Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

rommel, 5 Mar 2010, 17:59

Niezbyt wyraźnie to widać, ale sądzę, że w ciemnych miejscach po prostu prześwituje czarny back coating, bo jasnobrązowa warstwa czynna jest już bardzo cienka, więc nic dziwnego, że poziom zapisu spada. Czy te ciemne miejsca były już przed smarowaniem, czy pojawiły się po nim? W tym drugim przypadku może schnięcie przez parę dni by coś pomogło.

Forecast88

Na pewno były te białe ślady,które dopóki nie przeczytałem Twojego opisu,wyglądały jakby na taśmę chlapnęło coś chemicznego...Nie wiem,może proszek do prania.Natomiast wewnątrz taśmy dałem ciała i się aż tak nie przyglądałem...Pytanie:czy jest sens to reanimowac czy po prostu szkoda czasu i środków...

Ciemne plamy to wżery pamiątka po swoistej grzybicy taśmy zdążyła zapleśnieć przechowywana w wilgotnej piwnicy dlatego cenię sobie taśmy "radiowe" ponieważ są tak grube, że mały ubytek nośnika ne vadi.

Uwaga

Na tak zwane falbanki nie znalazłem jeszcze skutecznej metody reanimacyjnej, taśmę złódkowaną należy przewinąć nośnikiem na zewnątrz i zapomnieć o niej na kilka dni, a potem przewinąć normalnie warstwą czynną do środka.

Pozdrawiam

Zbyszek

rommel, 5 Mar 2010, 18:49

Raczej już nie ma sensu reanimować, ale możesz tę taśmę potraktować jako materiał do eksperymentów z różnymi smarowidłami albo kąpielami - jak zniszczysz, to i tak nie będzie szkoda.

Ze smarów łożyskowych Castrola są jeszcze ciekawe te ze związkami molibdenu - Olistamoly albo Molub-Alloy. Dwusiarczek molibdenu (MoS2) był używany przy produkcji taśm jako składnik warstwy poślizgowej, i to mi najbardziej pasuje do uzupełnienia brakującego poślizgu.

Przy okazji: zainspirowany pomysłem Markama przykleiłem cienkie paski z miękkiego filcu na stałych prowadnicach, do których przyczepiała mi się taśma Zonala i problem zniknął. Teraz taśma przesuwa się cicho i bez zahamowań, a filc pozostaje czysty i suchy, bo nie stosowałem żadnego smarowania. Zobaczę, czy po kilku przewinięciach przez filc taśma nabierze własnego poślizgu, czy trzeba będzie próbować innych metod.

F

Barbara Libura "Taśmy magnetyczne"

Cytat dosłowny 3.7.5. Pomiar złódkowania taśmy [strona 171 wyd II Wwa 1976 WKiŁ]

Pomiar polega na przyporządkowaniu s k r z y w i e n i a p o p r z e c z n e g o taśmy odpowiedniej krzywiźnie na wyskalowanym metalowym sprawdzianie,.....

..Promień złódkowania taśmy podaje się jako średnią arytmetyczną wyników pomiarów 5 próbek

---> rommel

Fajne te Dero - czy tam posrodku jest potencjometr? Jak zle graja to pobaw sie wytlumieniem/padami albo nawet wymien przetworniki - dzis nie produkuja juz tak ladnego sprzetu:)

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

Korwin, 5 Mar 2010, 20:30

Zdaje się, że to było skierowane do mnie...

Wiem, że złódkowanie określa się jako skrzywienie w kierunku poprzecznym, bo tak się mierzy jego promień. Jak patrzę na taką taśmę, to dla mnie ona ma wgłębienie, biegnące wzdłuż dłuższego boku, dlatego nazwałem to opisowo wzdłużnym wgłębieniem. Dla pewności, poniżej fragment strony 46, żeby już każdy wiedział, jak to wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie ma chętnego na takie cacuszko? z pełnym wyposażeniem, szpulkami...

Ukryta Zawartość

post-24671-100000415 1267819462_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

WzgardliwyTetryk, 5 Mar 2010, 21:04

Fajne, tylko maluśkie takie, właściwie gadżet kolekcjonerski. Układ mechaniczny pewnie trzeba naprawiać u zegarmistrza.

No i ta cena...

To złódkowanie taśmy jest dosyć powrzechne, szczególnie w przypadku cienkich taśm. Taśma w ten sposób zdeformowna, jednak zupełnie nie sprawia problemów z zapisem i odczytem, ponieważ w momencie styku z głowicami jej geometria wraca do normy. Nie wiem, jak to się ma do grubych taśm. Posiadam taśmę z Polskiego Radia, kupioną około 80-tego roku za grosze. Pamiętam, że była nagrana z dużą prędkością i miała od strony zewnętrznej kolor różowy. Po zakupie nagrywałem na niej na Arii. Od tamtej pory do dziś jej nie używałem, ale trzy szpule leżą gdzieś u mnie na strychu. Muszę się do nich dobrać.

