Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

lech59, 27 Kwi 2009, 21:58.

Nie mam pojecia jak cena była by za taki frez ..

Tokarz pytany o wytoczenie rolek z teflonu .4 sztuki 6,36mm....4 sztuki pół cal i 4 szt. 1 calowe ,krzyknąl 100 zlociszy.

Jeżeli ktoś nie zna muzyki kościelnej tej przed rozłamowej na katolicyzm, bizantyzm i prawosławie nie ma zielonego pojęcia o Jej blaskach i cieniach nie skończył ani religioznawstwa ani muzykologii nie mówiąc już o praktycznym muzykowaniu powinien na ten temat milczeć.Może tak najpierw posłuchasz muzyki Starowierów [staroobrzędowców = Raskolników Bezpopowców] Grekokatolików mieszkających w Polsce i polskiej muzyki kościelnej przed rozbiorowej [katolickiej] przed rozbiorowej i przestaniesz się wreszcie wymądrzać i kup sobie pierwszą lepszą encyklopedię polskiej [albo światowej] muzyki klasycznej.Ten produkt E.S po prostu Boga obraża. A ty bądź tak uprzejmy i nie obrażaj ludzi

Zbyszek

A tak naprawdę to się wypisuję z waszego towarzystwa na czas nieokreślony być może nawet dożywotnio.

Mam już serdecznie dość chwalidupstwa, wszystkoznawstwa, indolencji i impotencji umysłowej o zwykłym ordynarnym chamstwie nawet nie wspominając.

Bawusiajcie się sami

Korwin> Masz lepsze towarzystwo?To Gratulacje.W dzisiejszych czasach trudno o wytrawne towarzystwo.Jesteś tutaj poważany i szanowane są Twoje wypowiedzi.Cenię sobie nie tylko Twoje wpisy , ale wogóle to ,że dzięki temu forum poznałem Ciebie. Często w rozmowach ze znajomymi stawiam Ciebie za przykład do naśladowania - sam chciałbym mieć tyle pomysłów i wytrwałości mając takie doświadczenie jak Ty - Tacy jak Ty już się chyba nie rodzą - więc nie zachowuj się jak dziecko i nie obrażaj na świat - jesteś Tu bardzo potrzebny - koniec , kropka.Chyba że masz chwilową depresję pourodzinową ( ja czasami tak mam) , ale to przejdzie.Pozdrawiam Ciebie serdecznie wraz z pięknym KRAKOWEM - Jacek

Tak Korwinie nie obrażaj się, życie jest takie krótkie że nie warto tracić czasu na głupoty. Ja zaś zapraszam Ciebie na festiwal dla ukojenia Twojej duszy i zaspokojenia potrzeb słuchowych. Zapraszam na festiwal do mojego grodu - Jarosławia.

"Pieśn Naszych Korzeni" a między innymi wystąpią :

- Sirin (Rosja) Staroruska polifonia, duchownyje stichy, pieśni lirnickie

- Sequentia (Niemcy) Fragmenty na koniec czasów (apokaliptyczna muzyka około roku 1000)

- Marcel Pérès (Francja) Guillaume de Machault: Messe de Nostre Dame

- Robert Hugo and Capella Regia (Czechy) Barokowa muzyka czeskich klasztorów

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

I jeszcze dodam Korwninie warto zabrać coś ze szpulek na festiwal jest wiele okazji do nagrywania.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Korwin, 28 Kwi 2009, 08:44

>A tak naprawdę to się wypisuję z waszego towarzystwa na czas nieokreślony być może nawet

>dożywotnio.

>Mam już serdecznie dość chwalidupstwa, wszystkoznawstwa, indolencji i impotencji umysłowej o zwykłym

>ordynarnym chamstwie nawet nie wspominając.

W kwestii formalnej.

"Z magnetofonami jest tak jak z płcią odmienną albo są to świetne dziewczyny i wspaniali ludzie albo mniej lub bardziej eleganckie tak zwane urodzone k**wy."

"Wszystko można zdemolować zdeprawować , jaki kiedyś był to wspaniały kraj ale co z nim zrobili chorzy na glebofilję nawiedzeni zboczeńcy aby w porywie kazirodztwa tak sp***dolić polską Matkę Ziemię."

