Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofony szpulowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Odebrałem paczke z revoxem A-77 Mk-2.Brak kabla zasilajacego i brak płytek końcówek mocy.Tego się jednak spodziewałem.Udało mi się podłączyć zasilanie i sprzęt zaczął działać.Wygląda bardzo dobrze,głowice rolka i reszta ,jak nowa.Założyłem ,więc taśmę i włączyłem play.Odtwarza idealnie,ale zauważyłem,że nie pracują wskazniki podczas odczytu.Podpiąłem mikrofony i podczas zapisu jest wszystko ok.Jednak po kilkunastu minutach odtwarzania ,sam się zatrzymał.Patrze co jest grane i widze,że nie kręci się główny silnik i równocześnie nie działa autostop.Przed chwilą działał.

Okazuje się ,że chyba coś z zasilaniem,ponieważ,żarówka od autostopu ,teraz się tylko żarzy,a nie świeci.Więc znowu pod górkę.Na pięć szpulowców mam dwa w pełni sprawne.Nie poddam się jednak.Chyba zamieszkam w Milanówku,to będe miał bliżej do serwisu he he.Mam jednak dużą nadzieje,że do końca września będe miał już wszystkie szpulaki w domu.Te kilkanaście minut słuchania na A-77, taśmy nagranej na PR-99 nie pozwoli mi odpuścić.Każdy powinien tego posłuchać.Ten magnetofon wygląda tak,jakby był bardzo długo nie używany.Stąd prawdopodobnie te problemy.A tak przy okazji.Jak ktoś ma na zbyciu obie płytki wzmacniacza mocy do A-77 ,to jestem chętny.

Marek-41, 30 Sie 2008, 14:04

Za te pieniądze byłoby za pięknie, żeby był w 100% sprawny, ale i tak uważam, że się opłacało.Gratuluję i życzę szybkiego doprowadzenia do ładu tej legendarnej konstrukcji!

Ja też się cieszę, że Marek się cieszy, i mam jeszcze jeden powód do radości jedzie do mnie magnetofon z trzecią niezwykłą głowicą do idealnego odtwarzania przy małych przesuwach czyli nagrane na UHER-ze 4200 19.05cm/s w odsłuchu ma taką jakość jak z Nagry IV S przy 38cm/s ma synchro play z możliwością zapisu np tekstu do odtwarzanej muzyki a potem jednoczesnego multipleyu [to samo tylko, że jeden odtwarzany + 3 do oddzielnego nagrywania ] maksymalne szpule 18 [wystarczą] Dzięki JanPeterowi gardłowa pomoc sąsiedzka powinien dotrzeć na początku przyszłego tygodnia

Pozdrawiam

Zbyszek

Gość V-savage

(Konto usunięte)

MArku gratuluję. SPrawdź kondensatory elektrolityczne od silnika te o małych pojemnościach 0,1uf etc na duże napięcię. U mnie to bylo powodem takiego samego uszkodzenia jak u Ciebie. Grzały się piekielnie i robiły dosłownie zwarcie, może stąd przygasanie kontrolki.

Powodzenia, pzdr

Po pełnym ostygnięciu,wszystko wraca do formy.Pracuje kilkanaście minut i znowu powtórka z rozrywki.Pewnym utrudnieniem w A-77 jest urządzenie,które wyłącza zasilanie po zdjęciu pokrywy.Potrzebna jest zwora.Wole oddać go do fachowca,to go dokładnie sprawdzi.Jednak już widać,że bede miał z niego pożytek.

Dobranoc/dzień dobry

W przerwach na lekturę i myślenie zerkam do książki Mgr inż. Edmunda Koprowskiego GŁOWICE URZĄDZEŃ REJESTRACJI MAGNETYCZNEJ WYDAWNICTWA WKiŁ Wwa 1968 strony 441-452 12 Halotronowe głowice magnetyczne.

12.1. Zastosowanie zjawiska Halla do odczytujących głowic magnetycznych. Oraz 12.2. Przykłady wykonania głowic halotronowych. Czysta teoria na praktykę przyjdzie czas w przyszłym tygodniu i informacji na jej temat będę udzielał wyłącznie na PW.

Pozdrawiam

Zbyszek

Witam.Zdjąłem przednią pokrywe w A-77 i oniemiałem.Zresztą sami zobaczcie.Ten magnetofon ma trzydziesci lat i nie był poddany żadnemu czyszczeniu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15150-100006637 1220192755_thumb.jpg

post-15150-100006638 1220192755_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc wychodzi na moje najlepsze walencje są poniżej trzydziestki a sprzęt szpulowy powyżej. Zaczynam już przebierać nogami w oczekiwaniu na Royal-a przyrzekam że będzie mu u mnie tak dobrze jak dziewicy w stowarzyszeniu braci świeckich. Zaczynam powoli wyciągać puste szpule 18 bo takie do ślicznoty się zmieszczą czyli przy 2.4cm/s przeszło 8 godzin "muzyki" uważanej za ambitną rozrywkową.

Czeka mnie oprócz oczekiwania mycie styków w gniazdach, pucowanie środka,lizanie od zewnątrz porównywanie układu elektromechanicznego rzeczywistego z tym co jest w instrukcji serwisowej.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS A jak JanPeter będzie miał czas i chęć to zobaczycie tą maszynerię od środka na zdjęciach.

Popatrzyłem teraz na Allegro i szczęka mi opadła. Od razu widać, że wrócili Polacy z zagranicy (a może to przypadek ?). Taśm do wyboru, do koloru, magnetofony, całe wieże - choć tutaj to inna bajka.

Mam też pytanie do Sz. Forumowiczów, czy oprócz Kasjela, który odpoczywa, ktoś handlował z Czechami ? Jeżeli tak, to b. proszę o info. na PW

Pozdrawiam

Czy któryś z kolegów doradziłby mi, (oczywiście na PW, żeby nie robić reklamy), na które z tych taśm, które pokazały się na aukcji, należałoby zwrócić uwagę. No i może jakieś sugestie odnośnie ceny. Byłbym zobowiązany.

Witam.

Radziłbym odpuścić handel z czechami, mam przykre dośwadczenia.

Magnetofony też się pojawiły na allegro, ale to juz typowe szukanie jelenia.

Pozdrawiam, Wojtek.

Witam wszystkich w poniedziałek.Życze,aby wszystkim tydzień minął jak mi się zaczął.Udało mi się wymienić diodę led w amplitunerze JVC JR-S600,a to nie łatwa sprawa,bo dostęp jest wybitnie trudny.Znalazłem też i usunąłem usterkę w gramofonie Sharp RP-117.Była zabrudzona szybka sensora we obudowie wkładki i nie widział poszczególnych utworów na stronie B płyty.Dodatkowo szykuje mi się powiększenie zbiorów magnetofonów szpulowych o jeszcze jednego revoxa.Tym razem jednego z tych największych z serii A.Mam też mieć dostęp do wielu części do dużych tandberggów i revoxów.Zobaczymy ,co z tego wyniknie.

Ogólmy głowy, wykłujmy oczy

Wymoczmy skrzydła w wapiennej bieli

Synowie cienia prorocy nocy

Co innych zbawiać na siłę chcieli

Czarne anioły widzą na ciemno

Bo tak stworzyłeś nas dobry Boże

Co miało kwitnąć dawno uwiędło

I pusty wewnątrz jest każdy orzech

Wypijmy ocet siostro Kasandro

Za czaszki własne i resztę kości

Ostatnie Ilium wczoraj upadło

Bo jutro Auschwitz gdzie trzeba pościć

Czarne anioły widzą na ciemno

Gdy wiosna idzie śpiewają jesień

Bo sosna pachnie, deską trumienną

A powiązane na strzępy rwie się

Pozdrawiam

Zbyszek

1.09.2008

Czekam na Royala de Luxe C ma funkcję Synchro Play chcę napisać refren do tego wiersza a po drugie zsynchronizować go z jedną melodją cerkiewną tak zwanych starowierów prześladowanych przez oficjalne rosyjskie prawosławie.

Zdradzą sprzedadzą nazbyt tanio

Na krzyż strzeliste drzewo zetną

Przytroczą cały świat do ramion

I w znaku hańby będzie piękno

Lecz przed tym jednak będą łowy

Z trąbieniem wrzaskiem i nagonką

A na ołtarzu kainowym

Na stos relikwii ciszę potną

Pozdrawiam

Zbyszek

Przyszedł pocztą do mnie UHER ROYAL DE LUXE C niestety wymaga remontu elektroniki. Ale samochodem z Markiem i Perełką przyjechał Mak-2S po umyciu i poprawieniu położenia elektromagnesu dociskającego dźwignię z rolką do wałka sterującego chodzi dosłownie jak burza trzyma idealnie przesuw, taśmę nagraną na UHER-ze odczytuje czysto.

Pozdrawiam

Zbyszek

PS, Naprany jest wyjątkowo elektroniką, ma trzy silniki zasilanie tylko bateryjne i waży 10 kg.

Czesc Zbyszek,

Ty sam te wiersze piszesz? Ladne, tylko po przeczytaniu wypadaloby sobie strzelic ... nie koniecznie w krok jak moj kolega mawia ale przynajmniej setke albo dwie. Wesole tez piszesz?

Chcialbym tego maka kiedys obejrzec dokladnie i pobawic sie z nim. Z koncertem tez bym sie pobawil ale malo prawdopodobne aby sie udalo. Za daleko od Wisly i Neru los mnie cisnal.

pozdrawiam,

"Ziemia wam odda co zabrali ludzie

Wy bez mandatu na miłość Ojczyzny

Z bronią u nogi w ładownicy pustej

Z sercem jedynie i mandatem wilczym"

Opijałem kiedyś do oporu z Antonim Słonimskim, wybacz ja dobrego nie mierzę na setki tylko na litry

Nawet bardzo wesołe np Pieśń Weselna o Obcinaniu Jaj Pana Młodego. W tej chwili mnie martwi,jedno skąd wezmę blok głowic dwuśladowych do Uhera Royal de Luxe C chciałem dokończyć tłumaczenie Esry Pounda na j polski a tak dupa, zbita czeka mnie najpierw reanimacja jego jako czteroślada. A tak między nami goło, ale wesoło o dziesiątej mam ustawianie kontrolne w klinice elektrokardiochirurgicznej wszytego kardiowertera-defibrylatora.

Pozdrawiam

Zbyszek

Korwin,cieszy mnie ,że Mak ci się podoba,choc kiedyś nagrywałeś na nim i to bez twojej zgody he he.Maka można wziąść za rączke,uzyć jako maczugi,a waży 10 kilo i potem spokojnie dalej na nim nagrywać.Miłego dnia dla wszystkich.

Do^Marka dzięki serdeczne za wszystko od wczoraj słucham do absolutnego ocipienia góralskiej muzyki.

Mak wylizany zap....na okrągło,czysty jest jak łza ale jednak poproszę Syna aby mi przyniósł benzynę z apteki i umyję dodatkowo głowice, tor przesuwu taśmy dźwignię rolki dociskowej i płytę na której to wszystko jest osadzone.Może jestem chwali d.... ale chyba na stare lata magnetofon trafił w niezłe ręce.

Pozdrawiam

Zbyszek

Zbyszek - mnie ten MAK się bardzo podoba.Pierwszy raz widziałem go tutaj w tym wątku.Nigdy wcześniej się z nim nie spotkałem.Może trochę za ciężki do spacerów, ale za to piękny.Serdecznie pozdrawiam - Jacek

Do ^ Jacka011

Jacku spacerowe wersje Maka to wersje Mak-B [sieciowo/bateryjne] miały wyjmowany zasilacz i na jego miejsce wchodził pojemnik 12V gdy były używane w samochodzie bezpośrednio czerpały energię z akumulatora.Mak-S i Mak-S2 były tylko sieciowymi. Przed chwilą zmatowałem rolkę, przemyłem zmywaczem do paznokci głowice i przedpole przed nimi, w tej chwili odpala za każdym podejściem uprzednio za co drugim.Lekarz mi dzisiaj powiedział, że w prawej ręce lub na prawym barku mogę nosić do 5 kg a ROYAL de LUXE C waży 10 ale jakoś go na AGH do znajomego doniosę.Dzisiaj jeszcze poszaleję z kasetowym Sony nagram swoje minimum 4 kasety a pozostałe cztery sobie odpuszczę.

Pozdrawiam

Zbyszek

• Pokaż nowe odpowiedzi