Piękna!!! Ale cena!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

markam, 5 Mar 2010, 21:14

>miała od strony zewnętrznej kolor różowy

Czyżby BASF LGR 30 P? Całkiem dobra taśma, choć może być już zabytkiem.

W ogóle dawniej taśmy, głównie radiowe, miały fajne kolory i opisy na całej długości, co ułatwiało ich szybkie odróżnienie.

Ostatnio nagrywałem na szpulowym Maxellu 18um (18-180), mocno złódkowanym, i nie miało to najmniejszego wpływu na jakość dxwięku, lub równomierność poziomów. Kupiłem tą taśmę już używaną. Mam sporo używanych Maxelli i mogę stwierdzić, że są to najlepsze taśmy, z tych mi znanych, jeśli chodzi o trwałość i przydatność po długim okresie eksploatacji. Mam też kilkanaście nowych, zafoliowanych, ale te trzymam na gorsze czasy. Zauważyłem, ze Maxell potrzebuje nieco większego prądu podkładu niż Basf, i szczególnie Stilon.

Forecast88,

Być może, nie znam nazwy tej taśmy. Kupiłem ją na bobince bez opakowania. Ma ona napisy na całej długości, ale nie pamiętam jakie. Jak ją odnajdę, wkleję fotki.

Gość sofistan

(Konto usunięte)

Witajcie,

mam prośbę, nabyłem dawno temu taśmy Ampex 671, mam ich 5 razy 18 cm (są nie nagrane) i chciałbym się dowiedzieć coś więcej na ich temat, czyli jaką mają grubość i czy w ogóle nadają się do moich REVOX-ów.

Pozdrawiam

Jacek

Taśmy Stilon to dla mnie legenda. Pamiętam, jak w 79 roku jeździłem pociągiem do miejscowości oddalonej 50 km od mojego miejsca zamieszkania, gdyż tam w sklepie, były taśmy Stilon w normalnej sprzedaży. Nagrywane wtedy na Damie Pik i Arii nie zachwycały jakością, ale dziś, gdy zrobiłem próbę na takiej taśmie NOS, na Philipsie N 7150, jakość jest doskonała. Trzeba tylko ustawić nieznacznie mniejszy prąd podkładu.

Trochę kolorowej historii:

różowy BASF LGR 30 P

zielony BASF LGR 40

biały BASF LGR 50

żółty BASF LR 56 P

Ukryta Zawartość

post-25554-100000407 1267822935_thumb.jpg

post-25554-100000408 1267822935_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja też chcę takie kolorowe tasiemki .

Moja landrynka jest koloru brudny ,lekki róż .Mam na niej skladanke Tangerine Dream nagrana na Studerku na 19,05 i jest bombowo .

sofistan, 5 Mar 2010, 21:44

Ampex 671-- 0.75 mil Low Noise Extended Range non-backcoated extended-length tape (cassette or 1/4)

dość cienka (klasy 25um), dzięki czemu mieści się jej na 18cm tyle, co porządnej taśmy na 26cm, czyli 2400 stóp = 730 metrów

dźwiękowo podobno całkiem przyzwoita, no i jak mało który Ampex nie powinna mieć Sticky Sheda

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie miała baba kłopotu kupiła kolumny poszukuję kołków montażowych do maskownic w parze kolumn Polaris 300 nie moje ale mój problem, czy pisać do ŚWIDNICY czy sobie odpuścić i wykonać je z materiałów zastępczych

Pozdrawiam

Zbyszek

Na allegro bywają oryginalne Tonsilowskie kołki, a jak nie, to można je zastąpić czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Korwin - proponuję w miarę możliwości zakup "organoleptyczny" - zakupiłem podobne jak na Alledrogo i jakość wykonania była nie do przyjęcia = bardzo słabo trzymały maskownicę, nie wiem jaki kształt i wielkość powinny mieć te elementy by solidnie spełniały swoją rolę, sam też poszukuję porządnych 2 kompletów - czy mogę Cię prosić jakbyś znalazł odpowiednie wg. Twojego zdania o zakup również i dla mnie 8 sztuk (na dwie kolumny)?Oczywiście przeleję pieniążki, oby w rozsądnej cenie tylko były :-)

Witam!

Dzisiaj otrzymałem płytę Dire Straits "Alchemy", słucham na gramofonie Technics SL-1710 MKII, wkładka Shure M44-7 to poezja. Mam CD z tego wydawnictwa ale wreszcie zdecydowałem się na zakup analogu i to jest to! W 1984 roku nagrywałem z radia "Wieczór płytowy" nigdy nie mieściła się na kasecie C90, mam to nagranie. Wreszcie nagram na szpuli i się zmieści.

Pozdrawiam wszystkich.

• Pokaż nowe odpowiedzi