Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że koledzy z forum kupowali używane taśmy z allegro i to z powodzeniem, ale ja mam w tej kwestii raczej złe doświadczenia. Te nośniki mają mnóstwo lat, były przechowywane lepiej lub gorzej, są z różnych dziwnych źródeł. Tylko raz trafiłem na taśmy w naprawdę dobrym stanie, reszta była niezdatna do użycia.

Aluminiowe szpulki 18 cm - 50 zł to sporo, ale myślę że jeszcze do przyjęcia. Jak się postarać i poczekać, to można dostać za 30, ale niestety zazwyczaj ceny są wygórowane.

Skoro masz Uhera, polecam szczególnie szpulki właśnie tej firmy, z powodów że tak powiem wizualnych. Zdjęcia tego nie oddają, ale one są naprawdę piękne. Cała powierzchnia matowa, a krawędzie wypolerowane na połysk - świetny efekt.

Co do kupowania na allegro miałem i mam pecha bo jak juz kupiłem takie szpule to niby nowe ale pokrzywione szpule albo tasma się sypała albo pleśnią zajechało no nie bardzo najlepie jest jechac na giełdy lub targi i tam kupowac ostatnio szpule nab kupiłem za śmieszą kwotę za 7 sztu z tasma maxell II zapłaciłem 40 zł a za TDK 8 zł:) więc warto wyruszyc na takie targowiska zobaczycie jaka to frajda kupować za rozsądne pieniądze

Ciekawostka w sprawie taśm.Mam dwie tasmy philipsa na specjalnych szpulach zaprojektowanych dla N-4450.Mają więc i szpule i taśma grubo ponad trzydzieści lat.Optycznie taśma wygląda idealnie.Równiutko,też nawija się na szpule.Próbowałem coś na niej nagrać na czterośladowym tandbergu TD20A.Niestety.Pomimo,ze na innych taśmach ten magnetofon nagrywa swietnie,to na tej pomimo,że oba kanały zapisywał równo,to były objawy,jakby nierównomiernego rozłożenia podkładu magnetycznego.Takie drgające wysokie tony.Mówie sobie,no cóż.Taśmę trzeba będzie wywalić,a na szpule coś się nawinie.Postanowiłem jednak zupełnie bez przekonania spróbować zapisu na philipsie N-4450.I doznałem szoku.Taśma została nagrana idealnie i wiernością,o którą już jej nie podejrzewałem.

I bądz tu mądry.

Jak wiadomo są super taśmy na bobiny, ale 1/2 cala po 69zł. Gdyby taką umiejętnie przeciąć, to wychodziło by tanio. Tylko jeszcze skąd te szpule 26,5 cm brać. Ech !!!

Witam,

TA DA. Proszę Państwa z ogromną przyjemnością donoszę, że doczekałem się własnych szpulek. Odebrałem dziś Uherka. Dzięki uprzejmości poprzedniego właściciela w zestawie dostałem oprócz magnetofonu nowiutką taśmę Stilon i dodatkowo pustą szpulę - więc od razu mogłem się "pobawić".

Dla wprawy sprawdziłem stan taśmy - jest na moje oko w dobrym stanie i podłączyłem szpulki do żarówek. Chwilę potem zacząłem nagrywanie z winyla (MAANAM - Mental Cut)na taśmę.

Obecnie słucham i upajam się dźwiękiem - jest cudnie.

No to zostałem chyba szpulomaniakiem "pełną gębą"

Przy okazji chciałbym podziękować - za rady odnośnie "zakupów taśmowych i szpulowych" już zaniedługo zrobię z nich użytek

Pozdrawiam

witajcie zakręcenie w szpulki duże i małe .

jak nic ze mna jest gorzej .

Zobaczcie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-100002108 1245417120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek-41, 19 Cze 2009, 15:23.

Mam tylko szpulaki na tasme ćwiercalowa ..

A swoja droga ciekaw jestem co za maszyna kreci takimi duzymi tasmami?.Pisze o Scotchu 14 calowym.

Tak na oko to waży ok 10 kg. na szpuli 7200 stóp.

