Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już mówiłem mam małe prywatne "laboratorium" odpowiednią aparaturę i chyba wiem jak to zrobić potrzeba mi jedynie konsultacji z kimś kto ma doświadczenie wyniesione z pracy w studiu nagrań oraz krytycznych uwag dotyczących metody sprawdzenia taśmy nie chcę tego robić sam aby nie popełnić błędów

Taśma będzie nieodpłatnie dla każdego.

Ja również zgłaszam chęć posiadania takiej taśmy dla dwu i czterośladu (tutaj to akurat chyba wszystko jedno skoro zapis będzie na całej szerokości). Pomysł jest świetny, aparatura to jedno, a na jakiej taśmie by to się odbyło?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ktoś mi nagadał że mikser na wejściach mikrofonowych będzie grał tylko z mikrofonami .Po rozmowie z pewnym gosciem okazało się że mikserek normalnie przycina na każdym innym klocku podłączonym do tych wejść .

czyli będę mógł ;podłączyć 26 sygnałów stereo .

Nieżle ...Prawda?.

Pół dnia przelutowywałem kable XLR na końcówki RCA z jednej strony.Działaja .

Dulon,zapomnij o stereo itd.Zmień tok myślenia na wielokanałowy.Nie ważne,czy dany kanał jest opisany jako mikrofon,aux,czy inaczej.Ważne aby podany sygnał na wejscie dało się wyregulowac tak,aby nie przesterować i bedzie ok.Możesz tam sobie podłączyć nawet wielokanałowy magnetofon i to ty bedziesz wybierał kanały do odsłuchu.Czy to bedzie stereo,kwadro,czy mono,to już bez znaczenia.

Co do taśm testowych,to mam orginalną próbkę i mogę ,jak wam się uda ,sprawdzić ,czy wasza taśma ma identyczne poziomy sygnału jak orginał.

dulon184, 4 Cze 2010, 18:48

W zależności jak przekręcisz potencjometr bazy tak będziesz miał kanał.Lewy może być z prawej albo odwrotnie, lub na środku, albo trochę na lewo lub prawo :)

Marek-41

Miałbym do Ciebie kilka pytań dotyczących tej taśmy. Czy ta taśma ma pełny opis parametrów, szczególnie chodzi mi o parametry strumienia magnetycznego odpowiadające poziomowi 0 dB?

==>Konstanty

Mam kolegę, który probował robić taśmy testowe i niestety skapitulował. Mogę z nim porozmawiać, ale to za jakiś czas bo z tego co wiem jest zagranicą. Mam nadzieję, że będzie miał cenne uwagi.

pozdr

Marek-41, Lech59

Dzięki za informacje o ten parametr mi właśnie chodziło. Podejrzewam dlaczego Twój kolega miał takie trudności chodzi zapewne pomiar strumienia. Ja będę miał ten sam problem, który polega na wykonaniu sondy do fluksometru. Spróbuję może się uda.

Witam

Panowie widzę o powarznych sprawachtu rozprawiają.Mam orginalną taśmę testową z M2405 +szum biały z drugiej strony.Ale i inna testówka by się przydała...Chciałem napisac troszkę o czym innym.Właśnie oglądam kultowy dla mnie film Polowanie na Czerwony Pażdziernik.W w momęcie osłuchiwania przez radiowca odgłosów radzieckiego okrętu w tle widac...szpulowego-jak mi się wydaje-Teaca 2300...Na atomowym okręcie podwodnym!

rommel, 5 Cze 2010, 00:02

>oglądam kultowy dla mnie film Polowanie na Czerwony Pażdziernik.W w momęcie osłuchiwania przez

>radiowca odgłosów radzieckiego okrętu w tle widac...szpulowego-jak mi się wydaje-Teaca 2300...Na

>atomowym okręcie podwodnym!

...to Teac 3440...film dla mnie też z kultowy..serdecznie pozdrawiam - jacek

Może temat nie w tym wątku .

Mój kolega deklaruje pomoc dla powodzian w postaci butów gumowych w ilościach orientacyjnie6 kompletów.

Oczywiście bezpłatnie ,wysyłka na koszt ofiarodawcy ..

proszewe ntualnie o info na PW

Konstanty S.

Tutaj masz sporo danych odnośnie taśm testowych. Przy innych tśmach testowych na stronach tego sprzedawcy są podane także inne parametry, w zależności od rodzaju zapisanego sygnału. ohttp://cgi.ebay.pl/Messband-PEGEL-Calibration-tape-REFERENCE-LEVEL-/250631132873?cmd=ViewItem&pt=Bandmaschinen&hash=item3a5ac796c9d

Dotyczy miksera.Gdy np. podłączymy magnetofon -kanał L i R, a potencjometry odpowiedzialne za panoramę ustawimy w pozycji na godzinę 12 wtedy będziemy mieli mono:)

Wczoraj sobie posłuchałem Sweet z analoga na swoim starym mieszkaniu (nie mogę się doczekać kiedy ten sprzęt w końcu stanie na nowym miejscu)i mówię wam dosłownie mnie ścięło!To samo z kompaktu jest jakieś lekkie i bez kopa, a naprawdę zespół brzmi jak band hard rockowy z mocną podstawą basową.Tak jak kapela powinna brzmieć na żywca.Nie jakieś plastikowe pitolenie.Co za jeleń robił ten mastering na CD?Czy słuchał tego na jamniku?Nie mogę zrozumieć jak można wydawać takie płyty, z tak przekłamanym brzmieniem w stosunku do oryginału?Miało być ładnie i delikatnie?Człowiek posłucha i zero wzruszenia, ot po prostu gra...

Paul_67 ma rację> może wtedy 48V walnąć , a np u mnie ten przycisk jest blisko miejsca, gdzie często pracuję z potencjometrami i łatwo go przypadkiem nacisnąć, niech elektronik się wypowie co może się stać jak walniemy 48V w miejca mikrofonów , a tam będzie podpięty np szpulowiec lub JVC ERA...nie wiem, ale myślę, że uszkodzimy podpięte źródło. Jak ktoś mógłby ten temat rozwikłać - tutaj w wątku - myślę , że warto wiedzieć jak najwięcej - pozdrawiam - Jacek

Moim zdaniem realizatorzy w studiach pogłuchli.Tyle knotów ile się ostatnio wydaje to jeszcze nie było.Nagrania z lat siedemdziesiątych po prosu powalają, a niby dysponowali gorszym sprzętem!Czyli nie o technologie chodzi a o umiejętności!

Paweł - to co teraz się dzieje z jakością nagrań na CD - to tragedia - myślę również o zespołach renomowanych takich jak U2 czy Depeche Mode czy Rush - wszystko płaskie. Nawet jak kawełek jest dobry - to brzmi jakby koń szczał na blachę...

Dodam jeszcze, że nie chodzi o postępującą naszą głuchotę z wiekiem - jak to nazwał Marek-41 - bo jak się włączy stary winyl - to aż dech zapiera w piersiach - chyba to jednak jakaś koszmarna moda, żeby dużo płyt sprzedać tym co słuchają radia internetowego i jakości dźwięku z tego właśnie poziomu.Ale dlaczego na to pozdwalają sami twórcy - przecież Rsh zawsze słynął z niesamowitej jakości nagrań - czy tylko chodzi o powiekszenie sprzedaży, przecież młodzież i tak nie słucha Rush tylko jakiejś Oceany czy coś w tym rodzaju.

Myślę, że nie tylko o umiejętności tu chodzi ale także o posiadany sprzęt niby to profesjonalny, jeśli płyta ma napis AAD i jest z lat 80`tych to brzmi zdecydowanie lepiej niż płyta z napisem DDD robiona na sprzęcie w pełni cyfrowym (mowa o realizacji od mikrofonu po tłoczenie) - i chyba tutaj jest pies pogrzebany. Zgodzę się także z tym, że realizatorzy mają gumowe ucho, ale jeśli już na samym początku realizacji nagrania sprzęt także nie pokazuje prawdy to wychodzą takie knoty jakie wychodzą...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Mam jeszcze jedno pytanie muzyczne...kupił ktoś koncert Dire Straits - Alchemy wydany na blue ray - jaką ma jakość dźwięku i obrazu - to mój ulubiony koncert Dire Straits i jestem ciekaw czy poszło w dobrą stronę czy złą

PS wzięło mnie ostanio na szukanie nowości i kupiłem trzy CD duńskiego zespołu MEW - masakra - nie dość , ze męczą się z muzyką to jeszcze ta jakość dźwięku - nie da się słuchać. Chętnie oddam te płyty darmo komuś , kto lubi ten zespół i ten dźwięk mu nie przeszkadza

Pierwsze wydania CD np.Kiss (tu jestem w temacie) w większości są bardzo zbliżone do analoga i komu to przeszkadzało?Tylko w Hotter Than Hell brzmi lepiej po remasteringu bo ma mniej zniekształceń, a reszta jest obliczona tylko na to żeby po raz kolejny sprzedać ten sam materiał z niby lepszą jakością...

• Pokaż nowe odpowiedzi