Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ten przełącznik jak dla mnie to lipa, w życiu nie słyszałem żadnej różnicy przy przełączaniu ;) W każdym razie gratuluję magnetofonu, sam bym sobie go teraz chętnie posłuchał. Naprawdę świetnie grał.

paul_67>Paweł -świetne rzeczy piszesz.To człowiek , a nie magnetofon jest najważniejszy( przynajmniej ja tak uważam).Życzę Ci szczęścia w miłości , a reszta jest tylko rzeczą. Serdecznie Pozdrawiam - Jacek

PS -- Wiem jakie Fostex A-2 ma możliwości - ale nie będę pisał bo przecież jest taki do kupienia....wiecie gdzie...dobrze, żeby trafił we włściwe ręce.

>>rommel

Pierwsze taśmy to niskoszumne, drugie to o szerokim paśmie przenoszenia. Na 'wide range' można by na przykład nagrywać na Maxell'ach :-).

A wszystkich przepraszam, że mało się odzywam, ale się wczasuję ;-).

Chciałbym się podzielić z wami swoim smutkiem. 22.07 zmarł mi ojciec, zawsze będzie mi się kojarzył z magnetofonami szpulowymi...Kto wyżej czytał moje wspomnienia to będzie wiedział o co chodzi. Pozdrawiam

Marian.1981.02>Wyrazy współczucia.Właśnie takie jest życie.Chwila i nie ma.Cóż można powiedzieć.W takim momencie, słów brakuje. Trzeba się cieszyć każdą chwilą życia spędzoną wśród bliskich osób.Łączymy się w Twoim smutku.Tutaj masz przyjaciół. Jak to wszystko przetrwasz - odezwij się, ale wiem , że będziesz na wszystko patrzył z innej perspektywy. Wielka szkoda, że odszeł ktoś podobny do nas.Trzymaj się - Pozdrawiam - Jacek

Marian - bardzo ci współczuję. Moi rodzice jeszcze żyją. Ale sama myśl, co będzie gdy.......

To są najtrudniejsze chwile ludzkiego życia. Niestety wszyscy musimy przez nie przejść :-(

Marian,co mogę powiedzieć.Sam niedawno straciłem obydwoje rodziców.W takich chwilach docenia się przyjaciół.Mi na wątku magnetofon wielu pomogo przetwać te najtrudniejsze pierwsze miesiące .Pózniej jest łatwiej.Trzymaj się.Marek.

Zastanawiam się,czy wakacje to dobry czas na zakupy.Czy nie lepiej poczekać na jesień.

Ostatnio było kilka okazji,choć są też aukcje z zaporowymi cenami.Upał nieco zelżał,więc nieco odżyłem.Powodzenia dla wszystkich na wątku.

Marek - okres wakacyjny jest zawsze korzystny dla kupujących, a niekorzystny dla sprzedających.

Ludzie w tym okresie zbierają i wydają pieniążki na wczasy, a nie na magnetofony.

W zeszłym roku kupiłem w tym czasie zestaw słuchawkowy Philips SBC HP 1500 za 150zł !!! Nowy, i to w drodze licytacji. Podczas gdy normalnie trzeba zapłacić ok. 300zł za same tylko słuchawki Philips SHP 1000.

Witam szanownych kolegów.Ostatnio udało mi się uratowac od niewątpliwej śmierci złomowej małego Uhera 4000 Report-S.Sprzęcik w miarę swoich możliwości podratowałem:posmarowałem potencjometry i listwy stykowe i ogólnie przeczyściłem.Ale nie ze wszystkim dałem sobie radę.Magnetofon przewija słabo w obie strony,nie wyłącza się i zauważyłem że zasilacz bardzo się grzeje.Nie za bardzo mam czas by jeszcze dłużej nad nim ślęczec.Może któryś z kolegów go przygarnie i doprowadzi tego old boja do stanu świetności?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-24392-100009351 1248717060_thumb.jpg

post-24392-100009352 1248717060_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przede wszystkim chciałbym się przywitać i na wstępie służyć linkiem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odnośnie tego UHera 4000. Za 13$ od człowieka w stanach można kupić i jeszcze zobaczyć film jak to to wymienić :)

Natomiast ja mam problem z podobnym modelem tyle, że model 4000 Report-L

Szukam do niego głowicy zapisująco-odtwarzającej. Albo zamiennika - może wie ktoś czy jest takowy?

W moim Uherze głowica jest w stanie okropnym, skorodowana i niestety szumy po 2-3 przebiegu taśmy stają się nie do wytrzymania.

Znający się na tym człowiek z pewnej firmy we Wrocławiu, powiedział, że przeszlifowanie nie gwarantuje lepszej jakości a właściwie jest duża szansa że nic nie da.

Czy pozostaje mi wyłącznie długie polowanie na ebay.de? Czy może jakaś głowica łatwiej dostępna nadaje się jako zamiennik?

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

==> kamilko

UHERa "upolujesz" na naszym Allegro. Często je ma Kamadu ze Szczecina, problem tylko w tym, że to loteria : albo stan b.dobry albo totalny rupieć. Np. Marek-41 kupił od niego w stanie idealnym magnetofon Philipsa, a ja czekam na UHERA 4400 bo ma być dawcą części.

No właśnie tego mojego upolowałem na allegro. Miał być sprawny, wiedziałem, że będą pewnie kłopoty z paskami czy elektrolitami ze starości, ale zardzewiałej głowicy się nie spodziewałem :(

Tu kilka zdjęć głowicy i tego w jakim się znajduje stanie.

Ukryta Zawartość

post-24299-100009325 1248732090_thumb.jpg

post-24299-100009326 1248732090_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I jeszcze jak wygląda wraz z „okolicą”.

Ukryta Zawartość

post-24299-100009323 1248732148_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,dzięki za link.Może faktycznie jeszcze jeszcze powalczę z moim uherkiem.Mój odtwarza bardzo ładnie.Ale dlaczego grzeje się ten zasilacz?I jak działa mechanizm wyłączania silnika?Może jakieś bliższe info.Ktoś miał takie usterki?

@lech59

Wyjąłem blaszkę z filcami - przeszkadzała przy robieniu zdjęć. Jest w stanie ogólnie średnim ale spełnia swoje zadanie, filcowe kwadraciki musiałem dodatkowo podklejać, bo ledwie się trzymały. W każdym razie zwiększenie docisku „ręcznie” nie likwiduje szumów na taśmie.

Tu na zdjęciach tego nie widać tak dobrze - ale np kabestan za głowicą był cały chropowaty od nalotu. Usuwałem to ultradrobnym papierem ściernym do polerowania.

Widać co może z magnetofonem zrobić wilgoć.Powodzenia i może się Korwin objawi.Uhery to jego oczko w głowie.Może ma trochę przydatnych gratów.

Panowie,oto mój najnowszy ulubieniec...Już w pełni sprawny.

Ukryta Zawartość

post-24392-100009274 1248810116_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@lech59

Sęk w tym, że poza głowicą to tam już cała reszta śmiga pięknie - trochę by mi było szkoda :(

Na razie poczekam, rozglądać się będę - może się uda :)

Dobry, bo trój-silnikowy ten Akai. Moje Sony TC 399 i TC 377 są o wiele ładniejsze, ale mają tylko po jednym silniku. Dlatego np. Sony TC 399 ma problemy z mechaniką.....

Mimo mojej sympatii do firmy Sony, jednak ten Akai bardziej mi się podoba. Świetnie zrobiony, prosto i ze smakiem. Co prawda Akai popełniło też jeden podobny, a jeszcze ładniejszy model - GX-265D. Tam już jest miękka mechanika no i nakładki potencjometrów i przełączników są srebrne, metalowe. W GX-230 odrobinę zaoszczędzili wsadzając plastiki.

W prostej linii od tych magnetofonów wydaje się podochodzić model GX-630, już na duże szpule. Prostota i elegancja, bardzo mi się podoba.

• Pokaż nowe odpowiedzi