Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Ech Korwin, żebyś Ty chociaż coś sprawdził, zanim napiszesz...

N4520 był produkowany w Austrii, nie w Holandii, jak zresztą większość szpulowców Philipsa w latach 70-80. A tak w ogóle, to N4520/4522 są maszynami z zupełnie innej półki, tej najwyższej, i to nie jest tylko moje zdanie. A własne zdanie na ten temat wyrobiłem sobie osobiście, bo mam w domu od dawna poszukiwany N4522 i teraz wiem, że to jest klasa szczytowa i mało co może się z nim równać.

Musiko, ta czwarta głowica może być przeznaczona do sterowania rzutnikiem, tak jak w Grundigu TS1000 (tylko w Grundigu to jest seryjne, a tu?).

Forecadt88,a wiesz,że ta filia Philipsa w Wiedniu,to była warszawska filia,przeniesiona tuż przed powstaniem do Austrii.Gdyby nie komuna i zdrada naszych "przujaciół,to zamiast arii i m-2405s,byśmy sobie kolekcjonowali takie,albo i lepsze zabawki.I to rodzimej produkcji.

Dla mnie ten Philips zupełnie dobrze mógł być produkowany w Israelu, Bangladeszu czy na Wyspach Salomona liczy się adres centrali i jej Guwnego Ośrodka Badawczego porównując produkowane na morgi AKAI czterościeżkowe z krzyżowym układem głowic i arcyfanaberyjnego Philipsa wolę japońską masówkę ponieważ jest niezawodna. Nie jestem kolekcjonerem, nie byłem i nie będę magnetofon traktuję tak jak małpa patyk którym wyciąga żarcie z termitiery jest to narzędzie produkowane przemysłowo, a nie obraz Picassa czy Rafaella.

Mała uwaga w porównaniu z braćmi ssmanami, braćmi skośnookimi czy amerykańskim Ampex-em to nie żaden cud ani Himalaje.

Pozdrawiam

Zbyszek

Ten philips kosztowal tyle co Tandberg TD 20A-SE, czyli calkiem sporo, tu troche wiecej danych i zdjec. Jakby nie bylo to to jest topowy szpulak philipsa. nie chce nikogo usprawiedliwiac, ale rysy mogly tez powstac przy krzywo zalozonej albo niedocisnietej szpuli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ten z alle faktycznie troche drogi, na ebayu zazwyczaj chodza po ok 400 eu. (ten z linku za 180 jest lekko uszkodzony)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Main: CD880, Alpha 9 ---> Arcus

Head: CD880, Alpha 9 ---> HD600, K340

jeckylandhide, 21 Mar 2010, 22:24

A jak się ma trochę szczęścia i dużo cierpliwości, można wyhaczyć dwuślada N4522 w idealnym stanie za 360 euro...

Od kiedy go usłyszałem, nie chce mi się wracać do czterośladu - po prostu nie ma porównania. To nic, że taśmy starczy na dwa razy mniej - różnica brzmienia to uzasadnia!

Musiko, zastanów się, czy na pewno chcesz "tylko" 4520...

Forecast88 - a jak byś scharakteryzował różnicę pomiędzy N4520 a N4522?

Brzmienie Philipsów bardzo mi odpowiada, z tego względu spoglądam na N4520 (lub i N4522 - zależy od wypowiedzi Forecasta88 :-) , nie wiem jak grają inne szpulowce bo nie miałem okazji posłuchać,

jedynie wzmacniacze i cd innych firm i magnetofony słuchałem.

Wydaje mi się że brzmienie podobne do Philipsa będzie miał również Tandberg 20A..

Misico,ponieważ mam oba modele,to dodam,że TD20A ma mocniejszy dół pasma.To ,że zaczyna od 15 hz słychać.Philipsy grają tak na słuch trochę wyżej,ale jest to spowodowane właśnie nieco słabszym zapisem najniższego zakresu pasma.No i ogromna zaleta philipsów,to łatwość przenoszenia.Każdy model ma gustowne i wygodne rączki,lub uchwyty.TD20A trzeba brać w łapki i mocno trzymać he he.

