Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rydz

(Konto usunięte)

Sam zastanawiam się od dłuższego czasu nad kupnem szpulowca,moje obawy są takie,kupić nowych taśm chyba już się nie da,proszę sprostować jeżeli się mylę,kupując używane,cholera wie co się trafi.

Kupić nowe taśmy jak najbardziej można -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie jest to tania zabawa, ale są - RMG, d. Emtec, d. BASF ;-) SM900 i jej 35um odmiana LPR-35 to naprawdę świetne taśmy. Ja osobiście z powodów finansowych kupuję głównie używane, i też zwykle dają radę. Przy prędkości 19cm/s i wyższych wiele defektów taśmy przestaje mieć znaczenie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wracając do głównego tematu to czym waszym zdaniem różniły się taśmy ORWO, chodzi mi dokładnie o te typy,mam w domu kilka sztuk orwo TYP-115LH,jak one się mają do pozostałych,123,itp... przyznam ze mam je w dobrym stanie,nie brudzą i nie kleją się,nagrania jak na orwo wychodzą lepiej jak na skatowanych basf.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />Kupić nowe taśmy jak najbardziej można - http://www.thomann.de/pl/tasmy_szpulowe.html Nie jest to tania zabawa,<br />

W takim razie muszę przemyśleć temat od nowa :) dzięki.

Duzo taśm do kupienia:

Ukryta Zawartość

Przyjdzie kupić zabawkę czterościeżkową.

Cholerka, był na allegro w idealnym stanie Tascam 22-4 za ok. 1000 zł. Trzeba było brac.

A tak przy okazji może głupie pytanie: jeśli kupię dużą czterościeżkową maszyne nagrywającą na 4-ech ściezkach w jedną stronę to czy będę mógł odtwarzac taśmy nagrane dwustronnie na zasadzie pierwszą stronę na ścieżkach 1-3 a drugą na ścieżkach 2-4?

Pozdro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

co sądzicie o taśmach "BASF PROFESIONAL" mam takowe,tylko muszę się pobawić w ich nawicięcie bo są gołe bez szpul,mają taką srebrną powłokę łdną na zew stronie,na allegro jest jedna taka taśma w org pudełku i ostro ją licytują,czy to dobra taśma do polskich magnetofonów?

Jęsli będzie wyłącznik poszczególnych śladów to tak ..

Miałem Tascama 34 B . Nagrywał 4 ślady i można było każdy ze śladów wyłączyc ..Z tyłu miał wejścia -wyjścia na poszczególne ślady i osobne sterowanie do poszczególnego śladu .

Pozdrawiam.

To do pmcomp.

Edytowane przez dulon184

Jęsli będzie wyłącznik poszczególnych śladów to tak ..

Miałem Tascama 34 B . Nagrywał 4 ślady i można było każdy ze śladów wyłączyc ..Z tyłu miał wejścia -wyjścia na poszczególne ślady i osobne sterowanie do poszczególnego śladu .

Pozdrawiam.

To do pmcomp.

Dzieki. Na Ciebie jak zwykle można liczyć.

Czyli taki Tascam 34B czy 22-4 ma gowicę kasującą, nagrywającą i odtwarzającą czterościeżkową jak rozumiem? Kasowanie też można ustawic na dwóch ścieżkach a nie na wszystkich czterech?

Znalazłem na allegro Fostex'a A-4 czyli pełnego czterosladowca. Wyszukałem też w archiwach Teaca X-300 R (rewers, czterościezkowy ale dwuślad w jedną stronę). No i ten Tascam 22-4. Wielkiego byka jak mój Otari juz nie chcę bo mam.

Ten ma być drugi. Co sądzicie o podanych przeze mnie modelach?

Pozdro

Zerknij sobie na mój filmik opisujący owego Tascama 34 B .

Ukryta Zawartość

Nie wiem czy on kasował poszczególne ślady ,ale do opisamych przez ciebie celów byłby akuratny ..

Pozdrawiam .

Ukryta Zawartość

Poniewaz tak sobie teraz patrze i szukam to wynalazłem fajny zestawik:

Ukryta Zawartość

Pozdro

Sam zastanawiam się od dłuższego czasu nad kupnem szpulowca,moje obawy są takie,kupić nowych taśm chyba już się nie da,proszę sprostować jeżeli się mylę,kupując używane,cholera wie co się trafi.

Mnóstwo nowiuśkich tasm profesjonalnie przechowywanych ma Polskie Radio. Sprzedają je na allegro po 40 zł/szt. Taśma to BASF.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Nic nie trzeba organizować, trzeba kupić.

Zorganizowanie jakoś źle mi się kojarzy pamiętając realia poprzednego systemu.

