Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdz ,jak jest z przewijaniem.Jeśli nie zwalnia pod koniec,to i silniki i paski są ok.

Właśnie zwalnia pod koniec przewijania. W różnym stopniu, ale zwalnia. Jeżeli przewija się całą taśmę, i jest rozpędzony, to czasem przy stosunkowo niewielkim zwolnieniu dociągnie do końca. Ale jeżeli ma ruszyć z przewijaniem pod koniec taśmy, to ma spore problemy.

Problem leży raczej w silniku talerzyka, niż w pasku, bo w takiej sytuacji pasek się nie ślizga, tylko słychać, jak się męczy i zwalnia sam silnik. Mam w szafie drugi mechanizm, z którego na razie przekładałem głowice i rolkę, spróbuję przełożyć te silniki i zobaczę, co wyjdzie.

to był właśnie problem z tym mechanizmem - takie wyregulowanie, aby przewijał do końca nawet na "18-stkach" i jednocześnie taśma była w miarę naciągnięta

Tak jest. Nie mogę wyjść ze zdumienia, że mi się to udało :-) Strasznie ważne jest lekkie, swobodne obracanie się wszystkich kółek - trzeba pousuwać resztki starego, zgęstniałego smaru, zwłaszcza z talerzyków. Ten smar na osiach talerzyków zamienia się niemal w klej, trochę jak ten przy dźwigniach rolek dociskowych w Nakamichi - z jego powodu talerzyk z trudem schodził z osi. No i trzeba zadbać o czystość bieżni gumowych. Ale też chyba mieć trochę szczęścia i trafić na "dobry" egzemplarz mechanizmu.

Swoją drogą, mojej Arii właśnie stuknęło 30 lat - z czego ~13 u mnie. Przywlokłem ją z komisu jakoś w okolicach 99 roku, a wydaje mi się, jakby to było wczoraj.

Edytowane przez adamstan

Zapewne ameryki nie odkryję, ale przypomnienie zasady rządzącej działaniem przekładni ciernej (takie występują w magnetofonach jednosilnikowych) pomoże w sprawnej ich regulacji. W sytuacji, kiedy szpula w trakcie przewijania zwalnia obroty, bardzo często zwiększamy siłę nacisku rolki pośredniej na rolkę talerzyka. I to jest błąd. Koło atakujące (rolka pośrednia) musi pracować na "lekkim poślizgu" Jak "lekkim" ? Siła nacisku rolki pośredniej nie powinna powodować spadku jej obrotów. Silnik w polskich magnetofonach

SAZ 1,9 Tr jest rzeczywiście słaby, moc na wale to tylko 1,9W(moc mechaniczna), niska sprawność wynika z jego budową. Jest to silnik ze zwojem zwartym, niezbędnym do wytworzenia momentu obrotowego, który pochłania znaczną moc. Konstrukcja banalnie prosta, ale sprawność niewielka. Podobny błąd( choć dotyczy zupełnie innego podzespołu) popełnia się przy regulacji solenoidów. Gdy hamulce są ,śrubą regulacyjną napinamy bardziej sprężynę łączącą "klocek hamulcowy" ze zworą solenoidu, przez co uniemożliwiamy zetknięcie zwory z nadbiegunnikiem rdzenia stałego, W takim stanie solenoid staje się słaby, To wynika ze wzoru Coulomba: siła działających na zworę i rdzeń jest wprost proporcjonalna do ich iloczynu i odwrotnie proporcjonalna do kwadratu odległości. Pozdrawiam. Konstanty.

Powinno być ...gdy hamulce są słabe...

I jestem po Cięciu taśm 1 cal na 4 cwiartki .

Maszyna dziala jak trzeba . Taśmę tnie równo i jedna szpula 265 mm idzie w ok 40 minut ..

2szpule ciachniete i żadnej zrywki .Udało się wyeliminowac spadające wstęgi i teraz od razy wszytkie 4 wstęgi sa nawijane ..

Pozostaje tylko przewinąć na Normalne szpule .

Już mam pomysł jak i TO wyeliminować.

Dajcie jakieś namiary na Totka .

Może jeszcze coś wymysle .

hahahahah.

Pozdrawiam .

Fotki z cięcia 1 calówek, w trakcie cięcia

Może jakaś większa fota wejdzie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-72711200-1365019375.jpg

post-19835-0-60088300-1365019383.jpg

post-19835-0-04650800-1365019412.jpg

post-19835-0-86971000-1365019423.jpg

post-19835-0-59290600-1365022214_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

-> dulon - podziwiam Twó upór w materii cięcia szerokich taśm

zwłaszca z VHS-a można zrobić long-play-a

ja na dużą szpulę nawijam 2 Maxelle UD18-180 i mam ponad 2 km taśmy

.

Na elektronice sie nie znam , a śrubki i blaszki troche mnie pociągaja . więc sie tak sobie zabawiam, .

hahahah. Pozdrawiam

>>dulon

A jaki to magnetofon służy Ci za kosiarkę? :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Dulon, gratulacje :) To wygląda jak szaleństwo całkowite! Mogę się chyba schować ze swoim nożykiem wtopionym w szpulkę wyjętą z kasety. Na razie cięcie betoniarą działa, produkcja jednej taśmy długości powiedzmy 730 metrów trwa około 15-20 minut, robię wszystko na przewijaniu (poczciwy M2405S za szybko nie przewija przecież).

Mam pytanie i prośbę o pomoc do Was. Nie jest to problem jeszcze przesadnie poważny, ale na swoim Teacu X-300 zauważyłem w prędkości 9.5 cm/s chwilowe, ale dość nieprzyjemne kołysanie dźwięku. Kiedy nagrywam coś i słucham tego "po taśmie", efekt w ciągu pierwszych dwóch - czasem trzech - minut jest szczególnie przykry, wyraźnie słyszalny. Wydaje mi się, że nie słychać tego na razie w 19, ale w wolniejszej prędkości rytm "kołysania" jest z grubsza zgodny z częstością obrotu wałka ciągnącego taśmę. Nagrania zrobione "poprawnie" lub nie na nim pozwalają nie zauważyć tego defektu. Na szczęście nie dzieje się to często, i na szczęście krótkotrwale; dźwięk po upływie jakiejś chwili od włączenia się stabilizuje. Nie dzieje się tak też zawsze. Co to jest? Pasek? Albo - o zgrozo - silnik??

Serdecznie pozdrawiam

Sprawdż doświadczalnie -dociśnij placem rolkę napędową do wałka - czy dobrze przylega rolka do walka ..

Za wzmankę o maszunie serdecznie dziekuje . Ważne że super dziala .

Edytowane przez dulon184

Sprawdż doświadczalnie -dociśnij placem rolkę napędową do wałka - czy dobrze przylega rolka do walka ..

Sprawdziłem wedle rady: rolka dociskowa dolega do wałka bardzo dobrze, jest ją niezwykle trudno zatrzymać, jak i zresztą taśmę. Taśmy też nie są nigdzie podwijane, zawijane czy w inny sposób niszczone; przechodzą dalej na szpulkę w stanie nienaruszonym. Może trochę uzupełnię:

1. Nie zauważyłem, żeby defekt był zależny od rodzaju taśmy, pochodzenia (normalna, profesjonalna, VHS, inne), rodzaju podłoża, grubości i innych parametrów. Defekt pojawia się czasami na bardzo różnych taśmach i ma dokładnie takie samo brzmienie; równie szybko ustępuje;

2. magnetofon ma mimo to bardzo stabilne obroty i nie zwalnia na żadnej z taśm - do samego końca obroty są super-stabilne;

3. efekt pojawia się kompletnie niezależnie od pozycji taśmy: początek, środek, koniec. Siłą rzeczy najczęściej go zauważam na początku nagrywania, zaczynając zazwyczaj nową taśmę :)

Sprawa jest w każdym razie ciekawa. Podejrzewam, że "miesza" w tym wszystkim wałek napędzający taśmę, a nie gumowa rolka. Ale nie znam się na tym za bardzo niestety :) Gdyby jeszcze Tobie lub komuś z Was się coś nasunęło - dajcie proszę znać.

Dulon,

małe sprostowanie: przed chwilą zauważyłem objaw przez Ciebie wspomniany na jednej taśmie: wspomniany szary, nieszczęsny PYRAL. Jest po prostu brudna jak kupa... i strasznie śliska. Wszystko mi zabrudziła jakimś czarnym szlamem. Wymyłem wszystkie elementy toru, z prowadnicami włącznie, izopropylem. Objaw na razie ustąpił. Czyżby to było tak banalne...?

Serdecznie pozdrawiam :)

Edytowane przez krzysiekg1981

(...) szary, nieszczęsny PYRAL. Jest po prostu brudna jak kupa... i strasznie śliska. Wszystko mi zabrudziła jakimś czarnym szlamem. (...)

To nie brud, to jedna z odmian Sticky Shed Syndrome, zapewne Soft Binder Syndrome. Ten szlam to uwolnione z taśmy lepiszcze. Raczej niczego dobrego z tego już nie będzie.

To nie brud, to jedna z odmian Sticky Shed Syndrome, zapewne Soft Binder Syndrome. Ten szlam to uwolnione z taśmy lepiszcze. Raczej niczego dobrego z tego już nie będzie.

Też się tego spodziewam, taśma pewnie będzie się nadawała już do śmieci. Mógłbym ją jeszcze przetestować na AKAI, ale chyba prościej będzie ją wyrzucić i nawinąć w jej miejsce VHSa :)

Jeszcze w nocy po tym szorowaniu zapyralonych prowadnic nagrałem sobie jakiś jeden album; akurat Darshan Ambient. Na cienką taśmę VHS. Dużo prostych jak stół dźwięków i na szczęście brak defektu. Teraz też się ładnie zachowuje, przynajmniej na razie. Wygląda na to, że Teac jest bardzo wrażliwy na brud...

Pozdrawiam :)

a propos wcześniejszego utyskiwania na bałagan w Polskim Radiu - mnie bardzo miło zaskoczyło; po zakończonej aukcji z taśmami zapytałem, kiedy będą ponownie; w odpowiedzi napisano, że niebawem, ale mogę złożyć zamówienie poza aukcją, co też uczyniłem; przelew wykonałem w czwartek przed świętami; zaś wczoraj dotarła przesyłka z zamówionymi taśmami i "sklejką" kupioną na aukcji; więc te narzekania to może "ciut" na wyrost były

Mam z Sticky Shed Syndrome problem w kilku taśmach.Ostatnio przegladając pierwsze strony tego wątku,chyba na stronie piątej natrafiłem na informacje o srodku do zabezpieczania lakieru samochodowego o nazwie

Nu Finish.Ten srodek ma wchodzic w reakcje z taśmą na drodze molekularnej i wiazać jej składniki.Przypadkiem mam ten środek,postanowiłem go zastosować.Efekt jest znaczący.Bardzo zmniejszyłyły się opory przesuwu taśmy.przewija jak nigdy dotąd i całkowicie znikły objawy klejenia i brudzenia toru przesuwu.Co prawda troche na taśmie zostało białego pyłu z Nu Finish,ale łatwo się go usuwa i nie przylega on do głowic.wystarczy więc parę razy taśmę przewinąć przez szmatkę i po problemie.Efekt poprawy ma być już stały.Sprawdzę to za pare tygodni.Na razie jest ok.

Znalazłem ten fragment.Napisał to Vik;

Wlasnie wczoraj dowiedzialem sie, ze jedynym trwalym sposobem na zwalczenie tego problemu jest NuFinish (orange) do mycia samochodow. Trzeba miekka szmatke nasaczyc tym plynem i sciskajac tasme przewinac ja cala tak aby az plyn wyplywal po nawinieciu. Moze tak chwile polezec z tym plynem. Potem trzeba przewijac suchymi szmatkami ja osuszajac az tasma bedzie zupelnie sucha. Podobno na poziomie molekularnym ten plyn sie wciska tam pod backoating i wiaze.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Ukryta Zawartość

To jest ciekawa informacja - znalazłoby się kilkadziesiąt taśm do uratowania ze względu na nagrania (wspominałem o tym już kiedyś). Jak będzie trochę chętnie się tym pobawię. Pyral miał być przeznaczony do nagrania, ale chyba jednak nie warto.

Nu Finish jest dość popularnym środkiem, na tapeheads można znaleźć sporo informacji, potwierdzających jego działanie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pytanie, czy ktoś to widział w jakimś polskim sklepie? Szukam od dłuższego czasu i nie mogę znaleźć. Podejrzewam, że większość różnych "nanowosków" zadziałałaby podobnie, ale nie chcę robić eksperymentów na swoich głowicach, wolę coś sprawdzonego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy mowa o którymś z prezentowanych na tej stronie produktów ?

W.

Ukryta Zawartość

Wojtek

Tak, chodzi o preparat do woskowania Car Polish. Pasta też się nada, ale może być zbyt gęsta. Płynem chyba łatwiej nasączyć szmatkę.

Widzę, że na allegro też jest. Chyba się skuszę i sprawdzę na paru beznadziejnych Sony ULH - specjalnie w tym celu je zachowałem. W razie porażki z taśmami zawsze mogę wypolerować samochód...

Oczywiście, ta metoda zadziała tylko na taśmach, które jeszcze da się przewinąć bez rozwarstwienia. Mam Revoksa 621, który odwija się jak taśma klejąca - niestety, razem z klejącym się lepiszczem odchodzi płatami warstwa czynna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Forecast88

"Niezależne testy dowiodły, że Nu Finish chroni karoserię przez okres 1 roku, nawet po 52-krotnym umyciu w myjni automatycznej." Jeżeli to prawda to powinno być trwałe, też mam jakieś stare taśmy i w wolnej chwili sprawdzę jego działanie. Trzeba tylko zakupić preparat i znaleźć tą wolną chwilę...

W.

Wojtek

Jako pasta polerska do głowic , niewątpliwie spełni swoje zadanie :)A i inne rolki po drodze nabiorą błysku.

Bez obawy.Nu Finish nie jest żadną pastą polerską.Jest to środek zabezpieczający lakier i rozpuszczający zapieczony brud.Jest w wyglądzie i konsystencji podobny do plastmalu.Co do karoserii samochodu,to działa wspaniale,jednak najlepiej na starym porządnym amerykańskim lakierze.Mam taki pojazd i oryginalny nu finish z tego samego zródła.

Już kiedyś była o tym mowa, ale trudno odnaleźć te wpisy więc zapytam jeszcze raz...

Mianowicie kupiłem taśmę kalibracyjną prod. ZRK. Nie była droga i wygląda na prawie nie używaną. Ale jaka jest jakość tych taśm ? Czy według nich można cokolwiek sprawdzić i ustawić ?

Ukryta Zawartość

Również zakupiłem tą taśmę. Paczka przyszła szybciutko i dobrze zapakowana. Niestety sama taśma trafiła mi się felerna - aczkolwiek do sprzedawcy nie mam pretensji, wyglądała dobrze, problemy wyszły dopiero przy odtwarzaniu. Strasznie brudziła cały tor, sypiąc nośnikiem i jakimś szarawym syfem :-( W lewym kanale "tradycyjnie" pełno dropów i poziomy niższe o ~4-5dB :-( Ponadto czuć ją było straszną stęchlizną. Niestety powędrowała do kosza :-( Może Twój egzemplarz jest lepszy (oby :-) ).

W każdym razie - pomijając tragiczny stan mojego egzemplarza - nie jest to "prawdziwa" taśma kalibracyjna, a jedynie orientacyjny test dla serwisantów. Można sobie (o ile nie jest zniszczona) przy jej pomocy orientacyjnie sprawdzić działanie magnetofonu z rodziny 2400, i to chyba tyle.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez adamstan

Przyjemne odczucia ,gdy słucha sie nagrań z czasów produkcji 2405S.

Nagrane PzR. Elita , trochę materiału z TAMTEJ Trójki. Gdyby nie zegar w kompie , tematy w satyrze b. na czasie. I o PKP i o motoryzacji polskiej .A wszystko okraszone muzyką .A to 30 lat temu (z górką ).Warto było reanimować .

Nawet ślizgi auto-stopu dało się zrobić a i ustawić tak aby taśma szła po nich w końcówce.

Ukryta Zawartość

post-30841-0-00167900-1365203293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie jest to "prawdziwa" taśma kalibracyjna, a jedynie orientacyjny test dla serwisantów

"prawdziwe" są dużo droższe; dostępne na Ebay-u:

Ukryta Zawartość

te są najprawdopodobniej z bieżącej produkcji

ja mam taką:

Ukryta Zawartość

zapis pełnośladowy, do ustawiania poziomu odczytu i azymutu jest bardzo dobra

po skalibrowaniu można już we własnym zakresie nagrać taśmę w celu sprawdzenia m.in. przesłuchów

wysokość głowicy w tym przypadku ustawiamy tylko na "wprawne oko", najlepiej na przeźroczystej rozbiegówce

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Czy mógłby ktoś zapodac fotko okablowania głowicy kasujacej w 2405s. Ew.podpowiedzieć jak jest to połaczone. Dotychczas odsluchiwałem ,ale przy próbie nagrania stwierdzięlm że do głowicy ida tyko dwa przewody. końcówki "masowe" są ze sobą zwarte bez połaczenia .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ricon

Ew.podpowiedzieć jak jest to połaczone.

ekran przewodu doprowadzającego powinien być podłączony do mas uzwojeń roboczych głowicy; najprawdopodobniej masz rozerwane to połączenie, chyba że ktoś tutaj wcześniej "coś poknocił"

• Pokaż nowe odpowiedzi