Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

dulon184

Piękny:) gratuluję zakupu

ja wkleiłem więcej na Magnetofony Tandberg w przyszłym tygodniu wkleję zdjęcia lepśejsze bo będzie lepszy aparat ale problem mam inny bo muszę wymyślić podstawy stoły na to uff szykuje sie większa walka:0

audiomagia.blogspot.com

dulon184>bardzo ładnie te szpulki ci wyszły, a studer - no cóż gadać - cacko i czekamy na kolejne zdjęcia i opisy.Pozdrawiam serdecznie - jacek

Gratulacje!

Witam Was po raz pierwszy, pozytywnie w szpulki wkręconych.

Cóż, owijać w bawełnę nie będę - sprowokowaliście mnie i nie będe się wgapiał w temat dla wybranych bez własnego "sprzęta".

AKAI GX 747 DBX juz w drodze z Niemiec.

Z wychyłami analogowymi i/oraz jakąś tam obiecana gwarancją. hy hy hy

Żona się w czoło popukała i zadała pytanie: nowe technologie, XXI wiek a Ty w taśmy wchodzisz...po co i w ogóle, phi!... ech

Nastąpiło około dwugodzinne zwieszenie wzajemnej komunikacji.

Nie spoglądała na mnie i przechodziła obok mnie obojętnie. Poczułem się jak debil.

Tylko, że ja w latach 79-80 wgapiałem się w Nowego Technika (Koncert) jak wół i w katalogi do mnie osobiście z Tanbderga i Technicsa przysyłane zza czerwonej kurtyny i marzyłem o dwóch dużych, wirujących szpulkach.

Muzę się Panie i Panowie wzrokiem konsumuje. Uszy to element wtórny, przy konsumpcji kobiet zresztą celowo wyłączany (przed) a w trakcie już znowu tak :)

Sprzęt purystyczny oddałem w komis! :) (dwa pokrętła na krzyż i jedna biedna, czerwona dioda)

Patrzcie ludzie co słuchacie! Szpulaki to jest właśnie to.

Moim zdaniem to idealne połączenie potrzeby wydania kasy i estetyczne podrasowanie samczego pędu do osiągania doznań akustycznych rozanielonych partnerów.

Fakt, że nie tylko u siebie - ale to detal.

Pytanie: kto to postronny doceni? Zresztą nie dbam o to! :)

Ja oczekuję pozytywów. Oczekuję symfonii dźwięków przy wizualnym akompaniamencie szpul.

Samotnie. Ona znowu prasuje.

Może da się skusić szpulowym Messiaenem?

Jeśli dam rady, wkleję fotki jak sprzęt już dojdzie.

Pozdrawiam.

Snake

Do Daniela22

Ja niestety w pracy nie znalazlem porzadnej suwmiarki, najlepiej jakbys zmierzyl mikrometrem, jesli masz mozliwosc. Tulejka jest metalowa, ale jest leciutko porowata.

Pozdrawiam

Snake Plissken>witaj witaj wężu i czekamy na piękne zdjęcia oraz opisy - czy to co piszesz się potwierdzi i oczywiście reakcje drugiej połowy. Świetnie się czyta o tym jak ludzie zaczynają żyć - tak tak panowie - tylko coś martwego płynie z prądem , żywe zawsze zasuwa pod prąd - gratulacje i pozdrowienia - Jacek

Snake Plissken, 25 Lis 2008, 00:09

>Żona się w czoło popukała i zadała pytanie: nowe technologie, XXI wiek a Ty w taśmy wchodzisz...po

>co i w ogóle, phi!... ech

>Nastąpiło około dwugodzinne zwieszenie wzajemnej komunikacji.

>Nie spoglądała na mnie i przechodziła obok mnie obojętnie. Poczułem się jak debil.

Jest jedna głęboka prawda o sprzęcie audio: każde urządzenie posiada dodatkowy parametr, którego nie znajdziemy w danych technicznych. A błąd, bo jest to jeden z najważniejszych parametrów każdego sprzętu. Mianowicie chodzi o WAŻ, czyli Współczynnik Akceptacji Żony. I to właśnie o jak najwyższą wartość tego parametru walczą miłośnicy muzyki na całym świecie :)

Witam na pokładzie i wysokich WAŻ życzę :)

Witam Węża.Żona widocznie nie wie,że ta cała techonologia XXI wielu korzysta z nagrań wykonanych właśnie na takim sprzęcie.No pomijam ostatnie czasy,ale jak Korwin mawia,szkoda na nich taśmy.

Myślę,że żona zmieni zdanie o "zabytku" jak go sama zobaczy i posłucha.Dodatkowym argumentem bedzie to,że prawdopodobnie nikt z twoich znajomych nie posiada,ani nie umie czegoś takiego obsługiwać.

Czekamy na zdjęcia i dalsze wiadomości.I oczywiście z radością witamy w klubie.

Oto moje skromne testowe dzielo .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-19835-100000601 1227626045_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rafal996, 25 Lis 2008, 17:56

jak jest w opisie ,jest to wwersja eksperymentalna .Rozkręcam szpule ,na równiej powierzchni przecieram papierem ściernym o gradacji od 220 -800..Przemywam Izopropanolem ,i na kilka razy lakieruje sprayem .Uwaga z ilścia natrysku ,aby zacieków nie porobic .

Po tym 2-3 krotnie pryskam lakierem bezbarwnym .

Wygladaja fajnie ,tylko nie wiadomo jak bedzie z trwałościa ..jakiś chemik mógłby podpowiedzi udzielic .dzis zamowiłem lakiery w spray -Profi .W planach mam kolor niebieski i zielony Przy przecierce pokasuj kazda ryske .Po lakierowaniu ryski sa widoczne .

Zycze powodzenie i daj znac co zmalowałeś

Pozdrowienia

paul_67,

Spokojnie .

Odległośc do roz[pulania to ok. 30 cm.ja najpierw prowadziłem strunien lakieru -z gory na dól ,póżniej -z lewej na prawa ,na koniec robiłem pyłem kółka , napylac mniej ,a kilkukrotnie ... Zycze powodzenia.

Oczywiście nie jestem zawodowym lakiernikiem -dla jasności

Jak mogę coś dodać.Po zmatowieniu papierem sciernym 800 na sucho,powtórzcie dwa razy drobniejszym na mokro i dokończcie filcem .Powinno się udać usunąc wszystkie,nawet najdrobniejsze rysy.

Ja bym chyba robił całe czarne. I chyba spróbuję z jedną szpulą. Jest i tak pomalowana, ale na brzydki szary kolor, do tego jeszcze porysowana.

Dziękuję Wam za bardzo miłe powitanie. Naprawdę tego się nie spodziewałem.

Dulon! Klawo jak cholera!

Mnie się ponadto podobają "metalyzowane" szpulki. Nie lakierem a barwione galwano bądź zanurzeniowo. Gdzieś w głębokim necie (chyba Francja) goście oferują/oferowali Revoxa i dokładali do wyboru: zieloną lub czerwoną, coś a`la japońskie driftingowe fury na maxa stuningowane.Barwy raczej krzykliwe. Techno!

Interesująco się mieniły. W sumie wiocha ale odrobinę luzująca.

Podobny efekt można uzyskać "pryskając" szpulki perłowym lakierem. Też da efekt mieniących się refleksów świetlnych.

A co powiecie na "szpulkową grafikę" - z aerografu? z zastosowaniem wszelkich zakręconych graficiarskich tricków?

Na pewno spróbuję i się z Wami podzielę.

Ma ktoś dojście do galwano? Od czegoś wszak trzeba spróbować.

I pytanko (dwa) na kolację: jakie taśmy polecacie i gdzie w PL można się jeszcze w nie zaopatrzyć.

Maxell, TDK, AGFA, inne ?

DBX - włączać waszym zdaniem w tym moim niedoszły AKAju, czy jechać na normalu? Zresztą jak posłucham, to sam się przekonam.

Jest tam jakaś kompresja, a jak kompresja to i strata... Zaznaczam: jam elektroniczny laik, ale z dobrym uchem (słuchem).

Pozdro bardzo!

Snake Plissken

Snake,

Jesli bedziesz nagrywal na tasmach typu II na 19cm/s badz na sm900, 2m 996, ampex/quant 499 a nawet maxell xl-I i podobnych to dbx nie masz po co wlanczac. Na tasmach typu II predkosci 19cm/s bym nie uzywal na codzien, tylko gdy jakosc nagrania ma byc na maxa, bo te tasmy przyspieszaja zuzycie glowic. Nawet najtwardsze glowice sie scieraja niestety. Tasmy typu II uzywalbym z dbx na predkosci 9.5cm/s do nagrywania skladanek. Jakosc dostatecznie dobra a zywotnosc glowic niezbyt nadwyrezona.

WAZ,

Niestety stworzenie to od czasow niepamietnych dewastuje bozy swiat. Potrzebny jest cod. Ma trzecia zona tez pracuje nad mym systemem nerwowym i tez przydlby mi sie jeden wiekszy cod albo mniejszych wiecej od czasu do czasu. Staroswiecki muzulmanizm ma tutaj pewna zalete i jakby tak dalo sie ta jedna zalete importowac do naszego swiata to chyba by sie poprawilo ciut a to juz moze byc duzo.

W Szajcarii podobno nadal jest jeden kanton gdzie kobiety glosu nie maja - czy moze juz maja? Pamietam jak sie w prasie zachodniej roszumialo gdy jakies dwadziescia lat temu im to prawo glosu przyznano a potem gdy w nastepnym glosowaniu zabrano. Nie sledze szwajcarskiego zycia spolecznego wiec nie wiem czy cos sie pozniej zmienilo na gorsze w tej sprawie.

Malo ktorego WAZa da sie muzyka urobic, WAZe najbardziej lubia bajery szczegolnie te swiecace, wyjscia imponujace itp itd. Skromne WAZe skromiejsze bukiety. To nawet dziala. GX747 dla pana a dla szyji orchidea albo roza i moze byc bez slow. Chryzantem bym nie probowal poza ta jedna specjalna okazja ale to raczej nam je zasadza. Orchidee dajemy w momencie gdy tragarze za plecami pakunek wnosza … i bez zadnych uprzedzen.

Co do audio, pomijajac specjalne przypadki, mp3 zupelnie wiekszosci kobiet wystarczy. Slyszalem tez, ze WAZe maja respekt do ojca – nie, nie do tego "swietego" z Watykanu tylko do bardziej poludniowego ojca chrzestnego. Czy jest wsrod nas ojciec chrzestny?

Pozdrawiam,

Jak to nie chcą wchodzić? Zaraz sprawdzę...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam was serdecznie.

W moim Tascamie zaobserwowałem dziwną żecz raczej nie pracującą poprawnie... :( dwie prowadnice które odciągają taśmę od głowic strasznie ciężko chodzą i podczas odtważania jest ok odchodzą od taśmy i tasma dochodzi do głowic przy zatrzymaniu i włączeniu przewijania prowadnice nie odciągają taśme od głowic ponieważ moze to smar? jak to ma pracować? płynnie szybko czy powoli i ciężko jak u mnie ? Bo podczas przewijania taśma cały czas dotyka do głowic!!!!! co za tym idzie ściera je w tępie piorunującym..... :( :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Analogowa Grupa Wywrotowa. Wojtek.

• Pokaż nowe odpowiedzi