"Przestań Ravaglia cytować nędzne kalwaryjskie rymy Edwarda Stachury bo jest wyjątkowe gówno pod każdym względem...", nie zalicza się do przymiotów, które raczyłeś wymienić?

Rozumiem, że użyte przez Ciebie słowa: "k**wy", "sp***dolić", "gówno", to "licencia poetica" i nie należy ich uważać za "ordynarne chamstwo"?

GM

Witam szanowne grono miłośników analogu,jakaś cisza panuje na tym forum.Panowie co się dzieje??jakieś spory dajcie spokój.Pozdrawiam Marian

Kiedyś w tym wątku dość często bywałem, teraz głównie z braku czasu mniej. Zadałem parę dni temu pytanie , cisza, zero odpowiedzi . Wszyscy tylko o swoim, wzajemnie się "polerowanie". Chyba jednak Korwin ma rację....

Manix,to chyba wiosenne osłabienie.I tak nam zazdroszczą stosunków jakie tutaj panują.Znalazłem taki wpis na jednym z wątków.Każdy ma gorsze chwile w życiu,ale należy o tym zapomnieć i robic swoje.

A co do pytania.Widocznie nikt się z tym nie spotkał,bo by odpowiedział.

Więcej luzu.

Marek, osobiście uważam , że jest taka zasada - jak ktoś mnie pyta o drogę to jeśli potrafię mu pomóc do pomagam a jeśli nie to informuję go o tym, a nie udaje ,że go nie słyszę...

manix

"Czy ktoś przerabiał temat zdalnego sterowania w Revox-ach PR99 a dokładnie w MKIII ?

chodzi mi o układ pilot + odbiornik podczerwieni na kablu"

Niestety temat mi nie znany, Revoxa na żywo jeszcze nie widziałem.

Gdyby każdy nie znający odpowiedzi na pytanie pojawiające się na forum poczuwał się do informowania o tym mielibyśmy tu niezły ruch...

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Ja też nic o tym nie wiem. No dalej, wpisujmy się wszyscy, którzy nie wiemy ;)

A tak poważnie, to u mnie ostatnio mały ruch w temacie szpuli. Strasznie mnie dołuje mała dostępność taśm i ich ceny...

No ja też nic na ten temat nie wiem, bardzo mi przykro. Też zauważyłem że taśm u nas na lekarstwo. Zastanawiam się czy nie warto pomyśleć o cięciu VHSa.

Własnie.Niektóre ceny proponowane są wprost chore.Za dobry trzysilnikowy i trzygłowicowy magnetofon,nie kupi się nawet dwóch szpul z taśmą.Ale takie są realia.Popyt jest duży.Zauważcie,że nawet fabrycznie zapakowane taśmy profesionalne,ale o szerokości wiekszej,niz 1/4 cala schodzą za znacznie niższe pieniądzie.Takich magnetofonów jest mało.Ja już taśm nie kupuje.Mam wystarczający zapas.Nie stanowie,wiec konkurencji na allegro.

Ogólnie mam wrażenie, że oto na portalu aukcyjnym mamy "kryzys w drugą stronę", ceny wyśrubowane pod

niebiosa.

I mogę zrozumieć taką cenę gdybym maszynę kupował do pracy gdzie w studiu po 14 godz dziennie

by pracowała i zarabiała na siebie. Ale dla praktycznie okazjonalnego słuchania ...

Tych wyśrubowanych ,nikt nie kupi.

A teraz coś pozytywnego.

Zgłosił się do mnie członek orkiestry podwórkowej,grającej tradycyjne piosenki warszawskie jeszcze w czasie wojny.Byli po wojnie bardzo popularni,nagrywali płyty itd.Teraz już prawie nikt o nich nie pamięta.Członek zespołu prosi mnie o przegranie ich taśmy na bobinie 38cm/sek na CD,aby mógł zapprezentować te nagrania.Zrobię to z wielką radością,bo pomogę uratować kawałek historii mojego miasta.Moje hobby ,w końcu posłuży nie tylko mi.

Świetnie! Masz może na myśli Orkiestrę z Chmielnej? Mam do dziś ich winyla, a dawniej dość często lubiłem słuchać grających na żywo. Folklor warszawski zawsze mnie bardzo pociągał, cała ta otoczka, no i kalendarium niezwykle ciekawych, barwnych postaci, ulicznych artystów, których niezwykle szanuję. Chociaż fakt, że drugą słynną uliczną orkiestrę, Kapelę Czerniakowską, zawsze jakoś mniej lubiłem słuchać.

