Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ksjelku,ja poradziłem sobie tak.Wziąłem zwykły kabel i zastosowałem dwie zaizolowane po bokach wsuwki samochodowe.Może to nie po revoxowsku,ale działa i to wysmienicie.

Oj! Nie lubię takich prowizorek. U mnie wszystko musi wyglądać super. Z przodu, z tyłu....wewnątrz i na zewnątrz :-)) Pamiętam jak kiedyś krzywo wlutowałem kondensator. Nie dawało mi to spokoju, tak że jeszcze raz musiałem go wlutować :-))

Zaraz zmierzę wtyczkę kabla komputerowego. Może dało by się ją przyszlifować odpowiednio.

Myślałem, że w moim egzemplarzu ktoś obciął tą końcówkę oznaczoną strzałką, ale to zdjęcie znalazłem w necie i jest tak samo.....dziwne !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dulon184 - ale do tego nie pasuje kabel komputerowy. W tym modelu jest gniazdo takie jak w Revoxie B 77. Są tylko dwa bolce. Zmierzyłem ich rozstaw i nic z tego....w kablu komp. jest większy :-(

Nie jest źle Panowie ! Zrobiłem taką wtyczkę z kostki elektrycznej i tak.....

Magnetofon przewija normalnie w obie strony.

Po naciśnięciu "Play" można zauwarzyć szarpnięcie prawej szpulki nawijającej.

Wewnątrz magnetofonu słychać szarpnięcie elektromagnesu podnoszącego mostek z głowicami.

Jednak mostek pozostaje nieruchomy, co wskazuje na to że jest zatarty mechanicznie.

Prawdopodobnie wyschły stare smary zmieszane z brudem.

Pamiętam, żw w moim Akai GXC 750D była całkowicie zatarta na starym smarze lewa dźwignia z rolką.

Witam szanownych kolegów "szpulomaniaków".Jestem nowy na tym fajnym forum.Mam na imię Robert,i dopóki nie przeczytałem tych 109 stron wpisów myślałem że wiem naprawdę dużo o magnetofonach,taśmach i innych zagadnieniach z tym związanych.Z pokorą przyznaję że bardzo się myliłem!Dopiero to forum uzmysłowiło mi jak mało wiem!Obiecuję się (z Waszą pomocą)poprawic...Dziś zatargałem do serwisu mojego Akai GX 230.Padło sterowanie głównego silnika.Takiego go już kupiłem.Zdobyłem serwisówkę i próbowałem w miarę swoich możliwości i wiedzy sam znaleśc usterkę,ale się nie udało.Mieszkam we Wrocławiu i naprawdę sporo się najeżdziłem i nadzwoniłem by znaleśc zakład który podejmie się naprawy.Dosłownie JEDEN!Jutro usłyszę wyrok i przyczynowy i cenowy.Mam jeszcze pięknego czarnego Akai GX 4000D.Jest nowszy i mniej skomplikowany od GX 230d.Postaram się w najbliższym czasie zamieścic jakieś foto.Pozdrawiam Robert

Witam nowego kolegę.

Też miałem GX-230D i wspominam go bardzo miło. Niezwykle solidna maszyna, oferująca znakomitej jakości dźwięk. I bardzo piękna. Trochę żałuję, że się go pozbyłem.

Natomiast ciekawi mnie to, co napisałeś, tzn. że GX-4000D jest nowszy. Sprawdziłem i faktycznie w necie widnieje data 1981, a przy GX-230D - 1976, ale coś mi tu nie pasuje. 230D ma rozwiązania znacznie nowsze, bardziej zaawansowane. Posiada już trzy silniki, a GX-4000D tylko jeden. Ten ostatni ma przełącznik funkcji realizowany na dwóch pokrętłach, a GX-230D posiada już normalne klawisze. No i w 4000D mamy mostek z głowicami umieszczony po lewej stronie, z czego potem zrezygnowano na rzecz mostka zlokalizowanego centralnie. GX-230D ma też lepsze parametry i koniec końców - wyższą cenę. Dlatego coś mi tu nie pasuje, że jest starszy.

rommel>Witaj.Tutaj znajdziesz samych fajnych ludzi.Dla mnie jest to najlepsze grono go rozmów nie tylko o magnetofonach, ale te magiczne szpule wszystkich nas łączą w wyjątkowy sposób.Pozdrawiam - Jacek

Człowiek się cały czas uczy.Dostałem taśmy nawinięte na bobiny i kilka jest takich.Środek pasuje do nab,ale ja nie mam odpowiedniego talerza.Wie ktoś jak to powinno się odtwarzać.Wiem,że można przewinąć na inną szpulkę,ale ciekawi mnie jak się tego używa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal996>Witam ja też byłem zdziwiony znacznym uproszczeniem modelu GX 4000 D.Byc może jest to jakiś lifting modelu 4000D :-) I tutaj jest już zamontowany jeden scalak gdzie w GX 230 takowe jeszcze nie występują.Niestety ten ostatni nie wrócił jeszcze do mnie z serwisu...Co do parametrów to wydają się byc podobne,pasmo przenoszenia przy 19 cm/s. to dla GX 4000d 20-22000 Hz. a GX 230d to 20-2300Hz.Strona w necie z jakiej głównie korzystam jest dośc uboga ale lepszej jakoś nie znalazłem.Może ktoś coś mi podrzuci?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mam fotki wielu szpulakow i nie wpadlo mi w oko aby na ktorymkolwiek było mocowanie szpul na pojedynczym talerzu na nabowskie mocowanie .Wszystkie maja ,albo standardowe szpule nabowskie ,albo talerze na Bobinki .

Choc wykluczyc mocowania nad ktorym sie zastanawiasz nie moge.

Witam!Bardzo mi miło,że o mnie pamiętacie!Rzeczywiście teraz jestem gościem w domu i bywa,że przez parę dni nawet nie właczę komputera.Pozmieniało się trochę w moim życiu.Znalazłem kogoś kogo szukałem przez lata...Wiem, cierpi przez to moje hobby, ale cóż robić...W miarę możliwości zaglądam na te forum bo tu spotkałem naprawdę fajnych ludzi.Sprzętu się nie pozbyłem i tego nie zrobię.Teraz myślę o własnym dachu nad głową a tu potrzebne są spore pieniądze...Od poniedziałku wypoczywam w górach:-)Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie! Paweł

Jacekk011,Twój magnetofon, który jest obecnie w moich rękach:)śmiga wyśmienicie!Fascynuje mnie ten mały Fostex i ciągle zaskakuje brzmieniem.Bardzo lubi taśmy Maxell i na nich pokazuje na co go stać.Black Sabbath na nim brzmi rewelacyjnie!

Marian.1981 Uwertura to był mój debiut jeśli chodzi o magnetofony szpulowe.Miałem go przerobionego na obroty 19,05 i współpracował z Amatorem.Nie miałem z nim żadnych kłopotów nie licząc dość szybko zużywajacych się głowic.Do dziś pamiętam jak czekałem na audycje radiowe w celu nagrania nieosiągalnych wtedy płyt...To były czasy:-)

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Czasy naszych Amatorów były rzeczywiście niesamowite, ja miałem Amatora, którego kupiłem w "kupno-sprzedaż", ale niestety nie stać mnie było na kolumny, więc przez niespełna miesiąc wpatrywałem się w niego, włączałem i wyłączałem, łapałem stacje (oczywiście bez dźwięku), aż nadszedł ten dzień, gdy nabyłem jedną kolumnę ZG15 i to dopiero było święto! Pamiętam jak dziś, w minimaxie Tony Banks i jego solowa płyta, a ja w siódmym niebie, nagrywający na zk140T...ech :-)

Dziś dreszczyk podobny, choć lat przybyło i płyt w całości nie uświadczysz w radiu, ale z jednego się cieszę, mam dźwięk! I to jaki :-)))))

Pozdrawiam wakacyjnie!!!

Jacek

Wczytuję się w Wasze wpisy koledzy i nasuwają się własne wspomnienia.Sam pamiętam jak zakupiłem gdzieś z komisu,jako nastolatek Uwerturę!Słuchałem taśm nagranych na ZK 140T i byłem w siódmym niebie!Jakoś zaraz potem udało mi się zakupic okazyjnie świetne Tonsile ZG 30.No to była jazda!(zwłaszcza dla sąsiadów)Dopiero na końcu wpadłem na to że przydało by się jakieś radio...Zakupiłem Amatora.Jak on pięknie pracował w tym zestawie!Potem już poszło Elizabeth Hi-Fi Dama Pik...itd,itd...

Ale czasy były piękne!Odebrałem W końcu z serwisu mojego Akai GX 230D.Pracuje fantastycznie!Jedno mnie zastanawia:ma on funkcję tape selector,low noise i wide range.O ile ta pierwsza pozycja jest dla mnie jasna,to ta druga już nie do końca.Rozumiem że są to taśmy o jeszcze lepszych parametrach niż low noise,ale jakie do nich zaliczyc?

• Pokaż nowe odpowiedzi