Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Po co wkładać tyle (za wyjątkiem tego co istotne i niezbędne) wysiłku w pomiary pasma, szumów, zniekształceń, oraz dokonywać wielu innych jeszcze pomiarów, skoro i tak w końcu wszystko weryfikujemy naszym uchem.

Mnie się wydaje Henryku, że to hobby miernicze absolutnych amatorów w tej dziedzinie, nobilituje ich we własnych oczach. Mogą wygłosic swój osąd o omawianych urzadzeniach, popierajac go pieknymi, dla profanów niezrozumiałymi wartościami liczbowymi. Najczęsciej uzyskiwanymi za pomocą programików komputerowych przez kartę audio w laptopikach lub domowych PCtach:-) Dane te maja wartość wyłącznie dla nich samych jako wzmacniacz pozycji w dyskusjach forumowych.

Zauważ, że profesjonaliści bardzo rzadko zabieraja głos w tych dyskusjach, a jak juz, to piszą krótko i tylko w temacie, po czym są natychmiast zakrzyczani przez domorosłych fachowców:-)

Czy katalogowe parametry są takie ważne?

Myślę,że jednak tak.Co prawda nasze już coraz gorsze uszy słyszą wszystko subiektywnie , ale informacja co dany sprzęt ma potrafić jest cenna.Z pełną premedytacją piszę "ma potrafić" , bo już przecież wiekowy i często mocno używany już nie musi grać jak powinien.Ja za doskonały uważam magnetofon, w którym nie odróżniam sygnału wejściowego od wyjściowego.Ale może gdybym był o trzydzieści lat młodszy , to bym odróżnił.Więć choć mnie dany sprzęt zadowala,to jak mam okazję to sprawdzam sobie jego stan oscyloskopem.Zawsze można coś poprawić,bo ja np;nie usłyszę małych różnic w harakterystyce obydwu kanałów a na oscyloskopie to widać.I jest to pomocne.Jednak jak to napisał Henryk ,ostatecznie sprawdzamy wszystko swoim słuchem.I choć nie jest on idealny,to jest dla nas najważnieszy.I tak podane w katalogu parametry dotyczace zapisywanego pasma w np;Revoxie PR-99 są dużo gorsze od Akai GX746,to na moje ucho Revox nagrywa o niebo lepiej.

Nie zawsze ,więc parametry są najważniejsze. Należy te infomacje traktować jako pomocne ,ale nie decydujące.

Czy jest ktoś zainteresowany wspólnym zakupem? Chodzi o pełnośladową głowicę kasującą Woelke, nr kat. Studer 1.116.089.04 (stosowaną m.in. w Revoksach i Philipsach), stan NOS w oryginalnym opakowaniu. Cena 35 euro, natomast wysyłka z Francji 17 euro i te koszty można podzielić. Głowice są do wzięcia trzy, mnie potrzebna jedna, do porządnego kasowania taśm na dwuśladzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę o info na PW.

Ukryta Zawartość

Po co wkładać tyle (za wyjątkiem tego co istotne i niezbędne) wysiłku w pomiary pasma, szumów, zniekształceń, oraz dokonywać wielu innych jeszcze pomiarów, skoro i tak w końcu wszystko weryfikujemy naszym uchem.

Jeżeli chodzi o mnie, to pomiarów dokonuję po to, aby równo ustawić parametry obydwu kanałów i aby móc cieszyć się w konsekwencji przyjemnością ze słuchania muzyki; ponieważ wielu na tym forum za punkt honoru niemalże przyjęło "dołowanie" sprzętu Unitry z Koncertem na czele, więc pomierzyłem to i owo udowadniając, że nie jest tak źle, jak sobie owi "spece" założyli, a dla mnie jest bardzo dobrze i "lata mi to kalafiorkiem", co inni sądzą w tym temacie; każdy sprzęt grający, a magnetofon zwłaszcza, wymaga poprawnego ustawienia, tak jak producent to przewidział; przy odrobinie chęci można próbować co nieco poprawić i wtedy przeprowadzić weryfikację słuchem, czy warto było.

tak nono woltomierz do pomiarów audio .Nano i 100mv ciekawe.