Korwin

Jeśli potrzebujesz coś więcej niż serwisówki do Tandberga TD 20A

np. instruction /owners man., schematic /service man. to mam i mogę Ci podesłać ;-)

Do Korwina.

Moja sympatia ,podziw i uwioelbienie dla Twojej wiedzy jest przeogromne.

Nie szalej i pozostań z Nami

Pozdrawiam i z serduszka malego o ogromnej dla ciebie i ninnych forumowiczów sypati prosze ......

Bądż z NAMI .

Hello!!! jezdem i będę ale przy magnetofonach a nie przy muzyce i nie przy politycznym bagienku.Obecnie szukam wszystkiego co wiąże się z Tandbergiem TD-220A w myśl zasady Ein Gott, Ein Fuhrer, Ein Reich, Eine Frau und Eine Fraulein.Prawie Go opanowałem obsługa tego sprzętu jest wręcz cudowna jedyne co boli to brak V= 4.75/9.5 cm/s bo 19.05/38.1 jeśli ktoś chce nagranie zachować może puścić człowieka z torbami.U mnie pracuje w pozycji poziomej włożony w obudowę nie skręcany płyta nad talerzami jedynie tylko położona i w każdej chwili mogę się nim cieszyć jak małe dziecko.Pozdrawiam i z góry Wszystkim za Wszystko dziękuję

Z całym szacunkiem nadal upierdliwy

Zbyszek

Zaryzykowałem i sie udało idealnie.Oryginalne talerze do bobinek revoxa mają takie dwa kołeczki od dołu.Wymaga to wywiercenia dwóch otworków o srednicy 3 mn w każdym talerzyku.Jest wymagana idealna precyzja,bo inaczej talerz bedzie powodował wibracje.Udało mi sie to zrobic ,tak jak jest oryginalnie w PR-99 w moim A-77.Żadnych drgań podczas przewijania.Teraz już będe miał dwa revoxy przystosowane do bobin.Jutro zajmę się zacinajacym się licznikiem w N-4450.Jest niedokładnie umyty z tego kitu pozostałego po paskach.Pogoda sie psuje,więc bede miał piękne zajęcie.

Ja dzisiaj sobie odpuszczam mam kilka niezłych pomysłów, ale wymagają sporej ilości czasu i pieniędzy, najgrubsza blacha aluminiowa jaka była w okolicy to 0,5 mm najbliższe cięcie wodą n+1 km i nikt dokładnie nie zna gdzie, za ile i jak długo się czeka. W lewym talerzyku mam otwory w prawym nic więc albo system NAB [odpada ze względu na cenę] albo filmówka albo rozwiązanie numer trzy własna metoda mocowania bobin na 1/2 tego systemu 1/2 już mam podstawowe elementy pozostaje zdobyć jeszcze 3/4 a to marzenie ściętej głowy

Pozdrawiam

Zbyszek

Ciekawostka.Jak regulowałem mechanikę w philipsie N-4450,to chciałem ,aby koła zamachowe pracowały bez żadnego luzu.Ustawiłem tak,aby kreciły sie swobodnie,ale bez luzu.I to okazało sie błędem.Jak dzisiaj magnetofon popracowałna griluu u kolegi i oswietliło go słońce,to zaczął zwalniac.Po powrocie do domu,działał znowu,ale wykryłem,że jedno z kół zamachowych obraca sie z oporem.Wystarczyło nieco poluzować mocowanie.Zwiekszona temperatura i rozszerzenie materiału spowodowało zwiekszenie oporów.

To nauczka,aby lekki luz ,jednak zostawić.Co za dużo ,to nie zdrowo.

Jeszcze jeden szpulaczek Sony do kolekcji :-)

Założę się, że będzie kręcić normalnie....ale dopiero po założeniu taśmy, która napięta, uruchamia dźwignię. Ta dźwignia z kolei włącza stycznik, który podaje napięcie do silnika.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A to mój wczorajszy nabytek :)

Ma kłopoty z silnikiem (zwalnia, nie przewija), ale mam pewną koncepcję naprawy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi