Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Szczęśliwego Nowego Roku ! Mija już kolejny rok, a my wciąż jesteśmy razem. Oby tak dalej !

PS,- Czy ktoś z Was ma może dobrze wyregulowanego czteroślada ? Potrzebuję taśmę kalibracyjną z nagranym sygnałem 1kHz lub 400Hz do poziomu O VU oraz białym szumem. Jakiś fragment muzyczny też by się przydał. Mam już dwie takie taśmy nagrane przez forumowych kolegów, ale są pomiędzy nimi duże rozbieżności. Nie mam pojęcia która jest bardziej wiarygodna. W zasadzie najbardziej zależy mi na prawidłowej regulacji "Pb.Level" oraz wysokości głowicy.

Kasjel,mogę ci nagrać taką taśmę,ale czy będzie odpowiedniej jakości,to wątpie.Mam taśmę z takim sygnałem,ale jest to nagranie pełnośladowe,orygalna taśma kalibracyjna.Tylko taka taśma jest wiarygodnym zródłem .Gdybyś mieszkał nieco bliżej,to nie było by problemu.Najwyżej mogę ją ci wypożyczyć.

Kasjel,mogę ci nagrać taką taśmę,ale czy będzie odpowiedniej jakości,to wątpie.Mam taśmę z takim sygnałem,ale jest to nagranie pełnośladowe,orygalna taśma kalibracyjna.Tylko taka taśma jest wiarygodnym zródłem .Gdybyś mieszkał nieco bliżej,to nie było by problemu.Najwyżej mogę ją ci wypożyczyć.

No to by było super ! Na takiej taśmie nie ustawię co prawda wysokości głowicy, ale napewno ustawię poziom "Pb.Level".

Szczęśliwego Nowego Roku ! Mija już kolejny rok, a my wciąż jesteśmy razem. Oby tak dalej !

PS,- Czy ktoś z Was ma może dobrze wyregulowanego czteroślada ? Potrzebuję taśmę kalibracyjną z nagranym sygnałem 1kHz lub 400Hz do poziomu O VU oraz białym szumem. Jakiś fragment muzyczny też by się przydał. Mam już dwie takie taśmy nagrane przez forumowych kolegów, ale są pomiędzy nimi duże rozbieżności. Nie mam pojęcia która jest bardziej wiarygodna. W zasadzie najbardziej zależy mi na prawidłowej regulacji "Pb.Level" oraz wysokości głowicy.

Kasjel, z całym szacunkiem, jak można nagrać w domowych warunkach taśmę kalibracyjną ?

Kasjel, z całym szacunkiem, jak można nagrać w domowych warunkach taśmę kalibracyjną ?

Wiem że nie da się zrobić tego dokładnie. Ale jeśli nie można kupić oryginalnych, to co mam zrobić ? Nie stać mnie na taśmy kalibracyjne z E-Bayu za 400zł szpulka. Takie stwierdzenia, że nie nagrywa się taśm kalibracyjnych w warunkach domowych nic nie dają. Tak samo jak mówienie, że sprzęt powinno się naprawiać wyłącznie w wyspecjalizowanych serwisach. Tymczasem jednego i drugiego brak. Albo jedno i drugie wiąże się z dużymi wydatkami.

Edytowane przez Kasjel

Wiem że nie da się zrobić tego dokładnie. Ale jeśli nie można kupić oryginalnych, to co mam zrobić ? Nie stać mnie na taśmy kalibracyjne z E-Bayu za 400zł szpulka. Takie stwierdzenia, że nie nagrywa się taśm kalibracyjnych w warunkach domowych nic nie dają. Tak samo jak mówienie, że sprzęt powinno się naprawiać wyłącznie w wyspecjalizowanych serwisach. Tymczasem jednego i drugiego brak. Albo jedno i drugie wiąże się z dużymi wydatkami.

Kasjel myślę że przesadzasz z tymi taśmami kalibracyjnymi kwota 200zł jest nie wielką kwota a takie taśmy zdarzają się po 2 stówy a w Twoim przypadku powinieneś sie rozejrzeć za takowymi i nie jojnić ciągle że drogo sprzedaj ze dwa magnetofony kup taśmę i rób to porządnie jak masz coś naprawiać to zrób to dobrymi narzędziami a nie idż na skróty , i nie mówię tu czegoś złośliwie tylko dlatego że nigdy do takiego fachowca sam bym nie oddał sprzętu .

Po drugie jeśli mówisz nie stać Cię na zakup takich taśm to wszystkie Twoje regulacje są co najmniej wątpliwej jakości bez urazy ale wzbudzał byś większe zaufanie innych osób gdybyś sobie co jakiś czas sprawiał profesjonalne narzędzie .

Nie jestem kimś kto bedzie Ci narzucał co masz robić ale pomyśl logicznie rozwijał byś się bardziej i szybciej w swych dokonaniach

Z tego co widzę przez te kilka lat forum stoisz w miejscu i co jakiś czas słyszę że coś potrzebujesz do warsztatu zrób krok na przód w nowym roku:)

Jeśli zaś Twoje hobby pozostanie tylko hobbystycznym naprawianiem magnetofonów z działu uszkodzone w kwocie 10zł-30zł to w sumie nie jest to duża strata jak coś nie wyjdzie ale załóżmy że kupisz taki tani magnetofon doprowadzisz go do perfekcji za pomocą profesjonalnych narzędzi cena wzrasta o 100% i znowu nie traktuj moich słów że coś Ci nakazuję czy coś podobnego nie broń Boże

Pamiętaj tylko jedno przyjaciel będzie Cię tylko zawsze klepał po ramieniu nie zawsze wszystko wygląda tak jak to widać

Jak zamkniesz kochającą żonę wraz z Twoim pieskiem w bagażniku samochodowym to jak myślisz kto po godzinie jak go otworzysz będzie się bardziej cieszył???

Kasjel wszystkiego dobrego Tobie życzę życzę Ci abyś w tym roku nabył taśmy kalibracyjne po okazyjnej cenie i mógł z pasją robić to co lubisz

Dłuto tępe nie będzie Ci służyć dobrze:)

Tylko się nie gniewaj znowu powodzenia

audiomagia.blogspot.com

MAG tylko nie zapominaj o tym,że dla jednych suma 200-400 zł to spory wydatek, ale jak to mówią punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

W 3PR teraz Lista wszech czasów, podobno mają nie gadać na muzyce? Jak by co to mailujcie i sms-ujcie. No i jak zwykle najniższy bas znów wykastrowany, znów się ktoś oparł o filtr dolnoprzepustowy na sumie :(

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dobra Panowie, dajcie już spokój. Ja chciałem tylko małą szpulkę, nagraną na dobrze wyregulowanym magnetofonie z prawidłowo wysterowanym sygnałem. Z resztą powiedzmy, że w ogóle o nic nie prosiłem.

Zaraz wykasuję moje wpisy, jeśli się jeszcze da to zrobić.

markam

ja pisałem wyżej o realizacji starych nagrań w stereo i kilku ich cechach m.in. różnym zapisie na ścieżkach

a Ty piszesz o wyregulowaniu balansu przy zapisie...

co ma piernik do szpulowca?

to,że są różnie nagrane ścieżki( czy jak piszesz rozkład dżwięków)to nie znaczy ,że realizatorzy nie ustawiali idealnie balansu przy ich realizacji

i rózne wychylenia wskazników przy ich obecnym odsłuchu wcale nie świadczą,ze coś było nie tak z kalibracją

również zadzierżgnięcia się taśmą w nowem roku życzę całej kompanji

VSOP

W 3PR teraz Lista wszech czasów, podobno mają nie gadać na muzyce? Jak by co to mailujcie i sms-ujcie. No i jak zwykle najniższy bas znów wykastrowany, znów się ktoś oparł o filtr dolnoprzepustowy na sumie :(

A co to będzie jak sygnał analogowy przestana puszczać w eter czy ktoś cos wie na ten temat???

audiomagia.blogspot.com

Na razie nam to nie grozi.Przynajmniej w Polsce.

Czasami brak kasy,może wyjść na dobre.Telewizje ,tylko muszą przerobić na cyfrową,ale akurat TV mam w głebokim poważaniu.

A do Kasjela,sprawdz prywatne wiadomości.Akurat rozmawiałem na skype z Leszkiem i on ma dla ciebie propozycje.Dokładnie taką samą taśmę posiadam.Wszystkiego najlepszego w nowym roku.

A co to będzie jak sygnał analogowy przestana puszczać w eter czy ktoś cos wie na ten temat???

Kiedyś była napisana na ten temat książka sf. Po dłuższym czasie sygnał odbity od krańców świata powróci do nas począwszy od pierwszych audycji Marconiego ;)

Kiedyś była napisana na ten temat książka sf. Po dłuższym czasie sygnał odbity od krańców świata powróci do nas począwszy od pierwszych audycji Marconiego ;)

Pytam bo na północy niedługo bezie tylko DAB :(

audiomagia.blogspot.com

Pytam bo na północy niedługo bezie tylko DAB :(

Będzie jak się ludziom da wcisnąć kit i z głupoty zaczną wyrzucać aktualne, jak nie będą kupować odbiorników to i DAB-u nie będzie-niech płaci ten co to chce wprowadzić.

Będzie jak się ludziom da wcisnąć kit i z głupoty zaczną wyrzucać aktualne, jak nie będą kupować odbiorników to i DAB-u nie będzie-niech płaci ten co to chce wprowadzić.

Dlatego z kolegami zbieramy podpisy pod referendum myślę że nie będzie to trudne potrzeba nam 100 tys potem parlament i ustawa wszystko załatwi ale to nie wszystko zdrożeje konserwacja anten .nadajników , itp sprzętu bo wszystko ma iść w prywatne ręce .

Dokładnie w 2014 roku sygnał naziemny przestanie działać oczywiście jak zbierzemy te 100tys podpisów to jeszcze parlament musi pomóc .

audiomagia.blogspot.com

Panowie, jaki to model Unitry?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Panowie, jaki to model Unitry?

Ukryta Zawartość

To aria w eksportowej wersji.

Ukryta Zawartość

markam

ja pisałem wyżej o realizacji starych nagrań w stereo i kilku ich cechach m.in. różnym zapisie na ścieżkach

a Ty piszesz o wyregulowaniu balansu przy zapisie...

co ma piernik do szpulowca?

to,że są różnie nagrane ścieżki( czy jak piszesz rozkład dżwięków)to nie znaczy ,że realizatorzy nie ustawiali idealnie balansu przy ich realizacji

i rózne wychylenia wskazników przy ich obecnym odsłuchu wcale nie świadczą,ze coś było nie tak z kalibracją

również zadzierżgnięcia się taśmą w nowem roku życzę całej kompanji

A ja pisałem wyżej o regulacji balansu przy nagrywaniu w odniesieniu do przeczytanych wcześniej narzekań na nierównomierny poziom sygnału stereo, nadawany przez radio. Moim zdaniem, taka regulacja rozwiązuje problem. Sposób kształtowania panoramy stereo przez realizatorów w studiach nagrań, to zupełnie co innego.

Nagrywałem ostatnio choć przyznam że ciężko mi nosić te szpulaki chyba się przesiądę na mp3:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiomagia.blogspot.com

==> Kasjel

Taśma o której pisałem, pisał też Marek, różni się prędkością i wynosi 19cm/s oraz equalization 70us. Reszta to samo ( DIN 45513/3 ). Nie miałem innych zdjęć

Ukryta Zawartość

post-12292-049466000 1293962519_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Czy to jest taśma na prędkość przesuwu 38 cm/s ???. Nie mam takiego magnetofonu. I ta eqalizacja 35us....

To chyba nie dla mnie taśma. Taka, jak ma Marek to owszem....

Edytowane przez Kasjel

.

Czy to jest taśma na prędkość przesuwu 38 cm/s ???. Nie mam takiego magnetofonu. I ta eqalizacja 35us....

To chyba nie dla mnie taśma. Taka, jak ma Marek to owszem....

Nie zrozumieliśmy się. Miałem TYLKO zdjęcia taśmy na 38 cm/s i je wkleiłem. Chodziło o to abyś zobaczył jakie sygnały są nagrane. Taśma jest na 19 cm/s i eq. 70us.

Nie zrozumieliśmy się. Miałem TYLKO zdjęcia taśmy na 38 cm/s i je wkleiłem. Chodziło o to abyś zobaczył jakie sygnały są nagrane. Taśma jest na 19 cm/s i eq. 70us.

Upsss...przepraszam. Wobec tego podaj swoje namiary na PW i nr. konta.

==> Kasjel

Taśma o której pisałem, pisał też Marek, różni się prędkością i wynosi 19cm/s oraz equalization 70us. Reszta to samo ( DIN 45513/3 ). Nie miałem innych zdjęć

Kubeł zimnej wody

Tutaj widać doskonale wadę zapisu taśmowego (to tak dla entuzjastów "referencji" z taśmy). Wysokie częstotliwości są zapisywane z niższym poziomem,bo po prostu na wyższym wysterowaniu sygnał nie będzie poprawnie nagrany i odtwarzany.Twórca wzorcowej taśmy świetnie to zrobił i chwała mu za to.

Myślę że nikogo nie uraziłem tym wpisem-Muzyka z taśm jest pikna dla nas dla tego bo taką ją zastaliśmy i poznaliśmy i nie ma co tu dyskutować mamy to już w genach ;)

Dlatego z kolegami zbieramy podpisy pod referendum myślę że nie będzie to trudne potrzeba nam 100 tys potem parlament i ustawa wszystko załatwi ale to nie wszystko zdrożeje konserwacja anten .nadajników , itp sprzętu bo wszystko ma iść w prywatne ręce .

Dokładnie w 2014 roku sygnał naziemny przestanie działać oczywiście jak zbierzemy te 100tys podpisów to jeszcze parlament musi pomóc .

Trzymam kciuki

U nas jest pozorna demokracja i "głupi naród" nie może o takich i innych sprawach decydować w referendum; czyli o nas bez nas :(

Edytowane przez ASURA

ferro

wysunięty moduł sterowania z kieszeni,wszystkie segmenty magnetofonu są tak wysuwane

bez kabli,moduły do reszty układu w chasis łączą się wtyczkami więc gdy konieczna jest ingerencja w jakiś element wystarczy wysunąc szufladę i np.zastąpic zamiennikiem

ciekawe i bardzo praktyczne rozwiązanie

podobnie jest z blokiem głowic dwie nakrętki i odpinamy z mikrostyków zastępując 1/2 track stereo np.full trackiem mono

jeden komplet głowic poleciał za ocean,zobaczymy jaki będzie efekt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ravaglia

VSOP

ale to nie wszystko zdrożeje konserwacja anten .nadajników , itp sprzętu bo wszystko ma iść w prywatne ręce .

No cóż w prywatnych rekach może być taniej bez "czapy" administracyjnej ale możesz nie wytrzymać tej ilości reklam i zostaniesz skazany na słuchanie tylko lansowanej muzyki.

Kiedyś słuchałem jak w USA poradzono sobie z tym żeby wilk był syty i owca cała. Tworzone są tzw. rozgłośnie składkowe.Przy 30 osobach prowadzących różne audycje muzyczne w stacji, każda z nich zbiera składki na swoją konkretną audycję i te audycje zostają. Pieniądze idą za muzyką, nie jest to idealne rozwiązanie, jednak trochę stacji nazwijmy to popularyzujących wszechstronnie muzykę i utrzymywanych z budżetu państwa powinno zostać. Nie można wszystkiego sprowadzać tylko do ekonomii i pieniędzy!

No cóż w prywatnych rekach może być taniej bez "czapy" administracyjnej ale możesz nie wytrzymać tej ilości reklam i zostaniesz skazany na słuchanie tylko lansowanej muzyki.

Nie można wszystkiego sprowadzać tylko do ekonomii i pieniędzy!

Dotknąłeś sedna sprawy, przez fakt sprowadzania wszystkiego do ekonomii i pieniędzy rośnie nam pokolenie "głupków wioskowych"...niestety....to smutna prawda.

Pozrawiam wszystkich i biorę się za czyszczenie toru przesuwu B-77 - dzisiaj słucham Toma Waitsa na dobry początek roku - pozdrawiam - Jacek

ferro

wysunięty moduł sterowania z kieszeni,wszystkie segmenty magnetofonu są tak wysuwane

bez kabli,moduły do reszty układu w chasis łączą się wtyczkami więc gdy konieczna jest ingerencja w jakiś element wystarczy wysunąc szufladę i np.zastąpic zamiennikiem

ciekawe i bardzo praktyczne rozwiązanie

podobnie jest z blokiem głowic dwie nakrętki i odpinamy z mikrostyków zastępując 1/2 track stereo np.full trackiem mono

Wszystko fajnie,ale jak pomierzysz taką wysunietą płytkę bez specjalnego kabla z wtyczkami.

To znakomite rozwiązanie dla odpowiednio wyposażonego serwisu.Nie trzeba czekać na naprawę uszkodzonego modułu,tylko wymienia się na sprawny,a uszkodzony naprawia na specjalnym stendzie ,poza magnetofonem.Było to świetne rozwiązanie dla studiów radiowych ,ale w naszej sytuacji,to poważnie utrudnia naprawy.

No i mam problem.Kupiłem sobie amplituner Philips RH720,uszkodzony.Właśnie nad nim walcze,ale idzie mi słabo,bo nie posiadam serwisówki.Mam przepaloną żarówkę od sensora.Bez obciążenia napięcie wynosi około16 volt,a gdy świeci się żarówka to nieco ponad 5 volt.Żarówki są miniaturowe lutowane i nijak nie mam możliwości sprawdzić ani mocy ,ani napięcia pracy.Może ktoś ma sposób,jak to wyliczyc?Te które ma 12 voltowe świecą ,ale bardzo słabo.

Edytowane przez Marek-41

MAG umieściłeś "niemy" filmik?U mnie tylko obraz a inne dźwięki z komputera dochodzą..

Marek-41 - sadzę, że żarówka jest 6 woltowa ale jakiej mocy - nie powiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi