Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Paul 67 i Jacek 011 dzieki za pomoc .

Kupiłem mikser używany .

Faktycznie jest ładny i bajernie wyglada jak zapali się wszystkie diody .

Jak juz go ustawie to cykne kilka nocnych fotek.

Tak sobie wyobraziłem....

Taki mikser, a obok cały zestaw syntezatorów analogowych i szpulowiec Studer !

Siedział bym sobie i tworzył el-muzykę, zamiast zapieprzać na stolarni :-(

dulon184, 24 Maj 2010, 22:37

>Paul 67 i Jacek 011 dzieki za pomoc .

Nie ma za co! Niech Ci służy! Teraz tylko zostało kilka kabelków do polutowania i możesz czuć się jak w studio!

dulon184 jak w studio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

Ja tam widzę 32 kanały, czyli 16 źródeł stereo. No, no...

Ile to ma szerokości? Chyba najwygodniej będzie zamontować go na stojąco, powiesić na ścianie może?

Tu są szczegóły i instrukcja przy okazji. Naprawdę zacny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Forecast88, 24 Maj 2010, 23:53.

Szerokośc tej zabawki to 90 cm....waga 11 kg.

Miejsce juz dla niego znalazłem -tylko meble muszę przerobić .Powinno byc fajnie i wygodnie .

Wiadomo że będzie to niejako centrum ,więc musi być dobre i wygodne dojście .

dulon184>tak najlepiej mieć przy mikserze wygodny fotelik, w zasięgu szpulowca i wzmak.Podorabiaj kabelki i miłej zabawy.U mnie wygląda to tak........pozdrawiam - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam tylko namiastkę miksera.Dulon i Jacek to mogą dopiero poszaleć i poczuć się jak w studio.Jednak muszę przyznać,że mój Tapco też mi daje sporo radości i jest jak najbardziej udanym zakupem:)

Zawsze mnie zastanawiało jak to jest z dźwiękiem przez te miksery - przecież to dodatkowy tor, dodatkowe wtyki, kable...Czy nie ma różnicy w dźwięku (straty, zmiany )pomiędzy szpulowcem podłączonym jednym kablem bezpośrednio do wzmacniacza (lub pre + końcówki), a tym samym szpulowcem ale podłączonym właśnie przez mikser do wzmacniacza ?(pomijam tu kwestie wygody i użyteczności "sprawnościowej" miksera :-)Wypowiedzcie się Panowie, proszę.

musiko

Trawiłeś w samo sedno! Niestety każdy element w torze elektroakustycznym modyfikuje dźwięk (zniekształcenia, szumy, harmoniczne, przydźwięk) w większym lub mniejszym stopniu w zależności od klasy. Dlatego należy przyjąć rozsądny kompromis.

Konstanty S ..."Dlatego należy przyjąć rozsądny kompromis."

...czyli 3 szpulowce ,trzy wzmacniacze, trzy zestawy kolumn ;-))))

A może jakieś multi - pinowe switche - jeden ruch reką i zupełnie inny zestaw gra bez przełączania kabli ?

Konstanty S ma rację - rozsądny kompromis. Generalnie zależy to od jakości wszystkiego z mikserem włącznie, ale staje tu odwieczny problem z długością toru dźwiękowego i są oczywiście dwie szkoły: pierwsza, że im tor dłuższy tym gorzej, a druga, że niekoniecznie. Ale moim skromnym zdaniem - wszystko zależy od tego co się chce mieć w domu- jeśli coś w rodzaju studia - to mikser w każdym studiu jest koniecznym rozwiązaniem.Jeśli chce się mieć jakąś salę odsłuchową - to przecież wystarczy podłączyć kolumny, wzmak i żródło i już się ma. Odwrotnie nie da rady. Tak więc jak ktoś kocha zabawę z kabelkami i tysiącem pokręteł - to wielka frajda ( tak jest ze mną). zawsze gdy mi się zachce krótkiego toru mogę to zrobić. Jeśli chodzi o mikser nie zauważam istotnych zmian w brzmieniu, a patrząc na powierzchnię styku i solidność połączeń przy pomocy tzw dużego " jacka" - to nawet audiofil może być zadowolony. Przy pomocy rca - jest to trudniejsze do osiągnięcia - a tak ma każdy sprzęt audio.

Widziałm na filmie o realizacji płyty British Steel zespołu Judas Priest jak Rob Halford słuchał sobie tej płyty regulując suwakami miksera w studiu wszelkie poziomy - zachciało mi się tak samo i to zrealizowałem. Po prostu są róże szajby. Ale podsumowując - jest to wiele radości i wyygody a degradacji dźwięku nie ma. Może MAG się wypowie nt miksera w pewnym studiu w Polsce , przy którym miał przyjemność pracować, o którym mi opowiadał i jak to mnie rajcowało. Pozdrawiam serdecznie wszystkich - Jacek

Miałem na myśli kompromis pomiędzy wygodą, potrzebami a satysfakcjonującą jakością dźwięku. Które rozwiązanie wybierzesz decydujesz sam próbując różne rozwiązania. Niekończąca się nigdy pogoń za "króliczkiem" to jest to co zajmuje chyba nas (przynajmniej mnie)w tej zabawie z analogowym dźwiękiem

Długość toru a jakość dźwięku to ciekawa dyskusja! Prowadzę od dłuższego czasu rozmowy z moim zaprzyjaźnionym audiofilem zza wielkiej wody. Jest on na bieżąco z aktualnymi trendami w "światku" audiofilskim. Chętnie podzielę się wnioskami z naszych dyskusji o ile to zainteresuje kolegów.

Proponowałbym rozpocząć od wyboru analogowych źródeł dźwięku.

A ja Wam powiem tak. Z racji tego, że mam część sprzętu bardzo oddalone od pre musiałem zastosować nawet i 7,5 metrowe kable RCA. Zrobiłem więc kiedyś test.

Między kolumnami a końcówkami są kable 2,5 m, a między końcówkami a pre 1,5 m. Każdy sprzęt podłączałem najdłuższym kablem jaki miałem, pod pre. Jak napisałem wcześniej dł. to 7,5 metra i porównywałem z krótkimi odcinkami kabla, 1,5 metrowymi. Za każdym razem dźwięk był taki sam, nie czułem żadnej degradacji sygnału. Postanowiłem więc zrobić to samo na końcówkach mocy i na kolumnach. Tutaj już było gorzej! Podłączyłem pod pre końcówki tym ów długim kablem i w kolumnach było słychać szum i malutki pisk, sygnał był akceptowalny, ale brakowało góry, tzn była taka maksymalnie analogowa i było jej za mało. Następnie uczyniłem to samo podłączając kolumny kablem 7,5 metra, no i tutaj było o wiele lepiej, może trochę mniej basu, ale reszta była ok, praktycznie tak jak zawsze....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

=>musiko, 25 Maj 2010, 23:40

>Zawsze mnie zastanawiało jak to jest z dźwiękiem przez te miksery - przecież to dodatkowy tor,

>dodatkowe wtyki, kable...Czy nie ma różnicy w dźwięku (straty, zmiany )pomiędzy szpulowcem

>podłączonym jednym kablem bezpośrednio do wzmacniacza (lub pre + końcówki), a tym samym szpulowcem

>ale podłączonym właśnie przez mikser do wzmacniacza ?(pomijam tu kwestie wygody i użyteczności

>"sprawnościowej" miksera :-)Wypowiedzcie się Panowie, proszę.

Sprawa jest dosyć prosta i to po prostu w przyzwoitym studyjnym torze słychać:

Kable RCA (wtyki Cinch Cinch) nie powinny być dłuzsze niż 1,2metra od ok 1,8 metra następuje słyszalna degradacja dźwięku

Kable koncentryczne łączone wtykami typu Jack nie powinny być dłuższe niż 4 metry i to raczej dotyczy podpinanych instrumentów (tam jest sygnał przeważnie z wyższym napięciem i nie jest wtedy tak mocno degradowany) bo przy urządzeniach typu wzmacniacz,przedwzmacniacz, mikser następuje identyczne zjawisko jak wyżej czyli 1,8 metra jest graniczne.

Połączenia za pomocą kabli mikrofonowych podpięte jako zbalansowane za pomocą wtyków XRL (Canon) nie wykazują strat sonicznych co do długości przewodnika nawet do 80 metrów (osobiście robiłem próby miedzy kablem długosci 0,7m a 50 metrów i nie było słyszalnej różnicy; dla tego mikser polecam z gniazdami XRL i wszystko co się da i ma wyjścia zbalansowane także! (czyli jak mamy możliwość wyboru czy Cinch czy XRL to zawsze XRL ten ostatni standard jest nazwijmy to bardziej wybaczający dla zastosowanych kabli ale dawania dziadostwa poniżej 5-8 zł za metr też nie polecam)

Wrogiem tych wszystkich połączeń są wtyki i gniazda zastosowane w urządzeniach. Przykładowo Łącząc dwa przewody XRL o długości 0,7m była słyszalna degradacja dźwięku w stosunku do 50 metrowego kabla XRL !

Wniosek jest banalny nie należy stosować najtańszych wtyków z końcówkami niklowanymi lub chromowanymi;jeśli już to brąz złocony (nie utleniają się styki [mam takie dziewicze "TANIE"w użytkowaniu wtyczki z pośniedziałymi stykami to naprawdę psuje mocno dźwięk)

Taki wtyk Cinch nie powinien być tańszy niż 8 złotych a typu Canon 17 złotych. Oszczędności jeśli nie od razu to po dłuższym czasie się mszczą degradując dźwięk .

Czasem wymiana gniazda w magnetofonie na lepsze złocone potrafi dać niebywałe efekty dźwiękowe których się wcale nie spodziewaliśmy producenci oszczędzają na wszystkim -czasem głupio

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

>>[email protected]

Wychodzi na to, że nie każdy sprzęt jest podatny na dł. kabli RCA. A co sądzisz o wszelkiego rodzaju łącznikach, np łącze XLR z jednej strony a RCA z drugiej?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

• Pokaż nowe odpowiedzi