Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

W tej cenie to można kupić unitrowską Arię lub Opusa, ewentualnie magnetofony Philipsa typu N4422, N4504, 06 itd. "Dobre parametry" (w tym płynna regulacja przesuwu itp) to się zaczynają minimum od 1500 - 2000 zł, przynajmniej na polskim rynku wtórnym.

Grundig TS 945 ma płynną regulacje predkosci przesuwu, a nie jest drogi.

Zakupiłem właśnie dwie taśmy RMG, 10,5", 762m, 50um, metalowa szpula - zobaczymy jak Tascam 32 sobie poradzi :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Do mnie dotarły 3 szt. taśmy LPR35 na szpuli 26,5cm PCV Eco. Pierwsze wrażenia z nagrywania na Akai 630DB bardzo pozytywne. Przekonałem się, że czeka mnie delikatna regulacja magnetofonu, ale jakość nagrania jest b. dobra, a z użyciem dolby nr wręcz rewelacyjna.

W.

Wojtek

dzisiaj kupilem za $50.0 Sony TC880-2 mozliwosc otwazania 2Tr lub 4tr stan idealny

glowice w w stanie idealnym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-25101-0-76300600-1409244613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez thomas11w

dzisiaj kupilem za $50.0 Sony TC880-2 mozliwosc otwazania 2Tr lub 4tr stan idealny

Już myślałem,że cuda się nie zdarzają.Gratulacje.Bardzo mi się ten magnetofon podoba.Jako nowy był chyba najdroższym magnetofonem w historii magnetofonów do użytku domowego.Droższe były już , tylko studyjne "potwory" .

Już myślałem,że cuda się nie zdarzają.Gratulacje.Bardzo mi się ten magnetofon podoba.Jako nowy był chyba najdroższym magnetofonem w historii magnetofonów do użytku domowego.Droższe były już , tylko studyjne "potwory" .

Marek to jeszcze nie wszystko dostane jeszcze magnetofon kasetowy tascam w tej cenie ten Sony to naprawde cudo dzwieku

Pozdrawiam

Marek to jeszcze nie wszystko dostane jeszcze magnetofon kasetowy tascam w tej cenie ten Sony to naprawde cudo dzwieku

Gratuluję, zazdroszczę :) Co do tascamów kasetowych, to miałem kiedyś 122MKIII (studyjny), a obecnie 302. Chwalę sobie i naprawdę polecam.

Tymczasem eksploatuję intensywnie GX-747 (póki urlop trwa). Ostatnio TDK LX i "Wassermusik" Haendla z vinyla. Dźwięk wspaniały.

Chyba przeprowadzę się do Kanady ;-) Tutaj takie okazje się nie zdarzają, a ten magnetofon to moje marzenie. Gratuluję!

Chyba przeprowadzę się do Kanady ;-) Tutaj takie okazje się nie zdarzają, a ten magnetofon to moje marzenie. Gratuluję!

Tu tez takie okazje so zadkoscio, magnetofon pieknie odtwaza i nagrywa ale ma wade jest bardzo wielki i ciezki i tak naprawde kupilem ale wiecej bym nie zaplacil jak $100 nie jestem zwolenikiem Sony.Akai GX636 ktury stoi obok Sony TC 880 wyglonda jak sony walkman, powiem tak pobawie sie pare dni i go sprzedam.

Pozdrawiam

Gratuluje zakupu, ja swojego TC-765 nie mogę podkładać do ładu - mam nadzieje, że w końcu go zrobię...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Tu tez takie okazje so zadkoscio, magnetofon pieknie odtwaza i nagrywa ale ma wade jest bardzo wielki i ciezki i tak naprawde kupilem ale wiecej bym nie zaplacil jak $100 nie jestem zwolenikiem Sony.Akai GX636 ktury stoi obok Sony TC 880 wyglonda jak sony walkman, powiem tak pobawie sie pare dni i go sprzedam.

