Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

musiko, 23 Maj 2010, 22:18

>To ten,

>proszę spójrzcie profesjonalnym okiem ...:-)

>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Został wyprodukowany na początku lipca 1980. Z opisu wygląda nieźle, najważniejsze, żeby był sprawny i kompletny. Dobrze, że pokrywa jest cała, chyba nie bardzo porysowana, a to rzadkość. Cena jest OK.

Przełącznik ścieżek ma nieoryginalną nakładkę - były stosowane w wielu Philipsach, więc może taką znajdziesz. Panele aluminiowe poniżej pokrywy są jakieś zażółcone, obawiam się, że będzie potwornie śmierdzieć papierosami. W środku może być zapaskudzony tłustym pyłem nikotynowym - będzie dużo czyszczenia, ale to i tak trzeba zrobić, a magnetofon się odwdzięczy. Tradycyjnie pewnie trzeszczeć będą potencjometry, chociaż to ALPS - po spsikaniu powinno być OK.

Naciągi na zdjęciu są we właściwej pozycji przy odtwarzaniu, a to dobrze świadczy o automatycznej regulacji naciągu.

W tym modelu pasek już nie sprawia problemów, musieli wreszcie zmienić dostawcę. W razie czego są dostępne zamienniki.

Głowice FSX, stosowane w czterośladzie, mają bardzo dobrą opinię - są trwałe i zapewniają świetny dźwięk.

Wydaje mi się, że poza gruntownym czyszczeniem nie będzie trzeba przy nim dużo robić.

Co do mycia paneli aluminiowych - ktoś już na tym forum przestrzegał przed płynem do mycia naczyń, który potrafi zmywać napisy. Ja używam środka do czyszczenia sprzętu biurowego BASF Fantastic Clean - Surface, i jeszcze nic mi się nie zmyło. Na wszelki wypadek lepiej spróbować na małym fragmencie.

Kupiłeś świetny magnetofon, zapewniający brzmienie naprawdę szczytowej klasy. Teraz pozostaje doprowadzić go do stanu pełnej sprawności i karmić wyłącznie dobrymi taśmami...

Ukryta Zawartość

Ha .Na razie nie gratuluje,ale tylko do momentu jak go rozpakujesz.Nie chce zapeszać.Ja chyba bedę sobie musiał też takiego zafundować,aby z N-4450 mięć komplecik.Jedynie musi być to dwuślad bo jakbym coś nagrał na czterośladzie z predkością 38,to tylko on by to mógł odtworzyć.

Miałem okazje słuchać i podziwiac takiego czteroślada fabrycznie nowego.

Było to u mojego znajomego,który w czasch PRL był takim nieoficjalnym przedstawicielem firmy i prowadził serwis w Warszawie.To on mi pomógł nabyć mojego pierwszego philipsa N-7125 i u niego widziałem wiele wyrobów firmy,nawet takich,które były produkowane w małych seriach.Raz nawet byłem z nimi na targach poznańskich.

Ponieważ Demis Roussos nagrywał,tylko w philipsie {taką miał z nimi umowę},to na tym N-4520 słuchałem jego nagrań na specjalnie przygotowanych taśmach reklamowych.Szkoda,że ich teraz nie mam.

Pamiętam,że długo szczęki nie mogłem podnieść z podłogi.Takiego dzwięku nie można było usłyszeć nawet w pewexie na Armii Ludowej,a zapewne wielu pamięta ten sklep.

Forecast88, Marek41 - dziękuję za "profesjonalne oko", na razie (odpukać) dobre wieści co do stanu technicznego, czyszczenie go będzie dla mnie czystą przyjemnością :-), ten płyn zakupię jak jest sprawdzony, wczesniej spróbuję irchą z mydłem - często to wystarcza.

Ta nakładka na przełacznik - z mojego N4506 sie nada?(mam drugiego na części :-)

Jeszcze spytam - do czego słuzy przycisk "test" na tylnym panelu?

A z resztą,sprawdz sobie samemu.Masz tu link do strony,a na jej dole są linki do instrukcji i katalogów.Powodzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

musiko, 24 Maj 2010, 08:33

Nakładka z 4506 się nie nada, bo to zupełnie inna konstrukcja. Raczej szukałbym wśród innych urządzeń Philipsa z tego okresu - jakiś wzmacniacz może.

