Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>>noster

ReVox A77 występuje zarówno jako dwuścieżkowiec, jak i czterościeżkowiec. Pojawiały się w czterech wypustach ( MK I, MK II, MK III, MK IV) ze wzmacniaczem lub bez. Oferta była uzupełniana o egzemplarze wyposażone w układ Dolby B oraz wersje do zastosowań specjalnych takie jak S.L.S (Super Low Speed) czy też Vox (automatyczny start nagrywania po pojawieniu się sygnału na wejściu). Wydaje mi się, że wyczerpałem wszystkie standardowe opcje ;-).

>>noster

ReVox A77 występuje zarówno jako dwuścieżkowiec, jak i czterościeżkowiec. Pojawiały się w czterech wypustach ( MK I, MK II, MK III, MK IV) ze wzmacniaczem lub bez. Oferta była uzupełniana o egzemplarze wyposażone w układ Dolby B oraz wersje do zastosowań specjalnych takie jak S.L.S (Super Low Speed) czy też Vox (automatyczny start nagrywania po pojawieniu się sygnału na wejściu). Wydaje mi się, że wyczerpałem wszystkie standardowe opcje ;-).

>>mielinski

Ale warto kase pozbierać, bo wkładka jest warta każdego grosza!

>>Kilup

A masz sprzęt do nich? Ciekaw jestem jak brzmienie? Z którego roku w ogóle te słuchawki, pewnie lata 70?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

==>mielinski

"Poza tym charakterystyki były zdejmowane na taśmie ReVox641, która jakimś znowu mega-cudem nie była". Tu bym polemizował z Tobą, bo spotkałem się tym, że zalecaną taśmą dla Revoxów była AGFA PEM 468. A ten Revox641 to Ampex czy AGFA ?

Np. na taśmie testowej BASF (jest na Allegro) po sygnałach jest doklejona BASF SPR 50LH do próbnych nagrań. Wszystko zależało w jakich latach był produkowany magnetofon i taśma.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Ma ktoś może cztery puste "18-tki", których zechciałby się pozbyć? Przeszukałem dziś strych i piwnicę myśląc, że pozostały mi po "Damie Pik", ale niestety "poszły" razem z "Damą".

GM

P.S. Chodzi oczywiście o puste szpule, a nie o... :-)

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Filwoj, 21 Lut 2010, 16:23

>G.Mark, coś by się znalazło, jakieś Shamroki mam, ale brakuje mi dużych...

>Wojtek

Pięknie dziękuję za info, dalsza korespondencja na PW.

GM

Mam pytanie nie związane z tematem. Ale zadam je, bo wiem że niektórzy tutaj mają gramofony Duala.

Otóż dostałem gramofon Dual 505. Rodzaj talerza i regulacja "pitch control" wskazują na to, że powinna być gdzieś lampa stroboskopowa. Ale nic się nie świeci i nie widzę jej w ogóle. Więc o co tu chodzi ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kasjel, 21 Lut 2010, 18:37

>Mam pytanie nie związane z tematem. Ale zadam je, bo wiem że niektórzy tutaj mają gramofony Duala.

>Otóż dostałem gramofon Dual 505. Rodzaj talerza i regulacja "pitch control" wskazują na to, że

>powinna być gdzieś lampa stroboskopowa. Ale nic się nie świeci i nie widzę jej w ogóle. Więc o co tu

>chodzi ?

>http://www.dual-reference.com/tables/CS505-1.htm

Ten gramofon wbudowanej lampki neonowej nie posiada. Por. http://downloads.nakedresource.com/ve_download_centre/index.php?dual/dual_cs5052.pdf

GM

Kasjel, G.Mark - Na zdjęciu z lewej widać obudowę lampki a na krawędzi talerza odpowiednie szachownice, dla różnych prędkości i częstotliwości prądu. Być może po prostu żarówka spalona i nie świeci...