Pozdrawiam

Zanim sprzedasz, to sprawdz ile egzemplarzy wyprodukowano.Myślę, że jest bardziej cenny, niż reszta twojej kolekcji.

... ale ma wade jest bardzo wielki i ciezki ...

to raczej ogromne zalety, a nie wady.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gratuluję, zazdroszczę :) Co do tascamów kasetowych, to miałem kiedyś 122MKIII (studyjny), a obecnie 302. Chwalę sobie i naprawdę polecam.

Tymczasem eksploatuję intensywnie GX-747 (póki urlop trwa). Ostatnio TDK LX i "Wassermusik" Haendla z vinyla. Dźwięk wspaniały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) co myslisz o tym magetofonie Tascam CC222 MK2

Ukryta Zawartość

post-25101-0-79467900-1409358957_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam wielka prosbe do kolegow z forum. Potrzebuje kogos z Warszawy lub okolicy (ewentualnie kierunek Lodz, Czestochowa, Katowice) do serwisu mojego pieknego Studer A-810. Najlepiej specjaliste od tej marki oraz klasy sprzetu.

W razie wiedzy o takiej osobie prosze kontakt na priv.

Szkoda by tak piekna doskonala maszyna stala bez uzytku w kącie, szczegolnie gdy glowice sa jak nowe :)

Edytowane przez elektroboy

co myslisz o tym magetofonie Tascam CC222 MK2

Bardzo ciekawe rozwiązanie z nagrywarką CD-RW. Co do magnetofonu, to prawdopodobnie ma takie same, albo podobne parametry, jak 302: bardzo dobre części, dobrej jakości guma rolki dociskowej, dobre i dość twarde głowice, precyzyjny mechanizm obracania. Radzi sobie bardzo dobrze z wieloma kasetami, można używać dużo i często. Nie rozwijam, bo to w końcu nie wątek o kaseciakach.

Mam wielka prosbe do kolegow z forum. Potrzebuje kogos z Warszawy lub okolicy (ewentualnie kierunek Lodz, Czestochowa, Katowice) do serwisu mojego pieknego Studer A-810. Najlepiej specjaliste od tej marki oraz klasy sprzetu.

Studerów używano w Radiu Łódź (tam akurat A-807) - więc może z nimi warto się skontaktować, musieli jakoś serwisować te magnetofony. Poza tym pozostaje wspomniany już na forum serwis Audiotechnik, Pana Janusza Kowalczyka w Łodzi. I mnie i paru Kolegom na forum pomógł z dobrym skutkiem.

Ten Technics to bardzo dobry magnetofon ale glowice ma niezbyt trwale.

pozdrawiam,

to prawda, hard permaloy gl. zuzywaja sie szybszej od amorfycznych ew. ferrytowych. HP jest ale lepszy magnetycznie i dzwiekowo dla tego nawet najlepsze najdrozsze studer-y oraz revox-y uzywaja HP. zuzycie HP glowic w ogole nie jest krytyczne jezeli magnetofon i szczegolnie tor zostal zkonstruowany poprawnie. technics rozwiazal ta sprawe w swoim omega drive wrecz genialnie. nigdy nie widzialem kompletnie zjechane glowice u tej serii RS1500-1800. to naprz. seria Teac X-1000 i 2000 ma amorficzne glowice, ale prawdopodobnie nie najlepiej policzony tor dual capstan. jest to chronicznie znane, ze tutaj glowice, wbrew twardosci, zjechane bywaja dosyc szybko. mialem kilka ezgzemplarzy i moge potwierdzic. moze jakosc glowic Teac uzywanych w tej serii nie jest najlepsza. niestety 80 lata to poczatek wladzy finans direktorow.

Technics RS-777 jest najbardzdziej zaawansowanym oraz najdrozszym szpulowcem swiata na szpule do 18cm (quartz Direct Drive, 3 predkosci 9/19/38, autoreverse, fl. wyswietlacz). Jednoczesnie wyjatkowo rzadkim modelem. swoj muzealny egzemplarz szukalem pieknych pare lat.

