Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam .

I cisza na forum.' No to prawie juz kompletna maszyneria . Brakuje tylko ostatniej -mojego pomyslu rolki ktora juz sie robi..

Taśma założona tylko dla zobrazowania wyglądu i sposobu prowadzenia ..

Zamontowany uklad rolek pozwala na ciecie tasmy

.1 cal - pół cala

1 cal - ćwierc cala .=- od razu 4 wstegi

Pół cala na ćwiarki

Wystarczy tylko innaczej porowadzic taśme przez rolki .

Sprawdzone .Dziala .

.

Pozdrawam .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-0-09597400-1365433687_thumb.jpg

post-19835-0-48294700-1365433701_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Ja tam nie mogę wyjść z podziwu cały czas :)

A propos - Dulon, przyznaję Ci sto procent racji i raz jeszcze dziękuję za pomoc: po zmyciu pyralowego szlamu z wałeczka (a w TEAC'u jest niestety matowy, a nie gładki, więc szlam wniknął w mikroszparki) dźwięk jest prosty i równy jak blat stołu :) Można spokojnie sluchać wyrafinowanej elektroniki i koncertów organowych, nawet w 9,5 cm.

Wiecie, czym ten szlam zmyłem? Acetonem do paznokci! Istna zgroza, izopropyl nic nie dawał...

Serdecznie pozdrawiam

W sieci niewiele znalazłem a chciałbym wiedzieć czego używam - jaka jest różnica między taśmami BASF DP26LH a LP35LH ?

Pozdrawiam,

M.

One różnią się grubością.....

Właściwie różnią się tylko grubością, i to wyłącznie warstwy nośnej, bo grubość warstwy czynnej jest taka sama, podstawowe parametry magnetyczne są identyczne. DP 26 jest oczywiście delikatniejsza pod względem mechanicznym, ale na tej samej szpuli mieści się jej o połowę więcej.

Ukryta Zawartość

Obie to bardzo dobre taśmy do użytku domowego.

Ukryta Zawartość

Panowie, mam bardzo dziwny problem z Arią. Szczerze mówiąc, nie mam pojęcia, jak to jest możliwe, biorąc pod uwagę budowę mechanizmu. Otóż prędkość 19 cm/s jest prawidłowa, natomiast na 9.5 jest za szybko! Innymi słowy - na 9.5 nie jest dwa razy wolniej niż na 19. Kółko skaczące styka się z kółkiem na silniku w prawidłowym miejscu, nigdzie o nic dodatkowo nie haczy, itp - no niby wszystko jest OK, ale nie jest. Silnik jest przełożony z M2405 - czy to możliwe, że tam poszczególne segmenty kółka na silniku miały inne proporcje? Na oko wydaje się być identyczne.

Zgłupiałem kompletnie...

Na oko wydaje się być identyczne

no właśnie - "na oko"; jest kilka tych kółek, właśnie ze względu na rozbieżności w prędkości obrotowej silnika; sprawdź, czy na pewno na 19 jest ok - być może też jest ciut szybciej; w mojej Arii też jest ciut szybciej przy odtwarzaniu; czy razem z silnikiem wymieniłeś także kółko, czy przełożyłeś ze starego silnika?

dokładnie są 4 różne koła stopniowe

Silnik przełożyłem razem z kółkiem. Gdybym miał podobną odchyłkę na obu przełożeniach, to byłoby zrozumiałe. Ale właśnie cały problem w tym, że proporcja jest zachwiana. Na 9.5 cm/s odchyłka wynosi prawie pół tonu, czyli prawie 6%. Za to na 19 jeśli już, to jest wręcz minimalnie - jakiś 1% - za wolno - aczkolwiek stabilnie, więc to raczej nie poślizg.

Silnik przełożyłem razem z kółkiem

spróbuj wstawić stare kółko;

warto sobie zrobić taśmę pomiarową - ja odmierzyłem 19,05m - czas pomiaru 100s

Edytowane przez geelo07

taśma testowa do wzięcia:

Ukryta Zawartość

wprawdzie Jankes nie wspomina o Polsce, ale o naszych sąsiadach tak; chyba, że nas nie lubi, to wtedy "d...pa blada"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez geelo07

Może kogos zainteresuje. Moim zdaniem cena jest OK. Nie mam pojecia jaki stan, przede wszystkim głowic.