Co Cię tak dziwi? Nie miałeś styczności na laborkach z Unipanowskimi czy produkowanymi przez INCO urządzeniami/ woltomierzami selektywnymi ?

Ukryta Zawartość

Zakres najniższy 1uV(Mikro) najwyższa mierzona wartość 100mV, serwisówka dostępna w necie jeśli chcesz sprawdzić resztę parametrów.

Co do pomiarów to powiem tyle: są jedynym sposobem na obiektywną ocenę stanu urządzenia i powinny być przeprowadzane urządzeniami pomiarowymi posiadającymi aktualną kalibrację. Klasę dokładności przemilczę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szerszy

Zakres najniższy 1uV(Mikro) najwyższa mierzona wartość 100mV, serwisówka dostępna w necie jeśli chcesz sprawdzić resztę parametrów.

1uv 0,000001 jedna milionowa.1nano 0,000000001 jedna miliardowa,Chyba jest różnica.

1uv 0,000001 jedna milionowa.1nano 0,000000001 jedna miliardowa,Chyba jest różnica.

Na aukcji jest sam woltomierz i zakresy odczytałem z Panela przedniego. Unipan produkował doń przedwzmacniacze pomiarowe rozszerzające możliwość pomiaru do dziesiątek nanowoltów. Nie wiem czy są w komplecie z tym egzemplarzem.

Być może produkował mniejsza z tym.Może kolega napisze jak postępy z koncertem jestem dość ciekaw.pozdrawiam.

Mała pomyłka,pisząc o koncercie miałem na uwadze Kolegę geelo07.

Być może produkował mniejsza z tym.Może kolega napisze jak postępy z koncertem jestem dość ciekaw.pozdrawiam.

Mała pomyłka,pisząc o koncercie miałem na uwadze Kolegę geelo07.

Koncert gra - wszystko co miałem zrobić już jest skończone

Przy okazji znalazłem ciekawą stronę dla miłośników Studerów, Revoksów i nie tylko magnetofonów:

Ukryta Zawartość

Wszystko po niemiecku, ale dla chcącego nic trudnego...

Ukryta Zawartość

Jak on zmiescil ten rozmiar szpul w tym magnetofonie...? Przeciez to Revox E 36.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wygląda,że nieco przyciął szpulę.Na E-36 wchodza maks 25 cm , wiec wystarczyło je zmniejszyc zaledwie o 5 minimetrów na stronę.Widać wyraznie,że zewnetrzny pierścień jest węższy .

Odpisal na maila, ze to bardzo rzadka 10" szpula...

Marek...W jaki sposob mozna to bezpiecznie przyciac..?

Też sądzę, że te szpule są przycięte - nalepka Ampex coś za blisko krawędzi. I tak nie mają 25 cm, bo mieszczą się niemal na styk - szpule 25 cm mają na nim więcej luzu.

A zmniejszyć średnicę nie jest tak trudno - wystarczy rozkręcić szpulę, zamocować talerz w tokarce albo choćby na wiertarce i pojechać pilnikiem, to w końcu tylko aluminium.

Ukryta Zawartość

Ho Ho ale cena mu skoczyła... dwa lata temu kosztował prawie 1/2 obecnej ceny, dłuuugo już wisi na Ebayu. Całe szczęście że taniej można kupić z Niemiec. Szpula faktycznie wygląda na przyciętą.

Ukryta Zawartość

Jak sadzicie. Duzym problemem a takze kosztem, bedzie naprawa Teac X 1000 R..? Problem polega na tym, ze podczas wlaczenia play, nic nie slychac oprocz wibracji z silnika i jego halasu...Pytam bo zastanawiam sie nad kupnem i ewentualna naprawa.

pzdr. Wojtek 41.

