Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

tym też można się pobawić:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak, tylko cena komuś się pomyliła. Za swojego Szmaragda BG20-5 dałem aż 250 złotych, bo był w stanie idealnym, poza tym to zakup z nostalgii. Parę dni temu za 123 PLN poszedł bardzo wczesny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, tylko cena komuś się pomyliła. Za swojego Szmaragda BG20-5 dałem aż 250 złotych, bo był w stanie idealnym, poza tym to zakup z nostalgii. Parę dni temu za 123 PLN poszedł bardzo wczesny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Cholercia, mnie z tamtych czasów nazwa "Szmaragd" i "Szafir" kojarzyła sie jednoznacznie z telewizorami. Fakt RFT to produkt DDR (NRD)a wyglada całkiem jak Telefunken :-)

Ukryta Zawartość

Rzucam pytanie tutaj

Panowie mam taką sprawę posiadam od dłuższego czasu magnetofon AKAI 4000DS MKII. I postanowiłem sobie przegrać moją kolekcję taśma na pliki cyfrowe, na wszelki wypadek dla potomstwa. Lecz magnetofon używam niezwykle rzadko i ma dość długi przestój. Przełącznik ścieżek strasznie skrzeczy i czasami nie łapie, i tak dalej. Specem od tego nie jestem. Z racji na wiek sprzętu wolałbym sam tego nie grzebać. Chciałbym komuś to dać na przegląd. Czy możecie kogoś w rejonie 100km od Warszawy polecić. Może ktoś z forumowiczów podejmuje się takich przeglądów.

Ciekawostka historyczna: w programie Discovery Historia pokazano dzisiaj fragment dydaktycznego filmu "Zza kulis telewizji" z 1967 roku. Program nadawano wtedy na żywo, film ujawnia tajniki produkcji telewizyjnej widowiska tanecznego. Oglądam to sobie i co widzę? Do odtwarzania podkładu muzycznego na planie w zawodowej Telewizji Polskiej używano magnetofonu Smaragd! Nie na darmo w swoich czasach miał opinię jednego z najlepszych magnetofonów po tej stronie żelaznej kurtyny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-25554-0-13762700-1344786329_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No proszę historia szpulowcem sie toczy ..:-)

Ja natomiast zauważyłem "ciekawostkę" ale techniczną w moim N4520 :-) - mianowicie jest to powiązanie położenia przełącznika "monitor" z...właściwą i niewłaściwą pracą lewego napinacza - a dokładnie przy położeniu przełacznika monitor na "tape cuening" - napinacz pracuje prawidłowo, przy przełączeniu (i w jego momencie) na pozycję "automatic" następują opisywane dużo wcześniej przeze mnie szarpnięcia lewego napinacza i szybki klekot.

• 2 tygodnie później...

masakra totalna - głowice dwuśladowe w dobrym stanie to białe kruki, a jak są, to ok.200Euro; jak cały mostek za przyzwoite pieniądze to znowu nie chce wysłać do Polski

WĄTEK COŚ WIĘDNIE

To forum więdnie, przez to ja też przestałem pisać.... :(

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

To forum więdnie, przez to ja też przestałem pisać.... :(

już dawno to zauważyłem smutne.... :(

pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych na duże szpulki :)

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

To ja zadam pytanie dla utrzymania wątku:

Ile warto / można dać za koncerta

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Jeśli do patrzenia to mozna kupić,Na alle ktoś chce 1600-za 3000 kupisz coś o pare klas lepszego i co sie nadaje do eksploatacji.

Także na koncerta można popatrzeć bo jest urodny-nic wiecej.Nigdy bym go nie kupił.

Tyle, ile jest dla Ciebie warty... Każdy ma swoją odpowiedź na takie pytanie.

Gdybym chciał kupić Koncerta (kiedyś chciałem, ale już się z tego wyleczyłem), to za w pełni sprawnego czterościeżkowego w idealnym stanie wizualnym, czyli w zasadzie unikatowym, dałbym najwyżej 1600 PLN. Za dwuścieżkowego może ze dwa tysiące. Spora część tej kwoty musiałaby wynikać z niewyjaśnionej żądzy kolekcjonerskiej, bo do używania można spokojnie kupić za te pieniądze znacznie lepszy magnetofon, tyle że na zagranicznym ebayu.

Problem z Koncertami polega na tym, że większość egzemplarzy, oferowanych na allegro, to znajdy piwniczne po bezlitosnej eksploatacji w jakimś domu kultury, nie warte nawet kosztów przesyłki. Egzemplarz idealny, jeśli już się taki znajdzie, ma przede wszystkim wartość kolekcjonerską, a to już sprawa całkiem indywidualna.

wszystko zależy od jego stanu - najważniejszy jest napęd i głowice; w ub.r leżak magazynowy (tak pisał oferent - nieużywany, w pudełku z papierami) poszedł za 4.600zł (ciut powyżej chyba); lekko zdemolowane tak do 1 tys chodzą; warto wziąć pod uwagę także ew. transport; jak masz możliwość to lepej sprawdzić wizualnie, a najlepiej włączyć i spróbować coś nagrać; drobne usterki są do naprawy we własnym zakresie, jeżeli ma się trochę czasu i zdolności do "dłubania"; co do walorów muzycznych - nie jest tak źle, jak to niektórzy tu piszą - jego protoplastą był Revox A700 i wiele części pochodzi od tego poducenta. Tor foniczny jest całkowicie nasz i po regulacji sprawuje się całkiem dobrze. Ja jestem zadowolony ze swojego egzemplarza, mimo że doprowadzenie go "do ładu" wymagało trochę pracy. Jedyne co bym zmienił, to głowice, najlepiej na dwuśladowe.

Parę lat temu można było kupić używaną Fridę z Polskiego Radia za trochę ponad 1000 złotych, chyba nawet ktoś z forumowiczów ją kupił (były zdjęcia w tym wątku). Była jednak już mocno wyeksploatowana, a stopień komplikacji tego magnetofonu może przerazić. To nie jest maszyna dla amatora.

Lyrec Frida i jej brat Fred (odtwarzacz montażowy) były zdecydowanie na szczycie magnetofonów profesjonalnych, dość powiedzieć, że wiele studiów radiowych zastąpiło nimi Studery. Niestety, niedługo potem zaczęła się rewolucja cyfrowa, której duńska firma nie przetrwała.

Edytowane przez Forecast88

ku

Jakie jest pytanie?

kupiłem "w ciemno" na Ebay-u mostek z głowicami dwuśladowymi od Ampexa ATR-700 - z tego co widać na fotce, to głowice stożkowe (coś a'la Alps w kaseciakach); będę próbował zamontować je w moim Koncercie - nie wiem, co z tego wyjdzie

AmpeX ATR-700 ,to Teac.Więc kupiłeś głowice teaca.

Ampex już od wielu lat nie produkował sam magnetofonów.Zdaje się ostatni prawdziwy ampex to ten ,który ma Korwin.Jeszcze lampowy.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Panowie,podchodzę do tematu po raz drugi,za pierwszym przegapiłem szansę zakupu pięknego Akai.

Fundusze niestety ograniczone,proszę o informacje na Priv dotyczące Akai z poniższego linku.

http://allegro.pl/akai-gx-260-d-i2555500151.html

Witam!!!!

Panowie mam lużną gotówkę chciałbym nabyć jakiegoś revoxa do 2000zł,stąd moje pytanie czy ktoś ma u siebie Revoxa B77 i czy warto kupować ten magnetofon bardzo proszę o odpowiedz.Pozdrawiam Marian

Witam! Miałem B77 bardzo dobry magnetofon. Można kupić go już od 1tys. Teraz mam A77, bo po prostu jest mniejszy.

Pozdrawiam adam2948.

Edytowane przez adam2948

Witam! Miałem B77 bardzo dobry magnetofon. Można kupić go już od 1tys. Teraz mam A77, bo po prostu jest mniejszy.

Pozdrawiam adam2948.

Dzięki adam2948!!!! nigdy nie miałem żadnego revoxa i postanowiłem coś kupić myśle że mi się trafi jakiś dobry egzemplarz.Pozdrawiam Marian

jakby ktoś potrzebował:

Ukryta Zawartość

jest też w stanie NOS za prawie 500 dolców (z platyny te głowice??? ;-) )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Maniutek jest kumulacja w Totku, przemyśl inwestycję:-)

Dzięki vlado nie gram!!!! jest to podatek od naiwnych ale może ktoś z naszych skorzysta z okazji.Pozdr

Tak sie zastanawiam czy nie sprzedać mojego Tascama 32.I tak nim nie gram.Jednak na Allegro jest taki zastój,że pewnie dostałbym za niego grosze...

Tak sie zastanawiam czy nie sprzedać mojego Tascama 32.I tak nim nie gram.Jednak na Allegro jest taki zastój,że pewnie dostałbym za niego grosze...

Paweł szkoda w tej chwili jest zastój na allegro po drugie wiesz co masz,możesz póżniej żałować.Pozdrawiam

Witam,

Nabyłem taśmę Quantegy 632 z myślą o Arii. Pojawił się jednak problem, prawdopodobnie trzeba dostroić prąd podkładu - na nagraniach wysokie tony są słabiutkie. Oczywiście głowice są ok. czyste i prawie nówki. Czy dobrze kombinuję z prądem podkładu? Drugie pytanie o serwisówkę lub wskazówki jak regulować. A trzecie pytanie jaką wartość ustawić dla tej taśmy? Za wszelkie sugestie będą wdzięczny.

Mam trochę tej taśmy - z allegro, sprzedawanej w krążkach 30cm. Cud to może nie jest, ale to bardzo przyzwoita taśma, no i najważniejsze, że dość młoda i nieużywana, do tego bez backcoatingu, więc wolna od sticky sheda. Do Arii powinna być w sam raz.

Na Philipsie N4522 ustawiam prąd podkładu na -1.5 dB (w skali od -3 do +3 dB) - wtedy jest dość liniowo. Czy na innych taśmach masz dużo wysokich tonów, a tylko na tej Quantegy jest ich za mało, czy to ogólny objaw? Demagnetyzacja głowic może pomóc.

Serwisówkę do Arii znajdziesz na elektrodzie albo na forum Unitra Klubu. Który masz model? Chyba jeszcze mam serwisówkę do M2408SD.

• Pokaż nowe odpowiedzi