Pozdro

To miałem na myśli - kupić, chyba że się ma np. puste szpule które zostały po kiepskich taśmach. Tak czy inaczej - w momencie kiedy trzeba osobno dokupić szpule, które w przypadku rozmiaru 26.5 do tanich nie należą (a do taśmy 50um mniejsze w sumie nie mają sensu), cena tej taśmy z PR przestaje być aż tak atrakcyjna.

Mnóstwo nowiuśkich tasm profesjonalnie przechowywanych ma Polskie Radio. Sprzedają je na allegro po 40 zł/szt. Taśma to BASF.

taśma bardzo dobra, ma tylko jedną wadę - jest gruba i na dużą szpulę wchodzi ok. 1h 15min przy 19cm/s i to już nawinięta "na maxa" - niemalże równo z rantem

szpulki można kupić na Ebay-u, puste bez pudełek po 5GBP - niestety przesyłka do tanich nie należy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wracając do głównego tematu to czym waszym zdaniem różniły się taśmy ORWO, chodzi mi dokładnie o te typy,mam w domu kilka sztuk orwo TYP-115LH,jak one się mają do pozostałych,123,itp... przyznam ze mam je w dobrym stanie,nie brudzą i nie kleją się,nagrania jak na orwo wychodzą lepiej jak na skatowanych basf.

Na ile się zorientowałem, to "późniejsze" taśmy orwo miały oznaczenie trzycyfrowe; z przodu zawsze 1, druga cyfra oznaczała grubość (0: taśmy normalne, 1: taśmy 35um, 2: taśmy 25um, 3: taśmy 18um, bardzo rzadko spotykane), a trzecia cyfrak kolejną odmianę. Np. 120 była z jednej strony czarna (ale to nie był backcoating taki jak w taśmach zachodnich), u mnie takie taśmy nagrywają ładnie w 19 cm/s, nie brudzą i nie kleją. Typ 123 był już po obu stronach jasnobrązowy i podobnie jak 114, niestety zauważyłem, że warstwy taśmy szybko robią się tępe i zaklejają się ze sobą. Orwo typ 106 i 108 to już radiówki, spotykałem je w Radio Łódź i w łódzkim "Żaku" - na forum niedawno ktoś z Was odpisał, że wymagają nieco mniejszego prądu podkładu niż basf, nie są rewelacyjne, ale i nie brudzą.

Ja mam generalnie jakiś sentyment do ORWO, lubię je :) Mam jeszcze w kolekcji starsze nawet: Veb Filmfabrik (Agfa) Wolfen typ C, CH, CR. Ale to już właściwie próchno :) Leżą jako eksponat muzealny.

u Anglika kupuje się "jak leci", czyli różnych producentów; co się trafi, zobaczy się po dotarciu przesyłki

Edytowane przez geelo07

Tu jest trochę więcej informacji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kurczę, kupiłbym ze trzy takie szpule od tego Anglika - a możeby jakiś zakup grupowy? Tylko z opisu aukcji wynika, że nie wysyła za granicę...

Edytowane przez adamstan

Kurczę, kupiłbym ze trzy takie szpule od tego Anglika - a możeby jakiś zakup grupowy? Tylko z opisu aukcji wynika, że nie wysyła za granicę...

wysyła - trzeba do niego napisać; kupiłem kilka z pudełkami (już nie ma, ale co raz wystawia - trzeba zerkać, ale przez Ebay.uk - z naszego jest niewidoczny) i kilka bez; przesyłka - 26 GBP Edytowane przez geelo07

Kupiłem od niego prawie 100 szpul z pudełkami. Chyba mu zostały teraz tylko bez pudełek.

Najlepszy stan miały Ampexy i prezentowane na zdjęciu BASF/Agfa. Z innymi bywało różnie.

Solidny i słowny kontrahent. Taniej szpul raczej nie znajdziecie (25 zł/szt). Po doliczeniu za przesyłkę dalej będzie taniej niż na allegro.

Za przesyłkę 40 szpul w pudełkach płaciłem coś ok. 30 GBP.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

jak policzyć wszystko - taśma, rozbiegówki, lepik i szpule i do wszystkiego doliczyć koszty przesyłki to nie wiem, czy nie lepiej kupić nowe taśmy razem ze szpulami od RMGI (czy jak to się tam nazywa)

taśma bardzo dobra, ma tylko jedną wadę - jest gruba i na dużą szpulę wchodzi ok. 1h 15min przy 19cm/s i to już nawinięta "na maxa" - niemalże równo z rantem

To prawda. Na szpulę 26,5cm przy 38 cm/s wchodzi 37 min prawie na maxa do brzegu szpuli.

Pozdro

pmcomp - no właśnie, przy setce to się opłaci :-) Przy ilościach detalicznych nie bardzo.

geelo07 - ano, w thomannie RMG LPR35 1100m na plastikowej szpuli kosztuje 29EUR. Inna sprawa, że mam takie plastikowe szpule, tyle że z logo Revoxa, i niestety strasznie łatwo się przekrzywiają na talerzykach - duża szpula i mały otwór to nie jest dobre połączenie. Szpule plastikowe z mocowaniem NAB zachowują się bez zarzutu.

