Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Kupiłem właśnie na znanym portalu szpulaka za 108 pln z dostawą. Uher Variocord 263 stereo. Jeszcze nie wiem czy było warto. Jedno wiadomo pasek do wymiany. W sumie nie dużo jak się przejadę to jakoś przeżyję. Kupiłem zagraniczniaka bo już szczerze mówiąc mam dosyć tych naszych. Ciągle coś w nich wychodzi od elektroniki do mechaniki i tak w kółko macieja. Zobaczymy. Słyszałem że Uhery to dobre maszyny. Jak przyjedzie to podziele się informacjami na jego temat

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Może kup cosik konkretegO.?

stres odpadnie.

Nie bardzo mogę sobie na to pozwolić bo ceny już w tym wypadku około 2000 aby było konkretnie. A stres również jest nie mniejszy bo to w końcu staruszki wysłużone. Ten na zdjęciach i w rozmowie ze sprzedawcą ( ja wiem że jak w polskiej komedii Bareji - "Uczciwych ludzi to nie brakuje") nie styrany z wyglądu zewnętrznego

Pozatym chyba Niemcy byli bardziej dokładni niż u nas w ZRK. Tak mi się dziwnie wydaje

E Bay - DE . wpisz bandmashine - defekt .

Często są niezłe klocki za rozsądne pieniądze .

Od kolegi z DE dostalem takie 3 sztuki i wymagają delikatnej ingerencji elektronika .

To tak jak we wzmacniaczach czego jestem zwolennikiem i użytkownikiem szkoła Brytyjsko-Szwedzka jedna gałka volume i nic więcej w regulacjach. Kilka lat temu wyleczyłem się z metody japońskiej (im więcej gałek tym bardziej designersko)

No właśnie ja tysz. Zwolennikiem jestem, ale bez gałek, a za to z przedwzmacniaczem oddzielnym. Jeśli chodzi o wzmacniacze. Za to w taśmociągu nie koniecznie, bo sam wiem ile trzeba czasem się namordować z otworzeniem maszyny by dostać się do regulatorów.

Ostatnio męczyłem się z końcówką Laboga, to taka lampka gitarowa, żeby dobrze to ustawić, to trzeba rozłożyć sprzęt na biurku, włączyć i regulować pod napięciem 450V i prądem 2A. Wyszło, że wyregulowałem i żyję. Sprzęt czeka na właściciela.

To sprzęt jednego z moich chłopaków, flaszkę za Labożkę wypiliśmy już ze dwa lata temu :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Ten Uher Variocord 263 którego nabyłem jest 4 ścieżkowy. Poczytałem trochę o tych sprzętach i drochę jestem pod wrażeniem technik jakie zostały zastosowane w końcu lat 60 tych. Wymienny mostek z głowicami to prawdziwy hardcore w sprzęcie powszechnego użytku i otwierane chassi na zatrzaskach niczym w sprzętach proff. Trochę niedorzeczne było zastosowanie pojedyńczego wskaźnika wysterowania w stereo ale to chyba nie będzie jakiś problem? ZK246 pujdzie w odstawkę i na maszynkę do cięcia VHS bo rozleciał się w niej przełącznik ścieżek (na jednej płytce z krzywkami wypadły 2 blaszki - co za szajs żeby nie powiedzieć brzydko). Zastanawiałem się zawsze dlaczego w tych sprzętach polskich szpulowych pierwszych nie działają wskaźniki przy odczycie. Okazuje się że zapisuje mocniej o 2-3 db i wskaźniki były kalibrowane pod zapis. W Ariach odczyt był wizualizowany przez wsk VU ale technicznie zastosowali tam po dwie prki jeden zestaw do odczytu a drugi do zapisu (śmiech). Taki mam myk z wysterowaniem w zk146 (puźniej były uwertury i to samo) zrobiłem że przy odczycie działają wskaźniki ale trzeba wiedzieć jak nagrywać bo skalibrowałem na odczyt. Tam jeszcze zamieniłem suwaki od wzmacniacza mocy na zapis bo wogule nie równo zapisywał kanały (do zapisu i regulacji barwy jeden podwójny) Po wymianie tranzystorów i wszystkich elektrolitów na jego standartowej prędkości 9,5 zapisuje i odczytuje do 18kHz (przy stilonce nie używanej spadek już 2dB i puźniej już wali w dół) Zostawiam sobie go bo podoba mi się ze względu na wielkość (mały brzydal jak niektórzy nazywają) ale Uher będzie podstawowym

Ten Uher Variocord 263 którego nabyłem jest

o niebo lepszy technicznie od naszych wymysłów z końca lat 80. Nie mówiąc o materiałach użytych do produkcji. Obawiam się, że idea mechanizmu sterowania, była kopiowana przez Japońców.

No witam. Kilka postów wcześniej wspominałem o taśmie metalowej z kaset DV.

Dziś dotarła do mnie kasetka miniDV. Taśma cieniutka jak cholera i byłem przekonany, że zaraz się zerwie, ale o dziwo nic się z nią nie działo. Od strony nośnika ma złotawy odcień. Po tym wszystkim przewinąłem taśmę na szpulę i założyłem na Teac'a.

Nagrać się nagrało, ale cichutko, wskaźniki ledwo drgały przy -20dB. Jeśli chodzi o barwę dźwięku to był dobry bas i nieco więcej sopranu w porównaniu do źródła, ale nie drażniło uszu. Wszystko to oczywiście na włączonej korekcji EE. Na korekcji dla taśm żelazowych było tylko charczenie. Była to taśma FUJIFILM. Nie wiem jak taśmy innych firm, ale pewnie byłoby podobnie.

Wniosek: gra nie warta świeczki.

P.S. pokażcie swoje maszyny do cięcia taśm VHS.

Edytowane przez MATIN121288
Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

no tez czekam ,co to za ciekawe rozwiazania

Zapytaj Dulona184 . Nakręcił filmik na YT o swojej maszynie do cięcia taśm VHS na ćwiartki. Przerobił starego studyjnego szpulowca .

Dulon to jest jednak magik :) Tę jego maszynę można opatentować. Jak już wspominałem, ja się posługuję poczciwym M2405S z lekko poluzowanym naciągiem lewego talerzyka i przykręconą do obudowy prowizoryczną prowadnicą półcalową z nożykiem tnącym. Żaden bajer... No ale działa.

Teraz będę całą kolekcję taśm, szpulowce, aparaturę audio i całą resztę przewoził na drugi koniec miasta do wynajmowanego mieszkania. Za dwa dni.

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Dulon to jest jednak magik :) Tę jego maszynę można opatentować. Jak już wspominałem, ja się posługuję poczciwym M2405S z lekko poluzowanym naciągiem lewego talerzyka i przykręconą do obudowy prowizoryczną prowadnicą półcalową z nożykiem tnącym. Żaden bajer... No ale działa.

Teraz będę całą kolekcję taśm, szpulowce, aparaturę audio i całą resztę przewoził na drugi koniec miasta do wynajmowanego mieszkania. Za dwa dni.

To wszystko ładnie i i przepiękne żeby było prawdziwe . Tylko je patrzę trochę realniej na cięcie tych taśm które raczej do magnetofonu nie bardzo się nadają . Wskaźniki trochę słabiej tykają , tak jak to mówił DULON . Przypomina mi to trochę walkę w czasach po jakimś wielkim katakliźmie gdzie szczęśliwi posiadacze trudno zdobytych samochodów robią paliwo z różnych odpadków , bo ropa i benzyna jest raczej niedostępna . Moja metafora " takie taśmy magnetofonowe których produkcja jest raczej niszowa , ceny zawrotne i nieosiągalne dla przeciętnego Polaka , pozostają taśmy używane bądź ersatz w postaci taśm VHS " . Brutalne , ale prawdziwe . Ale pasja jednak silniejsza od tych trudności jakimi jest zdobywanie taśm po zawrotnie wysokich cenach bądź cięcie VHS.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

To wszystko ładnie i i przepiękne żeby było prawdziwe . Tylko je patrzę trochę realniej na cięcie tych taśm które raczej do magnetofonu nie bardzo się nadają . Wskaźniki trochę słabiej tykają , tak jak to mówił DULON . Przypomina mi to trochę walkę w czasach po jakimś wielkim katakliźmie gdzie szczęśliwi posiadacze trudno zdobytych samochodów robią paliwo z różnych odpadków , bo ropa i benzyna jest raczej niedostępna . Moja metafora " takie taśmy magnetofonowe których produkcja jest raczej niszowa , ceny zawrotne i nieosiągalne dla przeciętnego Polaka , pozostają taśmy używane bądź ersatz w postaci taśm VHS " . Brutalne , ale prawdziwe . Ale pasja jednak silniejsza od tych trudności jakimi jest zdobywanie taśm po zawrotnie wysokich cenach bądź cięcie VHS.

Jest sposób na pełne wykorzystanie taśmy VHS w magnetofonie koncert bo tego nie żal zmodyfikować. Ponieważ układ odczytu i zapisu jest do złudzenia podobny do kasetowych polskich decków więc należałoby wstawić taką korekcję z układu kasetowego i wszystko będzie tykać. Można do tego zaadaptować któryś z mniej używanych przełączników i nawet nic mechanicznie będzie trzeba przerabiać/modyfikować

I wtedy uzyska się jakość przy 9.5 lepszą niż przy 19 po takim modzie

Gość Piwo Jasne

(Konto usunięte)

Przygotowali preamp nowy o bardzo dobrych parametrach. Można oczywiście za pewna dodatkową opłatą zakupić sobie pełną wersję.

Może trochę nie na temat . Jeśli Revox zaczął nabijać w butelkę jeleni na pół magnetofon , bo sam odtwarzacz takim pół magnetofonem jest to dlaczego producenci gramofonów nie pójdą podobnym śladem budując pół gramofon który miał by prędkość odtwarzania tylko 78 obrotów na minutę i sprzedawany był by bez igły , ale z samą tylko wkładką , a najlepiej bez igły i wkładki , tylko z jedną prędkością 78 obrotów na minutę . Pełna wersja tego pół gramofonu czyli dalej gramofonu sprzedawana była by już ze wszystkimi prędkościami 78 /45/33 RPM wraz z kompletem wkładek i igieł za odpowiednio wyższą cenę .

Tyle w temacie nie na temat.

Edytowane przez Piwo Jasne

Kiedyś tam dostałem od znajomego blachy tzw filmówki- czytaj od szpul filmowych .Polakierowane wyglądaja tak

I popełniłem sobie cosik takiego.

Srednica 240mm.

Ukryta Zawartość

post-19835-0-07099500-1475837782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Czekam na kuriera ze wspomnianym magnetofonem. Już mnie wkurzyli bo mieli dostarczyć w godzinach 9-13 a okazuje się że o 16 tej. Jak ja lubię taką robotę. Tłumaczenie że kurier ma tyle obowiązków a ja im na to "Ja wiem że wszyscy są zarobieni i za mało zarabiają a w dobrym tonie jest poinformować klienta że się przedłuży sprawa" masakra poprostu. Każdy łaskę robi że wogule pracuje. Sorry za te wywody ale poprostu ręce opadają

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Kiedyś tam dostałem od znajomego blachy tzw filmówki- czytaj od szpul filmowych .Polakierowane wyglądaja tak

I popełniłem sobie cosik takiego.

Srednica 240mm.

Kiedy będą dostępne na portalu aukcyjnym?

GM

Oj. Przykro mi .

takich nie będzie .

Dostałem 16 blach i tak sobie zmajstrowałem polakierowane dla siebie szpulki.

Ale kto wie ?

Może mnie jeszcze cosik napadnie.

Pozdrawiam ciepło.

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Jest. Przyjechał. Ale mały. Trochę na zdjęciach wydawał się większy. Ale super naprawdę w ładnym stanie. Ale ładnie gra. Fotki poniżej. To mój pierwszy w życiu nie polski szpulowiec dlatego napaliłem się jak rusek na niklowany rower. Hihihi. Nóżki są i tak jak faktycznie mówił sprzedawca pasek za luźny od przewijania (zrobi się) nawet tor taśmy oczyścił. Uczciwy ma u mnie po 5 gwiazdek z plusem

post-63621-0-47490800-1475849258_thumb.jpeg

post-63621-0-02434100-1475849275_thumb.jpeg

post-63621-0-82366000-1475849294_thumb.jpeg

post-63621-0-88988200-1475849308_thumb.jpeg

Jest. Przyjechał. Ale mały. Trochę na zdjęciach wydawał się większy. Ale super naprawdę w ładnym stanie. Ale ładnie gra. Fotki poniżej. To mój pierwszy w życiu nie polski szpulowiec dlatego napaliłem się jak rusek na niklowany rower. Hihihi. Nóżki są i tak jak faktycznie mówił sprzedawca pasek za luźny od przewijania (zrobi się) nawet tor taśmy oczyścił. Uczciwy ma u mnie po 5 gwiazdek z plusem

Bardzo ładny. Skromny wygląd, tylko to co faktycznie potrzebne. Ja natomiast ostatnio nabyłem takie coś - jeszcze nie dotarł. Ma być ładny, kompletny i z pokrywą. Oby pokrywa transport przeżyła.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sk-victor

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Bardzo ładny. Skromny wygląd, tylko to co faktycznie potrzebne. Ja natomiast ostatnio nabyłem takie coś - jeszcze nie dotarł. Ma być ładny, kompletny i z pokrywą. Oby pokrywa transport przeżyła.

Mój ma pokrywę przeciwkurzową. Taką jak w zk140. No ma pewne otarcia na obudowie plastikowej imitującej drewno ale trzeba się przyjżeć. No odtwarza poprostu gigantycznie zaje.... Napinacze mechaniczne. Ciekawostka bo bez taśmy nie uruchamia się. Ma przy mostku z głowicami taką dźwignię z drutu co to działa też jako autostop. No jestem po wrażeniem. Eeee twój to maszynka. Trochę byłoby żal jakby się uszkodził w transporcie. Powiem szczerze że w tym uher-ku przełączniki działają tak delikatnie że aż strach kręcić gałami. Nie tak jak w naszych. Łup-łup i do przodu. Hahahaha. W ładnym stanie ta twoja maszynka. Trochę musiał kosztować

W ładnym stanie ta twoja maszynka. Trochę musiał kosztować

To tylko zdjęcie poglądowe ;) Te są prawdziwe zrobione przez sprzedającego.

Ukryta Zawartość

post-1944-0-53748700-1475861203_thumb.jpg

post-1944-0-64481100-1475861208_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lubię kiedy gra muzyka...

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Czy ktoś wie jakie paski i gdzie je kupić w Polsce do tego Uher-a Variocord 263. Mechanizm ten sam co de lux. Na ebay w niemczech są (nie ma wymiarów podanych) tylko kosztują tyle w euro za komplet co by u nas w złotówkach. Jak będzie mus to to kupię u nich tylko powiedzmy 25 euro to nie 25 złotych. Zastanawiam się też nad zakupem dodatkowego mostka z głowicą dwuścieżkową. Widziałem na ebay-u co koledzy sądzą na ten temat. Nie mam doświadczenia w kupowaniu na w/w portalu. Są różne opinie w handlu z niemcami

Gość Artur1970

(Konto usunięte)

Sprawdziłem jak nagrywa i jest wszystko ok. Nie przeszkadza pojedyńczy wskaźnik wysterowania. Nagrywa równo oba kanały/ścieżki. No i kolejny plus bo nie trzeba stosować żadnych tłumików we wtyczce DIN tak jam miałem taką sytuację w naszych rodzimych szpulowcach. Swoją drogą nie wiem z kąd nasi mieli normę dla gniazd radio DIN że nie dało się nagrywać np CD chyba z CCCP. Tu w Uher jest wszysko ok mimo że też gniazdo DIN radio. Sytuacja już lepiej wyglądała w zrk zk246 bo tłumiki rezystorowe były ale i tak nie dobrane na tyle aby można było nagrywać bezpośrednio z CD. W końcu porządny dostęp do głowic bez odkręcania maskownicy. Udało mi się uruchomić przewijanie w prawą stronę przy tym nie orginalnym pasku (nie dokręcony docisk kółka był) niestety do tyłu nie daje rady bo za cienki ten pasek (spełnia on rolę koła ciernego gumowego). Nie wiele brakuje ale jednak

Witam kolegów w zacnym wątku.

Czy warto na początek przygody z R2R interesować się magnetofonem TEAC X-10 ?

Mam możliwość nabycia takiego magnetofonu w rozsądnej (czyli nie-allegrowej) cenie, i oczywiście nie chcę wpakować się na minę.

O nietrwałych głowicach czytałem, czy magnetofon sprawia inne, generujące duże koszty problemy ?

Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

• Pokaż nowe odpowiedzi