Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

>Czy komuś zdarzyło się kupić ostatnio taśmę Zonal 840 i mógłby się podzielić wrażeniami?

Ja ostatnio kupiłem tytułem próby. Nagrywałem ją co prawda tylko na Arii, ale muszę powiedzieć że efekt był więcej niż zadowalający! Taśma jest czulsza niż np. Stilon, podczas odczytu poziom jest wyższy niż przy nagraniu o ok.2-3db.

paul_67, ostatnio "odkryłem" ten zespół ponownie. Do tego stopnia urzekł mnie, że zakupiłem kilka płyt winylowych i zachwycam się ich muzyką patrząc na czarny naleśnik kręcący się na Rotelu...

Wojtek

Wojtek

Gość sofistan

(Konto usunięte)

paul_67,

Marillion, oczywiście do momentu gdy jeszcze był w ich składzie Fish stworzyli materiał, który się nigdy nie zestarzeje i zawsze będzie naładowany niesamowitą energią, mam ich wszystkie płyty na winylach i te same na CD (niebawem też nagram na VHS), więc mogę ich słuchać zawsze i wszędzie :-)

Pozdrawiam

Jacek

Filwoj, 26 Lut 2010, 21:56

>paul_67, ostatnio "odkryłem" ten zespół ponownie. Do tego stopnia urzekł mnie, że zakupiłem kilka

>płyt winylowych i zachwycam się ich muzyką patrząc na czarny naleśnik kręcący się na Rotelu...

>Wojtek

Jak Marillion to tylko z Fishem.Bez niego to zupełnie inny zespół.Od paru dni słucham po kolei ich płyt.Świetna muza!

Dulon184, G.Mark wielkie dzięki za cenne rady. W sobotę powalczę z problemem.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Jeśli chodzi o taśmę Basf SM 468 to na pewno na szpuli to nie jest ten nośnik, o którym jest napisane na pudełku.Po pierwsze nie ma grubości 48, ale połowę tego i strona nieczynna nie jest czarna.Jak to na Allegro-ruletka...

Polecam

Rozmyślania Polaka w Starożytnym Zamku Maurów nad Tagiem

Kiedyś dawno temu wyprodukowano pył ze stopu 55/100 Fe, 40/100 Co, 5/100 Ni granulacja 0,1 um koercja 608 - 664 A/cm (760 - 830 Oe) ale to jest problem waszej piaskownicy.Nie moja bajka, nie moja palma i nie moje małpy i jeszcze jedno nie ta Sierotka Marysia, nie te Krasnoludki, nie ten Las i nie ten BIAS.

Zbyszek

Suplement skład stopu może być jeszcze bardziej upierdliwy a taśma nie typu warstwowego, ale wypełniona nośnikiem w całej swojej masie uczeni radzieccy i Ojciec dyrektor znali już takie przypadki

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Korwin, 27 Lut 2010, 10:07

>Polecam

>Rozmyślania Polaka w Starożytnym Zamku Maurów nad Tagiem

>Kiedyś dawno temu wyprodukowano pył ze stopu 55/100 Fe, 40/100 Co, 5/100 Ni granulacja 0,1 um

>koercja 608 - 664 A/cm (760 - 830 Oe) ale to jest problem waszej piaskownicy.Nie moja bajka, nie

>moja palma i nie moje małpy i jeszcze jedno nie ta Sierotka Marysia, nie te Krasnoludki, nie ten Las

>i nie ten BIAS.

>Zbyszek

>Suplement skład stopu może być jeszcze bardziej upierdliwy a taśma nie typu warstwowego, ale

>wypełniona nośnikiem w całej swojej masie uczeni radzieccy i Ojciec dyrektor znali już takie

>przypadki

Czy naprawdę nie dało się tego napisać tak, aby nie trzeba było się domyślać o co Ci chodzi, a tekst był zrozumiały na pierwszy rzut oka nieuzbrojonego? W obecnej formie przypomina to raczej bajeczkę pana Jachowicza, a nie fachową sugestię co do ew. przyczyny problemów z nagrywaniem na przedmiotowej taśmie.

GM

Szukając szczęścia można znaleźć guza, a więc łopatologicznie, taśma specjalistyczna jeśli cienka około 24 um to w miarę współczesna przeznaczona przypuszczalnie do zapisu danych cyfrowych i wypełniona nośnikiem w całej swojej masie.Istnieje jeszcze coś takiego oprócz internetu jak słowo drukowane polecałem książkę Pani Barbary Libury Taśmy Magnetyczne ale skoro macie w dupie literaturę ojczystą i tą piękną i tą techniczną to cierpcie z niewiedzy

Zbyszek

Ponawiam apel o pomoc!

Okazało się, że mam już dwie nowe taśmy, które wydają piski i skrzypienia podczas odtwarzania z uwagi na zbyt duże tarcie. Dochodzi nawet do blokowania się ( zatrzymywania ) tych taśm. Nie chciałbym wyrzucać ich do kosza. Próbowałem już wszystkiego, nawet tak drastycznej metody, jak przepuszczenie ich po papierze ściernym 2000. Zdjęcie w załączeniu. Papier zamocowałem w sposób całkowicie bezpieczny dla głowic. Niestety efektu brak.

Może ktoś z Was jednak mógłby mnie poratować naparstkiem słynnej Olisty? To moja ostatnia nadzieja przed wyrzuceniem taśm. Dodam jeszcze, że próbowałem wosku do karoserii samochodowych, oraz talku.

Po talku pewien efekt był, ale zapychały się szczeliny głowic i musiałem go dokładnie z taśmy usunąć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>A mechanicznie jak? Żadnych dodatkowych oporów, tarcia, piszczenia?

Nie zauważyłem nic takiego, taśma biegnie cichutko, ładnie się nawija. Aha, jest to taśma z backcoatingiem.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

paul_67, 27 Lut 2010, 11:01

>Korwin, 27 Lut 2010, 10:39

>Co mi teraz po takich informacjach skoro kupując dostałem co innego niż było przedmiotem aukcji?

Skoro tak, to taśmę należy zwrócić sprzedającemu, informując go uprzednio, że sprzedał nie to co powinien.

GM

Do^ G.Marka

Po kilku smutnych doświadczeniach przeszła mi całkowicie ochota na zbawianie świata, ale Olistę dostałem od: [email protected] może On Ci pomoże. Rolka dociskowa < na podstawie zamieszczonego przez Ciebie zdjęcia> wymaga natychmiastowego przeszlifowania papierem ściernym [około 200]. Uwaga dodatkowa korzystam z taśm z tak zwanego odzysku, niektóre z nich mimo pozornie pięknego wyglądu [ nie paprzą szczelin ale lepi się w nich zwój do zwoja] wymagają a) kąpieli w znaczeniu dosłownym b) płukania w płynie antystatycznym do tkanin c) odwirowania przy pomocy wiertarki d)przetarcia w trakcie przewijania z ominięciem toru przesuwu taśmy przez suchą czystą szmatkę e) przewinięcia przez szmatkę z ŚLADOWĄ ILOŚCIĄ OLISTY !!!

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin, 27 Lut 2010, 12:22

To było raczej do mnie.

Dziękuję za dane kontaktowe.

Rolka była szlifowana papierem i myta, ale niestety guma jest chyba spękana dość głęboko. Po kilku godzinach pracy jej wygląd powrócił do tego, z przed szlifowania. Zadawalam się tym, że nie sprawia ona najmniejszych problemów z przesuwem. Magnetofon działa idealnie (na sprawnych taśmach).

Szukaj więc albo gumy w formie wałka [ pchli targ] albo zakładu wulkanizacyjnego gdzie Ci taką gumę < z neoprenu> będą w stanie wykonać za formę może posłużyć rurka [ lub rurki] z stali nierdzewnej. Można rolkę także wyciąć z płyty gumowej ale nie znam obecnie nikogo wszyscy zostali już dawno sprywatyzowani czytaj rozgrabieni.

Pozdrawiam

Zbyszek

markam, 27 Lut 2010, 12:42

Też mam podobny problem z taśmą Zonal, z której zupełnie się ulotnił środek smarujący. Taśma piszczy i zatrzymuje się na metalowych rolkach, ale nie brudzi, jest czysta i gładka. Akustycznie jest doskonała, więc nie mam zamiaru jej wyrzucać, tylko szukam sposobu na odratowanie.

Castrol Olista nie jest jedynym środkiem, którego można spróbować, to po prostu smar łożyskowy na bazie oleju mineralnego z litem, jedyny problem, że jest dostępny w opakowaniach przemysłowych (najmniejsze chyba 20kg). Można tego poszukać w jakichś warsztatach, może odstąpią troszkę za symboliczną opłatą.

Są również inne smary o podobnych właściwościach, które mogą się świetnie sprawdzić w tym zastosowaniu - listę można znaleźć np. tu

Ukryta Zawartość

Trzeba na niedużym kawałku taśmy próbować różnych rzeczy, aż do osiągnięcia efektu - a wtedy należy się tym pochwalić na forum, czego nie omieszkam zrobić, jak mi się uda.

Ukryta Zawartość

przepraszam, ale to chyba jakieś żarty? albo ja już nic nie rozumiem z tego (audiofilskiego) świata?

przewijanie taśmy magentofonowej po papierze ściernym ma pomóc?!

ścieranie rolki gumowej papierem 200 ma pomóc?!

...chyba w ich zniszczeniu.

WzgardliwyTetryk, 27 Lut 2010, 13:41

Jest szansa,że taka rolkę można zregenerować przy pomocy papieru ściernego, ale przepuszczanie taśm przez taki papier chyba na zdrowie im nie wyjdzie...

Papier ścierny (zwłaszcza 200!) to już jest desperacja w finalnej fazie. Jeśli Markam przepuścił całą taśmę przez papier 2000, to wątpię, czy jeszcze coś z niej będzie. Nawet Olista nie pomoże.

Ale jeśli rolka dociskowa działa dobrze, nie ślizga się, nie gnie taśmy, to po co ją w ogóle ruszać? Szlifując w domu łatwo można ją zepsuć, zrobić owal, itd.

W ostateczności na ebayu wciąż są dostępne nowe rolki do Teaców, czasem nawet w przyzwoitej cenie.

Tak się dziwnie składa, że mam od lat jeszcze 60-tych Przyjaciół i Znajomych w Instytucie Naftowym obecnie Instytut Nafty i Gazu Kraków ul. Lubicz 25a, niektórzy z Nich pracują do chwili obecnej a ze smarowania koloidalnego przy ślizganiu [nie mylić współczynników tarcia ślizganie - toczenie] pisali prace doktorskie i robili habilitacje. Tak się dziwnie składa, że polecam innym jedynie to co sam dokładnie wypróbowałem. Szarych maści z dodatkiem tak zwanych mydeł litowych jest bądź ile, ale dalej śmiem twierdzić,że dla Olisty nie ma konkurencji.

Piszczące taśmy były kiedyś przechowywane w temperaturach poniżej 8 st C i to jest efekt końcowy zjawiska zwanego poceniem się taśm, do braku środka zmniejszającego współczynnik tarcia dochodzi jeszcze śladowa ilość lepiszcza z warstwy czynnej.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam!

Mam pytanie, czy ma ktoś może do sprzedania taśmy "radiowe" (te z bobinkami, ewentualnie same bobinki)oraz taśmę klejącą do taśmy magnetofonowej? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie!

Nigdy tego nie robiłem, ale wydaje mi się, że taką rolkę dociskową powinno się najnormalniej w świecie przetoczyć, tzn. delikatnie nożem na tokarce zebrać tą zewnętrzną (nierówną) powierzchnię.

Paul, czy mam rację ?

• Pokaż nowe odpowiedzi