Ukryta Zawartość

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

>>Dulon

Bardzo fajnie wygląda, gratulacje, masz się z czego cieszyć :)

TC-765: Na 100% już wiem, że problemy z podnoszeniem mostka to wina nie wymienionego smaru, a nie, tak jak wcześniej twierdziłem, uszkodzenia elektronicznego. Gdy mostek podnoszący rolki nie jest używany dłuższy czas, to w którymś miejscu tego mechanizmu smar jest bardzo lepki. Po paru ruchach staje się jednak rzadszy i selenoidy nie miały problemu z podniesieniem rolek. Dlatego dzisiaj podniosłem parę razy ten mostek i zostawiłem na parę godzin. Po tym czasie włączyłem magnetofon, nacisnąłem PLAY i mostek się podniósł bez problemów za pierwszym razem. Trochę się zmartwiłem, bo żeby się tam dostać muszę rozebrać cały główny mechanizm podający i odbierający taśmę. Z hamulcami nadal jest problem i nadal sprawa pozostaje w kropce. Dzisiaj podumam dokładnie nad schematem blokowym.

3majcie się!

Edytowane przez neomammut

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Silnik przełożyłem razem z kółkiem. Gdybym miał podobną odchyłkę na obu przełożeniach, to byłoby zrozumiałe. Ale właśnie cały problem w tym, że proporcja jest zachwiana. Na 9.5 cm/s odchyłka wynosi prawie pół tonu, czyli prawie 6%. Za to na 19 jeśli już, to jest wręcz minimalnie - jakiś 1% - za wolno - aczkolwiek stabilnie, więc to raczej nie poślizg.

Wspominałem kiedyś, że w mojej piwnicy poniewierają się nieco wybrakowane (lub w niewielkim stopniu uszkodzone) 3 Arie i jeden Opus. Gdzieś brakuje głowicy, gdzieś paska do przewijania, któryś nie nagrywa, któryś się nie załącza "elektrycznie" - ale wszystkie mają silniki :) Gdybyś był zainteresowany, to tak samo, odsyłam na priv.

Dzięki Panowie - najpierw spróbuję zamiany kółka, jak to nie pomoże to zgłoszę się po silnik(i) :-) Sprawa stała się nieco mniej pilna, bo TC-755 wrócił do służby, ale mimo wszystko miło będzie tą Arię doprowadzić do porządku.

Edytowane przez adamstan

Sęk w tym, że nie wiadomo dokładnie, czy to nie ostatnie sztuki, choć parę razy tak pisali.....

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Jak ktoś chce Taśmę video cięta z 1 calówki do testów to pisac .Taśma jest sporo grubsza od typowej video i po pierwszych testach ma trochę więcej niskich .

.Taśma gratis ,przysyłac tylko male szuleczki i ponosicie koszty .Pozdrawiam .

Ostatnie juz fotki maszyneri . . Chcialem pokazac mojego pomyslu rolkę służącą do nawijania od razu 4 wstęg . Sprawdzone ,dziala ok .. .

Pozostaje tylko obserwowac myslec i a nuż da się cos poprawić .

. Oczywiście pewne elementy będa z czase zrobione profi . Narazie jest całkim niezła amaotorka i najważniejsze ze dziala ..

Jak widac rolka napędowa jest zdjęta ,ale w każdej chwil.imozna ja założyc . Bez rolki tnie równie dobrze ,ale szybciej

Ukryta Zawartość

post-19835-0-88355600-1365783010_thumb.jpg

post-19835-0-96849000-1365783019_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez dulon184

Noże to zwykłe skalpele .. Maja opcje przesówania ich w trakcie cięcia .Na komplecie ciachnąłem 2 szpule 300 mm i zadnych sladów stępienia . Bez przesówania ich ..

Mogę również zmieniać kąt natarcia noża na ostrze

Edytowane przez dulon184
  • Pokaż nowe odpowiedzi