>>homas11w

TC-880-2 to rzadkość, a jak się już pojawi, to cena jest baaardzo wysoka. To najwyższy model firmy i namiastka magnetofonu, który miał być robiony na rynek pro. Sony jednak skupiło się na magnetofonach z serii DASH. Co prawda, był to model dla Kowalskiego, ale kupowały go też studia nagrań. Produkowany do 1980 roku.

>>elektroboy

Gratulację, czy on ma także wymienny mostek?

Edytowane przez neomammut

Technics na małe szpulki... Ciekawe! :) Prezentuje się bardzo fajnie.

Co do głowic i władzy dyrektorów finansowych, to oniemiałem naprawdę raz, kiedy dostałem do ręki AKAI GX-220D z 1970 roku. Magnetofon miał wtedy ponad 42 lata i głowice nie wykazywały jakichkolwiek śladów zużycia, były wręcz idealne. Po szkle jadę wszystkim, czym się da: radiówkami, taśmami studyjnymi, stilonami, ORWO, chromami, ciętymi VHSami... Nawet zdarza mi się założyć Veb Filmfabrik Agfa Wolfen Typ C (to już bardziej jako część podręcznego muzeum) - i nic :) Poza szlachetnym materiałem typu BASF/RMGI LPR, Maxellami czy TDKami mam ambicję zebrać kiedyś chociaż po jednym egzemplarzu wszystkich produkowanych na świecie taśm :) Nawet rozsypujący się Foton chociaż jeden musi być.

Po GX-ach nigdy nie widać zużycia, nawet jak są zużyte ;-) Szklane czoło się nie ściera, ale niestety czasami ferrytowy rdzeń się kruszy, szczelina robi się nieregularna, i efekty są podobne jak przy zjechaniu zwykłej głowicy. Ale może trafiły Ci się dobre ;-). U mnie zdecydowanie lepiej sprawują się głowice Sony F&F i moje magnetofony Sony brzmią zdecydowanie lepiej niż te Akai które mam (GX210 i 230). GX210 ma walniętą głowicę odczytującą (zjechany jeden kanał = filtrowanie grzebieniowe o którym tu kiedyś pisałem), a 230 chyba też, bo powyżej 16kHz zaczynają się spore spadki, nawet na najlepszych taśmach na 19cm/s :-(.

Po GX-ach nigdy nie widać zużycia, nawet jak są zużyte ;-) Szklane czoło się nie ściera, ale niestety czasami ferrytowy rdzeń się kruszy, szczelina robi się nieregularna, i efekty są podobne jak przy zjechaniu zwykłej głowicy. Ale może trafiły Ci się dobre ;-).

Fakt, nie zauważyłem żadnych śladów mechanicznego zużycia :) Ale ten magnetofon generalnie ładnie nagrywał w 19 cm/s, radząc sobie nawet z taśmami europejskimi (np. BASH LH) - przy mniejszych prędkościach było już sporo gorzej. Zaskakuje GX-747: tutaj na taśmę w rodzaju TDK LX czy Audua albo Maxella można nagrać z zaskakująco dobrym skutkiem już w 9,5 cm/s. Nie mam niestety oscyloskopu, ale przy samplowaniu dźwięku do komputera z Audition CS6 na analizie widma częstotliwości nie mogłem się dopatrzeć różnic między źródłem a taśmą poza naturalnym szumem z taśm :)

U mnie zdecydowanie lepiej sprawują się głowice Sony F&F i moje magnetofony Sony brzmią zdecydowanie lepiej niż te Akai które mam (GX210 i 230).

mam podobne wrazenie. sony chyba potrafil robic twarde ferrytowe glowice FF najlepiej. jako jedynne dorownuja dzwiekowo glowicam hard permaloy pod wzgledem nasycenia tasmy oraz pelnego dzwieku.

akai glowice sa wytrzymale (pomijajac mechaniczne uszkodzenia), ale twardszy od HP dzwiek GX glowic mi troche mniej odpowiada. Kwestia gustu.

Sa to jednak rowniez przepiekne badzo dobre magnetofony.

Szkalne głowice Akai GX są dobre, ale niestety, widziałem przypadki, kiedy szklany element po prostu odpadał, więc nie jest tak różowo. Co prawda jest to zapewne mały procent - raczej efekt taśmy produkcyjnej, ale jednak. Głowice F&F, czyli głowice ferrytowe to najtwardsze głowice tego producenta. Co rusz widzę magnetofon z tymi głowicami i po przeczyszczeniu wyglądają jak nówki. Co do ścieralności, to każda się ściera, ważne by ścierała się równomiernie, a z tym nie jest już tak różowo.

Głowice amorficzne też należą do tych twardszych i bardzo często nie widać na nich zużycia, ale wszystko zależy od tego jak często się magnetofonu używa. To samo tyczy się laminowanych głowic SX Technics`a. Chciałem się czegoś o nich dowiedzieć, ale nic nie znalazłem. Jednak Technics produkował także głowicę ferrytową HPF (hot pressed Ferrite) zastosowaną w magnetofonie RS-M95.

Miękkie głowice permalloy mają jedną zaletę, można je łatwo wymienić, bo są nadal do kupienia za niewielkie pieniądze - nieodzowna jest regulacja, co bez kaset testowych jest prawie nie wykonalne.

Kasety testowe można kupić na Ebay`u, ale ceny są straszne, 300-400 zł za sztukę - w sumie towar deficytowy. Ja jednak parę takich kaset kupiłem i bez nich nie ustawił bym głowicy w K990ES. Na początku swojej drogi, ustawiłem ją na słuch, uważałem, że lepiej nie będzie. Po zastosowaniu kaset testowych i oscyloskopu - słuchałem do późnych godzin nocnych :)

Edytowane przez neomammut

Miękkie głowice permalloy mają jedną zaletę, można je łatwo wymienić

...i nawet odnowic we wyspecjalizowanych firmach (niestety wiekszosc w stanach...)

Moim kolejnym faworytem jest praktycznie nie osiagalny studyjny DENON DH-630S (4tr.) oraz

Ukryta Zawartość

Jest zbudowany w standardzie Studera, w 60-70tych ub.w. mial DENON Columbia monopol w studyjnym oraz radiowym sprzecie v ramach Japonii!

Glowice wygladaja tak jak od Studera. Denon gra o klase lepiej jak najlepsze konsumentskie maszyny i dorownuje mniejszym Studerom pod kazdym wzgledem.

Mam po jednym egzemplarzu z kazdej wersji i nie wyobrazam lepszego dzwieku z innego szpulowca na transzystorach. Technics RS-1700, 1500, 777 czy Sony TC-765 przy nim wymieka. Mysle ze tylko SONY TC-880 II, TECHNICS RS-1800 oraz TEAC A-7300RX jest podobna klasa.

Wiecej emocji oraz wieksza przyjemnosc sluchania z tasmy mi daje tylko lampa (u mnie w doskonalym stanie utrzymany Revox G lub F36 ewentualnie Studer C-37 u kolegi).

No i oto moj piekny zwariowany DENON DH-630S :)

EF43FB86-86D7-4675-AF97-4BEB5DEF193D_zpsqyjdwnst.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektroboy

Trzeba kiedyś tego Denona postawić obok magnetofonu Sony TC-765 :) Ciekawe jak by wyszło porównanie :)

Co do tego, który jest lepszy - doświadczenie podpowiada mi, że nie ma lepszych czy gorszych, jedne czarują górą, drugie środkiem. Kocham je za to, że są... :)

No i zostaje jeszcze AMPEX :D

Trzeba kiedyś tego Denona postawić obok magnetofonu Sony TC-765 :) Ciekawe jak by wyszło porównanie :)