Jak sadzicie. Duzym problemem a takze kosztem, bedzie naprawa Teac X 1000 R..? Problem polega na tym, ze podczas wlaczenia play, nic nie slychac oprocz wibracji z silnika i jego halasu...Pytam bo zastanawiam sie nad kupnem i ewentualna naprawa.

pzdr. Wojtek 41.

Podejrzewam bardzo typowy dla tego magnetofonu problem - zwulkanizowany pasek, który mógł się nawet owinąć wokół osi silnika i to on tak hałasuje. Łatwe do naprawy, tylko może być trochę czyszczenia z tego czarnego gluta. No i pasek można kupić oryginalny na ebayu, albo znaleźć coś z gramofonowych (potrzebny jest płaski), ale akurat w modelu z autorewersem potrzebny jest dokładnie dobrany pasek. Jeśli mostek z rolkami dociskowymi się nie podnosi, to też jest proste - wymaga tylko oczyszczenia ze starego smaru i naoliwienia czymś lżejszym.

Jeśli cena jest atrakcyjna, warto zaryzykować. Wprawdzie to tylko czterościeżkowiec, ale dźwięk z niego też zacny.

Odnośnie moich prac nad Sony TC755:

Dzisiaj dostałem przesyłkę z łożyskami - zakupiłem japońskie łożyska f-my Koyo. Po zamontowaniu silnik jest jak nowy - praktycznie bezgłośny :D Teraz czekam jeszcze tylko na "motylki" i magnetofon będzie kompletny.

Od razu mi się humor poprawił :-)

Witam Panowie!!!!

prośba jakiego smaru można użyć do smarowania ośki koła zamachowego w ari?było mi szkoda tej ari o której pisałem że jest do wzięcia i postanowiłem ją przygarnąć.Pozdrawiam

Mam niestety bardzo smutną wiadomość.

Zbyszek "Korwin" Piotrowski nie żyje.Był solą tego i wielu innych wątków tego forum i moim serdecznym przyjacielem.Zawsze pozostanie w mojej pamięci.

Zbyszek "Korwin" Piotrowski nie żyje.Był solą tego i wielu innych wątków tego forum i moim serdecznym przyjacielem.Zawsze pozostanie w mojej pamięci.

Z Bogiem. Był również jedną z legend które bezpowrotnie odchodzą. Łaczę się z rodziną i przyjaciółmi.

Włodek.

Witam ! Właśnie przed chwilą dowiedziałem się od jego syna Pana Maćka że ojciec nie żyje!!! Nie mogę sobie wyobrazić tego forum i szpulowego zakręcenia bez Jego Osoby i Osobowości oraz jego niezwykłej wiedzy i analogowej smykałki. A i niezwykły talent poetycki odszedł razem z nim. Czytałem jego wiersze - to prawdziwa poezja - wielki talent do krótkiej rymowanej rytmicznej formy i wspaniała wyobraźnia poetycka. Nie zapomnę też tego, jak moja teściowa chorowała podjął się dać jej swój szpik. Niezwykły człowiek który chodził swoimi ścieżkami. Bardzo będzie mi go brakowało.

reart

Kilka lat temu Zbyszek na forum tak napisał o sobie:

"...miałem zaszczyt urodzić się w Polsce, nie umrzeć w czasie wojny i okupacji, przeżyć w przenośni i znaczeniu dosłownym w PRL-u i od 2004 wegetować w Osten Landzie IV Reichu z poszerzoną autonomią, obciętymi zarobkami.

Życie mnie zmusza do wyjątkowo trzeźwego spojrzenia "

Niedługo skończyłby 80 lat i był chyba najstarszym spośród nas.

Z Panem Bogiem Zbyszku

Spoczywaj w pokoju.......Nie moge uwierzyc......

Ps. Prosba o zmiane layout na czarno bialy...

Edytowane przez wojtek41

Na Zawsze pozostanie w mojej pamięci .Wyjątkowy człowiek .

Może to zly pomysl ,ale może zrobimy szybka zrzutkę na wieniec od sympatyków?

Ktoś z Krakowa mógłby go kupić i zanieść??

• Pokaż nowe odpowiedzi