"Test" to zaślepka, nie przycisk. Pod nią jest gniazdo DIN 7. Jego funkcja jest tak utajniona, że nie ma o nim mowy nawet w instrukcji serwisowej, na szczęście jest na schemacie jako BU7. Końcówki są podłączone do głowic zapisującej i odtwarzającej. Zapewne było omówione w wewnętrznych instrukcjach serwisowych i stosowane do pomiarów i kalibracji.

Dzięki za informacje.Co do nakładki,czy to coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak to wygląda. Dinks jest z aluminium z plastikową wkładką w środku, pomalowany na czarno ze srebrnym wierzchem. Z czasem gdzieś się taki znajdzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marek - 41 , Forecast88 - dziękuję za link z pakietem danych do N4520 i informacje,

mam tylko nadzieję, że głowice będą w dobrym stanie i wałek choćby :-)

Czyli N4506 jest starszy, a ze względu na stylistykę myślałem że to ok.1986 rok :-)

A jakie nośniki "lubi" N4520? Forecast88 - na jakich najlepiej Ci się nagrywa?

Wiem że to dwuślad, ale pokrewne są :-)

musiko, 24 Maj 2010, 17:21

Miejsca to potrzebujesz dużo, i to solidnego, bo N4520 waży 25 kg i jest jednym z największych szpulowców. Dobrze, że ma wygodną rączkę.

N4506 pochodzi z połowy lat siedemdziesiątych, no i to klasa raczej średnia z plusem.

Nagrywam na Quantegy 478 i 632, Zonal 675 i 820, Ampex 641, Maxell XL I, a nawet starszych BASF LPR35LH i Agfa PE31, PE36, także na radiowych PER528, LGR40 i 50. Generalnie dwuślad jest bardziej tolerancyjny dla taśm, w końcu ścieżka jest dużo szersza. Mój N4515 wymaga docisku przy nagrywaniu na cienkich taśmach, bo lewy kanał słabnie, natomiast N4522 idzie równo w obu kanałach na dowolnej grubości.

Jest wygodna, płynna regulacja prądu podkładu, więc można dostosować go do niemal każdej taśmy, natomiast możliwość wysterowania nawet do +6 dB pozwala wyciągnąć z nich maksimum.

Witam. Poszukuje osoby znającej się na mikserach analogowych . Potrzebna pomoc.

prosze o info na PW .

Sorki za wtręt ,ale jestem potrzebujacy .

Pozdrawiam.

Witam po dłuższej przerwie.Mam pytanie:czy któryś z magnetofonów serii M2404-05 miał aktywny wychył wskażników przy odtwarzaniu?Ostatnio toczyłem dysputy ze znajomym...

Do tej pory mam M2405S. Wskaźniki działają przy zapisie oraz przy odczycie. Pamiętam że również w Damach Pik, Ariach, Opusach i ZK240 było tak samo.

dulon184, 24 Maj 2010, 20:07

>paul_67, 24 Maj 2010, 19:40

>Myślę że chłopaki mnie nie op...lą za fotki .Zaraz zrobie .

Moim zdaniem będziesz ciągle w temacie:)

Póki jeszcze jesteśmy przy Philipsach, może ktoś ma w swoim zapasie części nakładkę na klawisz Stop lub Play do N4506/N4515 itp.?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dulon184>Co tam wysmarzyłeś z tym mikserem, fotki mile widziane.To właściwy wątek.Miksery zawsze są najbliżej szpulowców.U mnie mikserek to centrum wszechświata....serdecznie pozdrawiam - Jacek

kolejna próba wstawienia fotek .jak fotki nie pójda to mnie szlag trafi.

Ukryta Zawartość

post-19835-100003261 1274731637_thumb.jpg

post-19835-100003262 1274731637_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kasjel, 24 Maj 2010, 22:10.

Studio?? Nie.

Ale już mnie totalnie wkurzało ciągłe przekładanie kabli .Teraz będzie trochę spokoju .Jeszcz tylko trzeba znależć dla miksera jakies dobre miejsce.

No Dulon, fakt, niezły jest, tylko pewnie teraz nie masz pojęcia gdzie go wstawić? No musisz coś wykombinować, swoją drogą kupiłeś nówkę, czy używany? Ale prawda, Kasjel ma rację, jest piękny!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi