Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Kasjel, 22 Lut 2010, 08:28

>Czy warto go sobie zostawić ?

Kasjel, zostaw go sobie, aż się osłuchasz i sam stwierdzisz, czy Ci się podoba bardzo, czy mniej.

Sprzedać zawsze zdążysz (dobrego Duala sam bym chętnie kupił).

F

Lucky, 22 Lut 2010, 13:38

Marzenia są po to, żeby mieć w życiu cel, a jak się czegoś bardzo, bardzo chce, to nawet najbardziej ambitne cele można osiągnąć (i wtedy trzeba znaleźć coś jeszcze bardziej ambitnego). Życzę powodzenia.

Jak Ci działa ten Sanyo N55? Czy po włączeniu SuperD pojawia się jakiś niski dźwięk - coś jakby brum, ale raczej nie sieciowy, brzmi bardziej jak sprzężenie zwrotne w okolicach 200Hz. W moim tak jest, i nie wiem już, gdzie szukać przyczyny (nawet zasilacz wymieniłem).

Pozdrawiam,

F

Forecast88 sprawdziłem czy u mnie coś takiego się pojawia. Zrobiłem próbę włączyłem nagrywanie i podczas przełączenia na SuperD nic nie brumi totalna cisza. Wycina tylko cały szum taśmy.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Trochę mi się nie podobało jak taśma układa się na szpuli 26,5 po przewinięciu.W takiej Damie Pik jest idealnie (chociaż szpulka trochę bije) ze względu na sposób prowadzenia.Kto miał ten magnetofon ten wie o co chodzi.Przełożyłem więc podkładki w Tascamie pod rolkami prowadzącymi z góry na dół i jest O.K.

Polecam

Podręcznik akustyki- F. Alton Everest

rok wydania 2009

Stron:671

Wydawnictwo Sonia Draga

ISBN:978-83-914585-8-7

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dostałem nareszcie przejściówkę Din-cinch i wreszcie mogłem posłuchać Damy Pik.Założyłem taśmę Maxell, którą kupiłem na Allegro.Spodziewałem się usłyszeć tylko coś co przypomina muzykę na tle szumów.Nic z tego, jakość mnie zadziwiła!I to wszystko na przesuwie 9,53!Mam porównanie do dużo poważniejszego sprzętu i naprawdę nie ma się czego wstydzić :-)

Paul67 - na prędkości 9,5cm/s to trochę mi się wierzyć nie chce, aby mogło być dobrze. Ale na 19,05cm/s to owszem.....nawet polski szpulak może zagrać super ! Ten M2405S którego miałem wyglądał jak nowy i właściwie był nie używany. Ale nie grał tak dobrze, jak M2405S którego sprzedałem w 89r.

Była to wersja cała czarna z dwoma osobnymi wskaźnikami VU. Wewnątrz był konensatory Toshiby.

Jeszcze na takiego zapoluję !

Ja też bym w to nie uwierzył gdybym nie usłyszał.Nie wiem na czym te taśmy były nagrywane,ale jakość jest bardzo dobra.Jestem bardzo zaskoczony!

Szczerze mówiąc ten docisk wygląda tak jakby ktoś się sporo z tym bawił,ale to się sprawdza.Filc jest nowy.Myślałem, żeby zrobić to tak jak przewidziała fabryka, ale na razie się sprawdza.No i co jest ważne głowice są niezużyte.

Co do jakości M-2404S,to od niego właśnie zaczeły się moje kłopoty he he.Kupiłem to cudo z dużym wysiłkiem,bo w tamtych czasach było trudno.Ja na "Misiu".Miałem,tylko taśmę pokazową dodawaną do sprzętu i jakieś nagrania mono z tonetki.Po prostu rozpacz.A tu stereo czeka.

I wtedy ,kolega przyniósł do mnie kilka taśm bast,agfa,philips,nagranych z winyla na jakimś niezłym szpulaku.I się zaczęło..Tamte taśmy odtwarzał wspaniale,ale sam już tak nie potrafił nagrać.

Co ja nie kombinowałem i nic.Zostało jedno.Zdobyć lepszy magnetofon,a to już było wyzwanie,bo musiał byc zachodni.Koncerta jeszcze wtedy nie było ,a nawet jak by już był,to był zbyt drogi.

I tak pomału szukam,lepszego,lepszego itd.

Wniosek z tego jest taki,że nasze damy arie itd,potrafiły naprawdę pokazac co potrafią,gdy odtwarzały bardzo dobrze zapisane taśmy,więc mogę zrozumieć ten zachwyt.Ale spróbuj samemu uzyskać na niej taką jakość na 9,5.

Paul, pamiętam ze swoich intensywnych walk z jakością nagrywania i odtwarzania na Damie Pik, że poza właściwym ustawieniem dobrych głowic kluczową rolę odgrywał dobry docisk taśmy. Miałem kilka wynalazków z których jeden dobrze się sprawdzał - dodatkowy filc na wewnętrznej stronie klapki zamykającej głowicę (której u ciebie nie ma - oczywiście klapki). Powodował on dodatkowy docisk taśmy i przy właściwym dobraniu grubości i położenia bardzo poprawiał parametry nagrywania i odtwarzania ale niestety wpływał na szybsze zużycie głowic. Rozwiązanie u ciebie jest podobne jeśli chodzi o ideę i myślę, że całkiem możliwe, że jakość odtwarzania na 9,5 jest dzięki temu taka dobra.

Wojtek

Wojtek

Marek-41, 23 Lut 2010, 19:11

Na razie nie próbowałem nagrywać i nie chcę się rozczarować bo być może będzie to bardzo odstawać od tego co teraz słyszę.Większość nagrań na tej taśmie pochodzi z winyla i dziwię się,że tak leciwy sprzęt potrafi tak dobrze zabrzmieć.Słucham i jestem zadowolony, a o to przecież chodzi w tej zabawie!

Witajcie!

Do MAG-a :

Nie korzystam z tych sluchawek, kupilem je jako ciekawostke :). Swoja droga musialbym chyba podlaczyc do kina domowego, ale w tedy nie mialbym glosnika a raczej sluchawki centralnej :). Kupilem tez dwie plyty analogowe kwadrofoniczne, ale rowniez nie mam mozliowsci odtworzenia.

Pozdrowienia dla wszystkich

Ja też kiedyś kupiłem używaną dużą szpulę. I jest tak wspaniale nagrana z winyla, że chyba raczej nie osiągnę takiej jakości. Przede wszystkim musiał być jakiś zajebisty gramofon. A o szpulaku nawet nie wspominam....

Paul,rozumiem.Teraz to zabawa,ale wtedy nie było alternatywy.Teraz mogę sobie posłuchać Philipsa N-4418 na jego wewnętrznych głośnikach,albo dwuśladowego Tandberga TD20A HS na 38cm/sek poprzez kolumny Sansui X-9.Wtedy był,tylko M-2404S z jego wzmacniaczem 2X5 watt i słuchawki SN-50,bo żadnych kolumn wtedy jeszcze nie miałem.Radocha ze słuchania,jednak była chyba podobna i oto tu chodzi.Powodzenia i zadowolenia z Damy.

Kasjel,osiagniesz,lub przynajmniej masz taką szansę.Teraz masz sprzet,o którym uwcześni posiadacze damy ,nawet nie marzyli .Jak ci sie uda zdobyc odpowiednią wkładkę i to wszystko prawidłowo ustawić,to sam się zdziwisz.

Marek-41, 23 Lut 2010, 20:06

Dzięki! Ta Dama to taki wehikuł czasu...Łza się w oku kręci i dziw bierze,że po tylu latach to nadal gra.Wtedy taki sprzęt nam wystarczał i był naszą dumą.Nie myślałem,że kiedyś będzie stał u mnie w pokoju Tascam czy Fostex.Nie śmiałem nawet o tym marzyć...

Ten Dual 505 którego dostałem gra najlepiej z wszystkich moich gramofonów. Ale jeszcze nie zrobiłem próby nagrywania. Coś mi się wydaje, że na moim Sony TC 765 i taśmie Basf Professional zrobię totalny odjazd ! Jutro zobaczę.

Paul67 - ja też nawet bym kiedyś nie pomyślał, że teraz będę miał tonę takiego sprzętu !

Ale coś mi się wydaje, że i tak kiedyś byliśmy szczęśliwsi posiadając Arię, Damę czy M2405S.....niż teraz, mając sprzęty z najwyższych światowych półek......

Kasjel, 23 Lut 2010, 20:22

Tak masz rację, wtedy byliśmy szczęśliwsi.Potrafiliśmy cieszyć się drobnostkami.Usłyszało się jakąś płytę w radio i po nocach nie mogło się spać...

Nawet jedna kaseta Basf LH-EI kupiona w Pewexie, to było coś ! Teraz to by trza było chyba najnowszego Mercedesa kupić, żeby można było uważać że ma się COŚ.

>Znów słucham muzyki z takimi wypiekami na twarzy jak 30 lat temu:-)

Ja też. Ostatnio, większą frajdę sprawia mi takie słuchanie, niż audiofilski "odsłuch".

Korci mnie, aby zakupić Radmora w super stanie, lub po regeneracji.

Taki powrót do przeszłości wzmaga radość życia.

Kasjel ciesz się tym co masz i co być może jeszcze kiedyś mieć jeszcze będziesz i skończ z tą jeremiadą "nic mnie już nie bawi nic mnie już nie nęci odkąd Pani Mani biust się w magiel wkręcił. Uwaga: szczeliny głowic zapisującej odczytującej i uniwersalnej różnią się między sobą szerokością zapis odtwarzany z zapisującej przez odczytującą lub uniwersalną jest zawsze doskonały zapis z uniwersalnej odtwarzany przez uniwersalną jako taki a przez odtwarzającą marny

• Pokaż nowe odpowiedzi