdeprawować , jaki kiedyś był to wspaniały kraj ale co z nim zrobili

>chorzy na glebofilję nawiedzeni zboczeńcy aby w porywie kazirodztwa tak sp***dolić polską Matkę

>Ziemię.

przepraszam za OT, ale kiedy to był taki wspaniały kraj? Masz na mysli Gierka, Piłsudskiego, czy koniec Jagiellonów?

Kraj to nie tylko krzaczki drzewka wody i góry dla mnie to WP,ZWZ I Brygada Grenadierów Polskich i trochę jeszcze innych to ludzie, to Bogdan Czeszko, to Jerzy Krzysztoń,Stefan Sapiecha Antoni Słonimski to nie jeden Konzentrationslager i radzieckie łagry zastępcza służba wojskowa w kopalniach w których wydobywano oprócz węgla smółkę uranową. To świat tragiczny zagmatwany ale piękny.

Zbyszek

PS Marszałek majątku nie zrobił

Ja ostatnio zdradzilem szpuleczke na poczet kasetki :) Kenwood KX-4520 daje mi sie we znaki i pazurki pokazuje :)

I nikogo nie wywialo, tylko wszyscy "zasluchani" hihihi

Mnie nie bylo, bo kompa nowego zlozylem, teraz juz pisze z nowego "skladaka" :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Panowie od dluzszego czasu nosze sie z zamiarem kupna jakigos szpulaka z dobra jakoscia dzwieku. Co byloby dobre na poczatek i jakiego rzedu kwota wchodzi w gre?

"discomaniac71"- he ! Widzę, że też cię wzięło ! Ale to chyba naturalna droga "ewolucyjna" nas - magnetofoniarzy. A przygoda z magnetofonami szpulowymi to coś co warto przeżyć....napewno !

discomaniac71, 19 Kwi 2009, 01:02

Masz jakieś sprecyzowane oczekiwania?

Ma byc na duże -26,5 cm -szpule , czy wystarcza 18cm?.

Ceny jak widac po Allegro niezle wariuja ..Jest kilka klocków na EBay -UK .NP.Revox PR99 Mk3 za 330 .funciakow.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na pewno wystarczy 18cm. Przynajmniej na poczatek. Chce zaczac od czegos mniej zaawansowanego bo ostatnim szpulakiem bylo ZK mojego ojca w czasach kiedy wchodzilem na stojaco pod szafe:)

• Pokaż nowe odpowiedzi