Wojtek

Wojtek

Na stronie do której link wkleiłem jest też napisane, że jest stroboskop. Poza tym jeśli talerz jest z "szachownicą", to przecież musiał by być. Szukałem już dosłownie pod lupą i nic....

Na naszym forum znalazłem wątek n/t Duala i tam ktoś radził użycie neonówki. Temat nr: 25163.

A wypowiadał się G.Mark... Może zadać pytanie właścicielowi ?

W.

Wojtek

Ukryta Zawartość

Wprawdzie do 505-2, ale to bliźniacza konstrukcja. Z instrukcji wynika, że lampy wbudowanej nie ma (być może była jakaś dodawana?).

Ukryta Zawartość

Napisano w instrukcji, ze predkosc spraedza sie za pomoca lampy stroboskopowej umieszczonej na zewnetrznej krawedzi gramofonu. I opis pierscieni stroboskopowych od gory do dolu.

Napisano, że prędkość sprawdza się za pomocą stroboskopu na zewnętrznej krawędzi talerza.

turntable -> talerz gramofonu

stroboscope -> stroboskop (nie lampa stroboskopowa! )

Dulon może potwierdzić moją znajomość angielskiego ;-).

Strobe light or stroboscopic lamp, commonly called a strobe, is a device used to produce regular flashes...and so on my friend :)

Moze Dulon nie zna angielskiego :P

A tak na powaznie...to to samo.

:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) o tu na przyklad.

Jezyk potoczny rozni sie od tego nauczanego w szkole. Moja corka po przyjezdzie do Polski miala 3 z angielskiego bo probowala poprawiac nauczycielke :)

Ukryta Zawartość

Jestem idiota...przyznaje otwarcie :)

W tekscie bylo stroboscope a nie strobe light. Sorry..stad cale zamieszanie.

Natomiast ja jak idiota przerzucilem w glowie na strobe light...i tak sie tego uczepilem

Masz absolutna racje...przepraszam...pozno juz :)

W instrukcji kluczowe jest następne zdanie:

"If this [stroboscope] is illuminated with a light operating on alternating current..."

co jest dowodem na to, że producent zapewnia jedynie paski na brzegu talerza, a źródło błysków 50 lub 60 Hz użytkownik musi załatwić sobie sam (za pomocą neonówki czy choćby żarówki, zasilanej prądem zmiennym).

W tym modelu neonówki wbudowanej nie ma co szukać i już.

Dzięki Panowie za wszystkie odpowiedzi i tłumaczenia ! Dziwne jest to wszystko ! Gramofon dosyć dobrej klasy bez stroboskopu.....

Ale najważniejsze jest to, że po czyszczeniu, konserwacji i kalibracji wkładki gra naprawdę dobrze.

Myślałem, że igła będzie uszkodzona, ale nic na to nie wskazuje. Po podłączeniu masy gramofonu do wzmaka znikło wszelkie brumienie, a w głośnikach usłyszałem absolutną ciszę ! Dostałem go za darmo, wraz kilkoma innymi rzeczami. Jak myślicie ? Czy powinienem go sobie zostawić ? Już nie będę dalej zaśmiecał wątku o magnetofonach szpulowych, ale tylko chciał bym usłyszeć Wasze zdanie na ten temat.

Czy warto go sobie zostawić ?

Pragnę podzielić się z Wami moim spostrzeżeniem. Ten wątek na forum oceniam za najbardziej wartościowy. Zgromadziła się tutaj grupa prawdziwych pasjonatów. Ludzi, którzy bezinteresownie pomagają sobie w rozwiązywaniu swoich problemów sprzętowych. Ludzi, którzy szanuję się nawzajem. Niestety ostatnio na forum źle się dzieje. Jestem dumny z tego, że mogę być wśród Was. Czasu trochę mam mało, a zainteresowań coraz więcej. Jednak gonię moje marzenia może w niedalekiej przyszłości stanie u mnie Revox PR99 MkII powoli zbieram grosiki. Pozdrawiam wszystkich szpulomaniaków.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

• Pokaż nowe odpowiedzi