Co do tego, który jest lepszy - doświadczenie podpowiada mi, że nie ma lepszych czy gorszych, jedne czarują górą, drugie środkiem. Kocham je za to, że są... :)

No i zostaje jeszcze AMPEX :D

swieta prawda :) Posiadalem kilka SONY TC-765 nawet TC-766. 765ka byla 10 lat temu moim pierwszym topowym R2R, jest to doskonale urzadzenie do ktorego mam wielki sentyment. Ale Denon jest jednak zrobiony na troche wyzszym poziomie. Sony na solidnych blaszanych profilach, Denon caly z odlewu. Elektronika Denona dual mono, jednoczesnie odseparowana od silnikow oraz transformatora w oddzielnej obudowie.

Denon posiada zewnetrzna plynna kalibracje (bias/eq) i nawet jeszcze bardziej precyzyjne wskazniki, w tej dziedzinie do tej pory SONY TC-765 byl u mnie krolem. No i profesionalne glowice Denona sa naprawde swietne.

DENONDH-630S_small_zps0df5a860.jpg

swieta prawda :) Posiadalem kilka SONY TC-765 nawet TC-766. 765ka byla 10 lat temu moim pierwszym topowym R2R, jest to doskonale urzadzenie do ktorego mam wielki sentyment. Ale Denon jest jednak zrobiony na troche wyzszym poziomie. Sony na solidnych blaszanych profilach, Denon caly z odlewu. Elektronika Denona dual mono, jednoczesnie odseparowana od silnikow oraz transformatora w oddzielnej obudowie.

Denon posiada zewnetrzna plynna kalibracje (bias/eq) i nawet jeszcze bardziej precyzyjne wskazniki, w tej dziedzinie do tej pory SONY TC-765 byl u mnie krolem. No i profesionalne glowice Denona sa naprawde swietne.

DENONDH-630S_small_zps0df5a860.jpg

nie zapominajmy na prawdziwego krola :)

June2014_156_small_zps4bbc0a39.jpg

June2014_169_small_zps76fca41e.jpg

Tak wyglada urzadzenie ktore ma dokladnie 50 LAT!!!!! :)

June2014_175_small_zps83c18884.jpg

Moim faworytem na 1sze miejsce jest Studer A8XX klas pod kazdym wzgldem dzwiek, wyglond, technika wykonania mechaniczna i elektronika to so walory na 1sze miejsce

ale to jest tylko moja opinja.

>>elektroboy

Gratulację, czy on ma także wymienny mostek?

Tak mostek mozna wymienic jest zdjecie powyzej #17614

Oczywiscie Studer A-8XX to technicznie inna bajka. Obluga, wytrymalosc bezkonkurencyjna. Natomiast dzwiekowo az tak wielkej roznicy miedzy nim oraz topowymi prosumer maszynami nie ma.

No i jak dla mnie Studer mi jednak do salonu nie pasuje, tam widze jednak w.w. polprofesjonalne modele jako lepsza opcje.

No i ten kto slyszal topowy lampowy magnetofon trudno wraca do tranzystora.

Prostota Revox G-36 jest cos do czego sie trzeba przyzwyczaic. Nie ma praktycznie zadnej kalibracji, wszystko jest zaprojektowane "na twardo", wskazniki sie wlaczaja tylko przy nagrywaniu (taka sama logika jak przy magicznym oku).

Po czasie sobie uswiadomilem ze mi ta prostota daje wiecej frajdy i swobody jak martwienie sie o kazdy parametr megazaawansowanej maszyny. W zamiast tego sie bardziej moge skupic na muzyce oraz dzwieku.

No i ten jest niewiarygodnie porywajacy, autentyczny. Przy G-36 mam zawsze wrazenie ze slucham master tasmy. Ani Denon, Technics i nawet ani Studer A-810 mi tego efektu do takiego stopnia jak G-36 nie daje!

• Pokaż nowe odpowiedzi