Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam miałem Sojuza 110 to prawie ten sam model 3 głowice 3 silniki 2 prędkość max.szpule 22cm.Kupiłem ten magnetofon nowy zapakowany bardzo dobrze wykonany,produkowany był do 1993r.Głowice stożki,bardzo dobra dynamika bardzo miękki klarowny dżiwięk tak zwany z rosyjskiego wskrośny kanał.Niestety pochopnie pozbyłem się go.Pozdrawiam szanowne forum magnet.szpulowych.Mam Olimpa 005C1 jest to autorewers 4 głowice 2 prędkość stabilizacja kwarcowa,mogę sami. zdjęcia.W swojej kolek.mam AKAI GX747 REWOX G36.

Witam miałem Sojuza 110 to prawie ten sam model 3 głowice 3 silniki 2 prędkość max.szpule 22cm.Kupiłem ten magnetofon nowy zapakowany bardzo dobrze wykonany,produkowany był do 1993r.Głowice stożki,bardzo dobra dynamika bardzo miękki klarowny dżiwięk tak zwany z rosyjskiego wskrośny kanał.Niestety pochopnie pozbyłem się go.Pozdrawiam szanowne forum magnet.szpulowych.Mam Olimpa 005C1 jest to autorewers 4 głowice 2 prędkość stabilizacja kwarcowa,mogę sami. zdjęcia.W swojej kolek.mam AKAI GX747 REWOX G36.

4 głowice? Chyba 3, musiałeś nacisnąć klawisz obok ;-) Szczerze mówiąc, nie słyszałem o 4 głowicach... na co niby miałaby być ta 4-ta?

RS-TR373, 9 Sie 2010, 01:22

Jest sporo magnetofonów z czterema głowicami, np. wiele dwuśladów ma dwie głowice odtwarzające (2- i 4-śladową) plus dwuśladowe kasującą i zapisującą - Teac X-1000M, X-2000M, są też modele Akai i Sony.

W czterościeżkowcach również montowano czwartą głowicę, np. w Grundigu TS-1000 dodatkowa głowica uniwersalna służyła do zapisu i odczytu sygnałów sterujących rzutnikiem przezroczy, podobne rozwiązanie montowano na zamówienie w Philipsach N4520.

W Grundigu w wymiennym mostku z autorewersem była zamontowana czwarta, odwrócona do góry nogami głowica odtwarzająca. Nagrywanie działało tylko w jedną stronę, ale odtwarzanie już w obydwie. Zapewne takie rozwiązanie zastosowano w Olimpie.

A tak wyglądają cztery głowice w TS-1000 ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co tam 4 głowice, jak bywają nawet modele z sześcioma, choćby mój Akai GX-77, o ile pamiętam to Marek ma Philipsa także z taką ilością głowic. Przy szpulakach z odtwarzaniem i nagrywaniem w obie strony stosuje się taki patent i nie jest niczym niezwykłym. Konstrukcja magnetofonu szpulowego pozwala zrobić taki mostek, jaki się producentowi podoba i umieścić tam tyle głowic ile potrzeba, co eliminuje konieczność ich ruchu przy zmianie kierunku, czyli głównej bolączki magnetofonów kasetowych z reversem.

Dzięki wielkie za wyjaśnienia. A ja pamiętam jaki byłem zaskoczony, gdy dowiedziałem się o 3-głowicach gdy na dobre zacząłem interesować się analogiem... ;-)

Ale dlaczego cztery to ciekawostka? Większość modeli Akai z reversem ma cztery głowice, tzn. może odtwarzać w obie strony, ale nagrywać tylko w jedną. Dla mnie to jest normalne i często spotykane rozwiązanie ;)

Dzieki za infomacje janrusek.

Własnie oczekuje na magnetofonik kupiłem go razem z monitorkami tesli + radzieckie oldscoolowe słuchawki.

Wizualnie prezenruje sie (ilet 110c) swietnie, środek również bardzo imponujący,

przypomina solidne wykonanie rodem z Revoxa.

Jak znam rosjan to bedzie to grało na pewno - jak oni cos robili to zawsze musiało byc najwieksze, najlepsze a koszty wykonania nie grały roli.

zobaczymy ile w tym prawdy ?

web, 9 Sie 2010, 09:56

>Trzy lub sześć głowic, to nic niezwykłego. Cztery to ciekawostka i jakbyś napisał, że masz

>siedem... ale sześć to normalka w szpulakach z rewersem.

Taka np. Nagra miała jeszcze jedną głowicę obróconą o 90 stopni w stosunku do innych i służyła do synchronizacji obrazu z dźwiękiem

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

paul_67, 9 Sie 2010, 12:57

>Panowie u mnie Hendrix!Pierwsza płyta.Po prostu powala! CD do śmietnika!!!

Nie przesadzaj z tym śmietnikiem. Jak kupiłem swój pierwszy CD w 87 roku, krzyknąłem - winyle do śmietnika! Nigdy nic nie wiadomo...

Tak mi brakuje muzyki,że dzisiaj po pracy pobiegłem do rodzinnego domu posłuchać Henia.Zaraz mi się zrobiło lepiej.Mam nadzieję,że jeszcze tydzień dwa i będę miał sprzęt na nowym mieszkaniu:)Jeszcze raz zapytam bo nie mam sił kartkować całego tematu- jakie są wymiary kątowników do mocowania w racku Tascama 32?

Powiem krótko... Oryginalne CD jest dobre o ile jest dobrze przechowywane, winyle oryginalne CD miażdżą a CD-R nagrywany z mp3 przegrać czym prędzej do formatu analogowego i odstawić! Nie wiem, też jak można było po zakupie pierwszego CD pomyśleć sobie, że płyta winylowa gra gorzej... Musiałeś mieć kiepski gramofon...

Pamiętacie wieczór z płytą kompaktową wieczorami na bodajże dwójce? Co za PASMO, co za DYNAMIKA. Oszczędzając na piwie dla siebie i bebiku dla syna nabyłem CD Philipsa. O Boże, winyle to w porównaniu z tym "cudem tachniki" zapis samych szumów i trzasków. Sprzedałem Fryderyka i większą część płyt. Ale, o dziwo szybko zrozumiałem, że mam kłopoty ze słuchem. Czegoś w tym dźwięku było za dużo, a jednocześnie czegoś brakowało. Zabrałem ulubioną płytę Crisa de Burgh do kolegi, który miał CD Schneider dla porównania. I ??? Okazało się jeszce gorzej niż na moim Philipsie. Z racji trudnej dostępności płyt CD i ich cen, a mówię o roku 86 przegrywałem pożyczone płyty na M 2405S i również wtedy odkryłem, że ten zabieg przywraca im część naturalnego brzmienia.

A teraz na "stare lata" wracam do analogu. Płyt, taśm, pięknej mechaniki i solidności wykonania. Oczywistym jest fakt, że aby upoić się słuchaniem muzyki, jako źródła służą mi CD i gramofon analogowy.

Pasmo... Dynamika... akurat w CD jest to obcięte. Dużo lepszą jakość mają płyty winylowe odtwarzane na dobrym gramofonie i oczywiście w dobrym stanie, a jakiś trzask od czasu - do czasu tylko nadaje uroku w słuchaniu! I wolę kasety jak i taśmy gdy są one nagrywane z płyt winylowych.

Czekajta, przecież skoro przegrywacie z CD na taśmę to nie może być lepiej, bo jak może mieć więcej dynamiki skoro CD ma ograniczoną.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Audi80B3Owner,

>Miejsce CD jest w samochodzie

Ależ ja w swoim Audi też mam CD Kenwooda, a system głośnikowy jest firmy Bosse, więc z przyjemnością go słucham.

Żeby nie pisać dwa razy, proszę o pomoc naszych specjalistów od taśm. Dostałem dwie szpulki Basf i okazło się, że strasznie sypią. Czy to norma w starych basfach, czy miałem pecha? Philipsy z tego samego okresu nie brudzą.

vlado, 9 Sie 2010, 19:09

BASF raczej sypać nie powinien, ale mógł być źle przechowywany, narażony na zmiany temperatur, itp. Czy są tam jakieś oznaczenia na taśmie lub rozbiegówce? Czy wiesz, jak stara to taśma? Czy sypie na sucho i brązowo, czy na tłusto i w innym kolorze?

Źle przechowywana musiała być, weź przewiń ją przez jakiś czyścik kilka razy i może przestanie sie sypać :)

Widze że kolega też ma Audi, można wiedzieć jaki model i jaki silnik ? :)

=>Audi80B3Owner, 9 Sie 2010, 18:55

>Miejsce CD jest w samochodzie, akurat tam się to nadaje, bo w domu słucham wyłącznie analogu.

A ja sobie myślę że miejsce zarówno winyli jak i płyt CD jest w domach a miejsce kiepskich gramofonów i odtwarzaczy CD jest na śmietniku. Właśnie z powodu takich kiepskich urządzeń zarówno winyl jak i płyty CD otrzymują cechy których nie mają.Moim zdaniem oba formaty potrafią zagrać zupełnie satysfakcjonująco w domowych warunkach ale je dobierając trzeba mieć tzw. czuja. Nie wystarczy po prostu wyjąć urządzenie z pudełka i spiąć byle czym do byle czego i słuchać na byle czym. Analogia jest banalna porównując z artystami grającymi na scenie,np. taki Wojciech Waglewski nie gra dla nas na dupianej gitarze-naprawdę on nas szanuje i dla tego sami też musimy się zacząć szanować jeśli to ma być nasze udane hobby!

Wyrzeczenia? tak wyrzeczenia muszą niestety być jak mamy osiągnąć sukces.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dzięki za podpowiedzi.

>Widze że kolega też ma Audi, można wiedzieć jaki model i jaki silnik ? :)

Wprawdzie samochód to nie magnetofon, ale sporo spędzam w nim czasu i sporo słuchm muzyki. To A6 2,8 Quatro.

Pozdrawiam.

Forecast88

Jacku sypie na sucho brązowo. Oznaczeń nie ma. Standardowo na piaście szpulki czerwonoczarne logo Basf na rozbiegówce nic, pudełko okrągłe szare z przeźroczystą pokrywką wewnątrz kartonik z tabelką do opisu logiem i nazwą z adresem Basfa. Myślę, że z początku lat 80tych.

vlado, 9 Sie 2010, 19:41

Włodku,

Czyli to coś takiego, jak na zdjęciu - tu akurat jest BASF DP26, jeszcze zaklejony. Na jednym końcu rozbiegówka zielona, na drugim czerwona, plus parę metrów taśmy przezroczystej i metalizowanej. Mam kilka takich, są bardzo dobre, nic złego się nie dzieje, nagrywanie do +4 dB (na N4522), ani nie sypie, ani nie brudzi. Sądzę, że ta Twoja taśma, to albo nie jest BASF, albo była wystawiona na działanie skrajnych temperatur - od mrozu do upału, co zdarza się niestety znaleziskom strychowym.

Mam taką lekko sypiącą Agfę PEM 369 - głowic nie brudzi, ale sypie suchym, brązowym proszkiem. To warstwa czynna, której nie trzyma już wyschnięte lepiszcze.

Da się to odtwarzać, choć oczywiście taśma się degeneruje z każdym przewinięciem. Można spróbować ją przewinąć przez wacik, albo suchą szmatkę, co powinno usunąć luźny proszek, który i tak by odpadł. Co zostanie, będzie lepiej lub gorzej grać. Raczej odradzam nasączanie taśmy czymkolwiek, bo to na długo nie pomoże, a jeszcze taśma zacznie paprać tor przesuwu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi