Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Do^ Rafała996

Dziękuję serdecznie 13 dla mnie to podstawa jak dorobię w rogach stacjonarnego UHER-a dodatkowe talerze na szpule patrz >

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to będę polował na tak zwane 26 filmówki [10"] czyli 2x 13 jakiś złom w niedzielę z pod Hali Targowej do domu przywlokę i zacznę się bawić, takie dostawki można by było produkować i od kupujących nikt nie byłby się w stanie odpędzić, ale skoro są kłopoty ze zrobieniem czegoś znacznie prostszego ciemno to widzę.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS Wyłączam obecnie komputer korzystając z myszy i jeżeli go nie wyłączę na obudowie odpalam go od naciśnięcia spacji mała rzecz a cieszy i życie ułatwia, przed kilkunastoma minutami Syn mi tak PC-ta ustawił dobranoc skończyłem na dzisiaj zabawę i muszę się zabrać za pracę

Ukryta Zawartość

Zapewne jest tu mowa o taśmie BASF SM 468, która w/g mnie jest bardzo przyzwoita i jeżeli komuś "nie leży" to problem jest po stronie magnetofonu. Chyba, że taśma była przechowywana w skandalicznych warunkach czego niestety nie widac.

Szkoda, że tak oszczędnie jest tej taśmy na szpuli - 2400' (732 m), a przecież nie jest aż taka gruba - 48 mikr.

Takiej taśmy na szpulę powinno wejśc do 800 m i nie powinna spaśc.

Szanowni Państwo...jowej tancerce falbanka przy majtkach w tangu wadzi, jeżeli to jest ta taśma o której pisze Lech59 to znaczy, ze wasze magnetofony po prostu są brudne a w dodatku od wielu lat nie widziały demagnetyzera [ a zupełnie przyzwoity sprawny i tani wam zrobi każdy przyzwoity elektryk z tego złomu co mu pęta się pod nogami. Żałuję jedynie,że facet nie ma 13-tek bo taśma jest naprawdę wyjątkowo dobra

Pozdrawiam

Zbyszek

Wygląda na to że chyba troche namąciłem. Wczoraj szukalem tych taśm . Sa pudełka -nóweczki -nijak nie mogę sie połapac na ktorej szpuli sa te taśmy . mam rownież te aśmy uzywane . Sprawdziłem jak nagrywaja . Chodzą koncertowo. Wygląda na to że oceniłem taśmy ORWO -Magnetband. Były na bibinkach ,po czym przewinąłem je na szpule . bardzo przepraszam za zamieszanie . .A taśmy o których mowa to żeczywiście SM 468..Wybaczcie gamoniowi.

>Witam był mały przestuj spowodu choroby, właśnie mam się spotkać Pawłem aby dopiąć wszystko na ostatni guzik. Miedzy czasie zamawiałem materiał. Pozdrawiam Marian

Witajcie.Znowu wyjechali wszyscy na weekend?Reanimacja....pozdrawiam wszystkich.Dzisiaj od rana u mnie Metallica - więc jestem całkowicie obudzony.Jadę z JVC ERA kopie analogowe od Paula.Trzymajcie się - pozdrawiam - Jacek

U mnie za oknem słońce i jak w perle polskiej poezji ludowej idzie Ola do przedszkola, za nią Ala za***rdala. Od godziny 5.45 robię to samo co Alicja z wiersza i z baśni co pewien czas robię sobie przerwę aby popatrzeć co robi moje drugie ja po tamtej stronie lustra.Jutro dopiero zaśpiewam gdy idę na wycieczkę [uhera]..... biorę w teczkę, dzisiaj nawet nie mam o czym marzyć ,nic samo się nie przytnie nie zlutuje i razem do kupy nie skręci

Pozdrawiam

Zbyszek

Mój TEAC z utęsknieniem czeka na forumowe naby. W tym czasie odbywam podróż sentymentalną przy pomocy posiadanych przeze mnie wehikułów czasu.

Zdjęcia wehikułów:

Ukryta Zawartość

post-17871-100003759 1223726487_thumb.jpg

post-17871-100003760 1223726487_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witajcie ja nie wyjechalem nigdzie sucham i nagrywam Tascam nagrywa mi fajnie z tej tamy Agfa nie wycisne wiecej moze mnie oswiecicie jakie tasmy beda najlepsze czy lepiej nagrywac na 19 czy na 38 poteznych roznic nie widze a na 38 tasma znika bardzo szybko pozdrawiam MAG

audiomagia.blogspot.com

Przy czystej zdemagnetyzowanej głowicy porządnej taśmie typu pas transmisyjny 50um AMPEX po prostu ich nie słychać, chyba że sobie ktoś sobie te różnice wmówi. Porównywałem UHER-a REPORT 4200 MONITOR z NAGRĄ IV S przy 19.05cm/S na jednym i na drugim UHER był lepszy przy 38cm/s na Nagrze a 19.05cm/s na UHER-ze jej nie ustępował mowa oczywiście o odsłuchu [ w pełni niezależne opinie kilku osób wszystkie oprócz mnie to zawodowi świetni muzycy a nie pomiarach

Pozdrawiam

Zbyszek

UHER REPORT 4200 MONITOR ma wyjątkowo udane głowice firmy BOGEN

Panowie, mam dwa kawałki takiej płyty wiórowej oklejonej fornirem orzechowym.Płyta mam grubość 21mm.

Jak ktoś życzy sobie boczki do szpulowca, to pisać na PW.Bo jeśli nie, to wykorzystam to do innych celów.

Ukryta Zawartość

post-7746-100003751 1223738195_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAG>wklejam Ci tor Fostexa A-2.

Ukryta Zawartość

post-8926-100003748 1223740665_thumb.jpg

post-8926-100003749 1223740665_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

MAG>Przy tej klasie sprzętu,jak Tascam 32 rzeczywiście trudno znaleść różnicę jakości przy prędkości 19 i 38, ta różnica jest widoczna gdy używamy gorszej taśmy - głównie różnice są w dynamice nagrania.Ja polecam CI Ampex 456,Revox 641, Agfę 528,Maxell UD.

Jednak taka różnica jest.Nagrywałem po sobie, jeden raz z prędkością 19 potem 38.Szczególnie swoboda wybrzmiewania talerzy jest od razu zauważalna i jest jakby więcej powietrza w nagraniu.Może nie we wszystkich utworach będzie to tak bardzo zauważalne.Moim zdaniem czym lepsza taśma tym większy skok jakościowy między prędkościami.

Paul>Tak Tak> zgoda>swoboda wybrzmień i powietrze - to słychać na 38, a na 19 jest z tym gorzej.Niestety kosztowna prędkość, ale jak się przyładuje coś dynamicznego z 38 cm - to ciarki przechodzą.

A co robicie z chwilowo nieużywanymi kablami?Ja powiesiłem na ścianie na gwoździu, żebym długo nie szukał po szufladach i pudełkach jak mi szybko jakaś opcja jest potrzebna - wystarczy ruszyć okiem.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.Teraz nagrywam sobie na 38 Journey - stara amerykańska superprodukcja - ile tutaj jest smaczków...Pozdr - Jacek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli nagrywamy muzykę a nie jazgot to 19.05cm/s przy odpowiednich szerokościach szczelin w głowicach ustawieniu ich skosu materiale z jakiego są wykonanie metodzie docisku taśmy ne vadi przeszkadza natomiast przy 38cm/s dosłownie wszystko odrobina gnoju na kołkach zły stan rolek i dźwigni napinających niedobrana grubość taśmy okres dłuższy niż podany przez producenta na demagnetyzację, co niektórzy nie robią jej nawet po kilku latach eksploatacji u mnie zabawa krótka kilkunasto sekundowa odbywa się maksimum po 30 godzinach pracy.Mam w każdej chwili realną możliwość

wypożyczenia na czas nieokreślony Nagry IV S ale nie robię tego ponieważ UHER REPORT 4200 MONITOR odpowiednio do pracy przygotowany całkowicie mi wystarczy zaznaczam,że cały czas piszę o nagrywaniu czyli zapisie przy pomocy mikrofonu a nie przegrywaniu [kopiowaniu] z innego albo takiego samego nośnika.

Pozdrawiam

Zbyszek

Pochodźcie trochę po normalnych koncertach nie tych dla pijanej i naćpanej hołoty, a usłyszycie na własne rodzone uszy,że to co was w papce z płyt winylowych [czy CD] tak cieszy to tak zwane efekty specjalne czyli pic na wodę

Z tymi kablami to trzeba pomyśleć...Na razie mam wszystko poupychane po szufladach i trzeba się czasami dobrze naszukać, ale...czy ja mam jeszcze wolne ściany?;-)

Panowie

Witajcie przede wszystkim trochę odpocząłem po tygodniu zawiłości , a wracając do tematu dziękuję za odpowiedzi Jackowi za Fostexa wspaniała maszynka powiem że to nagranie nagrane na nim brzmi prze potężnie , czy używałeś może Jacku jakiegos kompensatora , miksera czy czegokolwiek?? a może dałeś ścieżkę z czarnej płyty głębia jest dobitna wokal wszystko jest na miejscu , tylko pomyśleć jak te maszyny dostaną rzeczywiście jakąś dobra taśmę co to będzie dzięki wielkie jeszcze raz

Negocjacje trwają w dobrym kierunku , za parę tygodni będę miał TEAC X2000M nie wiem czy dobrze robię bo przecież to się znowu robi chorym nawykiem kaseciaki szpulowce itd

Szykuję dla Was też miła niespodzianke ale nie tak prędko zbieam materiał skandynawskiego pochodzenia utwory będą od regionalnych wybryków tutejszych Górali poprzez bardziej szkolonych takich Golców a skończywszy na niesamowitej młodzieży która zachwyca wspaniałymi wokalami materiał dobiorę i roześlę kto będzie chętny na taką próbkę ?

Pozdrawiam serdecznie kurcze to jest niesamowite kłade się spać a tu mi szpule się krecą przed oczami

MAG

Ps to nie mój ale lada dzień kto wie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

MAG, 11 Paź 2008, 20:27

Jak nagrasz na z tym studyjnym cudeńku z dbx-em to zabijesz format CD na amen, tylko że koledzy tego nie odtworzą :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

JanPeter

A dlaczego tak Uważasz napisz chętnie posłuchamy Twojej opinii

Z tego co wiem były i nadal są stosowane DBX ,Dolby i inne razem czy osobno nie istotne a zastosowane w takiej maszynie jest bardzo wygodne w użyciu , uważam że każda technika zapisu jest pewnym doświadczeniem i wpisuje się w rozwój raczej wpisywało się to w rozwój i doskonalenie zapisu na taśmie magnetycznej , to tak jak ktoś powie że nagranie za pomocą dwóch mikrofonów jest lepsze od zastosowania pięciu ale po to mamy forum żeby pogadać pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

• Pokaż nowe odpowiedzi