Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję i również życzę Wszystkim Wesołych Świąt ! :-)

Dulon184 - po świętach wyślę co obiecałem.

Edytowane przez musiko

Dołączam się do życzeń świątecznych i nie tylko.Szczególnie życzę wszystkim mającym problemy,aby jak najszybciej mogli o nich zapomnieć.

I niech narazie ,kręcące się szpulki pozwolą poprawić nastrój,jeśli jest nie najlepszy.

Witam!

Spóźnione życzenia dla wszystkich! Przepraszam, że dopiero teraz, mam nadzieje, że mi wybaczycie, czytam oba tematy, jestem, mówiąc krótko, na bieżąco! Sony TC-765 jeszcze w naprawie, sprawdzam diody i tranzystory na płytce zasilania (wszystkie), idzie powoli, ale z dobrym skutkiem :) Zacząłem jednak chorować ostatnio na Technicsa RS-1800U - wersja studyjna, 76cm/s :) Wiem, wiem, te 38cm/s już jest niezłym pochłaniaczem złotówek, ale sam wygląd tego magnetofonu zaczyna mi się śnić... A na tapecie? Na razie same decki, bo Tascam32 jest w klubie, chłopaki się w nim zakochali, niektórzy są nawet pozytywnie zaskoczeni, dwie osoby chcą znów zacząć przygodę z taśmą. Jako warszawski przedstawiciel dużych szpulek tegoż tematu, śpieszę powiadomić, że nawracanie złych owieczek idzie pełną parą :D Prócz tego zacząłem też modernizację amplifikacji, wymieniłem złącza RCA/terminale głośnikowe w końcówkach mocy, w odtwarzaczu CD zmieniłem wyjściowe elektrolity na MKP, wywaliłem też bypass - zdecydowanie lepiej :) Czeka mnie jeszcze wymiana RCA w preampie, ale to już za jakiś czas. Tyle u mnie. Pozdrawiam i raz jeszcze spokojnych świąt!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie wiem ale może komuś ta wiadomość się przyda, przed świętami w kupiłem {Butik- Pasmanteria ma odcinku pomiędzy Berka Joselewicza a Miodową przy ul Starowiślnej w Krakowie} tasiemkę bawełniana o szerokości 1/4" bawełniana biała wyjątkowo miękka na szpuli 8-ce mieści się 10 mb idealna po zwilżeniu benzyną apteczną do czyszczenia głowic i toru przesuwu taśmy cena 0.5 PLN za 1 metr.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Nie wiem ale może komuś ta wiadomość się przyda, przed świętami w kupiłem {Butik- Pasmanteria ma odcinku pomiędzy Berka Joselewicza a Miodową przy ul Starowiślnej w Krakowie} tasiemkę bawełniana o szerokości 1/4" bawełniana biała wyjątkowo miękka na szpuli 8-ce mieści się 10 mb idealna po zwilżeniu benzyną apteczną do czyszczenia głowic i toru przesuwu taśmy cena 0.5 PLN za 1 metr.

Pozdrawiam Wszystkich

Zbyszek

Korwin - może Ty masz jakąś startą już głowicę "Woelke" z Uhera Variacorda. Te głowice są łatwo rozbieralne. A ja potrzebuję tylko jeden sprawny moduł z uzwojeniem.

Mam UHER-y Report z serii 4000 mono jeden 4400 obiecany Lechowi59 jak będzie w Krakowie to sobie go zabierze Variacordy mam dwa sprawne z dwoma kompletami głowic czterościeżkowych i jednym dwuśladowym - na danie mam 2 x M2405S jeden sprawny i trochę kasetowego barachła na chodzie/padalce.

Pozdrawiam

Zbyszek

Na AGH u kumpla jest cały mój UHER ROYAL de Luxe C półpadalec czterościeżkowy możesz go sobie zabrać za darmo po uzgodnieniu terminu odbioru.

Mam UHER-y Report z serii 4000 mono jeden 4400 obiecany Lechowi59 jak będzie w Krakowie to sobie go zabierze Variacordy mam dwa sprawne z dwoma kompletami głowic czterościeżkowych i jednym dwuśladowym - na danie mam 2 x M2405S jeden sprawny i trochę kasetowego barachła na chodzie/padalce.

Pozdrawiam

Zbyszek

Na AGH u kumpla jest cały mój UHER ROYAL de Luxe C półpadalec czterościeżkowy możesz go sobie zabrać za darmo po uzgodnieniu terminu odbioru.

