Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>Kasjel, 3 Paź 2009, 21:50

Sprawa jest banalna za dużo się dziś produkuje i tworzy się masa średniaków co tworzy szum informacyjny.30 lat temu media tworzyły jakąś formę auto selekcji. Wtedy ze względów propagandowych do radia zatrudniano najlepszych fachowców.Pozostałości po Goebelsie i Stalinie i nacisk na wysoko postawioną kulturę jako element propagandy jak widać też miały pewne pozytywy. Mieliśmy spikerów, realizatorów dźwięku, techników na naprawdę wysokim poziomie merytorycznym. Dzisiaj audycje muzyczne prowadzi z komputera człowiek z wykształcenia przeważnie humanistycznego nie ogarniającego techniki i całego procesu produkcji dźwięku. Jest dobry w pewnych aspektach a w innych po prostu żenada. Słuchu mu też nie sprawdzają mimo że odpowiada za wszystko także dźwięk :) .No ale to także wpływ naszych czasów oszczędności personalnych na tym odcinku produkcji radiowej bo na linii politycznej nie jest tak źle,robią co każą ale tamto Cie pewnie przy słuchaniu radia nie interesuje.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie chwaląc się w ubiegłym roku zagościłem u Jurka Kordowicza w audycji "Studio el-muzyki" ze swoją płytką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21312-100004229 1254602314_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A czy ktoś z Was, był w wypożyczalni płyt "Dla Koneserów" w Warszawie ? Większość płyt pochodziła właśnie z tego miejsca, w audycjach Jerzego Joba "Słuchajmy razem".

Witajcie

Z tej grzybicy ryczałem ze smiechu z moją żonką Korwin ,Lech 59 wspaniały prezent dla rozlużnienia moich rostrzepanych nerwów dziękuję:)

audiomagia.blogspot.com

krupski, 3 Paź 2009, 22:38

Tak OT nie wkurza Cie ta najnowsza sygnaturka muzyczna el-muzyki ? Ja jak ją słyszę to od razu mnie przechodzi słuchanie radia nocą; wyłączam radio i idę spać-jest nudna jak flaki z olejem!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Poszukuję szaleńca, z przynajmniej trzema magnetofonami [19.05/38.1 cm] z mikserem jako takim słuchem [niekonieczny jeśli ktoś jest Betowenem] chorego na arbeitomachtfreityzm wczoraj umarł Marek Edelman lepszy polak niż batalion gojów, chcę mu poświęcić panichidę i ma być w niej płacz, dzieci, bredzenie mocherowych zbawicielek, bełlkot pijsnych meneli, autentyczny kadisz,Jacopone da Todi Stabat Mater Dolorosa jako melodia wiodąca, krakanie wron, wycie psów szum wiatru i żałobny śpiew cerkiewny.

Pozdrawiam

Zbyszek

Niestety po włączeniu bezpiecznik znowu się przepalił, gdzieś jest zwarcie, niestety nie wiem jak je znaleźć. Może ktoś podpowie od czego zacząć ? Mam serwisówkę ze schematami ale nie udało mi się znaleźć tego bezpiecznika a tym samym zidentyfikować obwodu który zabezpiecza.

Wojtek

Wojtek

Poniżej fragment schematu płyty zasilającej (Power Supply Alimentation) gdzie znajduje się ten bezpiecznik (F103 2AT). Obok jest mostek (?) z 4 diód D 102 opisanych jako: B40 C 2200 i parametrach 40V - 2,2A. Czy to możliwe, że któraś z nich padła i powoduje przepalanie bezpiecznika ? Jak to sprawdzić ?

Wojtek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wojtek

He,he ! Masz podobny problem co ja z Alpine AL 80.

Filwoj musisz sprawdzić te mostki prostownicze i tranzystory. Zerknij do tematu "Magnetofon", tam jest opisany sposób sprawdzania tych elementów. Ja czekam jeszcze na przesyłkę z częściami, ale myślę że jak już będę miał, to napewno usunę tą usterkę. A też pali mi bezpieczniki.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 4 Paź 2009, 00:30

>Poniżej fragment schematu płyty zasilającej (Power Supply Alimentation) gdzie znajduje się ten

>bezpiecznik (F103 2AT). Obok jest mostek (?) z 4 diód D 102 opisanych jako: B40 C 2200 i parametrach

>40V - 2,2A. Czy to możliwe, że któraś z nich padła i powoduje przepalanie bezpiecznika ? Jak to

>sprawdzić ?

>Wojtek

Musisz najpierw odciążyć zasilacz, czyli odłączyć go od reszty obwodów magnetofonu. Jeśli po odciążeniu zasilacza, bezpiecznik ulegnie przepaleniu, to przyczyna leży w zasilaczu. Jeśli nie, trzeba będzie szukać w obwodach zasilanych.

GM

P.S. I mamy tzw. "miszmasz". Z jednej strony hołdy strzeliste po zgonie wielkiego "polaka", a z drugiej proza życia martwego Revox'a. Myślę, że wątek o usterkach magnetofonów ma rację bytu niestety.

Dzięki za odzew ! Niedawno czytając wątek "Magnetofon" śledziłem potyczkę Kasjela z bezpiecznikami nie przypuszczając, że czeka mnie coś podobnego...

Kasjel, czy udało ci się jednoznacznie zdiagnozować problem ? Jakie części zamówiłeś do wymiany ?

Wojtek

Wojtek

Filwoj - zamówiłem tranzystor oznaczony na moim schemacie jako Q102 oraz na wszelki wypadek mostek prostowniczy WL02. A Ty bierz miernik do ręki, lutownicę i odsysacz....i do roboty ! Oczywiście możesz najpierw rozłączyć wszystko, co do zasilacza jest podłączone. I zobaczysz, czy dalej pali bezpiecznik. Jeśli tak, to istnieje duże prawdopodobieństwo uszkodzenia któregoś z elementów o których wspomniałem. Czy w Twoim Revoxie tranzystory Q102 i Q101 są przykręcone do radiatorka ?

G-Mark.Jak sledzę zagraniczne fora o szpulowcach ,to tam też opisują takie problemy.Łatwiej jest szukać,jak są dwa wątki,niż więcej.A są też wątki,na razie uspione o magnetofonach różnych marek.

Jak więc szukać potrzebnej informacji w tylu miejscach.A to,że mnie akurat te informacje nie są potrzebne,to wcale nie znaczy,że nigdy nie będą.

G-Mark.Jak sledzę zagraniczne fora o szpulowcach ,to tam też opisują takie problemy.Łatwiej jest szukać,jak są dwa wątki,niż więcej.A są też wątki,na razie uspione o magnetofonach różnych marek.

Jak więc szukać potrzebnej informacji w tylu miejscach.A to,że mnie akurat te informacje nie są potrzebne,to wcale nie znaczy,że nigdy nie będą.

Marek, czy twój wpis dotyczy pośrednio mojego "martwego Revoxa" czyli wypowiedzi G.Mark'a na ten temat ? Jeżeli tak to muszę stwierdzić, że miałem chwilę zawahania przed wpisem bezpośrednio po informacji którą zamieścił Korwin. Ale z całym szacunkiem dla historii i oczekiwań innych co do tego wątku ja między innymi dlatego tu zaglądam bo poszukuję pewnych konkretnych informacji i porad; jeżeli to nie jest odpowiednie miejsce to ja innego nie znajduję. I tak jak inni lubię czytać WSZYSTKO co dotyczy magnetofonów, a jeżeli coś mnie "nudzi" to mogę to przecież pominąć. Ale jeszcze tak nie było, i w tym wątku i pokrewnym.

Pozdrawiam

Wojtek

Wojtek

Chodziło oczywiście o wpis G-Marka.Nikt z nas nie wie,kiedy sam bedzie potrzebował rady.PS.Ten twój A-77 to jaka wersja i ilu śladowy?

To jest dwuślad z prędkościami 9,5 i 19; nie ma głośników i chyba nie ma wzmacniacza choć są wyprowadzenia na głośniki zewnętrzne. Na płytce zasilacza są 2 gniazda do wpięcia modułów wzmacniacza ale puste. W środku jest czysty, wszystko wygląda super, mechanizmy i cały tor przesuwu taśmy, tylko ten bezpiecznik wywalający, nie działają obwody sterowania mechanizmami i podświetlenie wskaźników ale silnik napędzający taśmę pracuje.

Wojtek

Wojtek

Silnik pracuje, bo pewnie jest na prąd zmienny jak Uherze Royal De Luxe lub M2405S. Sprawdź to o czym ci pisałem. A o konkrety najlepiej zapytaj Mulsa na PW.

W moim po kupnie ,po kilkunastu minutach ,zatrzymywał się główny silnik i mocno przygasała lampka w autostopie.Uszkodzony był tranzystor w zasilaczu.Powodzenia w naprawie.Warto ,bo ten sprzęt nagrywa nie gorzej,niż jego nastepcy,a jest znacznie od nich prostszy w budowie.

W moim po kupnie ,po kilkunastu minutach ,zatrzymywał się główny silnik i mocno przygasała lampka w autostopie.Uszkodzony był tranzystor w zasilaczu.Powodzenia w naprawie.Warto ,bo ten sprzęt nagrywa nie gorzej,niż jego nastepcy,a jest znacznie od nich prostszy w budowie.

Marek, spróbuję jednak dogadać się ze specem, wczoraj "prawie" udało mi się wyjąć płytkę zasilacza po odpięciu ponad 30 złączek i odkręceniu 4 śrub z których jedną można wkręcić dopiero po wyjęciu silnika, ale jak się okazało, że od spodu jest połączony lutowanymi przewodami z trafo których wcześniej nawet nie było widać to wymiękłem. Praktycznie nie ma dostępu do części żeby je wylutować i sprawdzić, wolę żeby tę część zabawy robił fachowiec. Jak uda mu się naprawić zasilanie to resztą się zajmę. To będzie mój pierwszy dwuślad.

Wojtek

Wojtek

• Pokaż nowe odpowiedzi