Mówiąc o philipsach ,miałem na myśli oczywiscie te modele,które mam.4520 miałem okazje słuchać i własciciel również revoxa B-77 nie mógł znaleśc róznicy w jakości sygnału.Te modele philipsa mają głowice odpowiadające żywotności głowic GX akai.Oczywiście,wszystko można zepsuć,ale tu trzeba się wybitnie postarać.Co ciekawe,4520 i 4522 posiadają identyczną rączke do przenoszenia jak dziesięć lat starszy 4450.To taka fajna składana rączka i swietnie się nosi magnetofony nawet o wadze 20 kg.

musiko, 22 Mar 2010, 15:03

Nie słyszałem na żywo N4520, więc mogę się tylko domyślać, jaka jest różnica pomiędzy cztero- a dwuśladem na podstawie innych magnetofonów. Porównuję N4522 bezpośrednio z czterośladowym Grundigiem TS1000 i Philipsem N4515 (na tych samych taśmach), których dźwięk do tej pory bardzo mi się podobał, a teraz... Po prostu słyszę, że jeśli się oczekuje naprawdę świetnego brzmienia bez kompromisów, to nie ma alternatywy dla dwuśladu. Co do szybkości, różnica między 19 a 38 cm/s nie jest aż tak znacząca, żeby nagrywać prawie na przewijaniu, a na taśmach EE nawet 9.5 cm/s zupełnie wystarcza, zwłaszcza przy starszych nagraniach z trzeszczących płyt. Nic jednak nie zastąpi szerokości ścieżki, no i przesłuchów po prostu nie ma.

Mam okazję porównać teraz N4522 z magnetofonem Teac X1000M - też dwuślad, 19 i 38 cm/s. Dźwięk z Philipsa jest bardziej przestrzenny, więcej w nim równowagi. Teac też jest świetny i bez zarzutu, jeśli go słuchać osobno, ale w bezpośrednim porównaniu wychodzi jakiś spłaszczony. Być może to kwestia korekcji EQ, bo Teac ma tylko NAB, a w Philipsie można przełączać NAB/IEC na 38 cm/s - dla mnie IEC ma znacznie lepszy bas i czystsze wysokie tony. Teac lepiej od Philipsa brzmi na taśmach EE, ale na zwykłych oddaje pola.

Techniczne różnice pomiędzy N4520 a N4522 to głowice i wzmacniacze odczytu i zapisu. W N4520 są bardzo dobre głowice Philipsa FSX, porównywalne z GX Akai i F&F Sony - bardzo trwałe i dające się wysoko wysterować. Instrukcja zaleca poziom do +3 dB na zwykłych taśmach. W modelu N4522 za to poszli po całości i zamontowali głowice firmy Woelke - trudno o coś lepszego.

Wybór jest trudny - trzeba śledzić aukcje (nie tylko ebay, sa też jakieś lokalne serwisy w Niemczech, na allegro raczej nie ma czego szukać) i czekać na mało używany egzemplarz w przystępnej cenie. Jak już coś znajdziesz, pisz do sprzedającego o potwierdzenie, czy na pewno wszystko sprawne, o fotki głowic. Z doświadczenia wiem, że Niemcom z trudem przychodzi oszukiwanie co do stanu technicznego.

Ja ze swoim 4522 miałem szczęście - stan idealny, a cena poniżej mojego limitu. Mam dokładnie to, czego szukałem. Teraz mogę spokojnie słuchać, bo przy okazji dostałem z nim pudełko taśm, nagrywanych na żywo w filharmonii na 38 cm/s - to jest dopiero czad!

PS: podeślę Ci coś na PW

Marek-41, Forecast88 - dziękuję za obszerną odpowiedź - jest dylemat, nie powiem :-)

Ponieważ cenię dobrą podstawę basową - w związku z wpisem Marka -41 - i Tandberg 20A "wchodzi" u mnie w szranki z N4520 i N4522 :-)

Dwuślad kusi, ale pytanie czy moje kiepskie taśmy "dadzą radę" :-)

A jak grają magnetofony akai?Jakim dźwiękiem się charakteryzują ?(I tak będzie Philips lub Tandberg 20A- strasznie mi się podobają :-)

Misiko,jeśli akai,to zostają ci ,tylko czteroślady,bo znam osobiscie ,tylko jeden model dwuślada akai,ale jest dość rzadki.O taśmy się w dwuśladach nie martw,bo to własnie czteroślad ma wieksze wymagania,co do taśm.Sam miałem kilka taśm,które już chciałem wywalic,bo na TD20A wystepowały wachania poziomu sygnału.Jednak na wesji dwuśladowej TD20HS zapis jest idealny.

Często się zdarza, że na Allegro są nagrane taśmy, a sprzedawca nie wie co jest na nich nagrane. Dlatego w/g mnie można zaryzykować, kupić taką taśmę, a być może trafimy na muzyczną perełkę. Sporo takich taśm było z Anglii. Niestety jest problem bo ominie nas przyjemność nagrywania.

Do^ Marka i Bardzo Nielicznych

U mnie trwa okres żałoby po UHER-ze REPORT 4200 MONITOR w rozgrzebanym przez hydraulika mieszkaniu

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam

Dziś po przyjściu z pracy czekały na mnie 2 paczki jedna to AKAI X201D na którego czekałem, i Taśmy Quantegy 632 zakupiłem 2 czyli łącznie 3 km. Na szybko postanowiłem rozwinąć z każdej rolki po jednej 18 i postanowiłem zrobić to w taki sposób na szybko bez zbędnych przemyśleń, wrak jakiegoś gramofonu, jakaś stara płyta i naba. Nabę trzymałem palcami żeby przyhamować i na szpulkę się nawijało, robiłem to an przewijaniu i efekt wyszedł świetny.

Dziś będę dokładnie próbował wszystko taśmę magnetofon, porobię więcej fotek nabytku w świetle dziennym.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mielinski, 26 Mar 2010, 20:27

To raczej elektryczność statyczna. Mam 6 rolek tej taśmy, śladu lepkości na niej nie ma, ale może się elektryzować przy takim przewijaniu. Quantegy 632 wygląda na bezpieczną.

mielinski

to nie "sticky shed"

Jak widać magnetofon jest na przewijaniu i cały czas nawijał taśmę jak robiłem zdjęcie więc to efekt nawijania, fotkę robiłem na szybko SE k800i i wyszła troszkę marnej jakości, magnetofon jest na przewijaniu a na fotce wygląda to jak by rolki sie nie kręciły.

Pozdrawiam

Super okazja :-)I uzwojenie całe;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zbyszku,nie upadaj na duchu.A do wszystkich.Czasami się trafi taki drań,co daje nam popalić.Ja mam juz jednego takiego na części.Mam nadzieję,ze Zbyszka uhera jednak uda się naprawić.W końcu to fabrycznie nowy egzemplarz.

Do ^Marka.

Dziękuję, za promyk nadzieji, i dobrze, że to magnetofon a nie pies nie jest całkiem źle potrafię jeszcze odróżnić przyrodę ożywioną od tej innej i żadne wartości mi w głowie nie pomieszały. A inny sprzęt czuje się dobrze, przybywa słuchawek i niektóre z nich są wręcz niesamowite

Watek troche zamarł m,to moze pokażę takie cósik.

Tylko 5,5 kilometra tasmy video .

Oczywiscie bedzie rżnięta ,dlatego w tym wątku ..

Za cholere fotki nie wchodza .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dulon, przecież robisz takie ładne szpule... Załóż do jakiejś środek półcalowy (albo skręć razem dwa ćwierćcalowe) i będziesz mógł to bezpiecznie nawinąć. Taśma VHS jest chyba dość delikatna, więc szkoda jej tak prosto na dywan.

• Pokaż nowe odpowiedzi