>>dulon184

Tak, także głowice rotacyjne. Z tego, co zdążyłem się zorientować, to 14-calówki wchodziły np. na Bosch BCM40 i na niektóre właśnie Ampex'y. Zapraszam do oglądania -

;-)!

==> dulon184

zaiste masz taśmę video - widać to nawet po kolorze, jest bardziej czarna (chrom)i na pewno cieniutka, ale jak wcześniej pisałem 2" audio to typowa studyjna

lech59, 20 Cze 2009, 09:23.

Witaj.

'tak tasma jest czarna blyszcząca po stronie czynnej i czarna matowa po stronie biernej . Nie jest cieniutka . Mniej wiecej taka jak standardowa do szopulaków.

jak juz pisalem ,na szpuli 14 cali jest 7200stóp .czyli ok 2,3 km..

jak ja potne to opisze jak ona bedzie grala .

Witam,

Witam,

Dzieci wyeksportowane na wakacje można pobawić się Uherkiem.

No i w związku z powyższym pytanka/problemy takie dwa mam (wiem, wiem w tym momencie wyjadacze z politowaniem pokiwają głowami - że o truizmy pytam, lecz póki co dla mnie nic w tej materii nie jest takie proste i oczywiste).

Zatem od początku - audiofil ze mnie jak z koziej pupy orkiestra jednak zaobserwowałem, że mój Uherek nagrywa z pewnym przesterem (chyba?). O ile góra i wyższa część pasma jak dla mnie jsą zupełnie w porządku o tyle dół średnicy jest jakiś dziwny - no właśnie jakby przesterowany. Dół w znaczeniu bas jest już generalnie w porządku - choć jak dla mnie w pewnym nadmiarze. (Dodam, że przy tym samym wzmocnieniu i kolumnach ale innym źródle takiego efektu nie ma). Zaobserwowałem również, że poziom głośności/wysterowania sygnału muszę trzymać tuż nad zerem. Jak pójdę ciut wyżej wskazówki wskaźników natychmiast lecą do oporu w prawo (na maksa). Taśma na której nagrywałem to Stilon (ale to chyba nie ona).

Czy mnie się tylko wydaje czy problem wynika z za wysokiego poziomu sygnału? Spróbuję popodłączać do starszego wzmacniacza - może będzie lepiej?

Macie jakieś doświadczenia w tym względzie - jak rozwiązywaliście taki problem?

Kwestia druga tyczy taśmy. Stilon, nowa (dotarła do mnie zafoliowana i zaklejona)stan taśmy na moje oko bardzo dobry. Nie świni (sprawdzałem na przewijaniu) ale jednak jest w niej coś dziwnego. Otóż zaobserwowałem na końcach taśmy (części roboczej nie rozbiegówki) miejsca gdzie nośnik odpadł. Dodam, że taśma posiada metalizowane wkładki dla autostopu (który działa).

Tak się zastanawiam, czy skoro taśma nie brudzi a na końcach (ale jedynie na końcach) jednak się trochę sypie to czy nie jest to efekt napinania się taśmy w momencie "załapania" autostopu (części metalizowane są na przejściu rozbiegówki w część roboczą. Pomysł zaradczy mam taki - zgodnie z przepisem podanym we wcześniejszej części wątku usunąć nośnik z początkowych iluś tam centymetrów taśmy (tam gdzie się sypie) i tym samym wydłużyć rozbiegówkę i tym samym metalizowany fragment umieścić w jej środku. Idea jest taka - na wyciąganie taśmy w tym miejscu nic nie poradzę ale skoro usunę nośnik to się nie będzie sypał i świnił głowic. Taśma gdzie będzie nośnik jest już ciągnięta ze stałą siłą więc nie powinny się dziać żadne brewerie z powodu nierownomiernego (gwałtownego) naciągania na okoliczność staru. Ma to sens czy błądzę?

pozdrawiam

Mam pytanie.Czy w momencie zadziałania autostopu,szpule natychmiast stają,czy wykonują jeszcze kilka obrotów.Oczywiście przy przewijaniu,bo tylko wtedy moga wystąpic takie problemy.Zwróć uwagę,czy szpule są równo hamowane i czy np podająca nie hamuje zbyt mocno,hamując szpule odbiorczą taśmą.

• Pokaż nowe odpowiedzi