Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Eee, te Uher`y są naprawdę fajne, muszę sobie kiedyś taki sprawić, to na wyjazdy będę brał :) Taki Walkman na szpule - kiedyś wpadne z takim do kawiarni :D

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Eee, te Uher`y są naprawdę fajne, muszę sobie kiedyś taki sprawić, to na wyjazdy będę brał :) Taki Walkman na szpule - kiedyś wpadne z takim do kawiarni :D

Jeżeli bywasz w Vaterlandzie to kup u Helmuta wersję tańszą dwugłowicową UHER-a 4200 z wskaźnikami busolowymi przy przesuwie 9.5 cm/si taśmie wideo klasa dżwięku jest o niebo lepsza niż z Arii na 19.4cm/s

pozdrawiam

Zbyszek

Dziękuję Korwin, nieomieszkam zakupić za jakiś czas :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dziękuję Korwin, nieomieszkam zakupić za jakiś czas :)

4200 MONITOTOR ma wygodniejsze [obrotowe przestawianie przesuwu]i oprócz podsłuchu przed taśmą podsłuch po taśmie stąd nazwa Monitor < nie lubię z niego korzystać przy nagrywaniu z mikrofonem tworzy coś podobnego do echa, które dekoncentruje nagrywającego >.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobbranoc

4200 MONITOTOR ma wygodniejsze [obrotowe przestawianie przesuwu]i oprócz podsłuchu przed taśmą podsłuch po taśmie stąd nazwa Monitor < nie lubię z niego korzystać przy nagrywaniu z mikrofonem tworzy coś podobnego do echa, które dekoncentruje nagrywającego >.

Pozdrawiam

Zbyszek

Dobbranoc

UHER 4200 to najlepszy Uher jakiego znam wart każdej wydanej złotówki bardzo rzadki model polecam każdemu nie widziałem ostatnio żadnej aukcji z tym magnetofonem

audiomagia.blogspot.com

UHER 4200 to najlepszy Uher jakiego znam wart każdej wydanej złotówki bardzo rzadki model polecam każdemu nie widziałem ostatnio żadnej aukcji z tym magnetofonem

Witam UHER REPORT 4200 MONITOR nazywany jest Nagrą IV dla ubogich brak 38.1 cm/s ale przy 19.04 cm/s jest od niej znacznie lepszy czystość i dynamika zapisu oraz waga sprzęt Kudelskiego goły jak dupa nierządnicy nie schodzi poniżej 7.5 kg. Szukam obecnie zwykłego 4200 REPORT-STEREO 4200.

Pozdrawiam serdecznie

Byle do wiosny

Zbyszek

Oto obiecane fotki z nowatorskimi środkami do szpul na Naby .,

Coś fotki nie wzhodzą .

A to moja zabawa z koniecznym zwijaniem rozpitolonych taśm .Może jeszcze wejdzie fotka z cudownymi Srodkami Nabowskimi . Cudo owo jest zrobione z .....drewna,

Nie weszłu 2 fotki. Może teraz?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-009164800 1295112141_thumb.jpg

post-19835-035970500 1295112153_thumb.jpg

post-19835-023315200 1295112302_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

He he.I jak można się nudzić posiadając takie zabawki jak my.Zajęcie na cały dzień.Ja też się zaraz zabieram za zabawę z linką do skali w amplitunerze philips 720.Wydrukowałem sobie schemat jak ta linka ma przebiegać i do roboty.\Piękne zajęcie na długie zimowe wieczory.

Dodatkowo mam pytanie do kolegów posiadających duplikatory JVS ERA.Mam problem z kółkiem zębatym na osi silnika napędzającego windę kasety.Jak by miał coś takiego na zbyciu z niesprawnego egzemplarza,to proszę na priw.

He he.I jak można się nudzić posiadając takie zabawki jak my.Zajęcie na cały dzień.Ja też się zaraz zabieram za zabawę z linką do skali w amplitunerze philips 720.Wydrukowałem sobie schemat jak ta linka ma przebiegać i do roboty.\Piękne zajęcie na długie zimowe wieczory.

Dodatkowo mam pytanie do kolegów posiadających duplikatory JVS ERA.Mam problem z kółkiem zębatym na osi silnika napędzającego windę kasety.Jak by miał coś takiego na zbyciu z niesprawnego egzemplarza,to proszę na priw.

</Na osi silnika nie ma kółka ,jest cos jak walec ślimakowy.Napisz dokładniej o co ci chodzi . Mam kilka części z Duplika .Albo cyknij fotkę.

Dobrze ,zrobie zdjęcie.Jeszcze dzisiaj się za to zabiorę.Podleiłem tą cześć i parę miesięcy było ok,ale wczoraj znowu awaria i swiecący się napis "error".

Dobrze ,zrobie zdjęcie.Jeszcze dzisiaj się za to zabiorę.Podkleiłem tą cześć i parę miesięcy było ok,ale wczoraj znowu awaria i swiecący się napis "error".

Ukryta Zawartość

post-15150-048738600 1295132392_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek-41

dulon184 - ale spać to też trzeba czasami...;-))

Obiecaj, ze następną nockę prześpisz jak trzeba, bo będziemy się martwić o ciebie ...:-)))

dulon184 - to dla Ciebie !

I dla wszystkich lubiących prawdziwą el-muzykę. A szczególnie tzw. "szkołę berlińską" !

Ukryta Zawartość

Polecam najnowszą płytę Arcane "Tomorrow's wasteland" !!!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kasjel

dulon184 - to dla Ciebie !

I dla wszystkich lubiących prawdziwą el-muzykę. A szczególnie tzw. "szkołę berlińską" !

Ukryta Zawartość

Polecam najnowszą płytę Arcane "Tomorrow's wasteland" !!!

.

< dzieki . Jeszcze mam niesprawne głośniki i mikrofon w kompie. W Kompie wszystko ustawione OK a jednak jedno i drugie nie działa . Na dniach fachman się za to weżmie.

Ukryta Zawartość

Dulon,dzięki.Na razie to ponownie skleiłem ,ale nie wiem jak długo podziała.Jak widzisz na zdjęciu ,to małe kółko pękło i obraca się na osi,więc nie przenosi napędu dalej.Napisz na priw,jak mam ci się odwdzięczyć.

I masz spać.W nocy mogą ,tylko zasuwać 'nocne Marki",czyli ja he he.

Witam UHER REPORT 4200 MONITOR nazywany jest Nagrą IV dla ubogich brak 38.1 cm/s ale przy 19.04 cm/s jest od niej znacznie lepszy czystość i dynamika zapisu oraz waga sprzęt Kudelskiego goły jak dupa nierządnicy nie schodzi poniżej 7.5 kg. Szukam obecnie zwykłego 4200 REPORT-STEREO 4200.

Pozdrawiam serdecznie

Byle do wiosny

Zbyszek

Do mojej kolekcji Kudelskiego Nagra 4.2 doszla następna Nagra 4-D. Goly waży 5.7 kg a kompletny 6.85 kg. Z jakości nagrań jestem zadowolony

nawet przy 19.04 cm/s.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-26629-046550900 1295181645_thumb.jpgpost-26629-055779700 1295181661_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawostka z kasetowców :

Ukryta Zawartość

Nic specjalnego.Po prostu sprzęt dedykowany do udzwiekowiania slajdów.Parametry ma takie sobie,żeby nie powiedzieć słabe.

Ukryta Zawartość

Coś dla szpulomaniaków

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Sandra idealnie pasuje klimatem do takiego sprzętu ;)

Tylko masz nieco za wolne obroty odtwarzania, albo za szybko nagraną taśmę.

Właśnie te obroty mnie martwią, faktycznie są nieco za wolne. Podobno to wina pasków o przekroju kwadratowym (nie chce mi się w to wierzyć). A skoro już o nich mowa, od razu mówię, że nie są za ciasne ;-) Ktoś ma jakiś pomysł, co może być przyczyną za wolnych obrotów? Czasami ta różnica jest nawet nie słyszalna.

Może to wina zbyt niskiego napięcia, które dochodzi do silnika albo wałek nie daje rady, choć to drugie raczej odpada (wtedy chyba by było za szybko), sprawdź silnik, zlokalizuj też PR`kę od regulacji obrotów, pewnie jest w środku silnika (patrząc na tylną jego część), bo ten sprzęt chyba nie ma DD :D A może trzeba poprostu przeczyścić sam silnik, jeśli dobrze pamiętam, podzas odtwarzania szpula podająca jest lekko chamowana, może zbytnio i dlatego jest wolniej...

Właśnie polskie szpulaki nie mają regulacji obrotów i są zasilane prosto z sieci. Na pewno nie jest to wina zbyt niskiego napięcia, jakoś obie moje ARIE nie mają z tym problemu.

Polskie szpulaki (oprócz Koncerta) mają silniki na prąd zmienny 220V. I to nie napięcie decyduje o szybkości obrotów, lecz częstotliwość w sieci 50Hz.

Ok, czyli silnik do przeglądu?

• Pokaż nowe odpowiedzi