Korwin - a orientujesz się może, w jakim stanie są głowice w tym Uherze ? Czy Twój kolega mógł by mi wysłać sam mostek ? Gdybym go tak ładnie poprosił, to może się zgodzi ?

Korwin - a orientujesz się może, w jakim stanie są głowice w tym Uherze ? Czy Twój kolega mógł by mi wysłać sam mostek ? Gdybym go tak ładnie poprosił, to może się zgodzi ?

Albo całość albo nic przyjedziesz i weźmiesz, magnetofon jest prawie, że sprawny idealnie odtwarza od 2.4 - 19.04 i przewija ma kłopoty jedynie z nagrywaniem. Głowice chyba Bogen są w stanie poprawnym po podszlifowaniu były zajechane przez poprzedników.

pozdrawiam

Zbyszek

Albo całość albo nic przyjedziesz i weźmiesz, magnetofon jest prawie, że sprawny idealnie odtwarza od 2.4 - 19.04 i przewija ma kłopoty jedynie z nagrywaniem. Głowice chyba Bogen są w stanie poprawnym po podszlifowaniu były zajechane przez poprzedników.

pozdrawiam

Zbyszek.

PS być może w Krakowie znajdzie się ktoś chętny i weźmie wielkanocnego sr**ączka razem z koszykiem

Kasjel, a co Ci się stało z głowicami w Uherze? Już kiedyś poszukiwałeś i teraz znowu?

Stało się tylko z głowicą odtwarzającą "Woelke". Ona jest większa i ma wystające piny do których wpina się kostki z przewodami. Ta jedna kostka przeszkadza i nie można ustawić skosu głowicy. Kiedyś zeszlifowałem trochę tą kostkę i było OK. Ale odkąd kostka była zaszlifowana to kiepsko trzymała się na pinach. Najpierw przekrzywiałem te piny, żeby kostka lepiej trzymała. Ale w końcu postanowiłem przylutować te przewody bezpośrednio do pinów w głowicy. No i w tym momencie dałem d......

Ta głowica "Woelke" nie jest zalewana żywicą. Nie można absolutnie lutować ani naginać tych pinów. Miałem przylutować złączki wyciągnięte z starego wielowtyku do kabelków i nałożyć rurki termokurczliwe. To by było super ! A tak, to urwałem połączenia z lewego kanału i koniec :-((

Ale już kupiłem cały mostek z głowicami, które są podobno w bdb stanie za 50zł. Obym tylko się nie naciął, jak wtedy z z tym mostkiem dwuśladowym :-((

PS być może w Krakowie znajdzie się ktoś chętny i weźmie wielkanocnego sr**ączka razem z koszykiem

Jest szansa że w pierwsze dni maja będę jechał do miasta Kraka także bądzmy w kontakcie.

Znacie może jakiś sposób na "rozruszanie" leniwego wskaźnika? Odkąd posiadam Damę Pik wskaźnik prawego kanału trzeba było budzić puknięciem, gdy sygnał na taśmie był troszkę słabszy. Teraz to już nie działa i wskaźnik reaguje tylko jak wskazówka wyjdzie poza 0, więc przy odtwarzaniu praktycznie nigdy nie działa.

Mam szukać nowego wskaźnika, czy mogę jakoś uratować ten co mam?

Znacie może jakiś sposób na "rozruszanie" leniwego wskaźnika? Odkąd posiadam Damę Pik wskaźnik prawego kanału trzeba było budzić puknięciem, gdy sygnał na taśmie był troszkę słabszy. Teraz to już nie działa i wskaźnik reaguje tylko jak wskazówka wyjdzie poza 0, więc przy odtwarzaniu praktycznie nigdy nie działa.

Mam szukać nowego wskaźnika, czy mogę jakoś uratować ten co mam?

Przyłączam się do pytania.Mam to samo w Damie.Wskaźnik co prawda działa, ale dość leniwie.

Koledzę z problemami ze wskaznikiem,proponuje chwilową zamianę przewodów do mierników,aby zweryfikować co jest powodem problemu.

A teraz kilka zdjęć z aktualnie trwającej wizyty u kolegi klubowego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-0-85480500-1304283981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam!

Co do wskaźników, najprawdopodobniej kondensatory do wymiany, miałem taki sam problem w TC-765. Ale zobacz, czy napięcie do nich dochodzi i będziesz miał odpowiedź.

>>Marek-41

Ampex to jednak Ampex, już sam wygląd działa na wyobraźnię!