O Paanie... to faktycznie grubo z tą przesyłką. Trzeba by chyba z 20 łyknąć żeby to miało sens i było konkurencyjne szpul z alledrogo...

za przesłanie Philipsa N7300 dałem 2 lata temu 32 GBP - ale to sam plastik; pusta szpulka z pudełkiem waży ok. 1/2kg, sama w zależności od "designu" 20-30 dag, więc kilkanaście waży już "swoje"

duża szpula i mały otwór to nie jest dobre połączenie

miałem kupić kilka "plastików", ale na razie temat odkładam

Na szpulę 26,5cm przy 38 cm/s wchodzi 37 min prawie na maxa do brzegu szpuli

są różne "duże szpule" - np. Maxella czy Unitry (od Koncerta) są "deko" większe - taśmę nagraną mam w pudełku "w pozycji do przewinięcia do początku" nawiniętą właśnie na szpulkę Unitry - jest ok. 2-3 mm luzu; jak taśmę przewinę do tyłu na "ampexa", to już jest "na styk"

Adamstan - u mnie już też powoli zaczyna się problem z rolką, ale w TEAC-u. Uświadomiłem to sobie wczoraj. Kiedyś już mówiłem, że ciągnął mi nierównomiernie niektóre taśmy w 9,5, ale wtedy jeszcze pomogło czyszczenie. No i wczoraj późnym wieczorem na jednej się zatrzymał, prawie całkowicie. Zmatowiłem go drobnym pilnikiem dookoła i przeszorowałem szczoteczką pod ciepłą wodą z mydłem. Pomogło, na razie tor jest stabilny. Ale i tak jestem zdania, że mogłaby ciągnąć mocniej. Przeglądałem części na ebayu, ale na razie niestety nie zdecyduję się na zakup :(

czemu służy grubość taśmy? jdne tej samej dłógośći grają długo a drugie krótko,zastanawia mnie też sensowna żywotność takich taśm,i wielokrotność nagrywania na nich,czy często nagrywana taśma traci swoje właśćiwośći i w jaki sposób to ścieranie ma wpływ na dzwięk.

Pytam bo na allegro dużo ludzi kupuje używane stare taśmy,czasem taka stara po nagraniu gra bardzo dobrze,czy można jasno określić ile dana taśma wytrzyma skasowań i nagrań,bez pogorszenia jakośći?>

Moim zdaniem im częśćiej nagrywana taśma tym przekłada się to na wyższy poziom szumów, po za tym reszta pasma jest taka sama,

np taka taśma basf profesional jest strasznie gróbą i solidną taśmą,miło ją aż wziąść i zakładać na szpule,natomiast zwykłe stilony itp są bardzo cieniutkie

Największy wpływ na to, jak nagrywa się na starej taśmie ma jej czystość. Często bywa tak, że stara taśma odczytuje się dobrze, ale gdy próbujemy na niej nagrać coś nowego, dostajemy słaby sygnał, mnóstwo dropów itd. Oznacza to, że powierzchnia taśmy jest mocno zabrudzona - a straty kontaktowe przy zapisie są dużo większe niż przy odczycie.

Co do grubości - gruba taśma jest wytrzymalsza, ale wymaga większych naciągów aby się dobrze układać na głowicy. Magnetofony amatorskie pracujące przy małych naciągach (jak np. Aria) gorzej współpracują z taką taśmą. Im cieńsza taśma, tym lepiej przylega do głowic - ale za cenę mniejszej wytrzymałości. Dla Arii i innych 24xx, jak już wspomniałem, optymalną taśmą jest taśma Double Play (25um). Bardzo dobre nagrania wychodziły mi też na BASF TP - 18um, ale tu trzeba bardzo mocno uważać żeby jej nie zniszczyć przy przewijaniu (a dokładniej przy hamowaniu). Taśmy LongPlay - najpopularniejsze - też będą działać, ale trudniej będzie na nich dobrze nagrać wysokie tony na tych magnetofonach.

Edytowane przez adamstan

Moja taka skromna uwaga .

Sprawdzona na kilku szpulakach ..

zazwyczaj zwraca sie uwagę na szumy taśmy .

A test jest bardzo prosty .

Wystarczy puśćic śzpulaka na czystej taśmie i BEZ taśmy i wtedy robi sie SZOK ..

Każdy magnetofon Szumi ..- I zazwyczaj głośniej niż taśma .

' Zazwyczaj większość taśm, okazuje sie lepsza niz magnetofon ..

Warto o tym pamietac przy ocenie taśm.

• Pokaż nowe odpowiedzi