Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Za słowem Korwina - ja osobiście staram się zachować jakiś umiar. Do zapisu Koncertem z prędkością 19cm/s używam taśm głównie typu Studio Master (BASF LH Professional, Maxell XLI/UD, Ampex 456 Grand Master), lecz są to taśmy "cienkie" - 35um. Zwracam uwagę na to, żeby taśma była typu "back-coated". Przy tej prędkości nagrywania stosowanie grubych radiówek typu LGR50, czy SM-911 mija się z celem. No i w drugą stronę nie zakładam na magnetofon jakby nie było wysokiej klasy, jakiegoś szmelcu :-).

Do ^ Mielińskiego

Witaj

Dzięki Markowi, Jeszcze Jednemu i Bozi mam Tandberga TD-20A. Rafaell dając mi Olistę przekonał mnie skutecznie że jest znacznie lepsza od słynnego dwusiarczku molibdenu

Prawdopodobnie moje doświadczenie z taśmami 50um jest jeszcze zbyt małe - ogranicza się do LGR50. W czasie, gdy na małej studyjnej zachowuje się wyśmienicie, na 19cm/s zbyt podbija bas i ma mało sopranów.

Nie wiem i trudno mi logicznie to uzasadnić ale być może usunięcie zdegenerowanej zewnętrznej warstwy nośnika zmniejszenie mikrowibracji spowodowanej ziarnistością tego co trwale trzyma się podłoża doprowadza do tego, że pasmo czułości taśmy nie ulega przesunięciu w dół. Dotyczy to wyłącznie taśm AMPEX korzystam także z taśm 50 um innych producentów, ale nagrywam na nich jedynie na małej stacyjnej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Powyższe wpisy na temat działania Olisty narobiły mi na nią nieodpartego apetytu.

Czy ktoś z Forumowiczów miałby ochotę odstąpić mi odrobinę tego środka? Oczywiście odpłatnie lub na zasadzie wymiany. Być może mam coś, co przydałoby się innym.

Cięzka sprawa z ta Olista . Mnie równiez narobiono na ten specyfik apatytu. .

Z moich poszukiwan wynika że ciężko to dostać w detalu . w hurtowych ilościach jest do kupienia.

Uruchomcie swoich zagramicznych znajomych .jakby co ,to ja jestem chetny .

Fajnie, że zaczęliście się interesować polskimi magnetofonami :) Dla mnie to wciąż sprzęt kultowy i sprawiający mnóstwo frajdy, chociaż mam dużo lepsze maszyny na stanie.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

mielinski,

ja posiadam olej syntetyczny, FINISH LINE (na trudne warunki pogodowe) i uwierz, stosuję je do swoich gramofonów i działają super, jeśli chcesz, to prześlę Ci trochę, ale nie bardzo wiem w jakim pojemniku. Mój ma 60 ml, jeśli masz jakiś pomysł to pisz na PW

A ja dla mojej perełki, TC-765, kupiłem taśmę Ampex 456 Grand Master - i to na niej dokonam pierwszego nagrania a to już w sobotę wieczorem - hihihih :D Może taśma ze średniej półki, ale musiałem w końcu kupić Ampex`a :)

A wiecie kto pierwszy zbudował magnetowid? :)

"Pierwszy magnetowid został zbudowany w 1956 roku przez amerykańską firmę Ampex i był ogromny - miał rozmiary pianina. Film nagrywano na taśmę o szerokości 5 centymetrów, wynalezioną przez Aleksandra M. Pontiatoff, inżyniera rosyjskiego pochodzenia pracującego w USA. Pierwszym programem, zarejestrowanym do późniejszego odtwarzania, były wiadomości telewizyjne.

Od 1965 roku, poza magnetowidami używanymi przy opracowywaniu programów telewizyjnych, pojawiły się także magnetowidy na użytek domowy. Seryjna produkcję magnetowidów domowych wraz z dostosowanymi do nich taśmami nawijanymi na szpulę, pierwsza uruchomiła firma holenderska Philips w 1970 roku.

W roku 1975 pojawił się magnetowid Sony ze swoją kasetą Betamax. Po raz pierwszy widz mógł nagrać program na kasecie i odtworzyć w dowolnej chwili. Ogromna kaseta i gabaryty urządzenia nie odstraszały klientów. Jednak po roku wkroczyła japońska firma JVC z mniejszą i bardziej poręczną kasetą VHS. Po dwóch latach wygrała tańsza technologia JVC, a Sony zostało zepchnięte do zastosowań profesjonalnych - Betamax przemianowano na Betacam i stale udoskonalano."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Alexander Matveevich Poniatoff był twórcą marki Ampex. Swoje początki zawdzięcza udoskonaleniu konstrukcji niemieckiej - magnetofonu Tonschreiber. Zresztą -A(lexander) M(atveevich) P(oniatoff) + ex(cellence) = Ampex ;-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zapomniałem o źródle artykułu :)

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Do^ Maniusa59

Mam wielką prośbę. Zrób zdjęcia układu elektromechanicznego zwłaszcza mocowania prawego silnika od góry, boku i od dołu, reanimowałem przez kilkanaście godzin i dopieszczałem przez kilkadziesiąt godzin AKAI wrzucone do kartonu bez żadnej amortyzacji luzem jak pietruszka lub marchewka. Obecnie ta Pani weszła w spór z kupującym, który jej zwrócił uwagę.Kupującym na Allegro sprzęt na ich prośbę jej nick aby nie dali się wpuścić w maliny.Nie wszyscy są oszustami, wczoraj dotarł do mnie kupiony przez mojego Syna Pioneer A-505R wzmacniacz po przeglądzie w serwisie ELSER w stanie idealnym wraz z pilotem

zapakowany tak troskliwie jak by to mógł zrobić jedynie jego producent

AKAI wkomponowane w sześcian jest dla mnie ciekawostką, ponieważ jest to sprzęt tak zwany popularny z rozwiązaniami konstrukcyjnymi takimi, jakich nie miały magnetofony innych producentów z tak zwanej najwyższej półki, stoi takie cudo u mnie pod stołem i czeka na swojego właściciela,Który powinien po niego przyjechać do mnie w przyszły piątek.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Przedwczoraj wieczorem, na jednym z kanałow telewizyjnych, był emitowany film Briana De Palmy pt. Wybuch (oryg. Blowup).Główny bohater grany przez Johna Travoltę, jest dżwiękowcem pracującym w przemyśle filmowym. W tym obrazie możemy zobaczyć, dużo magnetofonów szpulowych podczas ich pracy. A także, jak z bliska wyglądał wowczas warsztat dżwiękowca (film pochodzi z 1981 roku).

Mnie osobiście zaciekawio urządzenie, które nazwać by można "magnetofonem o napędzie ręcznym" Jego częściami skadowymi były głowice, rolki oraz dłonie dżwiękowca (pełniące funkcję napędową).

a ja bym do tego co podal WzgardliwyTetryk dozucil Tandberga ktorego posiada Korwin, Pioneera RT 909 lub tego Soniacza TC- 755A. Ktorys tu sie wyroznia bardziej trwaloscia/jakoscia/kultura pracy? Zakladajac z gory db/bdb stan magnetofonow...

Witam!!! zgodnie zapowiedzią i prośbą Pana Zbyszka wrzucam zdjęcia AKAI GX4000D.

Tak wyglądał jak domnie dotarł a tak wygląda dziś.Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

post-19370-100002513 1265988381_thumb.jpg

post-19370-100002514 1265988381_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dulon, dlatego go wybrałem :).

Wg mnie wyróżnia się brzmieniem - wspaniały bas - kulturą pracy - cichy i dość delikatnie obchodzi się z taśmami i jak dla mnie świetnie wygląda.

W.

Wojtek

manuis59:

mozesz opisac troche jak czyscisz srodek?

jak zewnetrzne panele? ... przy napisach.

nie da sie na tej jednej galce zmyc czerwonego "ptaszka"?

• Pokaż nowe odpowiedzi