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Najpierw sprawdzę przewody bo to może one są winne, a za kondensatory się nie biorę bo nie mam odpowiednich mierników.

Zamiana przewodów zaproponowana przez Marka miała na celu ustaleniu przyczyny słabego "wigoru" miernika poziomu, po zamianie przewodów lewego UV z prawym ustalisz czy przyczyną jest sam UV czy przyczyną jest uszkodzony układ elektroniczny. Z tego co napisałeś stukanie we wskaźnik, wychylanie się wskazówki tylko przy dużym poziomie sygnału wskazuje na uszkodzenie VU.

Jeżeli to ustalisz to spróbuj go naprawić (nie masz nic do stracenia) to nie jest trudne. Częstą przyczyną jest ocieranie wskazówki o skalę, w wyniku działania temperatury tworzywo odkształca się i blokuje wskazówkę.

Zamiana przewodów zaproponowana przez Marka miała na celu ustaleniu przyczyny słabego "wigoru" miernika poziomu, po zamianie przewodów lewego UV z prawym ustalisz czy przyczyną jest sam UV czy przyczyną jest uszkodzony układ elektroniczny. Z tego co napisałeś stukanie we wskaźnik, wychylanie się wskazówki tylko przy dużym poziomie sygnału wskazuje na uszkodzenie VU.

Jeżeli to ustalisz to spróbuj go naprawić (nie masz nic do stracenia) to nie jest trudne. Częstą przyczyną jest ocieranie wskazówki o skalę, w wyniku działania temperatury tworzywo odkształca się i blokuje wskazówkę.

Powinno być wszędzie VU meter, a nie UV przepraszam.

Witam znalazłem u siebie taki magnetofon chciałem się dowiedzieć czy jest cos wart. Wiem jedynie ze jest to model Crown CTR-6550S i ze jest to magnetofon szpulowy na baterie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za słabą jakości zdjęc i ich liczbe ale aparat akurat mi się zepsuł i nie może Złapac ostrości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W tym temacie, nikt nikogo nie nazywał i raczej nie nazwie głupkiem. Tu są inni ludzie, a pytać zawsze trzeba!

Edytowane przez neomammut

Witam znalazłem u siebie taki magnetofon chciałem się dowiedzieć czy jest cos wart. Wiem jedynie ze jest to model Crown CTR-6550S i ze jest to magnetofon szpulowy na baterie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszam za słabą jakości zdjęc i ich liczbe ale aparat akurat mi się zepsuł i nie może Złapac ostrości.

Na tym wątku,nie rozmawiamy o kasie jako takiej.Myślę jednak,że twoje pytanie dotyczy nie wartości materialnej,a technicznej tego magnetofonu.

Zawsze istniała potrzeba istnienia przenośnych urzadzeń nagrywających dzwięk.Były to ,albo urządzenia dla zawodowców,jak magnetofony np.Uher report 4200,czy urządzenia firmy Nagra,oraz urzadzenia dlo ogółu,jak ten opisywany przez ciebie magnetofon.Myślę,że to ciekawy zabytek i choć dzwięk jaki się z niego wydobywa nie jest oszałamiający,to jest na pewno lepszy,niż może zaoferować większość przenośnych pózniejszych konstrukcji kasetowych.

Panowie, dajcie proszę konkretne rady jak przewinąć taśmę z bobinki na szpulę typu Nab, ale bez wymądrzania się,że głupia jestem.Pozdro!

Już ten problem był tutaj poruszany.Najlepiej wykorzystać tależ gramofonu i na nim połażyć bobinę i obok ,zachowując ten sam poziom ustawić magnetofon.Proponuję nawijać taśmę w pozycji play,bo przewijanie ,może być nie do opanowania.Potrwa to dłużej,ale będzie bezpieczne.Powodzenia.

Coś się popsuło i nie mogę edytować tekstu,stąd tależ zamiast talerza.Przepraszam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wczoraj dostałem przesyłkę z mostkiem do Uhera Royal de Luxe. Jest dobrze. Wszystko absolutnie nie ruszane. Głowice trochę bardziej przytarte niż miałem nadzieję, ale on ma w końcu 40lat !

Panowie, dajcie proszę konkretne rady jak przewinąć taśmę z bobinki na szpulę typu Nab, ale bez wymądrzania się,że głupia jestem.Pozdro!

<O jakiej średnicy kółka z taśma na bobince mówimy?/.Ewentualnie pisz do mnie na PV.Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi