Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 4 Sie 2009, 22:28

>G.Mark, mam 9,5 cm/s i najczęściej takiej prędkości używam. Mam doświadczenia z regulacją prądu

>podkładu w Damie Pik, tam efekty były bardzo wyraźne. W Teacu i Tandbergu nic nie słyszę.

Coś mi dzisiaj nie idzie. :-( Przepraszam za tego "kaczana". Nie doczytałem dokładnie instrukcji http://www.obsoletemedia.com/tapedecks/manuals/teac3300sx/html/pages6789.htm która mówi wyraźnie, że w czterościeżkowym A-3300SX są prędkości 9,5 i 19, a nie jak w dwuścieżkowym 19 i 38cm/s.

GM

Jesteście zadowoleni z nagrań na 9,5cm/s ??? Jak dla mnie, to wszystkie szpulaki mogły by mieć tylko 19cm/s. Ponieważ na 9,5cm/s jak dla mnie jest zbyt kiepska jakość dźwięku. Natomiast mała studyjna 38cm/s to pożeracz taśm, które są przecież bardzo drogie.

Kasjel, w zasadzie się z Tobą zgadzam, ale jest jeden wyjątek i nazywa się on Akai GX-77. To, co on pokazuje przy prędkości 9,5 jest naprawdę niesamowite. Według danych technicznych przy 9,5 pasmo przekracza 20KHz i to naprawdę słychać, jakość jest doskonała. Nawet powiedziałbym, że przy prędkości 19 zaczyna brzmieć trochę mniej naturalnie.

Kasjel,na 9,5 moje nagrywają nie gorzej od bardzo dobrego kaseciaka,a na dobrej taśmie jest znacznie lepsza jakość dzwięku.Bardzo dobrze sobie radzi philips N-7125 i czterośladowy tandberg.W dwuśladach jest jeszcze znacznie lepiej.Problemy są ,tylko na taśmach gorszej jakości.

Moje dwa szpulaki generalnie chodza na tasmie video ,ale mam tez inne tasmy nagrane na koncercie i Studerze A 807.

Jako ze od pewnego czasu jestem posiadaczem 2 gramofonow i aż...2 plyt ,jutro zrobie probne nagrania ma tasmie Maxell UD 180 ,na wszystkich prędkościach ,i na obu szpulakach .Sam jestem ciekaw czy różnica jest AŻ tak wielka jak szanowni koledzy pisza .

Na studerze mam nagrania na prędkości 9,53 z CD i jakośc mnie zadowala do tego stopnia ,że nawet nie sprawdzałem na wiekszych predkościach..Koncert w tej rywalizacji oczywiscie przegral .

Ciekaw jestem czy potwierdze wasze zdanie .

Na moim Akai 630 na 9,5 jakość jest naprawdę super, nowe taśmy i załączony Super D na Sanyo Plus N-55. Zero szumów i dynamika doskonała.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Czekam na mój pierwszy magnetofon szpulowy...

...

i szukam taśm do niego i kilka razy czytałem na forum o cięciu taśm video oraz do streamerów 1/2". A jaką grubość ma ta taśma? Czy do szpuli na v=19,5cm/s nie jest za cienka

jackone, 5 Sie 2009, 00:17.

opisywalem na forum jak chodza tasmy video na szpulakach -oczywiscie moich.

jesli masz pytania pisz na PW.W miare wiedzy i mozliwosci pomoge .

Paul67 - a nie brakuje ci w tym Karpaczu Twojego Tascama ? :-)

Mam nadzieję, że Twoja Pani dołączy jako pierwsza kobieta do naszego klubu miłośników magnetofonów :-)

Nóg już nie czuję od chodzenia po górach, ale Śnieżka zdobyta.Co prawda nie do końca o własnych siłach a przy pomocy wyciągu:-)Jakiś porządny sprzęt by się przydał bo tutaj mam tylko brzęczącą mp3, ale nie wyobrażam sobie wtarganie Tascama na wzniesienie na którym leży nasz hotel:-)Pozdrawiam wszystkich serdecznie!!!

Ppytanko do fachowcow.

Granofon podłaczony bezposrednio do Studera A 807 Nie gra.Tzn gra ,ale bardzo ,bardzo cichutko.

gramofon jest napewno sprawny .Sprawdzany na innych klockach ,igla noweczka .

Wie ktos co moze byc przyczyna ? Studer tez oczywi,scie sprawny .

"dulon184" - no przecież gramofon wymaga specjalnego gniazda "Phono". A takiego Twój studer raczej nie posiada. Podłącz gramofon do wzmaka do gniazda "Phono", i dopiero magnetofon do "Tape" i będzie OK !

Kasjel.No i wykrakałeś.Magnetofon nie spadł,ale padła mi lewa końcówka mocy w tym amplitunerze.Oba kanały mam ,tylko w słuchawkach.Serwisant na urlopie,więc muszę czekać.

Marek - gdyby padła końcówka mocy, to i w słuchawkach nie grał by ten kanał. A jak go tak fajnie obciążyłeś, to teraz lepiej poszukaj pękniętej ścieżki.....

Obudowa jest zbudowana jak czołg i dwa takie magnetofony nic jej nie zrobią.Po prostu przypadek.Jak go wieczorem ponownie włączyłem,to zatrzeszczało i przestało.Ale jak piszesz,że końcówka powinna byc dobra,jak grają słuchawki,to znaczy,że tranzystory mocy są ok.

Nie wychodzą z tej samej płytki,do której sa podpięte tranzystory mocy.Może to jeden z kondków,ale ja nie mam możliwości tego sprawdzić.

Nie wiem czy ktokolwiek o tym pisał ,ale napisze .

Talerzyki od Koncerta, Studera A 807 i Revoxa PR99MK3 sa identyczne .Pasują idealnie do siebie . jedyna róznica jest taka że Koncert ma Całe talerzyki odlewane -dotyczy motylków -,oraz inna srednice śrubki ktora mocuje gorne motylki.

Pozdrawiam zasluchanych w szpulki .

Dodam,że identyczne są w Revoxie B-77 i A-77.Jedyna róznica jest w PR-99,bo mają dodatkowe otworki na talerze systemu revoxa,co w niczym nie przeszkadza.

Moje wczorajsze 3 godzinne czyszczenie talerzyków.

były nieżle zabrudzone ,pomoglo dopiero szlifowanie .

Co myslicie o tym aby pociągnąc je lakierem bezbarwnym ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-100008661 1249630420_thumb.jpg

post-19835-100008662 1249630420_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Jeśli oryginalnie talerzyki nie były lakierowane, to nie ma chyba potrzeby powlekania ich lakierem. Lakier może zżółknąć, złuszczyć się, porysować, etc. Ja bym to zostawił jak jest. Zawsze możesz ponownie przepolerować talerzyki bez martwienia się o usuwanie lakieru.

GM

G.Mark, 7 Sie 2009, 09:4.

jestem sklonny przyznac ci racje .

z talerzykow od Studera A 807 zdrapałem to cos co wygladało jak guma . Bylo bardzo nieładne .

A na Koncerta zalozyłem talerzyki od Revoxa PR99 MK3 .Przewrócil mi sie Koncert -byl oparty o sciane -I troche wygieła sie gorna zapinka na jednym talerzyku . Zreszta te metalowe zapinki bardziej mi sie podobaja ,a skoro były .......to czemu nie.

Witam Panów Szpulowiczów!Jakiś czas temu zadawałem pytanie względem funkcji wide range w magnetofonie

Akai GX230D Już zauważyłem różnicę!Po włączeniu tej funkcji wskażniki są bardziej dynamiczne(tak mi się wydaje)i pokazują około 1db wyżej(też może mi się wydawac ale byłe trzezwy:-))Nagrywałem na taśmie Ampex Studio quality recording tape i Maxell LNE 7'/540m.

• Pokaż nowe odpowiedzi